Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban

Az ULTIMATE-projekttel második fázisban is nyert a budapesti mcule.com kft.

Elnyert összeg: 1 408 163 euró

Horizon 2020

Második fázisban is támogatást nyert az mcule.com Kft. több százmillió virtuális vegyületet rendszerező online platformja, az ULTIMATE. Az előállítható vegyületeket rendszerező platform a jövőbeli gyógyszeripari kutatásokat segíti, leegyszerűsíti a keresést és a molekulamodellezési szimulációkat. Az ULTIMATE egyedülálló a piacon, ilyen adatbázisra még nincs példa a világon. A projekt erős mezőnyben bizonyított, az 1222 pályázat közül mindössze 64 nyert európai szinten, a Magyarországról beérkező pályázatok közül pedig egyedüli kedvezményezettként nyert támogatást. Nem tévedünk tehát nagyot, ha azt mondjuk, ismét világraszóló sikertörténetről számolhatunk be a Nyerő Magyarokon.

Örömteli hírt olvashattunk az ULTIMATE projekt sikeres első fázisa után: a budapesti cég, az mcule.com Kft. (továbbiakban: Mcule) is nyert a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram KKV Eszköz pályázat második fordulójában; az Mcule a pénzt online gyógyszerkutatási platformjának vegyület-adatbázisa fejlesztésére fordíthatja.

Az Mcule-t gyógyszerkutatási startupként 2011-ben alapította négy szakember és egy befektető. A cégben egy online platform létrehozását célozták meg, ahová összegyűjtik az összes létező és még el nem érhető potenciális hatóanyagot, kitágítva ezzel a gyógyszerkutatás kémiai terét. Korábbi cikkünkben beszámoltunk a projekt első fázisáról; Kiss Róbert ügyvezető, a projekt koordinátora akkor úgy fogalmazott, növelni szeretnék a „szénakazal” méretét, amelyben így arányosan több „tűt” lehet majd keresgélni (írásunk ide kattintva érhető el).

A projekt első fázisa a piacelemzésről szólt, megkeresték azokat a potenciális farma cégeket, amelyek érdekeltek lehetnek az online vegyületplatform létrehozásában. – Nagy érdeklődés mutatkozott a munkánkra, erre is alapozva adtuk be a pályázat második fázisát. Elsőre nem kaptunk elég jó értékelést, de második próbálkozásra elnyertük az SME Instrument támogatását – mondja Kiss Róbert.

A rövid lefutású, 50 ezer eurós, fél éves első fázis után a második fázis már 1,4 millió eurós támogatású, ami jelzi a munka komolyságát.

 

– Olyan vegyületekről van szó, amelyeket még nem hozott létre soha senki. Az adatbázisunkban kereshető 500 millió virtuális vegyület ezért egyszerre jelent kockázatot és természetesen óriási lehetőséget is – magyarázza az Mcule ügyvezetője. Hozzáteszi, az ULTIMATE fejlesztése éppen arról szól, hogy a kockázatot minimalizálják, azaz, hogy az adatbázisukban végzett keresések alapján a találatok 80 százalékát ténylegesen leszállíthassák a megrendelőknek. Most egyrészt az adatbázis hátterét, másrészt az intelligens keresést lehetővé tevő webes felületet fejlesztik le. Az adatmennyiség hatalmas: a big data méretű, 500 milliós adattárban kell megtalálni azokat a vegyületeket, amelyek értékesek lehetnek egy-egy konkrét gyógyászati szempontból.

– Vegyünk egy példát: egy gyógyszeripari szereplő az Alzheimer-kór gyógyításához szeretne új szert tervezni. Azonosítanak egy fehérjét a szervezetben, amely felelős lehet a betegség kialakulásáért, vagy befolyásolhatja a kórképet. Egy olyan gyógyszert fognak tervezni, amely a fehérjéhez hozzáköt, és módosítja annak működését. A gyógyszergyártónak az 500 milliós kémiai teret szűrve kell eljutni addig a néhány tízezer találatig, amelyet tovább szűkítve végül a megfelelő vegyületek a legjobb esélyekkel indulhatnak akár az emberkísérletekre való felkészítésre.

Molnár Dóra projektmenedzser hangsúlyozza: a gyógyszerkutatás első szakaszát próbálják megkönnyíteni, felgyorsítani, hiszen minél nagyobb a kereshető kémiai tér, annál nagyobb eséllyel lehet megfelelő – eddig még soha ki nem próbált – vegyületeket találni.

mcule.com KftMolnár Dóra projektmenedzser és Kiss Róbert ügyvezető az mcule.com főhadiszállásán

Mint azt Kiss Róbert elmondja, viszonylag „agilis” a fejlesztési tervük, ami azt jelenti, hogy már a második fázis korai szakaszában, amikor már látszik valami az adatbázisból, szeretnék elérhetővé tenni azt. Az Mcule három farma partnere vállalta, hogy a fejlesztés folyamatában próbarendeléseket hajtanak végre, ezzel is tesztelve az ULTIMATE felületét.

Az Mcule Ázsiától Dél-Afrikán át Új-Zélandig szállított már vegyületeket eddig is különféle farma-cégeknek és kutatóhelyeknek. ULTIMATE projektjükkel a világ összes kismolekulás gyógyszerkutatást végző gyártóját próbálják kiszolgálni.

˄