Nadrág a zokniban

Lilla nagyon szeret kirándulni. Erdőjárás, hegymászás, patakban gázolás, ezek számára a legkedvesebb időtöltések. Lilla utál felöltözködni a kiránduláshoz. Zokniba tűrt nadrág, nadrágba tűrt póló, pólóba tűrt Lilla, sildes sapka és magasszárú bakancs. Ez az egyetlen baj a kirándulással.

– Anya, ebben nem tudok mozogni... – nyafogta elkeseredetten a tervezett, erdőkerülő családi túrára készülve. Édesanyja szigorúan felelt:

– Lilla, meg kell akadályoznunk, hogy beléd másszanak a kullancsok!

Szavait jelentős permetfelhővel nyomatékosította, melynek szúrós szaga a kullancsok mellett az összes csípő-mászó-vérszívó rovart távol szándékozta tartani. A kislány hatalmasat tüsszentett, és arra gondolt, hogy az erdőben való kirándulás talán a kelleténél több áldozattal jár.

Nadrág a zokniban

– Hú, Lilla, tényleg erős szagod van! – prüszkölt Galagonya. Kis barátnője durcás arcot vágott.

– Te is kezded?

– Csak vicceltem. Én is kaptam kullancs elleni cseppeket – szólt békítően az életőrző csodaeb.

– De legalább nem öltöztettek fel tetőtől talpig! Most meg se tudok moccanni! Anyukám túlságosan sokat idegeskedik emiatt a kullancsmizéria miatt… Mégis mit tud ártani egy ilyen aprócska rovar?

Galagonya elkomolyodott.

– Lilla, a kullancscsípés kétségkívül veszélyes dolog, és az ellene való védekezést komolyan kell venned! Itt most nem a parazita aprócska mérete számít, hiszen a kullancsban sem maga a csípése a legveszélyesebb, hanem a beleiben található baktériumok, melyek a vérszívás folyamán beléd kerülhetnek. Ezek az icipici bacik pedig szörnyű nagy károkat okozhatnak, például Lyme-kórt.

Lilla elsápadt.

– Lyme-kór? Az egyik osztálytársunk anyukája elkapta és csak hosszú hónapok után gyógyult meg belőle! Hát ez szörnyű… a kirándulás tényleg veszélyes!

– Na, azért nem kell kétségbeesni, és nem kell elzárni magad ez erdőtől és a jó levegőtől sem. Egyrészt, nem minden kullancscsípés okoz megbetegedést. Másrészt, a beléd akaszkodott kullancsot és baj esetén akár Lyme-kór tüneteit - a hatalmas, kokárda formában kipirosodott területeket - a bőrödön is észre tudod venni, ha figyelmesen átvizsgálod magad. Másrészt ennek a betegségnek a felismerésében sokat fejlődött az orvostudomány, különösen itt, Magyarországon: egy nagyszerű orvos, Dr. Bózsik Béla volt az, aki egy új módszert fejlesztett ki a betegség felismerésére. Így sokkal biztosabban el tudják kezdeni a kezelést, ami azért is fontos, mert ahogy a legtöbb betegségnél, úgy a Lyme-kór esetében is jobb minél előbb megtalálni a baj okozóját.

Lilla elgondolkozott. Végre megértette, miért is aggodalmaskodik annyit édesanyja a kirándulások előtt.

– Van valami módja annak, hogy biztosan ne találkozzak kullancsokkal? – sóhajtotta végül.

Galagonya kedvesen megböködte nedves, fekete orrával, mely nála szinte mindig a szeretet és bátorítás jele volt.

– Erre sajnos nincs biztos recept. Mivel a kullancsok legtöbbször fűszálakon és bokrokon várnak arra, hogy következő hordozójukra akaszkodhassanak, így a legfontosabb, ha hosszú nadrágban kirándulsz, és gondoskodsz arról, hogy ne legyen szabad préda például a bokád. A kullancs elleni szerek, sprayek és karkötők használata is segít valamelyest. Az erdőjárást követően minden alkalommal vizsgáld át magad akár fürdés előtt vagy után, hogy nem akaszkodott-e beléd véletlenül egy. Ha pedig kullancsot találsz, ne próbáld egyedül kiszedni! Szólj egy felnőttnek, és csipesszel vagy kullancs-kanállal eltávolíthatjátok. Tekergetni, nyomogatni azért sem szabad, mert a bacikat így még biztosabban bejuttatod a szervezetedbe.

A kislány bólintott. Nem félni, de ügyelni! – ezt választotta mottónak, és azonmód rohant is Lócihoz, hogy segítsen betűrni a nadrágszárát abba a fránya zokniba.

˄