Maradék nélkül

Termeljünk kevesebb élelmiszerhulladékot!

Elnyert összeg: 578 680 euró

LIFE

Az élelmiszerpazarlás általánosan megfigyelhető jelenség a Föld bármely pontján: míg a fejlődő világ országaiban az élelmiszerlánc elején, a termelési, tárolási- és elosztási szinteken legjellemzőbb a veszteség, addig a fejlett országokban − köztük Magyarországon is − az élelmiszerhulladék zöme a háztartásokban keletkezik. A vásárlók tudatosítása közös, európai szintű felelősség. Ebben a témában indított kommunikációs kampányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE környezetvédelmi alprogramjának társfinanszírozásával. Sikeres projektjüket 578 680 euróból valósítják meg, a részletekért Dr. Kasza Gyula projektvezetőt kerestük fel.

Biztos ismerjük a helyzetet, amikor akaratlanul is „túlvásároljuk” magunkat a közeli élelmiszerboltban. Különösen, ha engedünk az akciók csábításának. A vásárolt élelmiszerek egy része nem ritkán a kukában végzi ilyenkor. Magyarország, mint gazdaságilag fejlett ország, évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termel. Ennek körülbelül a negyede a háztartásokban keletkezik. A magyar fogyasztók jövedelmük mintegy negyedét költik élelmiszerekre. Tényleges adatsor nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a megvásárolt termékek hány százaléka végzi szemetesben, ugyanakkor az bizonyos, hogy nem minden kerül elfogyasztásra. Számos élelmiszerhulladék szükségszerűen keletkezik a háztartásokban – úgymint krumplihéj, banán- vagy tojáshéj −, ugyanakkor kutatási adatok szerint a keletkezett élelmiszerhulladék egyharmada megelőzhető lett volna, vagyis tényleges pazarlás eredménye. Ez évente százezer forint nagyságrendű túlköltést jelent egy átlagos családnál.

A megdöbbentő statisztikákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hozta nyilvánosságra, a szervezet elnöki megbízottja, Dr. Kasza Gyula mesél nekünk az ebből a tapasztalatból született LIFE projektről. – Mivel több kormányzati és civil szervezettel együtt láttuk, hogy a háztartásokban aránytalanul sok hulladék keletkezik a vásárlók átgondolatlan élelmiszer beszerzése és tárolása miatt, úgy gondoltuk, szervezünk egy kommunikációs kampányt, amellyel ösztönözzük a magyar fogyasztókat az általuk fogyasztott élelmiszerhulladék csökkentésére. Az ihletet a szintén fogyasztói élelmiszerpazarlás mérséklésére irányuló brit szervezet, a WRAP Love Food Hate Waste elnevezésű kampánya adta. – Bár a programot egyedül valósítjuk meg, nagy könnyebbség volt, hogy az angol szakemberekkel mindent meg tudtunk beszélni – meséli lelkesen a projektvezető.

NÉBIH
Dr. Kasza Gyula: „A Maradék nélkül elnevezésű projektet 2016 őszén indították el azzal a konkrét célkitűzéssel, hogy a projektidő végére nyolc-tíz százalékkal fog csökkenni a kidobott élelmiszerek mennyisége.”

A Maradék nélkül elnevezésű projektet 2016 őszén indították el azzal a konkrét célkitűzéssel, hogy a projektidő végére (2020 nyarára) nyolc-tíz százalékkal fog csökkenni a kidobott élelmiszerek mennyisége. Legfőbb kihívás a témában az átlagfogyasztó kimozdítása a hétköznapok megszokásaiból. Hiszen a táplálkozás és bevásárlás egyértelműen rutintevékenység, nem foglalkoztat minket (tisztelet a kivételnek!), hogy pontosan kiszámoljuk az éppen szükséges élelmiszer mennyiségét, ahogy az sem, végül mennyi landol a kukában.

<
>

A projektben több kommunikációs eszközzel próbálják a célközönség figyelmét felhívni arra, hogyan tehetnek többet környezetükért. A nyitó konferencián több célcsoport is képviseltette magát, a teltházas rendezvényen átlagos fogyasztók, egyetemisták, civil szervezetek vettek részt. Ezen felül elindult a Maradék nélkül weboldala is, egy informatív, interaktív online felület, ahol többek közt élelmiszertárolási praktikákról és jó gyakorlatokról is olvashatnak az érdeklődők.

Dr. Kasza Gyula és csapata a megelőzés szerepét tartja elsődlegesnek, ezért másik fő célcsoportjuk az általános iskolás korú gyerekek. – Az élet korai szakaszában még nem alakulnak ki rossz rutintevékenységek, ezért a gyerekeket szeretnénk kedvező irányban befolyásolni. Ingyenes iskolai programot fejlesztünk ki pedagógusok számára, amely az élelmiszerpazarlás megelőzésére való tudatosságra oktatja majd a kicsiket. Online kvízjátékot is tervezünk, a nyertesek számára pedig majd egy nyári tábort – teszi hozzá a NÉBIH szakértője.

NÉBIH
A Maradék nélkül projektcsapata

A tananyagot 2018-ban szeretnék népszerűsíteni, ebben az évben nemzetközi konferenciát is szerveznek a témában, melyre az Európai Bizottság is delegál majd résztvevőket. A projektcsapat idővel szeretné az itt kialakult tapasztalatokat átültetni nemzetközi szintre is, hiszen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa közös érdeke, hogy az élelmiszervásárlás-, és tárolás területén egy jóval tudatosabb generáció nőjön fel.

˄