Előzzük meg az erdőtüzeket!

Oktatási és képzési program Magyarországon

Elnyert összeg: 485 828 euró

LIFE

A LIFE Program Információ és kommunikáció szegmensében az elsők között pályázott sikerrel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága (NÉBIH EI). Az intézmény a hazai erdőtüzekről való tájékoztatás mellett kötelezte el magát, tevékenységüket az EU 485 828 euróval finanszírozta. Dr. Nagy Dániel projektvezetőt a szervezet központjában látogattuk meg.

Mint minden nyáron, a média most is tele van a hatalmas erdőtüzek képeivel, snittjeivel. Jelenleg Kalifornia, néhány héttel korábban Madeira volt a fenyegetett terület, pedig ezerszámra harapódznak el kisebb-nagyobb tüzek hazánk térségében is, csak ezekről a többség nem kap elegendő tájékoztatást. Pedig néhány alapvető tűzmegelőzési szabály elsajátításával és kis odafigyeléssel az erdőtüzek jó része megelőzhető lenne.

Magyarországon az elmúlt években nőtt az erdőtüzek gyakorisága és kiterjedése. Több mint húszezer esetet jelentettek 2012 óta; egy részük meghaladja az ötven hektárt, ami már nem oltható el csak vízzel, hanem nagyobb és költségesebb tűzoltási munkát igényel. A riasztó tényeket dr. Nagy Dánieltől, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának (továbbiakban: NÉBIH EI) osztályvezető-igazgatóhelyettesétől tudjuk meg, aki az erdőtüzek okairól is mesél: – Természetesen közvetetten a klímaváltozás is okolható az erdőtüzek kialakulásában, de alapvetően a katasztrófák kilencvenkilenc százalékát az emberi kéz és a tudatlanság okozza. A nyári időszakban az őrizetlenül hagyott tábortüzek és grilltüzek, eldobott csikkek, míg tavasszal a meggyújtott árokpartok, kerti és gazégetések okozzák leggyakrabban az erdő és vegetációtüzeket. Az erdőjáró gyerekek, kirándulók nagy része keveset tud a tűzgyújtási szabályokról, de ha meg tudjuk velük értetni a probléma lényegét, fogékonnyá válnak a megoldására is – mondja a szakértő.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága
Dr. Nagy Dániel: az erdőtüzek nagyrészét ma is az emberi kéz – és a tudatlanság – okozza

Mivel az erdőtüzek Európa számos országában okoznak jelentős környezeti károkat, az az unió létrehozta az erdőtűz megelőzési pályázati típust a LIFE Programon belül. A NÉBIH EI az elmúlt évtizedben több nemzeti és uniós tűzmegelőzési projektet valósított meg az erdők minél hatékonyabb tűz elleni védelme érdekében, 2014-ben pályázott a LIFE programban és négy évre támogatást nyert oktatási és kommunikációs tevékenységekre.

Az első év a felkészülésről szólt, egységes arculatot, különböző szóróanyagokat, kisebb ajándékokat (hűtő mágnest, ceruzakészletet, tollat, vizes palackot, matricát), és egy ismertető honlapot készítettek. Az egyes célcsoportokat többfajta tájékoztatással célozták meg: a kicsiknek mesekönyvet és munkafüzetet, a kirándulóknak, erdészeknek és gazdálkodóknak szórólapot és táblákat terveztek.

<
>

Nagy hangsúlyt fektetnek az erdőtűz megelőzési képzésekre is; az erdészeti hatósági dolgozóknak, szakembereknek középfokú, míg az erdő-, tűz-, és természetvédelmi szakembereknek felsőfokú modulokat állítanak össze.

Dr. Nagy Dániel elmondja, az erdőtűz megelőzési technikák szinte teljesen ugyanazok nemzetközi szinten. Általánosan elmondható, hogy az elővigyázatosságra nevelés jóval nehezebb és hosszadalmasabb munka, és nem is kap akkora médiavisszhangot, mint egy terjedelmes erdőtűz, viszont olcsóbb és környezetkímélőbb.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága
A projektvezető bízik benne: az alapos felkészítés meghozza gyümölcsét

A NÉBIH EI a hatósági arc helyett inkább egy személyesebb kommunikációval szeretné megszólítani az erdőjárókat, ezért sok rendezvényen is részt vesznek. Tapasztalatuk szerint sokan azt hiszik, hogy az erdőtűz dél-európai probléma, nem is sejtik, mennyire aktuális itthon is. A megfelelő tájékoztatást követően viszont mindenki fogékony a probléma iránt.

A projektvezető bízik benne, a figyelemfelkeltő eszközök, a direkt megszólítás, és az alapos felkészítés meghozza gyümölcsét, és pár éven belül egy sokkal környezettudatosabb közösség fog vigyázni a magyarországi erdőkre.

 

˄