Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Névnapi mozi

Névnapi mozi

Névnapi mozi.

Lilla most először találkozott ezzel a fogalommal, és nem is akárhogy. A névnapi mozi ma, a mai napon csak az övé volt. Ajándékba kapta Csongortól.

─ Meglepi? ─ forgatta Lilla őszinte ámulattal a borítékot. Vajon mi lehet benne?

─ Az bizony, meglepi! ─ nevetett elégedetten Csongor. ─ Gondolj csak bele, már lassan egy éve barátok vagyunk, és ma van a névnapod, miért ne kaphatnál tőlem egy titokzatos borítékot? Na, bontsd ki gyorsan!

A kislánynak több se kellett, boldogságtól kipirultan nyitotta ki a csomagot, amelyből két mozijegy esett ki. Délutánra szóltak, arra a filmre, amiről hetek óta beszélnek az osztálytársai, és aminek óriásplakátjai már az egész városban fellelhetőek voltak.

Utazás a titkos bolygóra? ─ sikkantotta. ─ Ó, Csongor, annyira köszönöm! De várj csak… mi az a 3D?

A fiú mosolya még szélesebb lett.

─ Ma délután meglátod!

Lilla otthon a legszebb kockás ruháját vette fel, hajába pedig kék hajpántot tűzött. Csongor hasonlóképp jólfésülten várta, majd pedig fülig érő vigyorral elköszöntek szüleiktől és bevonultak a moziba.

─ A névnaposnak kóla és pattogatott kukorica dukál! ─ rikkantotta Csongor, és nem sokkal később szívószálas poharakkal és popcornos dobozokkal együtt kászálódtak be a helyükre. Már mentek a reklámok (ez volt a kislány egyik kedvenc része), ám valamiért mintha az egész olyan homályos, életlen lett volna.

─ Csongor, valami baj van! Nézd milyen homályos a kép!

─ Látom Lilla, de ne aggódj! Most jön a meglepi legjobb része! ─ s ezzel elővett két sötét lencséjű szemüveget. A kislány értetlenül pislogott.

─ Hogyan segíthetne a napszemüveg?

Csongor elnevette magát.

─ Ezek nem napszemüvegek, de próbáld csak fel őket, és rögvest meglátod!

A kislány gyanakvása azonnal elmúlt, amint orrára pöccintette az egyiket. Hirtelen a vásznon futó figurák kiélesedtek, sőt, mintha elevenek lennének, térhatásúnak tetszettek. Szinte kiugrottak a vászon síkjából.

─ Hű… Csongor, ez fantasztikus! Ez a 3D?

─ Ez bizony! Háromdimenziós, azaz térbeli hatásúak lesznek az ezzel az eljárással készített filmek, ha egy ilyen különleges szemüveggel nézed őket.

Névnapi mozi

Lillát teljesen elvarázsolta a háromdimenziós névnapi mozi. A film nagyon szép volt, kalandos és izgalmas, szuper animációval és még szuperebb poénokkal. Hatalmasakat kacagtak, és a vidámságot csak az árnyékolta be, hogy Lillának a film felénél szörnyű fejfájása kezdődött. Mivel azonban nem akarta elrontani a programot, és kíváncsi volt a történet végére, inkább nem szólt semmit, csak csendben végigülte. Amikor azonban ismét felgyulladtak a lámpák, barátja figyelmét nem kerülte el sápadtsága.

─ Mi baj van Lilla? Rosszul érzed magad?

─ Csak nagyon fáj a fejem…

Csongor arcáról lehervadt a vidámság.

─ Jaj Lilla, sajnálom! Vannak olyan emberek, akik nagyon érzékenyek a 3D-re, de nem tudtam, hogy te is közéjük tartozol. Tudod, a szemüveg és az ilyen filmélmények könnyen elfárasztják a szemet, és néha csúnya fejfájást tudnak okozni. Úgyhogy azt hiszem, nem a 3D lesz a kedvenc műfajunk.

A kislány elszomorodott.

─ Pedig nagyon tetszett, ahogy a szereplők kiléptek a vászonból! Olyan valóságos volt! Tényleg nem nézhetek többé ilyen filmeket fejfájás nélkül?

─ Nem ezt mondtam! Tudod, épp egy magyar kutatócsapat fejlesztette ki a holografikus mozit! Itt nem kell szemüveget viselned, nem attól lesz a kép térhatású, hanem attól, hogy valóban térbe vetítik ki. Akár körül is járhatod majd, megnézheted több oldalról a helyszíneket vagy a szereplőket. Épp, mint a valóságban!

─ Mint a Csillagok Háborújában? ─ kérdezte a kislány fellelkesülve.

─ Pontosan! A hologram pedig nem terheli meg úgy a szemedet, így fejfájás nélkül tudunk majd 3D filmeket nézni.

─ Szerinted ─ suttogta Lilla ─ akkor is barátok leszünk majd, amikor eljön a holografikus mozi ideje? Ugyanígy beülünk majd egy filmre?

A fiú megborzolta kis barátnője szerteszét álló haját.

─ Ebben biztos lehetsz!