Ökumenikus Segélyszervezet

Budapest

Tisztább kép a drogokról

Feltérképezik a pszichoaktív szerek terjedési útvonalát

Elnyert összeg: 384 843 euró

Justice

A pszichoaktív szerekről még mindig keveset tudunk, a témában mélyreható kutatás sem indult. Ezért is nagyon fontos kezdeményezés a Tisztább kép projekt, amelynek lényege a hazai és nemzetközi szintű információgyűjtés és -osztás a dizájnerdrogok fogyasztási trendjeiről. A Justice Programon keresztül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 384 843 eurót nyert a projekt megvalósítására. A szervezet budafoki központjában Frank Katalin projektkoordinátort és Figeczki Tamás szakmai vezetőt kérdeztük.

A januári törökszentmiklósi tragédia áldozatai egy újfajta pszichoaktív szert vettek be, aminek hatására eszméletlen állapotba kerültek. Az eset azért is kapott nagy sajtóvisszhangot, mert a fogyasztók között állapotos kismamák is voltak. Sajnos dizájnerdrog-fogyasztásban élen járunk, Kelet-Közép-Európa elszegényedő régióiban ma már sokan az alkohol helyett is inkább a drogot választják. De mégis hogyan jutottunk idáig?

A dizájnerdrogok gyors elterjedésének és „népszerűségének” két fő oka, hogy olcsók és legálisan beszerezhetők. A szereket bárhonnan, akár Kínából is megrendelhetik, de sokan helyben készítik el őket, így nincs sem szállítási, sem kockázati költség. A vonzó árat a kevésbé tehetős rétegek, a hátrányos helyzetűek vagy akár az iskoláskorúak is képesek megfizetni. Ezeket a szintetikus vegyületeket úgy kísérletezik ki és állítják elő, hogy hivatalosan ne minősüljenek kábítószernek, de hatásukban a valódi drogokra hasonlítsanak. Összetételüket folyamatosan variálják: egy drog több néven is futhat és különböző összetételű szereknek lehet ugyanaz a megnevezése. Éppen emiatt a drogokat szinte lehetetlen beazonosítani, a fogyasztók legtöbbször nem tudják, mit szednek be, a hatóságok pedig tehetetlenek.

Ökumenikus Segélyszervezet
Ezeket a szintetikus vegyületeket úgy kísérletezik ki és állítják elő, hogy hivatalosan ne minősüljenek kábítószernek

– Az EU-ban eddig a korai jelzőrendszer módszerét használták a dizájnerdrogok felkutatására. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok minden megjelenő új pszichoaktív anyagról mihamarabb minden információt eljuttatnak valamennyi tagállamba. Ez leggyakrabban úgy történik, hogy a rendőrség lefoglal egy gyanúsnak tűnő anyagot, amelyet laboratóriumi körülmények között bevizsgáltat, és ellenőrzi, hogy tiltólistás-e a szer. Amennyiben az anyag nem szerepel a listán, de megállapítható, hogy pszichoaktív hatású, akkor a jelzőrendszeren keresztül a tagországok is megkapják erről a tájékoztatást. Az analizálás és a tiltólistára helyezés hosszú folyamata alatt azonban több tucat újabb, hasonló kábítószert dobnak legálisan a piacra – segít megérteni a jelenlegi gyakorlatot Figeczki Tamás szakértő, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet debreceni központvezetője. 

Ökumenikus SegélyszervezetFrank Katalin projektvezető és Figeczki Tamás szakértő a szervezet budafoki központjában

Az Ökumenikus Segélyszervezet irányításával a korai jelzőrendszerrel párhuzamosanegy másik metódust fejlesztenek, melynek lényege, hogy az intravénás szerhasználat után fogyasztói oldalról gyűjtik be és elemzik az eszközökön (fecskendőkön, tűkön, stb), talált pszichotróp anyagok maradványait. Ez a Tisztább kép (Breaking the drug cycle) projekt alapötlete. 

– Először begyűjtjük a droghulladékot a tűcserepontokról vagy terepről (havonta 1750 mintát), majd laboratóriumba szállítjuk, ahol a labor munkatársai elvégzik a teljes vizsgálatot. A vizsgálatok eredményeként láthatóvá válik, hogy az intravénás szerhasználók milyen összetételű szereket használnak. Egy éve kezdtük, a program felénél járunk jelenleg, de a puszta kutatási eredményeknél jóval több hozama volt már eddig is a programnak – mondja a projekt vezetője, Frank Katalin. – Világossá vált előttünk, hogy a pszichoaktív szerek analizálásán kívül milyen fontos az információszerzés is. Több szakmai workshopot tartottunk már a projekt keretében; az egyiket Szolnokon, ahol a fiatalok dizájnerdrog- fogyasztásával foglalkoztunk és próbáltuk megszólaltatni az érintetteket, iskolákat, nevelőotthonokat, a rehabilitációs központot és más intézményeket. A szervezés alatt rádöbbentünk, hogy iskolai oldalról nem nagyon van kit megszólaltatni, mert nem igazán foglalkoznak a kérdéssel – teszi hozzá.

<
>

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a második kutatási évben már arra is koncentráltak, hogy minél többet megtudjanak a pszichoaktív anyagok hatásmechanizmusáról, ezáltal hatékonyan segítsék az érintett szakemberek munkavégzését. Ebben a folyamatban nagy segítség a kérdőíves rendszer is: a kitöltött tesztekből kiderül, hogy az egyes szereknek milyen hatásuk és mellékhatásuk van, valamint, hogy mióta használják őket. A program fontos célja a kapcsolatépítés, ezért külföldi partnerszervezeteket is bevontak a munkafolyamatba. 

Ökumenikus SegélyszervezetHosszú távú cél a dizájnerdrogok terjedési útvonalának feltérképezése

– A két romániai és a szerb szervezet megfigyeli, hogy mi Magyarországon hogyan végezzük a munkánkat, a tapasztalataikat beépítik a hazájukban végzett munkafolyamatba, az eredményeket pedig a tagok megosztják egymással. Hosszú távon azt szeretnénk, hogy európai szinten hatékonyan tudjuk figyelni a dizájnerdrogok terjedésének útvonalát, megjelenési helyeit és a partnerszervezetek között életben tartsuk a szakmai diskurzust – összegzi a projekt hosszú távú célját Frank Katalin. 

Figeczki Tamás szerint ugyan a projekt önmagában nem képes, és nem is hivatott arra, hogy közvetlenül visszaszorítsa a drogfogyasztók számát, ám a tudástár, a tapasztalat- és információcsere, valamint a nemzetközi összefogás hatalmas lépést jelent majd a dizájnerdrogok körüli káosz felszámolásában.

˄