V4-együttműködés: a sporttal a veszélyeztetett fiatalok felkarolásáért

Erasmus+

Miként lehetne minél hatékonyabban használni a sportot a szegénység és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett fiatalok felkarolásában? Hogyan lehetne az olyan értékeken keresztül, mint a fair play, az egyenlőség, a csapatmunka és a tisztelet megtanítani a fiatalokat a felmerülő konfliktusok kezelésre, a sztereotípiák és a diszkrimináció oldására, a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére? Az Erasmus+ támogatással megvalósuló V4: Football for Good Visegrad Network e kérdéseket válaszolja meg a football3 módszer segítségével. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A 2011-ben Lengyelországban, Wroclawban megrendezett Európai Utcai Futball Bajnokságon ismerkedtek meg az Oltalom Sportegyesület munkatársai a cseh INDEX-SDA Fotbal pro Rozvoj és a lengyel MSIS csapatával. A három szervezet tagjai között azóta is folyamatos a kapcsolattartás és az elmúlt három-négy évben pedig a közös projektmegvalósítás is. Legutóbb ez a három szervezet tavaly szeptemberben találkozott Lengyelországban egy fair play football bajnokságon és young leader képzésen. Ott merült fel az ötlet, hogy dolgozzanak még szorosabban együtt és osszák meg egymással tapasztalataikat, hiszen hasonló körülmények között hasonló célcsoporttal dolgoznak – avatnak be a projekt előzményeibe a munkatársak.

Mind a cseh, mind a lengyel szervezet a Streetfootballworld ernyőszervezet tagja, amely a hálózatában résztvevő szervezetekkel közösen dolgozta ki az úgynevezett football3 szabályrendszert. A football3 arról kapta nevét, hogy a mérkőzés 3 félidőből áll: az első félidőben a két csapat megegyezik a szabályokról, a második félidőben zajlik maga a meccs, a harmadik félidőben pedig közösen elemzik ki a játékot és döntenek arról, hogy melyik csapatnak hány fair play pont jár. A football3 alapját olyan értékek képezik, mint a fair play, az egyenlőség, a csapatmunka és a tisztelet, amelyek ugyanannyira fontosak a játékban, mint maga a futballtudás. Módszerük alkalmas a társadalmi konfliktusok, sztereotípiák és diszkrimináció oldására, a leszakadó, hátrányos helyzetű csoportok bevonására, integrációjára és rekreációjára, a kirekesztett csoportok beilleszkedésének támogatására, valamint a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére egymással konfliktusban álló csoportok között. A módszert a délszláv háború idején is alkalmazták egymással konfliktusban álló közösségek közötti béke megteremtése céljából.

A projekt keretében a módszer elterjesztésének és a fair play szellemének fenntarthatóságát kívánják biztosítani a fiatal vezetők képzésén keresztül, akik így képessé válnak arra, hogy a későbbiekben ők is football3 fair play bajnokságokat szervezzenek, illetve magát a módszert továbbadják.

A 2020 januárjában indult projekt immár második alkalommal nyerte el az Erasmus+-program támogatását, korábban, 2018-tól már megvalósítottak egy sikeres projektet. A járványhelyzet miatt egy találkozót későbbre kellett halasztaniuk, de alkalmazkodtak az új helyzethez: a partner találkozókat és az első ifjúsági vezetőtalálkozót (young leader) is online tartották. Ez utóbbira mindhárom partnerországból négy fiatal „érkezett”: a kétórás ismerkedő online találkozó keretében minden résztvevő prezentációban mutatta be a saját munkáját. Az online térben zajló találkozókra a továbbiakban is havonta fog sor kerülni.

A fiatal vezetők képzése során – amíg kitanulnak futball3 mediátornak – olyan tapasztalatokra is szert tesznek és olyan képességekkel is felruházzák őket, amelyeket a későbbiek során az élet számos területén kamatoztatni tudnak a konfliktuskezelésben, a stresszhelyzetek megoldásában.

Mindemellett a projektpartnerek jelenleg azon dolgoznak, hogy találjanak egy szlovák partnert, egy olyan civil szervezet „személyében”, amellyel együtt tudnak működni és amely szintén azt vallja, hogy a sport és azon belül a futball fontos eszköz a közösségépítésre, a társadalmi különbségek enyhítésére.

˄