Fair Play for Life: a futball egyedülálló erejével jobbá tenni a világot

Elnyert összeg: 5 167 euró

Erasmus+

A csapatsportokban a játékosok egy közös célért küzdenek úgy, hogy mindenki azt teszi hozzá a csapathoz, ami a sajátja, amiben a legjobb. A sokszínűség erejét a fiatalok az Erasmus+ program által támogatott projekt keretében egy ifjúsági cserén is megtapasztalhatták. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A futball egyedülálló ereje képes jobbá tenni a világot. Az Oltalom Sportegyesület célja felszabadítani ezt az erőt. – fogalmazzák meg küldetésüket a munkatársak, akik hátrányos helyzetű felnőtteknek és gyerekeknek teszik teljesebbé az életét a futball segítségével. Rendszeres edzéseik által mélyszegénységben élő, hajléktalan emberek, javítóintézetben élő, illetve menekült fiatalok kapnak lehetőséget a sport és szociális szolgáltatásaik (álláskeresés, nyelvoktatás) segítségével formálni sorsukat. Fair Play football Roadshow bajnokságukkal hidat építenek egymással konfliktusban álló társadalmi csoportok között. Országhatárokon átnyúló rendezvénysorozatuk mérkőzésein a helyi élet fontos szereplői, önkormányzatok, rendőrök, helyi klubok, hátrányos helyzetű közösségek csapatai alakítják demokratikus párbeszéddel játékuk szabályait, hogy a pályáról kilépve, mindennapjaikba is magukkal vigyék az együttműködésre törekvő közösség szellemiségét.

A Fair Play for Life című, Erasmus+-program által támogatott projekt keretében három fiú és három lány játékos, valamit edzőik vehettek részt 2019-ben egy ifjúsági cserén Antalyában, Törökországban, ahol a fair play témájában merülhettek el a játékosok különböző workshopok és barátságos mérkőzések alkalmával. A fair play bajnokságokon az eredeti csapatok mérkőzése előtt a különböző delegáltakból összeállított vegyes csapatok is indultak, hogy ezzel is a kultúrák és az országok közötti együttműködést hangsúlyozzák.

A foglalkozásokon a tolerancia, a rasszizmus csökkentése, a sokszínűség hangsúlyozása volt a központban. Játékos módszerekkel, pl. szerepjátékokkal próbálták elérni, hogy a fiatalok maguk is megtapasztalják az élményt, amikor mindenki a sajátját teheti hozzá a csapathoz, mert a lényeg, hogy a közös célért dolgoznak.

˄