Precíz barázdáltság

Csúszótömítésekhez használt eszközök textúrájának optikai ellenőrzése magyar fejlesztéssel

Elnyert összeg: 561 262 euró

Horizon 2020

Csúszótömítések tökéletesítésére, kopásának csökkentésére, élettartamának meghosszabbítására jött létre az MouldTex projekt. A spanyol Inspiralia közreműködésével tető alá hozott nemzetközi konzorcium magyar tagja, az Optimal Optik kulcsfontosságú feladatot lát el a projektben: a méretében kicsi, kvalitásában azonban világszínvonalú budapesti cég a tömítések gyártásához készülő szerszámok mikrométeres barázdáltságának optikai visszaméréséért felel. A Horizon 2020 nyertes projekt magyar tagját a Magyar Fejlesztési Központ ajánlotta a konzorciumba. Domján László ügyvezetővel beszélgetünk az Optimal Optik főhadiszállásán.

A 2002-ben alakult Optimal Optik elsősorban optikai kutatás-fejlesztéssel és gyártással foglalkozik. Mikroszkópok, objektívek, mérő objektívek, célzó elektronikai berendezések, gyógyászati lámpák világszínvonalú tervezésében és gyártásában vesz részt. Mint azt Domján László ügyvezető elmondja, cégük három lábon áll: egyrészt saját termékeket fejleszetek, másrészt – külső cégként – kutatás-fejlesztési munkákat vállalnak megrendelők számára (prototípust terveznek, és megszervezik a gyártást), harmadrészt az állam vagy az unió által finanszírozott kutatás-fejlesztési projektekben vesznek részt. A beszélgetésünk apropóját adó MouldTex projekt már a harmadik uniós finanszírozású munka a cég történetében.

Optimal Optik
Domján László ügyvezető, projektvezető

A MouldTex szóösszetétele a mould (öntőforma, fröccsöntéshez használt szerszám) és a tex (barázdált felület, textúra) társításából született, és ennél jobban talán nem is lehetne összefoglalni a projekt alapját. A MouldTex célja nagyon leegyszerűsítve, hogy a konzorciumi tagok a szériában gyártott speciális tömítőgyűrűk, o-gyűrűk, csúszótömítések, szimeringek élettartamát hatékonyan megnöveljék. A cél elérése érdekében a mozgó alkatrészek tömítőgumijának felszínén egyfajta finom textúrát, mikronos barázdáltságot alakítanak ki, amely egyrészt tökéletesen felveszi a kenőanyagot, másrészt optimalizálja a fém és a gumi érintkezését, csúszását. A projekt kulcsa tehát maga a barázdáltság, vagyis az öntőformának a textúrája, mintázata, amely komoly mérnöki kutatómunka eredménye lesz.

A magyar partnert a nyeromagyarok.eu-t is működtető Magyar Fejlesztési Központ ajánlotta a konzorciumba; a spanyol, német, olasz, görög, ír tagokat és magát a projektet pedig Spanyolország vezető projektfejlesztő és -tanácsadó cége, az Inspiralia segített megszervezni. A projekt a Horizon 2020 programból összesen 5 131 875 eurót nyert el, amelyből a magyar tag munkájára 561 262 euró jut. A tagok természetesen más-más feladatköröket képviselnek: van cég, amely a szerszámot (a nagy értékű öntőformát) gyártja le, van amely a csúszótömítést, azaz a gumit gyártja majd.

Az Optimal Optik feladata a projektben, hogy optikai eszközökkel lehetővé tegye a legyártott fém eszköz (negatív vagy öntőforma) és a legyártott csúszótömítések nano-/mikrométeres textúrájának visszamérését, kopásának ellenőrzését. Ahogy a neve is jelzi, az Optimal Optik fénnyel történő mérési technikát és eszközöket tervez a projektben, amelynek a mechanikai (tapintó) berendezésekhez képest az az előnyük, hogy mérés közben – érintés, súrlódás hiányában – nem roncsolják a megmérendő struktúrát. Emellett nemcsak vonalak, hanem felületek mérésére is alkalmasak.

˄