Ősbúzából őspogácsa

─ Lilla, Lilla… egészségesebben kellene étkezned!

Lilla sértődötten pillantott fel a bölcs, mindentudó kutyapofával ülő Galagonyára. Épp egy hatalmas, porcukros kakaós csigát próbált meg teljes nyugalomban és békességben elfogyasztani, s Galagonya okoskodó megjegyzései sajnos egyre-másra kizökkentették a majszolásból.

─ Eccakekakausiga!─ felelte sértődötten, morzsákat köpdösve.

─ Előbb nyeld le a falatot, és csak aztán válaszolj! Tele szájjal nem beszélünk ─ szólt fensőbbségesen a csodakutya.

Lillának kezdett igazán elege lenni.

─ Ez csak egy kakaós csiga! ─ szólalt meg a falat megrágása után.

─ Na de minden egyes nap kakaós csigát enni?

─ Nem is minden nap! Szerdán pizzás csigát ettem! ─ feleselt a kislány, féltőn magához szorítva tízóraiját.

A zöldbundás eb nagyot sóhajtott.

─ Egész nap ezeket a péksüteményeket eszed, aztán nincs étvágyad az ebédhez. Tudod, hogy a túl sok fehér liszt is káros lehet az egészségre?

─ De hát Galagonya! Ez csak liszt! Nem csoki, nem cukorka, nem energiaital… mégis bajom lehet belőle?

─ A fehér liszt, amiből a tízóraid készült, egy finomított lisztfajta, amelyet olyan gondosan feldolgoztak, hogy már alig maradt benne vitamin, tápérték vagy rost. Nem véletlenül mondják, hogy milyen egészségesek a teljes kiőrlésű lisztek; ezeknél a fajtáknál nem csak a magbelet, de a csírát és a maghéjat is beleőrlik a lisztbe. Kevésbé hízol meg tőle, és az ereidnek, meg a szívednek is jobbat tesznek. De ha javasolhatok valamit, kóstold meg a pogácsát, amit neked hoztam.

A kislány enyhe gyanakvással vette elő a rejtelmes papírzacskót. Úgy gondolta, majd a kakaós csiga után szakértő vizsgálat alá veszi, ám úgy tűnt, Galagonya sokkal türelmetlenebb. A zacskót kinyitva apró szemű, sárgás színű, még meleg pogácsákat talált. Gondterhelten harapott bele az elsőbe, félve, hogy valami teljes kiőrlésűbe botlik (kóstolt már ilyet, és nem tetszett igazán neki). A pogácsa azonban meglepően finom volt, ízre kicsit édeskés, állagra nagyon puha.

─ Ez micsoda? ─ kérdezte lelkesen. ─ Nem tűnik olyan teljes kiőrlésűnek…

─ Mert ez nem is egyszerű gabona. Ez az alakor, az ősbúzák egyike, nagyon egészséges gabona.

Lilla nagyokat pislogott.

─ Ősbúza? Mitől ősi?

─ Attól, hogy valóban az őskorból maradt ránk. A ma használt kenyérbúzának ugyanúgy vannak ősi felmenői. Mint ahogy az én ősöm a nemes, büszke farkas ─ itt szemmel láthatóan kihúzta magát─, úgy a kenyérbúza őse az alakor. Termése és az abból őrölt liszt vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, termesztése pedig egyszerű, mert igénytelen, hideg és szárazságtűrő faj, s ellenáll a betegségeknek.

Ősbúzából őspogácsa

A kislány egyre nagyobb örömmel majszolta a pogácsát.

─ De hiszen ennek nagyon jó íze van! De Galagonya, miért nem eszi mindenki ezt a varázsbúzát, ha ilyen egészséges?

─ Mert sajnos a terméshozama (vagyis, hogy mennyi búzát tudsz egy adott területről learatni) kisebb, mint a hagyományos búzáé. Azonban lassacskán az alakor, és testvére, a tönke is kezd visszatérni a mezőgazdaságba, és így a mi asztalainkra is. S hidd el, az édes és pizzás csigák is nagyon finomak lesznek ebből a lisztből! Cserébe pedig egészséges és erős szervezetű felnőtté cseperedhetsz!

─ Igazad van Galagonya! Mesélni fogok anyukámnak az alakorról! Már nem is kívánom annyira a kakaós csigámat.

A zöldbundás csodakutya önfeláldozó sóhajt hallatott.

─ Nem bánom… add csak ide. Megeszem! 

˄