Pannónia Entertainment Ltd. (Pannónia Szórakoztató Kft.)

Szűk réteghez szólunk magas minőségben

Elnyert összeg: 35 182 euró

Creative Europe

Az lett volna a csoda, ha Elsässer Klaudia nem a kultúrának szenteli az életét, hiszen az irodalmat és az operát már az anyatejjel szívta magába. Kifinomult stílusát és magas szintű igényességét jelzi, hogy e szegmensből is igazi különlegességeket tűzött férjével, Farkas Attilával közösen létrehozott cége, a Pannónia Entertainment zászlajára. Tevékenységüket az Európai Unió is rendszeresen támogatja.

Termékpalettájuk igazi ínyencségeket és exkluzív műfajokat tartalmaz az arra fogékonyak számára, mellyel egy szűk, de létező piaci rést sikerült megcélozni. Hogyan találtak rá erre az útra?

Kislánykorom óta járok operába, az én családomban ez annyira magától értetődő volt, mint a lélegzetvétel. De nem csak a zene, hanem a filmek és az irodalom is része volt a mindennapjainknak. Később magyar-angol-francia szakon végeztem az ELTE-n, ezért a nyelvek és az különböző kultúrák szeretete is régóta a sajátom. Egy ilyen múlttal és a könyvek bűvöletében - többek közt az Akadémiai Kiadónál - eltöltött 14 év után már csak egy gondolattal volt több a Pannónia Entertainment életre hívása és a cég fő profiljának megálmodása. Mi opera-, balett- és múzeumi tárlatvezetések közvetítésével, dokumentumfilmek forgalmazásával, komoly- és könnyűzenei koncertközvetítésekkel foglalkozunk. A Pannonia Entertainmentnek világszinten is különlegessége, hogy igyekszik a társművészetek teljes spektrumát bemutatni, terjesztői feladatain kívül számos rendezvényszervező és népművelő feladatot lát el, happeningeket, performance-okat szervez. Ami még a Pannoniát meghatározza a férjem oldaláról, aki 30 éve mozivezető, az a törekvésünk, hogy a régi, nagy, külföldi és hazai klasszikusokat újra vászonra vigyük. Így kerül a nagyérdemű elé a Magyar Nemzeti Filmarchívummal együttműködve a Vuk, A Pál utcai fiúk, Az én XX. századom, A tanú, Az egri csillagok, a Macskafogó és a Mephisto.

Pannónia Entertainment Ltd. (Pannónia Szórakoztató Kft.)

Mekkora igény van ezekre a műfajokra Magyarországon?

Mi nem széles rétegeket szolgálunk ki, de a magas szintű alapműveltséggel és kellő kulturális kíváncsisággal megáldott célközönségünk stabil, amelyre a kezdetek óta számíthatunk. A sok-sok visszajelzésből látjuk, hogy a filmjeinket, előadásainkat nem csak műélvezetként, hanem hatalmas örömként és ünnepként élik meg. Az élő látogatás személyes élményét persze semmi nem helyettesíti, de ezekkel az élő közvetítésekkel világszintű megakiállításokat és monumentális színházi darabokat tudunk a hazai közönségnek eljuttatni a lehető legteljesebb élményt nyújtva.

<
>

Melyekre a legbüszkébb?

A Pannonia Entertainment első önálló címe a Led Zeppelin: Celebration Day és a Queen: Hungarian Rhapsody című koncertfilm volt. Ez utóbbi azóta is igen népszerű, újból és újból meghosszabbított címének számít. A magyarországi terjesztői feladatköröket átlátva Kelet-Közép-Európára jogosíttattunk olyan intézmények teljes évadait, mint a londoni Royal Opera House, a londoni Shakespeare’s Globe vagy a Stratford-upon-Avon-i Royal Shakespeare Company, a Stage Russia vagy éppen a Scala. A mozik után beletanultunk a televíziós forgalmazásba is, így hét, műfordítás alapján készült magyar felirattal ellátott Globe előadást adtunk el a Duna TV-nek és a Duna Wordnek. Ezen a sikeren felbuzdulva hamarosan teljes körű jogokat kaptunk az Art Beats, Magyarországon A művészet templomai címen ismert sorozat tagjaira, Pán-Közép-Kelet-Európára. A sorozat hazánkban különösen népszerű – 12 000 látogatónál is többel dicsekedhet a Vatikáni Múzeum és a Firenze és Uffizi képtár. Nekem mindig a legfrissebb film az épp aktuális kedvencem, főleg, ha azt én is fordítottam. Jelenleg a Salvador Dalí ifjúkora és a Bernini.

Önök gyakorlott pályázók nem csak a hazai, de az uniós pályázati rendszerben is. Most azonban az átlagosnál is nagyobb szerephez jutottak ezek a támogatások.

A pandémia az egész szakmát olyan váratlan és elképesztő kihívás elé állította, amellyel 25 éves pályafutásom alatt még nem találkoztam. Nem csak anyagilag tépázott meg bennünket ez az időszak - hiszen a jegybevételeink 25%-ra estek vissza a 2019-es eredményekhez képest -, de a koncert-, színház- és mozilátogató közönséget is soha nem látott módon szétmosta. A koronavírusból adódó bevételkiesés miatt jelenleg a támogatások jelentik a fő támaszt számukra. El nem tudom mondani, mekkora segítség most az európai és persze a magyar támogatási rendszer - ezek megléte mondhatni létezésünk alapfeltétele. Az ismeretterjesztő dokumentumfilmek magyar forgalmazása az Európai Unió támogatása által jöhetett létre, és akkora népszerűségnek örvend a sorozat, hogy részben ennek hatására született a karanténidőszak alatt a Pannónia Entertainment online filmkölcsönzője, ahol többek között A művészet templomai című sorozatunk eddig bemutatott alkotásait is meg lehet tekinteni.

Pannónia Entertainment Ltd. (Pannónia Szórakoztató Kft.)

Milyen filmek forgalmazására nyertek el legutóbb brüsszeli forrást?

Minden évben változik, mennyi és milyen filmmel tudunk indulni, ami függ attól is, hogy előző évben mennyi látogatót tudtunk bevonzani a filmjeinkkel. A rendszer ugyanis utófinanszírozásra épül, valójában mindig egy négyéves intervallumban kell gondolkodnunk: a 2020-as pályázatban a 2019-es már megjelent filmekkel lehet pályázni és a 2021-2022-es ciklusban kell azokat új filmekre felhasználni. A most elnyert 35 182 eurót négy vagy akár több film bemutatására tudjuk majd fordítani. Mindezt az dönti el, hogy korábban, az úgynevezett felhalmozási időszakban tudtuk-e hozni azokat a keretszámokat, amelyeket az EU elvár tőlünk. Sok múlik a jegyár-bevételtől, melynek tekintetében nem vagyunk könnyű helyzetben. Míg számos nyugat-európai országban 15 euróba kerül egy mozijegy, addig Budapesten 4, vidéken pedig 1-2 eurót fizet a látogató. A nézőszámra már nagyobb ráhatásunk van, de itt is küzdünk nehézségekkel, hiszen Magyarországon például a műholdas, élő adások közvetítéshez szükséges technikai háttér mindössze hat helyen adott. A pályázat másik kritériuma, hogy a támogatott filmek ne nemzetiek - azaz ne hazai gyártásúak - legyenek, hanem az EU más tagországaiban készüljenek, 100%-osan európai pénzből forogva. Ez nekünk nem okoz nehézséget, hiszen azok a műfajok, amelyekre alapoztuk a tevékenységünket, Európában honosak. Ráadásul mi a pályázattól függetlenül is oda jutottunk el, hogy a legklasszabb partnereink az olaszok és a spanyolok. Jelenleg az elszámolási szakasz legelején járunk, ezért csak valószínűsíteni tudom, hogy A művészet templomai című kreatív képzőművészeti dokumentumfilm-sorozat újabb négy tagjára fogjuk fordítani az elnyert összeget.

Az igazán unikumnak számít, hogy Magyarországon készüljenek természetfilmek. Ezt a műfajt miért tették a palettájukra?

Azon kaptam magam, ahogy múlnak fölöttem az évek, egyre inkább lenyűgöz a természet sokszínűsége és ereje, a Teremtés nagyszerűsége. Ahogy totyogó kisfiam fejlődését követtem, ámulatba ejtett, ahogy az afrikai nagyvadakról szóló természetfilmek elcsípett képkockái előtt pihente ki a járástanulás nehézségeit. A mai napig közös szenvedélyünk Ádámmal a minőségi természetfilm nézés. Amolyan családi bekuckózás lett belőle. Tudja, erre mindig kapható vagyok. A Magyaroroszágon forgó természetfilmek gyakran családi indíttatású, család körből kikerülő „szakikkal” készülnek, amelyek a külföldi társaik büdzséjének töredékéből jönnek létre, mégis felveszik a versenyt az élen járó, nyugat-európai dokumentumfilmekkel. Ezeket az elhivatott, legtöbbször tőkehiánnyal dacoló „szent őrülteket” szeretnénk felkarolni szerény eszközeinkkel. Gyakran emberpróbáló munkát kíván meg, van, hogy egy film 5-10 évig is forog, hetekig, hónapokig kell a természetben fagyoskodni, mert egy erdélyi medvét nem mindig lehet rábírni arra, hogy kijöjjön a barlangjából. Többször elfordult, hogy egy panellakásban építették meg például egy üregi nyúl fészkét, mert csak így filmezhető az ellés. 2022-ben jelenik meg a Vad víz: múlt és jelen című hazai természetfilm, az év második felében pedig remélhetőleg a francia A tölgyfa, amely egyetlen európai tölgy teljes ökoszisztémáját vizsgálja, páratlan, akár föld alatti, lassított, adott esetben pedig gyorsított felvételekkel. Az ilyen és ehhez hasonló, úttörő jellegű, kihívást jelentő feladatok tartanak szellemileg frissen mind a munkám, mind a magánéletem során. Ahogyan azt is elhatároztam, hogy a már meglévő 3 idegennyelv mellé még 1-2-t megtanulok, hogy akár Goethét is tudjak eredetiben olvasni. S remélem, hogy 12 éves kisfiunk, Ádám, mindabból, amit mi elértünk vagy belé csepegtettünk, valamit tovább tud majd vinni, úgy, hogy abba a saját lelkét, személyiségét is beleszövi.

˄