Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Polyphony

Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille

Az ukrán dalkincs újra felfedezése

A történet mesében

Aki ismeri Magyarország egyik legjobb gitárosának zenei munkásságát, az tudja, hogy Both Miklós különféle formációiról, projektjeiről fellépéseiről csak szuperlatívuszokban szokás beszélni. Ő az, akiről gyakran ellövik a találó poént, hogy összekötötte Hendrixet Bartókkal. A közkedvelt Napra zenekar és a Both Miklós Folkside frontembere, a Palimo Story elnevezésű roma tehetségkutató életrehívója, az ősi kínai szólamokat a magyar térbe elhozó Kínai utazólemez megvalósítója a huszonévei elején csak azért tanult meg autodidakta módon hegedülni, hogy a gitárjátékát tökéletesíthesse. Sikerült neki.

A Lángoló Gitárok blogmagazin úgy fogalmaz róla, hogy „a hazai világzenei élet egyik legizgágább muzsikusa, ha úgy tetszik: művésze”. Találó. Érdeklődése Both Miklóst a roma tehetségkutató, a kínai tapasztalatgyűjtés után Ukrajnába sodorta, ahol – először csak puszta kiváncsiságból – rögzíteni kezdte a térkép legeldugottabbnak tűnő falvaiban élő asszonyok dalait. Érdemes megjegyezni, hogy az ukránoknak sem Kodályuk, sem Bartókjuk nem volt, népzenekincsük feltáratlan, így a Magyarországról érkező mikrofonos ember inkább tűnt hóbortos művésznek, mint tudományos adatgyűjtőnek. Pedig azzá lett: ma Ukrajna szerte tudnak róla a népzenei, szakmai berkekben, páratlan kezdeményezése pedig a most megvalósuló POLYPHONY projektnek köszönhetően jó eséllyel indul a világhír felé.

PolyphonyA Both Miklós udvar az 2016-os Ördögkatlanon. Fotó: Brozsek Niki / Forrás: Ördögkatlan Fesztivál

A 2014-től megkezdett gyűjtőutakon megismert adatközlő asszonyok már 2016-ban eljöhettek az Ördögkatlan Fesztiválra, amit egy elementáris erejű MÜPA-beli koncert követett ősszel. Az egyértelmű siker arra ösztönözte a művészt, hogy a megkezdett adatgyűjtő munkát 2017-ben is folytassa, ehhez együttműködőket keresett és talált. Így valósulhatott meg a POLYPHONY elnevezésű projekt. A 2017 tavaszától 2019 tavaszáig zajló projektben Both Miklós mellé lebonyolítóként az Ördögkatlan Fesztivál Egyesület, projektmenedzserként a Pro Progressione vett részt. Új partnereket is kerestek, így csatlakozott a megkezdett munkához a látványosságért és a történetmesélésért felelős francia maszkos színházi formáció, a „di mini teatro”, illetve a gyűjtött adatok rendszerezésében, digitalizációjában és publikációjában segítséget nyújtó kijevi Ivan Honchar Museum.

Both Miklós fotói az ukrajnai gyűjtőutakról. Forrás: Both Miklós Official

Első olvasatra az ukrán dalkincs nem tűnik túl izgalmasnak vagy közönségbarátnak. Pedig nagyon is az, erről érdemes személyesen is meggyőzödni. A Both Miklósék által kísért dalok kifejezetten lélekbe markolóak, időtlenek, érvényesek és élvezhetőek. Akár egy fesztivál közönségének is. Ahogy az Ördögkatlan prospektusa fogalmaz az énekesekkel kapcsolatban: „életkorukat összeadva 1014 nehézségekkel megélt év jön ki”. A 20. század legkegyetlenebb évtizedeit (a világháború poklát, a csernobili robbanást) átélt asszonyok ezekben a szövegekben, dallamokban a családi életeseményeiket, környékbeli balladákat éneklik el a magyar fülnek szokatlan, keleties hangzásvilággal, több szólamban.

A most zajló nagyharsányi fesztivál-együttlét a POLYPHONY projekt első hivatalos állomása, amelyet franciaországi workshop követ majd az idén ősszel, és egy tavaszi, újabb ukrajnai gyűjtőút egészít ki. A projekt csúcsa a jövő nyári, 11. Ördögkatlan Fesztiválbeli fellépés és egy nagyobb szabású európai turné lesz; a programsorozatot végül egy szakmai konferencia és fesztivál zárja majd Kijevben. A 360 000 euró összköltségvetésű projekt célja, miként azt Petrányi Barna, a Pro Progressione vezetője és projektmenedzsere mondja, hogy Európa egyik utolsó feltérképezetlen és ismeretlen zenei örökségét, a kelet-ukrajnai népzenét összegyűjtse, dokumentálja, megossza és terjessze, kiemelten kapcsolódva az unió 2018-as Kulturális Örökség Évéhez. Magyarként nekünk külön büszkeség lehet, hogy egy budapesti zenész kell ahhoz, hogy a kelet-ukrán népzenei hagyományokra rányissa a világot.

 A 10. Ördögkatlan Fesztivál Both Miklós udvarának programjáért kattintson ide »»»