Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Programok

R-Fire Kft.

Szendrő

Új horizont az erdőtűzoltásban

A Horizon 2020 Program támogatásából, mintegy 800 000 euróból valósul meg az R-Fire Kft. erdőtűzoltást forradalmasító projektje. A magyar konzorcium koordinátorszervezetének ügyvezetője, dr. Restás Ágoston arról mesélt, milyen új oltóanyaggal és módszerrel tudnák hatékonyabbá tenni a tűzoltást – elsősorban az erdőtűz által veszélyeztetett országokban.

A történet

WWF Magyarország Natura 2000

Budapest

Szakmai diskurzus az erdőkezelésről

Bár hazánkban az erdők létét nem fenyegeti közvetlen veszély, az erdeinkben dolgozó szakemberek együttműködésére, és ezáltal a Natura 2000 hálózat erdőinek hatékonyabb védelmére nálunk is szükség van. Ezt az igényt felismerve kezdeményezte a WWF Magyarország a LIFEinFORESTS projektet, melyre a konzorciumvezető intézmény 330 635 euró közvetlen európai uniós forrást nyert el.

A történet

NÉBIH

Budapest

Maradék nélkül

Az élelmiszerpazarlás általánosan megfigyelhető jelenség a Föld bármely pontján: míg a fejlődő világ országaiban az élelmiszerlánc elején, a termelési, tárolási- és elosztási szinteken legjellemzőbb a veszteség, addig a fejlett országokban − köztük Magyarországon is − az élelmiszerhulladék zöme a háztartásokban keletkezik. A vásárlók tudatosítása közös, európai szintű felelősség. Ebben a témában indított kommunikációs kampányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE környezetvédelmi alprogramjának társfinanszírozásával. Sikeres projektjüket 578 680 euróból valósítják meg, a részletekért Dr. Kasza Gyula projektvezetőt kerestük fel.

A történet

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika

Debrecen

Versenyfutás az idővel

257 600 euró közvetlen európai uniós forrást nyert a Debreceni Egyetem egy kilenc országot felölelő konzorcium tagjaként a Horizon 2020 Program PRECIOUS (PREvention of Complications to Improve Outcome in elderly patients with acute Stroke) projektjében, melyben a szélütés kimenetelének javítását tűzték ki célul a kutatók. A Nyerő Magyarok csapata ezúttal dr. Csiba Lászlót, az egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóját kérdezte a vizsgálatról.

A történet

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola

Budapest

Gépészeti iskolások a világ körül

1952 óta foglalkozik repülős és autós szakképzéssel, 1998 óta oktat két tannyelven a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma. Az iskola remekül párosította az angol nyelvű képzést a szakirányú ismeretekkel, melynek köszönhetően számos hasonló külföldi intézménnyel épített ki aktív partnerkapcsolatot. Ennek már szinte közvetlen következménye, hogy évek óta nagy sikerrel vesz részt Erasmus+ pályázatokban. A legutóbbi két programról Kovács Attila igazgatót és Csernevné Fekete Ágnes igazgató-helyettest kérdeztük.

A történet

Duna-Ipoly Nemzeti Park – Gödöllő

Gödöllő

A szárazgyepek védelmében

Gazdasági és természetvédelmi szempontból egyaránt fontos élőhelyek az évezredes tájhasználat következtében kialakult szárazgyepek. Területük ma visszaszorulóban van, főként a rohamosan növekvő cserjésedés miatt. Szerencsére a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság időben lépett, s ma már az 1 483 590 euróval finanszírozott LIFE+ Nature projekt támogatásával hatékonyan tud tenni a gyepes területek megmentéséért. Munkájukról bővebben Schrett Andreát, Szénási Valentint és Kiss Gyulát kérdeztük a Küdői-hegy lankáján.

A történet

LogDrill Kft.

Budapest

Motor a járműhöz

Élvonalbeli technológiák felhasználásával a LogDrill Kft. olyan szoftvert fejlesztett ki, mely a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban képes feldolgozni a szinte bármilyen nagyságú adathalmazban található információt.  Az innováció az IT szektor összes profiljában bevethető, többek közt a közlekedés-menedzsmenttel foglalkozó cégeknél is. E szoftver miatt hívták meg a magyar partnert az angol Coventry University által vezetett SUITS konzorciumba, mely elnyerte a Horizon 2020 Program Research and Innovation támogatását; a LogDrill Kft. 177 250 euróból végzi a fejlesztést.

A történet

Maximulation Business Simulation Kft.

Budapest

Döntést hozni tudni kell

Az Erasmus+, közvetlen európai uniós programban 52 650 eurót nyert egy fiatal közgazdászokból és mérnökökből alakult startup, a Maximulation Business Simulation Kft. koordinálásával működő konzorcium egy üzleti szimulációs szoftver fejlesztésére és tananyagként való oktatására. A vállalkozási készségeket erősítő játék középiskolások számára készül, akik egy háromfordulós versenyben össze is mérhetik üzleti döntéshozatali képességeiket.

A történet

Central European Research Centre

Budapest

Tapintva látás

1 153 425 eurót nyert a Central European Research Centre Horizon 2020 forrásból, mely összeget egy Braille szövegeket, taktilis grafikákat nyomtató szerkezet fejlesztésére fordítják. A kisméretű, otthoni felhasználásra szánt eszköz a hagyományos nyomtatók technikáját követi, de a tapintható, domború Braille-írást folyékonnyá alakított poralapú tintából nyomtatják. A visszajelzésekből már most látszik: a BrailleJet új világot nyit meg a látássérültek számára.

A történet

mcule.com Kft

Budapest

Tűk a szénakazalban

A Horizon 2020 közvetlen európai uniós program 50 000 eurós támogatásából valósult meg az mcule Kft. Ultimate Database projektjének első fázisa, melyben a kutatók egy egyedülálló adatbázis fejlesztését alapozták meg a létező és virtuális vegyületek számára. A készülő gyűjteménybe várhatóan ötszázmillió különböző molekula fog bekerülni.

A történet

Debreceni Egyetem

Debrecen

Időben a cukorbetegség ellen

Egy innovatív, gyermekeket és szülőket is megmozgató módszerrel próbálja a „Feel 4 Diabetes” elnevezésű projekt visszaszorítani a cukorbetegség további terjedését. A Debreceni Egyetem is tagja a Horizon 2020, közvetlen európai uniós program egyik pályázatán 209 000 euró támogatást nyert nemzetközi konzorciumnak. A projektről dr. Rurik Imre professzor-tanszékvezetőt, a projekt magyarországi vezetőjét kérdeztük.

A történet

IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

A hulladék: érték

A hulladék érték. De csak akkor, ha tudunk vele valamit kezdeni. Mintegy harmadik, ösztönző és közvetítő szereplőként az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. azon fáradozik, hogy az ipari termelésben keletkező hulladékok ne lerakóba kerüljenek, hanem lehetőség szerint újrahasznosuljanak. Ennek érdekében hidat épít a felesleget termelő és feldolgozó vállalatok között. A szervezet 2010-2012 között részt vett a közvetlen európai uniós LIFE Programból megvalósult NISP projektben, melyre 205 442 eurót nyertek.

 

A történet

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Budapest

A zongora Európája

A nemzetközi zenei karrier beindításához nem elég csupán a tehetség, megfelelő lobbierő és marketing is szükséges egy fiatal muzsikus felfuttatásához. Ez a cél hívta életre a L’Europe du piano programot, mely két éven keresztül öt-öt zongoristának biztosít koncertlehetőséget Európában és néhány tengerentúli országban. A francia-magyar-olasz társulás a megvalósításhoz a Creative Europe Program forrását használja fel, ebből a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mint hazai partner 33 000 eurót nyert el.

A történet

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

Szemléletváltás a fogyatékosságügyben

Az intézmény férőhely kiváltási folyamat jegyében közös képzési programot fejleszt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és öt partnerszervezete. A 293 265 euró Erasmus+ közvetlen európai uniós támogatásból megvalósuló PODIUM projekt hosszú távon a hátrányos helyzetűek környezetének megújítása és támogatott lakhatások kialakítása mellett kötelezte el magát. Missziójukról bővebben Szentkatolnay Miklós projektvezetőt kérdeztük.

A történet

Mozinet Kft.

Budapest

Valós érték a mozivásznon

Testről és lélekről, Saul fia, Évszakok, Ifjúság, csak hogy néhány „nagyágyút” említsünk, amely a Mozinet Kft. forgalmazásában kerül vagy kerülhetett vászonra. A vállalkozás 1998-ban filmkritikai internetes portálként indult, 2006-ban bővült ki filmforgalmazási profillal. Eleinte hazai források fedezték a projekteket, majd a cég a közvetlen európai uniós Creative Europe Program MEDIA alprogramjában kezdett pályázni nem kis sikerrel; ezt mutatja, hogy 2016-ban összesen 44 794 euró támogatást fordíthatott európai filmek magyarországi bemutatására az „Automatic Support” keretéből.

A történet

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

Szektorközi kapcsolatépítés

Az AGRIFORVALOR projekt az EU Horizon 2020 programjának támogatásával jött létre. Célja a kutatás-fejlesztési, innovációs szektor és a piaci cégek közti kapcsolat megerősítése erdészeti és mezőgazdasági szereplők bevonásával. A résztvevők olyan partnerhálózatot alakítanak ki, amely a mezőgazdaságban, az erdészetben és a faiparban melléktermékként képződő biomassza hasznosításán fáradozik. A magyar konzorciumi tag, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 132 500 eurót nyert a szektor szereplőinek összefogására. A BZN Kft. mellett még három magyar partnerintézmény vesz részt a projektben (a NAIK ERTI, a Lavina Alapítvány és a Pilze-Nagy Kft.).

A történet

„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány

Budapest

Útmutatás az élethez

Állami gondozott fiataloknak és a velük dolgozó szakembereknek életre szóló élményt jelentett a Balatonakaliban megrendezett Álomalapítás Európában elnevezésű találkozó, melyet a Csepp a Tengerben Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány szervezett meg 2015 nyarán. A projektet 20 000 euróból, a közvetlen európai uniós Europe for Citizens Program támogatásából finanszírozták. Restár Zsófia projektmenedzser mesélt a találkozóról.

A történet

Kisvárda Önkormányzata

Kisvárda

Testvériség Kisvárdán

Két alkalommal is szervezett testvérvárosi találkozót Kisvárda önkormányzata a Europe for Citizens forrásaiból – legutóbb 22 000 euróból. A korábban elhanyagolt kapcsolatok felélénkítésére rendezték meg az együttlétet először 2012-ben, majd 2016 nyarán. A mintegy kétszáz fős rendezvényeken főként fiatalok vettek részt, hogy a személyes találkozások által erősödhessen a kötelék a résztvevő országok között. A projekt hosszú távú célja, hogy növelje az Európai Uniós polgári öntudatot, és népszerűsítse az összeurópai értékeket.

A történet

Lightware Kft.

Budapest

Adattovábbítás felsőfokon

Ultra HD felbontású képek továbbítására alkalmas eszközt fejleszt a Lightware Kft. 1 723 615 euró Horizon 2020 forrásból. A terméket professzionális felhasználásra gyártják, például autóipari szimulációk vagy a pénzügyi szektor számára. A pályázatban vállalták a piacra vitelét, publikálását és kiállításokon való bemutatását is. Az eszköz azonos időben, tömörítés nélkül tud majd hatalmas felbontású képet, grafikát és videót közvetíteni.

A történet

Kreateam Egyesület

Eger

Sportos kapcsolatépítés

Dobó István, bazilika, minaret, tanárképzés, bikavér, vízilabda. Sokaknak ezek jutnak eszébe elsőként  Eger nevének hallatán. A sportos rész azonban hamarosan bővülhet, mert a városban hatalmas léptekkel fejlődik a kézilabda-élet. Az NB I-be újra feljutó férficsapat nagyszerűen helytáll az erős mezőnyben, meccseire egyre többen járnak ki szurkolni a jellegzetes körcsarnokba, és nemcsak akkor, ha a veszprémi vagy szegedi világsztárok az ellenfelek. Talán ez a népszerűség sarkallta a Kreateam Egyesületet arra, hogy nemzetközi összefogás élén brüsszeli pályázati forrásból fejlessze a kézilabda utánpótlását.

A történet

Quantislabs Kft.

Budapest

A szőlők őre

1 millió eurót fordít a QuantisLabs Kft. a SmartVineyard elnevezésű innováció fejlesztésére és piacra juttatására a Horizon 2020 programban. A magyar fejlesztésű eszköz szőlőkbe épített szenzorokkal méri az időjárási paramétereket, valószínűségszámítással jelzi a tőkéket fenyegető veszélyeket, amelyeket továbbít egy központi szervernek. A borászokat nemcsak a termésvesztességtől, hanem a fölösleges vegyszerhasználattól is megóvja. Az applikáció használata a gazdáknak lényeges anyagi és időbeli megtakarítást jelent.

A történet

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Barcs

Felfrissül a holtág

Kavics- és homokzátonyok, ártéri erdők, mellékágak és holtágak birodalma: a Dráva folyó élőhelyei európai szinten is jó ökológiai állapotúnak számítanak, a vízhiány azonban itt is kikezdte a változatos vegetációjú holtágakat. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 623 674 euróval támogatott LIFE projektjében azon dolgoznak, hogy a káros folyamatot visszafordítsák és az Ó-Dráva ismét a régi lehessen.

A történet

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Budapest

Az ellenállás kultúrája

A COURAGE nemzetközi kutatóprogram a Horizon 2020 program támogatásából valósul meg. A projekt hazai koordinátora a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, amely a többi magyar partnerrel együtt összesen 806 263 euróból gazdálkodhat. A 12 hazai és külföldi egyetem és kutatóintézet célja, hogy az államszocializmus időszakának kelet-európai ellenzéki kultúráját az összeurópai szellemi örökség részévé tegye.

A történet

Kaszó Zrt.

Kaszó

Vizet az erdőnek!

994 126 eurót nyert a 2013-ban indult KASZÓ-LIFE projekt, hogy helyreállítsa és megőrizze egyes somogyi területek természetes ligeterdőit. A fő kedvezményezett KASZÓ Zrt. munkája folytán javul a lápos részek vízellátása, és stabilizálódik a kedvező ökológiai állapot.

A történet

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Hévíz

Kössük fel a sportcipőt!

Az idős korosztály számára fejleszt turisztikai terméket a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. A főként skandináv országokat megszólító Off to spas projekt Hévíz és Kovászna példáján keresztül szeretné forradalmasítani a gyógy- és termálturizmust.  A közvetlen brüsszeli COSME programban a konzorcium 208 565 euróból valósítja meg terveit, melyekről Horváth Orsolya ügyvezetővel beszélgettünk.

A történet

Széchenyi István Egyetem

A látvány hangja

Vakok számára fejleszt navigációs eszközt a kilenc intézményből álló Sound of Vision konzorcium. A kamerákkal ellátott szerkezet bizonyos képi funkciókat hanggá alakít át, ezáltal a látássérültek is plusz információkhoz juthatnak környezetükről. A Széchenyi István Egyetem egyedüli magyar partnerként szerepel a kutatásban, amelyet a Horizon 2020 Program elnevezésű közvetlen európai uniós program pályázatán nyert 155 000 euró támogatásból végez.

A történet

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Győr

„Kisolimpia” nagy tervekkel

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) rendez Győr városa 2017 nyarán. Tíz sportágban versenyez földrészünk 3500 legjobb 14 és18 év közötti sportolója. Magyarországon ez lehet az első hivatalos olimpiai esemény, amelyen az „ötkarika” használható. Így természetesen építenek olimpiai falut, és lesz fáklyafutás is neves résztvevőkkel. Várhatóan 1500-2000 önkéntes segíti majd a munkát, az ő ellátásukra nyújtottak be pályázatot a győriek Brüsszelbe. A célra 500 ezer eurót szavaztak meg a döntéshozók, amiből egyebek mellett az önzetlen jelentkezők étkezését és formaruháját állják a szervezők.

A történet

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

Siófok

A Biodiverzitás Fővárosa

A biológiai sokféleség megőrzéséért tevékenykedő önkormányzatokat díjazta a Biodiverzitás Fővárosa Verseny, melyet 2010-2011-ben rendeztek meg Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország részvételével. A hazai mezőny koordinálását a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) végezte, munkájukat a LIFE+ program finanszírozta 64 214 euró értékben. Egerszegi Zita környezetvédelmi programigazgatóval beszélgettünk Siófokon.

A történet

INNOSKART IKT Klaszter

Székesfehérvár

Segítség - kézenfogva

A 2013-ban megalakult NATUREEF konzorcium az erőforrásokkal hatékonyan gazdálkodó, az éghajlatváltozás hatásait mérséklő gazdaság és társadalom kiépítésén munkálkodik. Nyertes COSME pályázatukban az Európán túli országok piacait akarják meghódítani klasztertagjaik termékeivel. Az Innoskart 36 915 euró közvetlen forrást kapott a programban való részvételre.

A történet

Magyar Turisztikai Ügynökség

Budapest

A Kárpát-medence édenkertje

Az igényes, autentikus turizmusra és a rejtett kincsek bemutatására épít a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) elnevezésű pályázat. A nyertesek kiérdemelten viselhetik az EDEN-i címet, mellyel közvetlen brüsszeli promóciós támogatás jár a COSME Programban. A Magyar Turisztikai Ügynökség már tíz éve koordinátorként működik közre a kevéssé ismert helyek felfuttatásában, legutóbbi sikeres projektjükre 50 000 euró támogatást kaptak.

A történet

BioFive Zrt.

Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy

Fenntartható környezethasználat

Magyarországon elsők között nyert a Horizon 2020 SME Instrument Program első fázisában a BioFive Zrt. A szennyvíziszap hasznosításával foglalkozó startup a hulladék teljes körű energetikai hasznosítására dolgozott ki tervet, melyet meg is valósított 50 000 euró közvetlen brüsszeli forrás hozzájárulással. Dr. Garamszegi Gábor, a cég vezérigazgatója mesélt nekünk az innovatív technológiáról és rendszerről.

A történet

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Túrkeve

Megmenekült a pásztói legelő

A pannon szikes gyep helyreállításán és megőrzésén fáradozik a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Túrkeve határában fekvő Pásztó-pusztán. A fenntartható gazdálkodási módszerekre épülő LIFE projekt 427 242 euróból 2011-2014 között zajlott, jelenleg After LIFE időszakát éli. A projekt eredményeiről Molnár Géza programvezetőt kérdeztük.

A történet

Geonardo Kft.

Budapest

Parlag helyett bioüzemanyag

Az egész európai kontinenst felölelő bioenergetikai kutatás zajlik a Horizon 2020 nyertes FORBIO projektben. A tizenkét tagból álló konzorcium tagjai azt vizsgálják, hogy bioenergetikai szempontból hogyan hasznosíthatók az elhagyott ipari területek. Magyar részről a Geonardo Kft. 221 875 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósítja meg a program céljait. Minderről bővebben Gyuris Péter projektmenedzserrel beszélgettünk.

A történet

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Budapest

Mikroszkóp alatt a ponty paraziták

Európában nincs félnivalónk a halfogyasztástól, hiszen – még ha fertőzött is a hal – a benne található parazita főzve vagy sütve nem ártalmas az egészségre. Ettől még nem árt az óvatosság, a tudatosság. A halakban élő férgek által okozott állatbetegségek vizsgálata egyik része annak a tizenhárom európai ország huszonkilenc intézményéből alakult ParaFishControl projekt nevű konzorciumnak, melyben a hat gazdaságilag legfontosabb európai halfajban fellelhető élősködőket kutatják a szakemberek. Magyarországról a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézete Halkórtan és Parazitológia Témacsoportja kapcsolódik a kutatáshoz. A munkához a témacsoport 222 950 euró finanszírozást nyert el.

A történet

Európa Jövője Egyesület

Kecskemét

Egy nyelvet beszélnek

Fiatal zenészek, énekesek és táncosok lepték el Kecskemét utcáit a 2016 júliusában megrendezett Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozón. Az esemény a Youngsters United in Music (YUM) kezdeményezés része, mely három európai fesztivál együttműködésében megvalósuló projekt. A nagyszabású rendezvény a Creative Europe forrásaiból valósult meg, a konzorcium hazai tagja, az Európa Jövője Egyesület 40 000 eurót kapott a kivitelezésre.

A történet

MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Budapest

Környezetvédelem a föld alatt

Dr. Dombos Miklós és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének csapata talajbiológiai monitorozó rendszert épített és tesztelt a 2010-2013 között lezajlott MEDAPHON projektben. Az EDAPHOLOG névre keresztelt eszköz fejlesztésére 1 021 393 eurót nyertek a LIFE Programon keresztül.

A történet

Colas Hungária Zrt.

Budapest

A fenntartható út

Új korszak küszöbén áll az építőipar: már nem kizárólag a gyors, hatékony és megtérülő munka van fókuszban, egyre inkább előtérbe kerül a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontja is. Ebben a szellemben végzi munkáját a Colas Hungária Zrt., amely egy nemzetközi társulás révén 19 000 eurót nyert a LIFE alapból. Az innovatív kezdeményezésről Puchard Zoltán technológiai igazgatóval és Roszik Gábor főtechnológussal beszélgettünk.

A történet

Levegő Munkacsoport

Budapest

Tiszta levegőt!

A Levegő Munkacsoport nyolc európai civil szervezettel fogott össze a közlekedési eredetű levegőszennyezés csökkentésére. A 2012 szeptemberében indult "Tiszta Levegőt!" elnevezésű LIFE környezetvédelmi projektben három éven át szólították meg a kormányt, az önkormányzatokat, a közlekedési vállalatokat és közvetlenül az állampolgárokat azért, hogy együttműködjenek a levegőminőség javításában. Minderre 99 106 euró közvetlen támogatást nyertek.

A történet

ArchEnerg

Budapest

Együtt az együttműködésért

Közép-kelet-európai klaszterhálózatot alakít ki a megújuló és környezeti technológia területén az ArchEnerg klaszter. Az öt országot felölelő konzorcium vezetője a magyar tag, mely 51 000 euró közvetlen brüsszeli forrást nyert a COSME pályázati programon keresztül. A szervezet elnökével, dr. Bulkai Dénessel beszélgettünk.

A történet

Magyarkanizsa Önkormányzata

Magyarkanizsa

Magyarkanizsa: helyben érvényesülni

Fejlesztenek, pályáznak, összefognak, nyernek. Irigylésre méltóan sikeres munkát végez a Magyarkanizsán működő Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, amelynek vezetői 2005 óta beleásták magukat a hazai és külföldi pályázati lehetőségekbe. Bár a szerb határ túlsó felén vannak, több közvetlen brüsszeli forrásra nyertek már támogatást, köztük a Europe for Citizens Testvérvárosi találkozókra – legutóbb 116 000 eurót. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere látogatott el hozzánk.

A történet

NÉBIH EI

Budapest

Előzzük meg az erdőtüzeket!

A LIFE Program Információ és kommunikáció szegmensében az elsők között pályázott sikerrel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága (NÉBIH EI). Az intézmény a hazai erdőtüzekről való tájékoztatás mellett kötelezte el magát, tevékenységüket az EU 485 828 euróval finanszírozta. Dr. Nagy Dániel projektvezetőt a szervezet központjában látogattuk meg.

A történet

HM Védelemgazdasági Hivatal – Győrszentiván

Győrszentiván

Környezetvédő hadgyakorlatok

Az utóbbi évtizedben Magyarország sokat tett a katonai használatú területek természeti értékeinek megőrzéséért. Ennek egyik sikertörténete a 2010-2015 között zajlott Kisalföldi Homokpuszta projekt, amely során a meszes homokpuszta élőhelyeinek és fajainak fenntartásán dolgoztak a konzorciumi tagok. Mindezt a LIFE Program támogatásból, 1 279 757 euróból finanszírozták.

A történet

HM Védelemgazdasági Hivatal – Veszprém

Budapest

Célzott természetvédelem a lőtéren

A katonai és természetvédelmi tevékenységek összehangolásáért a LIFE+ alapból nyert 1 591 442 euró közvetlen brüsszeli támogatást a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal és partnerszervezetei: a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga), az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Az MH Bakony Harckiképző Központ várpalotai lő- és gyakorlóterének természeti értékei megőrzéséért 2009 és 2014 között folytatott munka nyomán a terület a Natura 2000 hálózat részévé válhatott.

A történet

Daazo

Budapest

Teret nyer a rövidfilm

A Daazo 2008 óta folyamatosan pályázik a Creative Europe Programban, hogy fejlessze és népszerűsítse rövidfilmes weboldalát, a www.daazo.com-ot – a szinte rájuk szabott pályázatban utoljára 80 000 euró támogatást nyertek. Hogy mitől ilyen sikeresek, az kiderül a rövidfilmes megosztó oldal egyik alapítójával, Deák Dániellel készült beszélgetésünkből.

A történet

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Budapest

Legyünk újra sasbarát ország!

Alapvető tévedésnek esett áldozatul az utóbbi években egyik legnagyobb, legértékesebb ragadozó madarunk, a parlagi sas. A mérgezéses esetek visszaszorítására, megelőzésére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több mint 1,5 millió euró brüsszeli támogatást nyert, így van remény, hogy néhány éven belül helyreáll az ősi rend.

 

A történet

Lélektér Alapítvány

Veszprém

Megnyílik előttük a világ

Többek között az Erasmus+ által koordinált EVS Önkéntes Programok szervezésében, lebonyolításában profi a veszprémi székhelyű Lélektér Alapítvány. Legutóbbi – Arts in the mirror of the EU elnevezésű – nyertes projektjükkel 19 700 eurót fordíthattak a fiatalokra. Takáts Emese kuratóriumi elnök mesélt nekünk a szervezet munkájáról.

A történet

EURES-T Pannónia

Szombathely

Biztos lábakon külföldön

A külföldi munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez nyújt információt és motivációt az EURES-T Pannonia Tanácsadói Iroda. Az osztrák-magyar határ menti együttműködés 49 373 euró közvetlen brüsszeli támogatást nyert hálózatuk továbbfejlesztéséhez az EaSi Program finanszírozásában. A szervezet Vas megyei képviseletvezetőjével, Horváth Csabával és dr. Péter Nóra munkajogásszal beszélgettünk.

A történet

RGDTS Nonprofit Kft.

Budapest

Fiatalok a roma integrációért

Hogyan lehet eszköze az önkéntesség a roma integrációnak? Miként lehet a roma és nem roma fiatalok közti párbeszédet elmélyíteni? Ezeket a kérdéseket kutatja a Volunteering – Citizens Tools for Roma Inclusion projekt, melyet a Europe for Citizens közvetlen brüsszeli program forrásaiból finanszíroztak. A koordinátor RGDTS Nonprofit Kft. 97.500 eurót nyert a megvalósításra, Herfort Marietta és Szabó Orsolya mesélt a részletekről.

A történet

Herman Ottó Intézet

Budapest

Lábnyom a jövőnek

Szervezetek karbonlábnyomának kiszámítására és a számítási módszertan hazai bevezetésére nyert 92 387 euró közvetlen brüsszeli forrást a Herman Ottó Intézet. A Clim’Foot Projektben partnerként résztvevő intézmény az egyetlen sikeres magyar pályázó a LIFE Éghajlat-politika alprogramban. Dr. Béres András főigazgató-helyettessel klímaváltozásról, fenntarthatóságról és szemléletformálásról beszélgettünk.

A történet

Növényi Diverzitás Központ

Tápiószele

Magtól magig

Május végén az Európai Bizottság „Best of the best” díjjal jutalmazta a 2010-2014 között megvalósult Pannon Magbank projektet. A LIFE+ programban elért sikertörténet koordinálója a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) volt, akik összesen 401 737 eurót nyertek az őshonos, vadon élő hazai növényfajok magvainak begyűjtésére és hosszú távú megőrzésére. Dr. Török Katalin tudományos főmunkatárssal a program mintaterületére, Peti Erzsébet projektvezetővel pedig a Pannon Magbankba látogattunk el.

A történet

Innowaste

Győr

Égető problémamegoldás

A szennyvíziszap újrahasznosítására fejleszt ki technológiát a győri székhelyű Innowaste Kft. Az innovációval elsősorban a kis és közepes szennyvízfeldolgozó üzemeknek kínálnak megoldást. A termék piacra juttatásában a Horizon 2020 SME Instrument Phase 2 pályázata ad támogatást több mint 1 510 950 euró értékben. A berendezésről bővebben Vereckey István ügyvezető-igazgató mesélt nekünk.

A történet

WWF Magyarország

Budapest-Mohács

Szabadságot a szigetnek!

A Szabadság-zátony ártéri élőhelyeinek megőrzésére nyert 1 075 896 eurót a WWF Magyarország a LIFE+ Nature and Biodiversity program keretében. A projekt eredményeképpen a Duna mellékágát újra birtokba vette a folyóvízi élővilág, a védett szigetre visszaköltöztek az őshonos fajok, a vízminőség is javult, és a helyi lakosság is újra hódolhat a vízi sportoknak a természeti értékek megőrzése mellett. Siposs Viktóriával, a lezárult program koordinátorával a WWF budapesti központjában beszélgettünk.

A történet

EduNet

Budapest

Inaktivitásból proaktivitás

Az „elveszettnek” mondott fiatal korosztályt szeretné felrázni az EduNet Tananyag-fejlesztési Alapítvány nyertes projektje. A Reaching the Lost Generation programban három partnerországgal együtt olyan tréninganyagot fejlesztenek, amely erősíti a 16-24 éveseket vállalkozási készségeikben, és segíti őket egy biztosabb jövőkép kialakításában. A magyar koordinátor szervezet minderre 117 345 euró támogatási keretet kapott az Erasmus+ Programon keresztül.

A történet

Magyar Nemzeti Múzeum

Budapest

Fenntartható múzeumügy

A CEMEC projekt keretében egy kora középkori gyűjtemény összeállításán dolgozik kilenc európai múzeum. A konzorciumi tagok a 3D digitalizációval és egy újszerű business modell kidolgozásával szeretnék megszólítani a XXI. századi célközönséget. A Magyar Nemzeti Múzeum a társulás részeként 60 000 euró közvetlen brüsszeli támogatást kapott a Creative Europe Programon keresztül; a projektről Dr. Szenthe Gergely kurátorral és Bartus-Szöllősi Szilvia koordinátorral beszélgettünk.

A történet

Be-novative Hungary

Budapest

Budapest, startup főváros

Közös brainstormingra invitálja a céges és egyéni felhasználókat a Be-novative alkalmazás. A virtuális ötletbörzével a világ nagy problémáira, de akár mindennapi élethelyzetekre is megoldást találhatnak a résztvevők együtt, a kreativitás és a közösség erejét felhasználva. A szoftver kifejlesztője, a Be-novative Hungary Kft. számos rangos díj után most a Horizon 2020 pályázatban is nyert az újítással. A részletekről Várnagy Priszcilla ügyvezető-projektvezetőt kérdeztük.

A történet

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Budapest

Balkáni nyomvonal

1 357 000 euró direkt brüsszeli forrást nyert az a tíz országból álló konzorcium, amely a nyugat-balkáni embercsempész útvonalak feltárását, az embercsempészek felderítését és felelősségre vonását tűzte ki célul. A 2012-2015 között létrejött partnerség magyar vezetője, a Nemzeti Nyomozó Iroda 300 000 euróból gazdálkodott, a kutatás eredményeiről Boross Zoltán osztályvezető-alezredest kérdeztük.

A történet

Intersoft

Budapest

Hitelesfelhőkben a jövő

Mindannyiunk életét megkeseríti az állandó ügyintézés, folyamatos sorban állás, iratfénymásolás, hitelesés. Most már erre a problémára is érkezett nyertes magyar megoldás. Az Intersoft-Hungary Kft. által fejlesztett Loca Credibilia nevű szoftver segítségével a dokumentumok hitelesítése és a hiteles másolatok készítése is sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válhat. Egy megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv elkészítésére a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült a Horizont 2020 alapból.

A történet

HUNOR Mentőszervezet

Budapest

Határozott fellépés krízishelyzetben

Egységes Reagálási Gyakorlaton vett részt márciusban a Hunor Mentőszervezet. A nagyszabású eseményen a résztvevő partnerek egy katasztrófahelyzetet modelleztek, ahol közösen kellett megszervezniük a sérültek mentését és megoldaniuk az életveszély elhárítását. Mindezt közvetlen brüsszeli támogatásból finanszírozták, a magyar partner a Civil Protection Financial Instrument programon 56 986 eurót nyert a kivitelezésre. A mentőszervezet vezetőjét, Jackovics Péter tűzoltó ezredest, főosztályvezetőt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán látogattuk meg.

A történet

Solymár Nagyközség Önkormányzata

Solymár

Együtt a fiatalság

10 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült Solymár Nagyközség Önkormányzata, amit a “Solymári búcsú egy összetartóbb Európáért” című rendezvény megszervezésére fordítottak a Europe for Citizens Program forrásaiból. A hagyományőrző programra és egyben testvérvárosi-találkozóra a németországi Wüstenrotból és a székelyföldi Csíkpálfalváról érkeztek vendégek. A 2015 őszén lezajlott eseményről és a testvérvárosi kapcsolatok értékéről Dr. Szente Kálmán, Solymár polgármestere nyilatkozott.

A történet

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Budapest

Párbeszéd a munkavállalókért

Nemzetközi kutatási és képzési projektet indított 2014 decemberében a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája. Az EaSI közvetlen brüsszeli pályázatban 159.915 eurót nyertek a jó gyakorlatok terjesztésére, kapacitásfejlesztésre, kapcsolatépítésre és az érdekvédelem gyakorlati és elméleti oldalának összekapcsolására. A részletekbe Kelemen Melinda projektvezető és Árkovics István gazdasági alelnök avatott be.

A történet

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Budapest

Helyzetbe hozzák a művészeket

Új korszak küszöbén állnak a kortárs művészetek. A társadalmi változásokra adott korábbi válaszok érvényüket vesztették, a nyugat-keleti tengely politikai-ideológiai szembenállása helyett előtérbe került a lokalitás. A változásokhoz alkalmazkodni kell, ennek példája a [DNA] Departures and Arrivals együttműködési projekt, mely a táncművészet területén helyi koreográfusok és táncosok pályára juttatását szorgalmazza. A társulásban egyedüli magyar partnerként vesz részt a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. A szervezet 65 121 eurót nyert a megvalósításra, a projektről Szabó György menedzser-igazgatóval beszélgettünk.

A történet

Kiskunsági Nemzeti Park

Böddi-szék

A Kiskunság kincse

A Kiskunságban található Böddi-szék a Kárpát-medence egyik legnagyobb jelentőségű szikes tava. Az eredeti tómeder helyreállításáért és a fenntartható élőhely visszaállításáért a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság mintegy öt millió euró közvetlen brüsszeli forrású támogatásban részesült. A projektterületen Bankovics András madarász és koordinátor, illetve Mile Orsolya botanikus vezetett körbe minket.

A történet

Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Hortobágy

Legelésre fel!

LIFE interjúsorozatunk második állomásaként a hortobágyi legelőtavakhoz látogattunk el. Itt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. munkatársai a legelőtavak élőhely-kezelésével, és a természetvédelmi legeltetés meghonosításával foglalkoznak. A szervezet a konzorciumi partnerekkel együtt minderre 7 248 869  eurót nyert; a megvalósításért többek mellett Illés-Tóth Marianna projekt menedzser és Balla Dániel terepi asszisztens felel, az ő vezetésükkel pillanthattunk bele a projekt részleteibe és a legelőtavak élővilágának mindennapjaiba.

A történet

Hortobágy Természetvédelmi Egyesület

Balmazújváros

Újjáéledt a balmazi szik

A szikes tavak és élőhelyközösségeik újjáélesztésével kezdett el foglakozni a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület 2007-ben, munkájukat a LIFE program finanszírozta, 1 168 129 euró értékben. A Kárpát-medence egyedülálló értékei ezek – a ma már ex lege védett – területek. A XX. század történései olyannyira megbolygatták ezt az ősi rendszert, hogy a vegetáció veszélybe sodródott, a tavak természetes jellege odaveszett. A balmazújvárosi projekt az első sikeres program, amelyben sikerült visszaállítani a hely természetes jellegét.

A történet

Wigner kutatóközpont

Budapest

A fájdalommentes diagnosztikáért

Nem mindennapi kutatás folyik az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont falai között: idegsejtek rezgéseit vizsgálják, hogy erre alapozva egy teljesen új módszert fejlesszenek, amely a jövőben alkalmas lesz rendellenességek diagnosztizálására és gyógyítására is komolyabb beavatkozás és fájdalom nélkül. Az MTA Wigner FK Nanoszerkezetek és Alkalmazott Spektroszkópia kutatócsoportja ezt az összetett élettudományi projektet több partnerrel együtt fejleszti, megvalósítására pedig 826 000 eurót nyert a közvetlen brüsszeli támogatású Horizon 2020 alapból.

A történet

Élményakadémia Közhasznú Egyesület

Budapest

Több van benned, mint gondolnád!

Az Élményakadémia Közhasznú Egyesület alapvetése, hogy tagjai elsősorban a pozitívat feltételezik az emberekről. Ahogy az egyesület neve is jelzi, élményeken keresztül fedezhetik fel a tréningeken résztvevő nevelők, intézetben nevelkedők, szociális munkások, hátrányos helyzetű fiatalok igazi értékeiket és erejüket. Most éppen nevelőotthonban lakó fiatalok számára szerveznek fejlesztő képzéseket, de a programsorozat lehetőséget nyújt a partnerintézmények munkatársai közti tapasztalatcserére és országos jó gyakorlat gyűjtemény összeállítására is. A szervezet minderre 160 895 euró támogatást kapott a brüsszeli forrású Erasmus+ alapból.

A történet

MME

Budapest / Bükk vidéke / Körös-Maros vidéke

A puszta albérlője

Vörös listás fajként tartják számon a főként Kárpát-medencében előforduló kék vércsét. A veszélyeztetett madár táplálkozó és fészkelő helyeinek visszaállítását tűzte ki célul a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely konzorciumi partnereivel immár második alkalommal nyert LIFE+ támogatást ebben a témában. Ezúttal szlovák partnerrel, több mint 3 millió euróból finanszírozzák a projektet. Palatitz Péter koordinátort az egyesület budai, Költő utcai központjában látogattuk meg.

A történet

Cukrászok ipartestülete

Budapest

Cukrászatban utazik

Korábbi riportunk után ismét az édességek világában kalandoztunk – ezúttal Vaslóczki Orsolyával, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2015-ös győztesének vezetésével. Az ifjú cukrászmester az Erasmus+ csereutakkal összesen 29 059 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Vaslóczki Orsolya szakmai tapasztalatairól, Vojtek Éva projektvezető pedig a hatékony pályázás módjairól mesélt nekünk.

A történet

Nyitott Kör

Budapest

Változni kihívás

Idén februárban érkeztek meg a külföldi fiatalok a Nyitott Kör Egyesületbe azzal a céllal, hogy a színházi nevelés módszertanát elsajátítsák, önkéntes munkát végezzenek és egyben saját sorsukat, karrierjüket is egyengessék. A szervezet már harmadik alkalommal vesz részt az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) Programban, ezúttal 31 330 eurót kaptak a megvalósításhoz.

A történet

Walkable Future

Debrecen

Előrelépés

A világon az elsők között alsóvégtagi gyengeségben szenvedő gyerekek számára fejleszt motoros járógépet a Walkable Future Kft. Az eszközzel a betegek megtapasztalhatják a járás élményét, és teljesebb életet élhetnek. Az innovációért a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Dr. Nagy Adél projektkoordinátorral a budapesti Bethesda Gyermekkórház parkjában beszélgettünk.

A történet

Ászgárd Sport Club

Budapest-Felsőtárkány

Közösségteremtő mozgás

A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében 13 napos ifjúsági tábort szervezett az Ászgárd Sport Klub magyarországi és szlovákiai fiataloknak 2015 májusában Felsőtárkányon. A projektet 25 144 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósították meg. Az egyesület központjában Szrapkó István koordinátor avatott be a részletekbe.

A történet

Utca-SzAK

Budapest–Szakácsi

Előny a hátrányból

Maszkmesterek, zenészek, zsonglőrök és színészek azért gyűlnek össze a Borsod megyei Szakácsiban, hogy a mélyszegénységben élő fiatalokat felkarolják és művészeti-szociális programokat szervezzenek nekik. A tábor, amit 2016 nyarára tervez az Utcaszínházi Alkotóközösség, egyúttal nemzetközi tapasztalatcsere is lesz a résztvevőknek. A rendezvényt közvetlen brüsszeli forrásból finanszírozzák 46 425 euró értékben – a részletekről a nyertes projekt felelőseit, Petrányi Barnát és Simon Balázst kérdeztük.

A történet

Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Budapest

A kommunizmus igazi arca

A kommunista diktatúra igazi arcának bemutatását szorgalmazza a kelet-közép-európai országok társulásával létrejött Vasfüggönyök mögött projekt. A középiskolás diákokat megmozgató programsorozat koordinátora a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), amely közvetlen brüsszeli forrásból 92 250 eurót nyert a terv megvalósítására.

A történet

Ökumenikus Segélyszervezet

Budapest

Tisztább kép a drogokról

A pszichoaktív szerekről még mindig keveset tudunk, a témában mélyreható kutatás sem indult. Ezért is nagyon fontos kezdeményezés a Tisztább kép projekt, amelynek lényege a hazai és nemzetközi szintű információgyűjtés és -osztás a dizájnerdrogok fogyasztási trendjeiről. A Justice Programon keresztül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 384 843 eurót nyert a projekt megvalósítására. A szervezet budafoki központjában Frank Katalin projektkoordinátort és Figeczki Tamás szakmai vezetőt kérdeztük.

A történet

CAPP projekt

Budapest

Művészet, másokért

A múzeumok falát áttörő, közösségekért alkotott művészet népszerűsítésére nyert a Creative Europe Program forrásaiból 244.000 eurót egy ír-német-spanyol-finn-brit-magyar összefogás részeként a Ludwig Múzeum. A CAPP ideje alatt, 2018-ig számos projekt szól majd európai közösségek problémáiról. Simon Andrea a Ludwigban beszélt stábunknak a public art kihívásairól.

A történet

Rákosi vipera

Középadacs

Viperák, sokasodjatok!

Európában Magyarország és Erdély az utolsó oázisuk, alig pár százan maradtak, egymilliót ér minden példányuk. Legveszélyeztetettebb mérgeskígyónk, a rákosi vipera védelméért több mint tíz éve dolgoznak uniós projektekben a szakemberek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014-ben zárult LIFE+ projektje tavaly júniusban legjobb lett a legjobbak között; Brüsszel Best of the Best elismeréssel díjazta a faj megmentéséért tett magyar erőfeszítéseket.

A történet

Optilight

Budapest

Fénnyel nyerők

Olyan optikai megoldást fejleszt direkt brüsszeli forrásból egy magyar kkv, amilyet még nem látott a világ. A Hungaro Lux Light Kft. 1,7 millió euróval támogatott Optilight projektjében speciális bevonatot fejleszt többek között világítótestekhez, jelentősen javítva az energiahatékonyságukon. Nagy Zsolt ügyvezetővel egy korábbi munkájuk fényében beszélgettünk az újításról.

A történet

Baross Imre Artistaképző

Budapest

Új idők új szele a cirkuszban

Legnagyobb klasszikus artistáink fordultak meg a falai között 1950 óta, a Baross Imre Artistaképző bázisain azonban az elmúlt években új idők új szele fúj. A versenyképes cirkuszművész ma rugalmas és szinte mindenhez konyít, ami a színpadon történik. Ehhez mérten újítja meg az iskola is oktatási rendszerét: külföldi továbbképzésekre a tavalyi és a következő két évre összesen 55.549 euró direkt brüsszeli forrást nyertek.

A történet

VELOVE

Kémes

Az Ormánságra nyitják Európát

Az ország egyik legelmaradottabb térségében példaértékű munkát végez egy civil szervezet: a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. évek óta uniós pályázatokon is sikeres, és eredményesen kapcsolja be a vidéket Európa vérkeringésébe. Legutóbbi nyertes projektjük, a VELOVE a biciklizés és az újrahasznosítás körül forgott. Kémesen jártunk megnézni, milyen eredménnyel.

A történet

MTA Insectlife

Budapest

Lépre csalt kártevők

Nem kell többé a földeken hajlongva kártevő rovarokat számolgatnia a gazdáknak ahhoz, hogy megtudják, mikor érdemes permetezéssel felvenni ellenük a harcot. Az MTA ATK közel 1,5 millió euróval támogatott INSTECTLIFE projektjében magyar kutatók olyan eszközt fejlesztenek, amellyel akár a világ másik feléről, okostelefonról is megfigyelhető lesz, mi zajlik odahaza a gyümölcsösben.

A történet

Kolibri Színház

Budapest

Színház digitális bennszülötteknek

Ha magyar gyerekszínház, akkor Kolibri. De ki csinál színházat a kamaszoknak és a legkisebbeknek? A Kolibri Színház mára az új magyar ifjúsági színház és csecsemőszínház nemzetközi szinten jegyzett úttörőjének is számít. Két jelenleg is futó uniós projektben vesznek részt egyedüli magyar partnerként. Az egyikben az új digitális média eszközeivel kísérleteznek a kamaszok kedvéért, a másikban a csecsemőszínházi műfaj eszközeit finomítják a legkisebbekért.

A történet

Mixdoor projekt

Budapest

Magyar zsonglőrök az élvonalban

200 000 eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt, hogy 2016 nyaráig forradalmasítsa, amit a cirkuszról, az utcaszínházról és a táncról eddig gondoltunk. A Creative Europe Program (2014-2020) egyetlen, magyar kezdeményezésként támogatott projektje a zsonglőrködés és az újcirkusz elemeit ötvözi a vertikális, azaz faltánccal.

A történet

HungaroControl Zrt.

Budapest

Világszínvonalú a magyar légi navigáció

Hatmillió euró értékű támogatást nyújtott az Európai Unió a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) forrásaiból Magyarország új, közel tízezer négyzetméter alapterületű, csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központjának kivitelezéséhez. A HungaroControl Zrt. így ma Európa egyik legkorszerűbb légiforgalmi irányító központjával büszkélkedhet. Az ANS III beruházással legfőképp az utasok nyertek.

A történet

HungaroControl Zrt.

Budapest

Biztonságosabb repülés magyar fejlesztéssel

Több mint 420 millió forint értékű támogatást nyert az Európai Unió Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) forrásaiból a HungaroControl Zrt. arra, hogy a legmodernebb technológiával fejlessze a magyar légi közlekedés infrastruktúráját. A 2015 végén élesedő CPDLC rendszer lehetővé teszi az irányító és a pilóta kommunikációját az élőbeszéden kívül digitális üzenetekben is. Használatával a repülés biztonságosabbá válik.

A történet

A Fertő-Hanság Nemzeti Park

Sarród

Visszahódítják a madarak királyait

Újra van remény arra, hogy a veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom bőségben élhessen a fertői tájon: több mint kétmillió euró támogatást nyert az Európai Unió LIFE+ programjából a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a két különleges madárfaj zsákmányállományának megerősítésére. Elmentünk a Sarród-közeli, lenyűgözően szép panorámájú területre, hogy ha nem is öntsünk, de lessünk ürgét, keressünk sasfészket és kövessünk nemzetipark-őrt munka közben.

A történet

NAV

Budapest

Nagy testvér figyeli a csempészeket

Akár tíz kilométerről, ködben, esőben, éjjel is kiszúrja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közelmúltban brüsszeli forrásból beszerzett mobil hőkamerája a csempészeket, a kézi hőkamerákkal pedig végképp nem marad ellenőrizetlen vakfolt a keleti határszakaszon.

A történet

MME

Budapest

Büszkeségünk lehet a szalakóta

Újabb különleges, színpompás madárfaj, a nálunk is fészkelő szalakóta menekülhet meg a kihalástól: több mint ötmillió euró brüsszeli támogatást nyert a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a csókaméretű madár védelmére. Dr. Halmos Gergő, az MME igazgatója avatott be minket a projekt részleteibe.

A történet