Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Program: Horizon 2020

Geonardo Kft.

Budapest

Parlag helyett bioüzemanyag

Az egész európai kontinenst felölelő bioenergetikai kutatás zajlik a Horizon 2020 nyertes FORBIO projektben. A tizenkét tagból álló konzorcium tagjai azt vizsgálják, hogy bioenergetikai szempontból hogyan hasznosíthatók az elhagyott ipari területek. Magyar részről a Geonardo Kft. 221 875 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósítja meg a program céljait. Minderről bővebben Gyuris Péter projektmenedzserrel beszélgettünk.

A történet

BioFive Zrt.

Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy

Fenntartható környezethasználat

Magyarországon elsők között nyert a Horizon 2020 SME Instrument Program első fázisában a BioFive Zrt. A szennyvíziszap hasznosításával foglalkozó startup a hulladék teljes körű energetikai hasznosítására dolgozott ki tervet, melyet meg is valósított 50 000 euró közvetlen brüsszeli forrás hozzájárulással. Dr. Garamszegi Gábor, a cég vezérigazgatója mesélt nekünk az innovatív technológiáról és rendszerről.

A történet

Optilight

Budapest

Fénnyel nyerők

Olyan optikai megoldást fejleszt direkt brüsszeli forrásból egy magyar kkv, amilyet még nem látott a világ. A Hungaro Lux Light Kft. 1,7 millió euróval támogatott Optilight projektjében speciális bevonatot fejleszt többek között világítótestekhez, jelentősen javítva az energiahatékonyságukon. Nagy Zsolt ügyvezetővel egy korábbi munkájuk fényében beszélgettünk az újításról.

A történet

Walkable Future

Debrecen

Előrelépés

A világon az elsők között alsóvégtagi gyengeségben szenvedő gyerekek számára fejleszt motoros járógépet a Walkable Future Kft. Az eszközzel a betegek megtapasztalhatják a járás élményét, és teljesebb életet élhetnek. Az innovációért a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Dr. Nagy Adél projektkoordinátorral a budapesti Bethesda Gyermekkórház parkjában beszélgettünk.

A történet

Wigner kutatóközpont

Budapest

A fájdalommentes diagnosztikáért

Nem mindennapi kutatás folyik az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont falai között: idegsejtek rezgéseit vizsgálják, hogy erre alapozva egy teljesen új módszert fejlesszenek, amely a jövőben alkalmas lesz rendellenességek diagnosztizálására és gyógyítására is komolyabb beavatkozás és fájdalom nélkül. Az MTA Wigner FK Nanoszerkezetek és Alkalmazott Spektroszkópia kutatócsoportja ezt az összetett élettudományi projektet több partnerrel együtt fejleszti, megvalósítására pedig 826 000 eurót nyert a közvetlen brüsszeli támogatású Horizon 2020 alapból.

A történet

Intersoft

Budapest

Hitelesfelhőkben a jövő

Mindannyiunk életét megkeseríti az állandó ügyintézés, folyamatos sorban állás, iratfénymásolás, hitelesés. Most már erre a problémára is érkezett nyertes magyar megoldás. Az Intersoft-Hungary Kft. által fejlesztett Loca Credibilia nevű szoftver segítségével a dokumentumok hitelesítése és a hiteles másolatok készítése is sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válhat. Egy megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv elkészítésére a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült a Horizont 2020 alapból.

A történet

Be-novative Hungary

Budapest

Budapest, startup főváros

Közös brainstormingra invitálja a céges és egyéni felhasználókat a Be-novative alkalmazás. A virtuális ötletbörzével a világ nagy problémáira, de akár mindennapi élethelyzetekre is megoldást találhatnak a résztvevők együtt, a kreativitás és a közösség erejét felhasználva. A szoftver kifejlesztője, a Be-novative Hungary Kft. számos rangos díj után most a Horizon 2020 pályázatban is nyert az újítással. A részletekről Várnagy Priszcilla ügyvezető-projektvezetőt kérdeztük.

A történet

Innowaste

Győr

Égető problémamegoldás

A szennyvíziszap újrahasznosítására fejleszt ki technológiát a győri székhelyű Innowaste Kft. Az innovációval elsősorban a kis és közepes szennyvízfeldolgozó üzemeknek kínálnak megoldást. A termék piacra juttatásában a Horizon 2020 SME Instrument Phase 2 pályázata ad támogatást több mint 1 510 950 euró értékben. A berendezésről bővebben Vereckey István ügyvezető-igazgató mesélt nekünk.

A történet

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Budapest

Mikroszkóp alatt a ponty paraziták

Európában nincs félnivalónk a halfogyasztástól, hiszen – még ha fertőzött is a hal – a benne található parazita főzve vagy sütve nem ártalmas az egészségre. Ettől még nem árt az óvatosság, a tudatosság. A halakban élő férgek által okozott állatbetegségek vizsgálata egyik része annak a tizenhárom európai ország huszonkilenc intézményéből alakult ParaFishControl projekt nevű konzorciumnak, melyben a hat gazdaságilag legfontosabb európai halfajban fellelhető élősködőket kutatják a szakemberek. Magyarországról a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézete Halkórtan és Parazitológia Témacsoportja kapcsolódik a kutatáshoz. A munkához a témacsoport 222 950 euró finanszírozást nyert el.

A történet

Széchenyi István Egyetem

A látvány hangja

Vakok számára fejleszt navigációs eszközt a kilenc intézményből álló Sound of Vision konzorcium. A kamerákkal ellátott szerkezet bizonyos képi funkciókat hanggá alakít át, ezáltal a látássérültek is plusz információkhoz juthatnak környezetükről. A Széchenyi István Egyetem egyedüli magyar partnerként szerepel a kutatásban, amelyet a Horizon 2020 Program elnevezésű közvetlen európai uniós program pályázatán nyert 155 000 euró támogatásból végez.

A történet

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Budapest

Az ellenállás kultúrája

A COURAGE nemzetközi kutatóprogram a Horizon 2020 program támogatásából valósul meg. A projekt hazai koordinátora a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, amely a többi magyar partnerrel együtt összesen 806 263 euróból gazdálkodhat. A 12 hazai és külföldi egyetem és kutatóintézet célja, hogy az államszocializmus időszakának kelet-európai ellenzéki kultúráját az összeurópai szellemi örökség részévé tegye.

A történet

Quantislabs Kft.

Budapest

A szőlők őre

1 millió eurót fordít a QuantisLabs Kft. a SmartVineyard elnevezésű innováció fejlesztésére és piacra juttatására a Horizon 2020 programban. A magyar fejlesztésű eszköz szőlőkbe épített szenzorokkal méri az időjárási paramétereket, valószínűségszámítással jelzi a tőkéket fenyegető veszélyeket, amelyeket továbbít egy központi szervernek. A borászokat nemcsak a termésvesztességtől, hanem a fölösleges vegyszerhasználattól is megóvja. Az applikáció használata a gazdáknak lényeges anyagi és időbeli megtakarítást jelent.

A történet

Lightware Kft.

Budapest

Adattovábbítás felsőfokon

Ultra HD felbontású képek továbbítására alkalmas eszközt fejleszt a Lightware Kft. 1 723 615 euró Horizon 2020 forrásból. A terméket professzionális felhasználásra gyártják, például autóipari szimulációk vagy a pénzügyi szektor számára. A pályázatban vállalták a piacra vitelét, publikálását és kiállításokon való bemutatását is. Az eszköz azonos időben, tömörítés nélkül tud majd hatalmas felbontású képet, grafikát és videót közvetíteni.

A történet

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

Szektorközi kapcsolatépítés

Az AGRIFORVALOR projekt az EU Horizon 2020 programjának támogatásával jött létre. Célja a kutatás-fejlesztési, innovációs szektor és a piaci cégek közti kapcsolat megerősítése erdészeti és mezőgazdasági szereplők bevonásával. A résztvevők olyan partnerhálózatot alakítanak ki, amely a mezőgazdaságban, az erdészetben és a faiparban melléktermékként képződő biomassza hasznosításán fáradozik. A magyar konzorciumi tag, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 132 500 eurót nyert a szektor szereplőinek összefogására. A BZN Kft. mellett még három magyar partnerintézmény vesz részt a projektben (a NAIK ERTI, a Lavina Alapítvány és a Pilze-Nagy Kft.).

A történet

Debreceni Egyetem

Debrecen

Időben a cukorbetegség ellen

Egy innovatív, gyermekeket és szülőket is megmozgató módszerrel próbálja a „Feel 4 Diabetes” elnevezésű projekt visszaszorítani a cukorbetegség további terjedését. A Debreceni Egyetem is tagja a Horizon 2020, közvetlen európai uniós program egyik pályázatán 209 000 euró támogatást nyert nemzetközi konzorciumnak. A projektről dr. Rurik Imre professzor-tanszékvezetőt, a projekt magyarországi vezetőjét kérdeztük.

A történet

mcule.com Kft

Budapest

Tűk a szénakazalban

A Horizon 2020 közvetlen európai uniós program 50 000 eurós támogatásából valósult meg az mcule Kft. Ultimate Database projektjének első fázisa, melyben a kutatók egy egyedülálló adatbázis fejlesztését alapozták meg a létező és virtuális vegyületek számára. A készülő gyűjteménybe várhatóan ötszázmillió különböző molekula fog bekerülni.

A történet

Central European Research Centre

Budapest

Tapintva látás

1 153 425 eurót nyert a Central European Research Centre Horizon 2020 forrásból, mely összeget egy Braille szövegeket, taktilis grafikákat nyomtató szerkezet fejlesztésére fordítják. A kisméretű, otthoni felhasználásra szánt eszköz a hagyományos nyomtatók technikáját követi, de a tapintható, domború Braille-írást folyékonnyá alakított poralapú tintából nyomtatják. A visszajelzésekből már most látszik: a BrailleJet új világot nyit meg a látássérültek számára.

A történet

LogDrill Kft.

Budapest

Motor a járműhöz

Élvonalbeli technológiák felhasználásával a LogDrill Kft. olyan szoftvert fejlesztett ki, mely a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban képes feldolgozni a szinte bármilyen nagyságú adathalmazban található információt.  Az innováció az IT szektor összes profiljában bevethető, többek közt a közlekedés-menedzsmenttel foglalkozó cégeknél is. E szoftver miatt hívták meg a magyar partnert az angol Coventry University által vezetett SUITS konzorciumba, mely elnyerte a Horizon 2020 Program Research and Innovation támogatását; a LogDrill Kft. 177 250 euróból végzi a fejlesztést.

A történet

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika

Debrecen

Versenyfutás az idővel

257 600 euró közvetlen európai uniós forrást nyert a Debreceni Egyetem egy kilenc országot felölelő konzorcium tagjaként a Horizon 2020 Program PRECIOUS (PREvention of Complications to Improve Outcome in elderly patients with acute Stroke) projektjében, melyben a szélütés kimenetelének javítását tűzték ki célul a kutatók. A Nyerő Magyarok csapata ezúttal dr. Csiba Lászlót, az egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóját kérdezte a vizsgálatról.

A történet

R-Fire Kft.

Szendrő

Új horizont az erdőtűzoltásban

A Horizon 2020 Program támogatásából, mintegy 800 000 euróból valósul meg az R-Fire Kft. erdőtűzoltást forradalmasító projektje. A magyar konzorcium koordinátorszervezetének ügyvezetője, dr. Restás Ágoston arról mesélt, milyen új oltóanyaggal és módszerrel tudnák hatékonyabbá tenni a tűzoltást – elsősorban az erdőtűz által veszélyeztetett országokban.

A történet