Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Program: LIFE

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Túrkeve

Megmenekült a pásztói legelő

A pannon szikes gyep helyreállításán és megőrzésén fáradozik a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Túrkeve határában fekvő Pásztó-pusztán. A fenntartható gazdálkodási módszerekre épülő LIFE projekt 427 242 euróból 2011-2014 között zajlott, jelenleg After LIFE időszakát éli. A projekt eredményeiről Molnár Géza programvezetőt kérdeztük.

A történet

A Fertő-Hanság Nemzeti Park

Sarród

Visszahódítják a madarak királyait

Újra van remény arra, hogy a veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom bőségben élhessen a fertői tájon: több mint kétmillió euró támogatást nyert az Európai Unió LIFE+ programjából a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a két különleges madárfaj zsákmányállományának megerősítésére. Elmentünk a Sarród-közeli, lenyűgözően szép panorámájú területre, hogy ha nem is öntsünk, de lessünk ürgét, keressünk sasfészket és kövessünk nemzetipark-őrt munka közben.

A történet

MTA Insectlife

Budapest

Lépre csalt kártevők

Nem kell többé a földeken hajlongva kártevő rovarokat számolgatnia a gazdáknak ahhoz, hogy megtudják, mikor érdemes permetezéssel felvenni ellenük a harcot. Az MTA ATK közel 1,5 millió euróval támogatott INSTECTLIFE projektjében magyar kutatók olyan eszközt fejlesztenek, amellyel akár a világ másik feléről, okostelefonról is megfigyelhető lesz, mi zajlik odahaza a gyümölcsösben.

A történet

MME

Budapest / Bükk vidéke / Körös-Maros vidéke

A puszta albérlője

Vörös listás fajként tartják számon a főként Kárpát-medencében előforduló kék vércsét. A veszélyeztetett madár táplálkozó és fészkelő helyeinek visszaállítását tűzte ki célul a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely konzorciumi partnereivel immár második alkalommal nyert LIFE+ támogatást ebben a témában. Ezúttal szlovák partnerrel, több mint 3 millió euróból finanszírozzák a projektet. Palatitz Péter koordinátort az egyesület budai, Költő utcai központjában látogattuk meg.

A történet

Hortobágy Természetvédelmi Egyesület

Balmazújváros

Újjáéledt a balmazi szik

A szikes tavak és élőhelyközösségeik újjáélesztésével kezdett el foglakozni a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület 2007-ben, munkájukat a LIFE program finanszírozta, 1 168 129 euró értékben. A Kárpát-medence egyedülálló értékei ezek – a ma már ex lege védett – területek. A XX. század történései olyannyira megbolygatták ezt az ősi rendszert, hogy a vegetáció veszélybe sodródott, a tavak természetes jellege odaveszett. A balmazújvárosi projekt az első sikeres program, amelyben sikerült visszaállítani a hely természetes jellegét.

A történet

Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Hortobágy

Legelésre fel!

LIFE interjúsorozatunk második állomásaként a hortobágyi legelőtavakhoz látogattunk el. Itt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. munkatársai a legelőtavak élőhely-kezelésével, és a természetvédelmi legeltetés meghonosításával foglalkoznak. A szervezet a konzorciumi partnerekkel együtt minderre 7 248 869  eurót nyert; a megvalósításért többek mellett Illés-Tóth Marianna projekt menedzser és Balla Dániel terepi asszisztens felel, az ő vezetésükkel pillanthattunk bele a projekt részleteibe és a legelőtavak élővilágának mindennapjaiba.

A történet

Kiskunsági Nemzeti Park

Böddi-szék

A Kiskunság kincse

A Kiskunságban található Böddi-szék a Kárpát-medence egyik legnagyobb jelentőségű szikes tava. Az eredeti tómeder helyreállításáért és a fenntartható élőhely visszaállításáért a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság mintegy öt millió euró közvetlen brüsszeli forrású támogatásban részesült. A projektterületen Bankovics András madarász és koordinátor, illetve Mile Orsolya botanikus vezetett körbe minket.

A történet

WWF Magyarország

Budapest-Mohács

Szabadságot a szigetnek!

A Szabadság-zátony ártéri élőhelyeinek megőrzésére nyert 1 075 896 eurót a WWF Magyarország a LIFE+ Nature and Biodiversity program keretében. A projekt eredményeképpen a Duna mellékágát újra birtokba vette a folyóvízi élővilág, a védett szigetre visszaköltöztek az őshonos fajok, a vízminőség is javult, és a helyi lakosság is újra hódolhat a vízi sportoknak a természeti értékek megőrzése mellett. Siposs Viktóriával, a lezárult program koordinátorával a WWF budapesti központjában beszélgettünk.

A történet

Növényi Diverzitás Központ

Tápiószele

Magtól magig

Május végén az Európai Bizottság „Best of the best” díjjal jutalmazta a 2010-2014 között megvalósult Pannon Magbank projektet. A LIFE+ programban elért sikertörténet koordinálója a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) volt, akik összesen 401 737 eurót nyertek az őshonos, vadon élő hazai növényfajok magvainak begyűjtésére és hosszú távú megőrzésére. Dr. Török Katalin tudományos főmunkatárssal a program mintaterületére, Peti Erzsébet projektvezetővel pedig a Pannon Magbankba látogattunk el.

A történet

Herman Ottó Intézet

Budapest

Lábnyom a jövőnek

Szervezetek karbonlábnyomának kiszámítására és a számítási módszertan hazai bevezetésére nyert 92 387 euró közvetlen brüsszeli forrást a Herman Ottó Intézet. A Clim’Foot Projektben partnerként résztvevő intézmény az egyetlen sikeres magyar pályázó a LIFE Éghajlat-politika alprogramban. Dr. Béres András főigazgató-helyettessel klímaváltozásról, fenntarthatóságról és szemléletformálásról beszélgettünk.

A történet

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Budapest

Legyünk újra sasbarát ország!

Alapvető tévedésnek esett áldozatul az utóbbi években egyik legnagyobb, legértékesebb ragadozó madarunk, a parlagi sas. A mérgezéses esetek visszaszorítására, megelőzésére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több mint 1,5 millió euró brüsszeli támogatást nyert, így van remény, hogy néhány éven belül helyreáll az ősi rend.

 

A történet

HM Védelemgazdasági Hivatal – Veszprém

Budapest

Célzott természetvédelem a lőtéren

A katonai és természetvédelmi tevékenységek összehangolásáért a LIFE+ alapból nyert 1 591 442 euró közvetlen brüsszeli támogatást a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal és partnerszervezetei: a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga), az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Az MH Bakony Harckiképző Központ várpalotai lő- és gyakorlóterének természeti értékei megőrzéséért 2009 és 2014 között folytatott munka nyomán a terület a Natura 2000 hálózat részévé válhatott.

A történet

HM Védelemgazdasági Hivatal – Győrszentiván

Győrszentiván

Környezetvédő hadgyakorlatok

Az utóbbi évtizedben Magyarország sokat tett a katonai használatú területek természeti értékeinek megőrzéséért. Ennek egyik sikertörténete a 2010-2015 között zajlott Kisalföldi Homokpuszta projekt, amely során a meszes homokpuszta élőhelyeinek és fajainak fenntartásán dolgoztak a konzorciumi tagok. Mindezt a LIFE Program támogatásból, 1 279 757 euróból finanszírozták.

A történet

NÉBIH EI

Budapest

Előzzük meg az erdőtüzeket!

A LIFE Program Információ és kommunikáció szegmensében az elsők között pályázott sikerrel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága (NÉBIH EI). Az intézmény a hazai erdőtüzekről való tájékoztatás mellett kötelezte el magát, tevékenységüket az EU 485 828 euróval finanszírozta. Dr. Nagy Dániel projektvezetőt a szervezet központjában látogattuk meg.

A történet

Levegő Munkacsoport

Budapest

Tiszta levegőt!

A Levegő Munkacsoport nyolc európai civil szervezettel fogott össze a közlekedési eredetű levegőszennyezés csökkentésére. A 2012 szeptemberében indult "Tiszta Levegőt!" elnevezésű LIFE környezetvédelmi projektben három éven át szólították meg a kormányt, az önkormányzatokat, a közlekedési vállalatokat és közvetlenül az állampolgárokat azért, hogy együttműködjenek a levegőminőség javításában. Minderre 99 106 euró közvetlen támogatást nyertek.

A történet

Colas Hungária Zrt.

Budapest

A fenntartható út

Új korszak küszöbén áll az építőipar: már nem kizárólag a gyors, hatékony és megtérülő munka van fókuszban, egyre inkább előtérbe kerül a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontja is. Ebben a szellemben végzi munkáját a Colas Hungária Zrt., amely egy nemzetközi társulás révén 19 000 eurót nyert a LIFE alapból. Az innovatív kezdeményezésről Puchard Zoltán technológiai igazgatóval és Roszik Gábor főtechnológussal beszélgettünk.

A történet

MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Budapest

Környezetvédelem a föld alatt

Dr. Dombos Miklós és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének csapata talajbiológiai monitorozó rendszert épített és tesztelt a 2010-2013 között lezajlott MEDAPHON projektben. Az EDAPHOLOG névre keresztelt eszköz fejlesztésére 1 021 393 eurót nyertek a LIFE Programon keresztül.

A történet

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

Siófok

A Biodiverzitás Fővárosa

A biológiai sokféleség megőrzéséért tevékenykedő önkormányzatokat díjazta a Biodiverzitás Fővárosa Verseny, melyet 2010-2011-ben rendeztek meg Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország részvételével. A hazai mezőny koordinálását a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) végezte, munkájukat a LIFE+ program finanszírozta 64 214 euró értékben. Egerszegi Zita környezetvédelmi programigazgatóval beszélgettünk Siófokon.

A történet

Kaszó Zrt.

Kaszó

Vizet az erdőnek!

994 126 eurót nyert a 2013-ban indult KASZÓ-LIFE projekt, hogy helyreállítsa és megőrizze egyes somogyi területek természetes ligeterdőit. A fő kedvezményezett KASZÓ Zrt. munkája folytán javul a lápos részek vízellátása, és stabilizálódik a kedvező ökológiai állapot.

A történet

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Barcs

Felfrissül a holtág

Kavics- és homokzátonyok, ártéri erdők, mellékágak és holtágak birodalma: a Dráva folyó élőhelyei európai szinten is jó ökológiai állapotúnak számítanak, a vízhiány azonban itt is kikezdte a változatos vegetációjú holtágakat. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 623 674 euróval támogatott LIFE projektjében azon dolgoznak, hogy a káros folyamatot visszafordítsák és az Ó-Dráva ismét a régi lehessen.

A történet

IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

A hulladék: érték

A hulladék érték. De csak akkor, ha tudunk vele valamit kezdeni. Mintegy harmadik, ösztönző és közvetítő szereplőként az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. azon fáradozik, hogy az ipari termelésben keletkező hulladékok ne lerakóba kerüljenek, hanem lehetőség szerint újrahasznosuljanak. Ennek érdekében hidat épít a felesleget termelő és feldolgozó vállalatok között. A szervezet 2010-2012 között részt vett a közvetlen európai uniós LIFE Programból megvalósult NISP projektben, melyre 205 442 eurót nyertek.

 

A történet

Duna-Ipoly Nemzeti Park – Gödöllő

Gödöllő

A szárazgyepek védelmében

Gazdasági és természetvédelmi szempontból egyaránt fontos élőhelyek az évezredes tájhasználat következtében kialakult szárazgyepek. Területük ma visszaszorulóban van, főként a rohamosan növekvő cserjésedés miatt. Szerencsére a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság időben lépett, s ma már az 1 483 590 euróval finanszírozott LIFE+ Nature projekt támogatásával hatékonyan tud tenni a gyepes területek megmentéséért. Munkájukról bővebben Schrett Andreát, Szénási Valentint és Kiss Gyulát kérdeztük a Küdői-hegy lankáján.

A történet

NÉBIH

Budapest

Maradék nélkül

Az élelmiszerpazarlás általánosan megfigyelhető jelenség a Föld bármely pontján: míg a fejlődő világ országaiban az élelmiszerlánc elején, a termelési, tárolási- és elosztási szinteken legjellemzőbb a veszteség, addig a fejlett országokban − köztük Magyarországon is − az élelmiszerhulladék zöme a háztartásokban keletkezik. A vásárlók tudatosítása közös, európai szintű felelősség. Ebben a témában indított kommunikációs kampányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE környezetvédelmi alprogramjának társfinanszírozásával. Sikeres projektjüket 578 680 euróból valósítják meg, a részletekért Dr. Kasza Gyula projektvezetőt kerestük fel.

A történet

WWF Magyarország Natura 2000

Budapest

Szakmai diskurzus az erdőkezelésről

Bár hazánkban az erdők létét nem fenyegeti közvetlen veszély, az erdeinkben dolgozó szakemberek együttműködésére, és ezáltal a Natura 2000 hálózat erdőinek hatékonyabb védelmére nálunk is szükség van. Ezt az igényt felismerve kezdeményezte a WWF Magyarország a LIFEinFORESTS projektet, melyre a konzorciumvezető intézmény 330 635 euró közvetlen európai uniós forrást nyert el.

A történet

MME

Budapest

Büszkeségünk lehet a szalakóta

Újabb különleges, színpompás madárfaj, a nálunk is fészkelő szalakóta menekülhet meg a kihalástól: több mint ötmillió euró brüsszeli támogatást nyert a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a csókaméretű madár védelmére. Dr. Halmos Gergő, az MME igazgatója avatott be minket a projekt részleteibe.

A történet