Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Program: Erasmus+

Lélektér Alapítvány

Veszprém

Megnyílik előttük a világ

Többek között az Erasmus+ által koordinált EVS Önkéntes Programok szervezésében, lebonyolításában profi a veszprémi székhelyű Lélektér Alapítvány. Legutóbbi – Arts in the mirror of the EU elnevezésű – nyertes projektjükkel 19 700 eurót fordíthattak a fiatalokra. Takáts Emese kuratóriumi elnök mesélt nekünk a szervezet munkájáról.

A történet

VELOVE

Kémes

Az Ormánságra nyitják Európát

Az ország egyik legelmaradottabb térségében példaértékű munkát végez egy civil szervezet: a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. évek óta uniós pályázatokon is sikeres, és eredményesen kapcsolja be a vidéket Európa vérkeringésébe. Legutóbbi nyertes projektjük, a VELOVE a biciklizés és az újrahasznosítás körül forgott. Kémesen jártunk megnézni, milyen eredménnyel.

A történet

Baross Imre Artistaképző

Budapest

Új idők új szele a cirkuszban

Legnagyobb klasszikus artistáink fordultak meg a falai között 1950 óta, a Baross Imre Artistaképző bázisain azonban az elmúlt években új idők új szele fúj. A versenyképes cirkuszművész ma rugalmas és szinte mindenhez konyít, ami a színpadon történik. Ehhez mérten újítja meg az iskola is oktatási rendszerét: külföldi továbbképzésekre a tavalyi és a következő két évre összesen 55.549 euró direkt brüsszeli forrást nyertek.

A történet

Utca-SzAK

Budapest–Szakácsi

Előny a hátrányból

Maszkmesterek, zenészek, zsonglőrök és színészek azért gyűlnek össze a Borsod megyei Szakácsiban, hogy a mélyszegénységben élő fiatalokat felkarolják és művészeti-szociális programokat szervezzenek nekik. A tábor, amit 2016 nyarára tervez az Utcaszínházi Alkotóközösség, egyúttal nemzetközi tapasztalatcsere is lesz a résztvevőknek. A rendezvényt közvetlen brüsszeli forrásból finanszírozzák 46 425 euró értékben – a részletekről a nyertes projekt felelőseit, Petrányi Barnát és Simon Balázst kérdeztük.

A történet

Ászgárd Sport Club

Budapest-Felsőtárkány

Közösségteremtő mozgás

A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében 13 napos ifjúsági tábort szervezett az Ászgárd Sport Klub magyarországi és szlovákiai fiataloknak 2015 májusában Felsőtárkányon. A projektet 25 144 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósították meg. Az egyesület központjában Szrapkó István koordinátor avatott be a részletekbe.

A történet

Nyitott Kör

Budapest

Változni kihívás

Idén februárban érkeztek meg a külföldi fiatalok a Nyitott Kör Egyesületbe azzal a céllal, hogy a színházi nevelés módszertanát elsajátítsák, önkéntes munkát végezzenek és egyben saját sorsukat, karrierjüket is egyengessék. A szervezet már harmadik alkalommal vesz részt az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) Programban, ezúttal 31 330 eurót kaptak a megvalósításhoz.

A történet

Cukrászok ipartestülete

Budapest

Cukrászatban utazik

Korábbi riportunk után ismét az édességek világában kalandoztunk – ezúttal Vaslóczki Orsolyával, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2015-ös győztesének vezetésével. Az ifjú cukrászmester az Erasmus+ csereutakkal összesen 29 059 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Vaslóczki Orsolya szakmai tapasztalatairól, Vojtek Éva projektvezető pedig a hatékony pályázás módjairól mesélt nekünk.

A történet

Élményakadémia Közhasznú Egyesület

Budapest

Több van benned, mint gondolnád!

Az Élményakadémia Közhasznú Egyesület alapvetése, hogy tagjai elsősorban a pozitívat feltételezik az emberekről. Ahogy az egyesület neve is jelzi, élményeken keresztül fedezhetik fel a tréningeken résztvevő nevelők, intézetben nevelkedők, szociális munkások, hátrányos helyzetű fiatalok igazi értékeiket és erejüket. Most éppen nevelőotthonban lakó fiatalok számára szerveznek fejlesztő képzéseket, de a programsorozat lehetőséget nyújt a partnerintézmények munkatársai közti tapasztalatcserére és országos jó gyakorlat gyűjtemény összeállítására is. A szervezet minderre 160 895 euró támogatást kapott a brüsszeli forrású Erasmus+ alapból.

A történet

EduNet

Budapest

Inaktivitásból proaktivitás

Az „elveszettnek” mondott fiatal korosztályt szeretné felrázni az EduNet Tananyag-fejlesztési Alapítvány nyertes projektje. A Reaching the Lost Generation programban három partnerországgal együtt olyan tréninganyagot fejlesztenek, amely erősíti a 16-24 éveseket vállalkozási készségeikben, és segíti őket egy biztosabb jövőkép kialakításában. A magyar koordinátor szervezet minderre 117 345 euró támogatási keretet kapott az Erasmus+ Programon keresztül.

A történet

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Győr

„Kisolimpia” nagy tervekkel

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) rendez Győr városa 2017 nyarán. Tíz sportágban versenyez földrészünk 3500 legjobb 14 és18 év közötti sportolója. Magyarországon ez lehet az első hivatalos olimpiai esemény, amelyen az „ötkarika” használható. Így természetesen építenek olimpiai falut, és lesz fáklyafutás is neves résztvevőkkel. Várhatóan 1500-2000 önkéntes segíti majd a munkát, az ő ellátásukra nyújtottak be pályázatot a győriek Brüsszelbe. A célra 500 ezer eurót szavaztak meg a döntéshozók, amiből egyebek mellett az önzetlen jelentkezők étkezését és formaruháját állják a szervezők.

A történet

Kreateam Egyesület

Eger

Sportos kapcsolatépítés

Dobó István, bazilika, minaret, tanárképzés, bikavér, vízilabda. Sokaknak ezek jutnak eszébe elsőként  Eger nevének hallatán. A sportos rész azonban hamarosan bővülhet, mert a városban hatalmas léptekkel fejlődik a kézilabda-élet. Az NB I-be újra feljutó férficsapat nagyszerűen helytáll az erős mezőnyben, meccseire egyre többen járnak ki szurkolni a jellegzetes körcsarnokba, és nemcsak akkor, ha a veszprémi vagy szegedi világsztárok az ellenfelek. Talán ez a népszerűség sarkallta a Kreateam Egyesületet arra, hogy nemzetközi összefogás élén brüsszeli pályázati forrásból fejlessze a kézilabda utánpótlását.

A történet

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

Szemléletváltás a fogyatékosságügyben

Az intézmény férőhely kiváltási folyamat jegyében közös képzési programot fejleszt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és öt partnerszervezete. A 293 265 euró Erasmus+ közvetlen európai uniós támogatásból megvalósuló PODIUM projekt hosszú távon a hátrányos helyzetűek környezetének megújítása és támogatott lakhatások kialakítása mellett kötelezte el magát. Missziójukról bővebben Szentkatolnay Miklós projektvezetőt kérdeztük.

A történet

Maximulation Business Simulation Kft.

Budapest

Döntést hozni tudni kell

Az Erasmus+, közvetlen európai uniós programban 52 650 eurót nyert egy fiatal közgazdászokból és mérnökökből alakult startup, a Maximulation Business Simulation Kft. koordinálásával működő konzorcium egy üzleti szimulációs szoftver fejlesztésére és tananyagként való oktatására. A vállalkozási készségeket erősítő játék középiskolások számára készül, akik egy háromfordulós versenyben össze is mérhetik üzleti döntéshozatali képességeiket.

A történet

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola

Budapest

Gépészeti iskolások a világ körül

1952 óta foglalkozik repülős és autós szakképzéssel, 1998 óta oktat két tannyelven a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma. Az iskola remekül párosította az angol nyelvű képzést a szakirányú ismeretekkel, melynek köszönhetően számos hasonló külföldi intézménnyel épített ki aktív partnerkapcsolatot. Ennek már szinte közvetlen következménye, hogy évek óta nagy sikerrel vesz részt Erasmus+ pályázatokban. A legutóbbi két programról Kovács Attila igazgatót és Csernevné Fekete Ágnes igazgató-helyettest kérdeztük.

A történet