SÉF Szakképző Iskola

Veszprém

Veszprémiek a vendéglátás jó híréért

Sikeres pályázóként a SÉF iskola külföldi gyakorlatra küldheti a diákjait

Elnyert összeg: 259 460 euró

Erasmus+

A sztárséf Jamie Oliver egyik éttermében dolgozni vagy londoni kávéházat vezetni Veszprémből indulva sem lehetetlen: a SÉF Szakképző Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet. A 2015/2016-os projektévre 259.460 euró Erasmus+ támogatást nyertek, így újabb 75 vendéglátóipari tanulójuk – köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetű – próbálhatja ki magát szakmai gyakorlaton nívós külföldi szállodákban, éttermekben.

Megtalálni a legmegfelelőbb külföldi partnereket, ápolni a meglévő kapcsolatokat és megtalálni a megfelelő magyarországi együttműködő szervezeteket. A 2000 óta működő veszprémi SÉF Szakképző Iskola igazgatója, Csizmazia Mária szerint tömören ennyi a sikeres pályázás titka. Több mint tíz év gyakorlata igazolja. Az állami feladatokat ellátó magániskolaként működő SÉF 2004 óta vesz részt uniós pályázatokon külföldi vendéglátóipari szakmai gyakorlatok finanszírozása érdekében. Ezalatt az idő alatt jó híre is lett népszerű szakmai programjaival. A SÉF 2009-2014 között mobilitási tanúsítvánnyal is büszkélkedhetett, 2015 májusában pedig ismét pályázott az iskola a 2020-ig szóló hosszabbításra. – A tanúsítvány megkönnyíti az intézmény projekt tevékenységeit, hosszú távra nyújt biztos tervezési lehetőséget és pénzügyi biztonságot – foglalja össze ennek jelentőségét az igazgató.

SÉF Szakképző Iskola
A SÉF Szakképző Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet

A mobilitás, mint lehetőség felkínálása nem pusztán díszítő elem az iskola képzési programjában: – Általános probléma a vendéglátóipari képzésben, hogy a 8. osztály befejezése után a szakképzésbe a legrosszabb átlaggal végzők kerülnek. Legtöbbjük idegennyelvi ismeret nélkül. Innen kell felzárkóztatni, és versenyképes munkaerőként elengedni őket. A legjobb, ha a tanulók nem az iskolapadban, hanem a munkahelyen sajátítják el az idegen nyelveket, amelyeket a több hónapos gyakorlatok végén már készség szinten használnak. Megismerkednek új, modern konyhatechnológiai eljárásokkal, speciális, az adott országra jellemző élelmiszerekkel, ételekkel. Bővebb ismereteket szereznek azokon a területeken, amelyekre itthon nincs lehetőség. A tengeri halak elkészítése, vagy a téli vendéglátás egy síparadicsomban tipikusan ilyen – mondja Csizmazia Mária. Kiemeli, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű tanulókra külön gondot fordít az iskola. Programjaik nem csak a kitűnő tanulóknak, hanem a fejlődésre nyitott, tanulni akaró diákoknak szólnak. A 2015/2016-os tanévben 75 diák, köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetű kap lehetőséget az elnyert uniós támogatásnak köszönhetően.

Több tanuló már messzire jutott, például Jamie Oliver egyik éttermében dolgozott vagy kávéházat vezetett Londonban. Németországi szállodákban is dolgozik főállásúként néhány volt séfes diák. Az elvándorlás csábítása erős: az utóbbi években szakmai végzettséget szerzett séfes diákok fele külföldön helyezkedett el. Többen közülük azonban néhány év után visszatértek és anyagilag megerősödve itthon kerestek munkát. – Az utóbbi időben szerencsére a hazai vendéglátóipar is észbe kapott, és kedvezőbb feltételeket kínál a jól képzett munkaerő megtartásához, visszacsábításához – mondja az igazgató.

SÉF Szakképző Iskola
A legjobb, ha a tanulók nem az iskolapadban, hanem a munkahelyen sajátítják el az idegen nyelveket

A magyar potenciális munkaadók sincsenek könnyű helyzetben. Olyan nívós gyakorlati helyekkel kell felvenniük a versenyt, mint a SÉF partnerei között szereplő ciprusi Ayia Napan található négy csillagos Asterias Beach Hotel, az 5 csillagos Atlantica Aeneas Hotel, és a 4-5 csillagos hoteleket tömörítő limassoli Kanika szállodalánc. Németországban egész évben, Ausztriában pedig a kiemelt téli síszezonban várják a mára jó hírű veszprémi vendéglátóipari hallgatókat.

˄