Közelgő vereség előtt a tolvajok

Elnyert összeg: 50 000 euró

Amióta világ a világ, a tolvajok által alkalmazott technikák mindig egy lépéssel az áruvédelmi szakemberek gondolatai előtt járnak. Ha az egyébként dinamikusan fejlődő lopásvédelemnek bizonyos időre sikerül is előnyre szert tenni, a lopási trükkök és fortélyok igen hamar reagálnak az éppen aktuális, védelmi eszközökre. Ahogyan számos világszintű probléma esetében már, ezúttal is a magyar tálentum hozta el a megoldást. Egy budapesti cég fejlesztő csapata egy olyan, ruházati áruvédelmi terméket alkotott meg, mely várhatóan alaposan feladja a leckét az enyves kezű tolvajoknak. Ring Balázs, a Shopguard Kft. fejlesztési vezetője avat be a részletekbe, aki maga is részt vett az OMAC fejlesztésében.

Ma olyan műanyag bilétákkal találkozunk a ruhaboltokban, melyeket a pénztárnál az eladók távolítanak el. Ezekkel mi volt a gond?

A hagyományos védelmi eszközök, úgynevezett tagek, védelmi faktora drasztikusan csökkent az utóbbi években, egyre szaporodott a lopások száma a ruházati üzletekben. Ha valaki rákeres, az interneten se szeri se száma a különféle „oktató” videóknak. Ezek segítségével és egy egyszerű mágnessel kinyitható az eszközökben található zárszerkezetet, s a termék gond és feltűnés nélkül kivihető a boltból. Erre az üzlet teljes monitorozása sem jelent megoldást, hiszen - megfelelve a személyiségi jogok elvárásainak - a próbafülkékben nincsenek kamerák. Ott bárki azt csinál, amit csak akar, sajnos nem nyomon követhető. Ezért elindult az iparágban egy irány ennek a problémának az orvoslására, különféle továbbfejlesztett áruvédelmi biléták létrehozásával. A mi eredeti elképzelésünk is innen indult.

Shopguard Kft.

A nemrég megszületett termék nem az eredeti elgondolást tükrözi?

Elsőkörben úgy gondoltuk, hogy olyan terméket hozunk létre, mely azonnal riaszt lopási szándék esetén. Tehát jelzi, ha valaki szétválasztja a bilétát és a tűt – akár a próbafülkében is. Később azonban mindezt továbbgondoltunk, s egy minden tekintetben jobb és egyedülállóbb terméket sikerült megalkotni: az OMAC-ot. A hagyományos áruvédelmi bilétát továbbfejlesztettük, s kombináltuk azt ún. RFID technológiával. Ez egy úgynevezett rádiófrekvenciás azonosítás, mely rendkívül olcsó, passzív, azaz saját energiaellátás nélkül is működő elektronikus memória, aminek a tartalmát tetszőlegesen programozhatjuk. Az eszközbe emellett speciális, megerősített zárszerkezetet építettünk bele, mely a hagyományos, kereskedelemben kapható mágnessel nem oldható fel. A szerkezetet nyitni képes, nagyon erős, kb. 7-8 cm átmérőjű mágnest a bejáratnál felállított fém- és mágnesérzékelő kapuk már felismerik, így esélytelenné válik annak a boltba való bevitele. Amellett, hogy az eszköz rendkívül esztétikus méretét és formáját tekintve is, felszereltük néhány elrettentő hatást keltő funkcióval is. Ha jobban megnézzük alulról, az apró kis lyukaknak köszönhetően úgy néz ki, mintha riasztóval lenne ellátva. Emellett kisebb tüskéket is elhelyeztünk rajta, melyek igen kellemetlen érzést nyújtanak az ujjaknak, s ezzel nehezítik a feltörést.

Mikor kerül az OMAC a kereskedelembe a tolvajok legnagyobb bánatára?

A termék elkészült, most kezdtük meg az értékesítését, melybe sikerült bevonni egy olyan ausztrál értékesítő kollégát, aki már komoly sikereket ért el az új generációs tagek forgalmazása terén. Mivel úgy gondoljuk, hogy egy világszinten is forradalminak számító eszköz született meg, globálisan is szeretnénk bevezetni egyrészt a már meglévő értékesítési csatornáinkon keresztül, valamint új piacokra is.

Shopguard Kft.

Az ötletet egy uniós pályázaton is sikerült validálni.

Igen, a kezdetekkor egy közvetlen brüsszeli forrásra is pályáztunk, sikerrel. Az elnyert támogatásból kidolgoztuk a termék koncepcióját, piacravitelének alapjait, melyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy eljuthassunk oda, ahol ma tartunk. Korábban egy másik innovációnkkal is indultunk egy ilyen pályázaton, de akkor sikertelenül. Ennek ellenére azt gondolom, hogy egy ilyen pályázat nagyon jó alkalom arra, hogy az ember megmérettesse magát az európai térben. Másrészt rendkívül objektív, korrekt játszmának tartom, ahol valóban a győzzön a jobbik elve érvényesül.

A Shopguardnak nem ez az első innovációja.

Rengeteg újszerű elképzelésünk és ezekből született, világszinten elismert és keresett fejlesztésünk volt, van és reméljük lesz is. A ma a telekommunikációs üzletekben található, telefonokat és tableteket védő technológia is tőlünk származik, elsőként mi hoztuk létre. De büszkék vagyunk az univerzális, palackvédő bilétánkra is, mely a mai napig a legbiztonságosabbnak és legkeresettebbnek számít a piacon. Jelenleg fejlesztés alatt áll a legújabb innovációnk, ami minden tekintetben ugyancsak forradalminak tekinthető. Angliában és Dél-Amierikában gyakori eset, hogy 5-10 fős csoportok bemennek egy üzletbe, letépnek minden elérhető elektronikai eszközt, majd elszaladnak, több tízezer eurós kárt okozva ezzel. Az ezen országok részéről felmerült erős igényt tudjuk majd a most fejlesztés alatt álló technológiánkkal kiszolgálni, mely biztosítja, hogy az egyébként drága termékeket vésővel és kalapáccsal sem lehet majd eltávolítani.

<
>

Miben rejlik a sikerük?

A több mint 30 éve működő, egyszemélyes magyar tulajdonosi kézben lévő cég vezetékes és vezeték nélküli áruvédelemmel, valamint az ezekhez kapcsolódó szoftveres megoldások fejlesztésével foglalkozik. Már induláskor olyan, abban az időben úttörőnek számító, ruházati termékeket védő eszközök feltalálását tudhatta magáénak, melyeket ma az egész világ használ, s mellyel megalapozta hosszútávú életét. Innovatív bolti megoldásainkon túl a sikerünk - véleményem szerint - még abban áll, hogy sok okos és elszánt agy gyűlt össze a cégnél, akiknek köszönhetően valóban piacképes termékekkel tudunk előállni. Bár jelen vagyunk és piacvezetőnek számítunk Magyarországon, alapvetően exportpiacokra dolgozunk. Olyan hatalmas cégekkel versenyzünk, akiknek csak a fejlesztési büdzséje közel akkora, mint a mi teljes éves árbevételünk. Ennek ellenére például vezetékes áruvédelemben Németországban kimagaslóan piacvezetőnek számítunk, Amerikában a teljes T-Mobile hálózat bolti védelmét mi szereltük fel, részt vettünk a Lidl európai üzlethálózatának áruvédelmében, s Észak-Európában is kizárólagos beszállítók vagyunk számos márkánál. 7 országban van irodánk, több mint 40 országban forgalmazzák a termékeinket, az elmúlt 30 év során több, mint 36000 üzletet szereltek fel SG termékekkel. Hisszük, hogy a sikeres üzlet a hatékonyságon múlik, azért dolgozunk nap mint nap, hogy elsőként találjuk meg a legmegfelelőbb megoldást az ügyfeleknél felmerülő problémákra.

˄