Sportos iskola

Lilla szerint Robi bácsi mindig nagyszerű tesiórákat tartott. A nap fénypontja az a negyvenöt perc volt, amikor végre valahára kitombolhatták magukat „Robibá” felügyelete mellett: futás, labdajátékok, gimnasztika… a gyerekek visítva vették birtokba a tornatermet vagy a futballpályát. Robi bácsi pedig szigorú bajsza alá kapva a sípot vezényelte őket, majd hirtelen kihozott pár hullahopp karikát, vagy néhány narancsszínű bóját, és izgalmas akadályversenyt rögtönzött nekik.

Robi bácsi nem csak tesiórákat tudott tartani, de kosár, foci, sőt, röplapda edzéseket is, minden héten volt valamilyen esemény, melyen az iskola apraja-nagyja részt vehetett. Télen sítáborba mentek, nyáron kenutúrára. A gyerekek pedig rajongtak ezekért a programokért.

Az egyik nyár elején, mikor már majdnem vége lett az iskolának, bejelentették, hogy a tornatermet egy ideig nem lehet használni, a tesiórákat az udvaron fogják tölteni. Addig is ismerkedjenek meg Dorka nénivel, aki jövő ősztől a szakkörök és a testnevelésórák egy részét tartani fogja. Lilla aggódni kezdett. Mi történik a tornateremmel? A szőnyegekkel és a bordásfallal?

S ami a legfontosabb, mi történt Robi bácsival? Csak nem elhagyja az iskolát?
Futólépésben igyekezett a tanárihoz, majd olyan erővel kopogtatott be, hogy félő volt, beszakad az ajtó. Legnagyobb szerencséjére Robi bácsi kukkantott ki.

─ Nocsak Lillácska, mi történt, mi ez a nagy izgatottság?

─ Robi bácsi… Robi bácsi… mi történt? Miért nem lehet bemenni a tesiterembe? Miért kell az udvaron lenni? És ki ez a Dorka néni? Ugye nem… ─ érezte hogy elfúl a hangja és hüppögésbe csap át. ─ Ugye nem tetszik elmenni? Én nagyon szeretem Robi bácsi tesióráit, szerintem a legjobb dolog a suliban a tesióra, és… és jajj… ne tessék minket itt hagyni!
A szigorú bajszos testnevelő tanár és rettenthetetlen edző arcán szelíd mosoly ömlött el.

─ Hé, kicsi lány, nincsen ok az aggodalomra! Ez az egész felhajtás, ami téged úgy megrémített, épp azért van, mert sokak értenek veled egyet abban, hogy az iskolában az egyik legjobb dolog a tesióra. Én is azt gondolom, hogy nagyszerű, hogy ilyen sokan szerettek mozogni, és ennyire lelkesek vagytok. Épp ezért találtuk ki, hogy mi is indulunk a sportos iskola védjegyért.

Sportos iskola

Lilla letörölte a könnyeit.

─ Mi az a sportos iskola védjegy?

─ A sportos iskola védjegy egy olyan európai minősítés, melyet a minőségi testnevelést, sportoktatást és egészségtudatos nevelést biztosító iskolák kaphatnak meg az Európai Unióban. Ez a védjegy kicsit olyan, mintha csillagokat kapnánk, és bizony, célunk az öt csillagos testnevelés! Hogy megkaphasd a védjegyet, nem elég jó tesiórákat tartanod, de megfelelő felszereltségű tornateremre és jó eszközökre is szükség van.

─ Akkor tehát nem bezárják a tornatermet, csak felújítják?

─ Pontosan! Felújítjuk a tornatermet, a sportpályát, új labdákat és szőnyegeket veszünk, meg minden olyan felszerelést, ami szükséges ahhoz, hogy a legszuperebb tesiórákat tarthassuk meg nektek.

─ És Dorka néni? ─ tette fel szipogva az utolsó szívét nyomó kérdést Lilla.
Robi bácsi elmosolyodott.

─ Nem csak a felszerelést, az oktatást is megújítjuk! Minél több érdekes szakkört és programot szeretnénk nektek szervezni, ám ehhez én egyedül kevés vagyok, ezért csatlakozik a csapathoz Dorka néni. De ne félj, én továbbra is tanítani foglak benneteket, s nem hagyom, hogy ellustuljatok! ─ mondta mókásan szigorkodva. ─ Azt pedig ne felejtsd el, hogy hogy mindez értetek van, gyerekekért!

Lilla megtörölte az arcát és bólintott. Nyoma sem volt már a sírásnak. Megértette, hogy a sportos iskola róluk és értük szól.

 

˄