Kortárs irodalmat az iskolákba!

Elnyert összeg: 47 euró

Creative Europe

Hogyan lehet népszerűsíteni a kortárs európai irodalmat a fiatalok körében az iskolákban? Milyen korszerű megoldásokat alkalmazhatnak ennek érdekében a pedagógusok? A BE(P)ART – Grow with Arts című Creative Europe-program támogatásával megvalósuló nemzetközi együttműködés ezeket a kérdéseket válaszolja meg. A partnerség magyar tagja a Szépírók Társasága, Czinki Ferenc alelnökkel beszélgettünk.

Hogyan merült fel az ötlet, hogy európai uniós projekt keretében népszerűsítsék a kortárs irodalmat az iskolákban?

A kortárs irodalom népszerűsítésének komoly hagyományai vannak a Szépírók Társaságánál. A Társaság megalakulásától kezdve fontos célunk volt, hogy a közoktatásba is eljuttassuk a kortárs irodalmat különböző formákban. Ezt korábban alkalmai jelleggel valósíthattuk meg, itt egy óra keretében egy középiskolában, ott egy óra keretében egy általános iskolában. Ezért is örültünk annak nagyon, hogy az uniós támogatásnak köszönhetően – immáron másodszor – rendszer szintűen tudjuk a kortárs irodalmat általános és középiskolákba vinni. A mostani projekt közvetlen előzménye ugyanis egy szintén európai uniós pályázat volt, amelyben részben ezekkel a partnerekkel egy hasonló projektet valósítottunk meg.

Kik az új projektet megvalósító partnerség tagjai és milyennek ígérkezik az együttműködés?

Az együttműködés vezetője a spanyol Associació PEN Català, a partnerség tagjai rajtunk kívül a belga UC Limburg University College, spanyol Uxio Novoneyra Foundation és szerb Krokodil Association. Nagyon jól állt össze a partnerség a társszervezetekkel. Előfordulhat ugyanis az uniós együttműködéseknél az a probléma, hogy a különböző nemzetek, különböző szervezetei megpróbálnak együtt csinálni valamit – de mégsem alakul ki valódi együttműködés, mert a szervezetek és céljaik alapvetően nagyon különbözőek. Itt nagyon szerencsés helyzetet eredményezett az, hogy a cél, miszerint az irodalmat, a kortárs művészetet a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tenni, nagyon egyértelműen közös volt. Így nagyon szépen illeszkednek egymásba a többiek elképzelései és tevékenységei a mieinkkel. A nemzetközi együttműködést erősíteni fogja az általános iskolai, középiskolai és egyetemi oktatást kiegészítő hosszú távú program mellett a nemzetközi kulturális fesztiválokon való részvétel lehetősége, a közös fesztiválszervezések, mobilitás jellegű utazások is – mindez össze is fogja kapcsolni a partnerek munkáit.

A magyarországi tevékenységekre térve, itthon az a furcsa helyzet van, hogy a gyerekek gyakorlatilag Lackfi, Varró Dani és más kortárs szerzők versein, meséin nőnek fel, majd iskolás koruktól egyre távolodnak a kortárs irodalomtól…

Igen, pont azért is furcsa ez, mert az óvodában még gond nélkül találkoznak a gyerekek kortárs magyar szerzőkkel. A gyerekkönyvpiac is nagyon komoly, és jelentősek benne a magyar szerzők, a szülők pedig vásárolják is e köteteket a gyerekeknek. Egyedül az iskolák maradnak le ebben a folyamatban, pedig nyugodtan folytatódhatna a kortárs szerzők olvasása, olvastatása a közoktatásban is. Bízunk abban, hogy ezzel a projektünkkel tudunk ebben segíteni.

Ez egy a magyarországi irodalmi keretek között és az irodalmi szerveztek világában jelentős méretűnek számító projekt. Lépcsőzetesen haladunk felfelé, tavaly szeptemberben kezdtük, először összehoztunk egy tanárokból álló csapatot, akikkel kitaláljuk, hogyan tudjuk megvalósítani az órákat, Szükségünk van a pedagógusok szakmai tanácsaira, de fontos szempont az is, hogy az, hogy közoktatásnak része a kortárs irodalom, nemcsak a diákoknak jó, hanem a tanároknak is. Számukra is kibővülnek ezzel az irodalom közvetítésének lehetőségei. Egy kis pedagóguscsapat összehozásával kezdtük a munkát, és most januártól próbafélévet indítottunk el öt kiválasztott középiskolában. Több szempontból is próbafélév – egyrészt mivel most indul élesben, most fog kiderülni, hogy hogyan működik. Másrészt a járványhelyzet befolyásolta a technikai lehetőségeket, így online kellett elindulnunk, és ezt is le kellett tesztelni, hogy egyáltalán milyen típusú online órát érdemes megcsinálni, hogyan lehet ezeket jól megcsinálni, hiszen teljesen új módszertant kell kitalálni ezekhez. Ha minden sikeresen lezajlik, és a tapasztalatokból úgy látjuk, hogy működni fog ebben a formában, akkor a következő félévtől, a szeptemberi időszaktól kibővítjük az iskolák körét általános iskolákkal is, így megduplázódik a résztvevő a tanárok és diákok száma. Gondolkozunk azon is, hogy hogyan tudnánk több középiskolát bevonni, mert amint elterjedt a projekt híre, elkezdtek sorban jelentkezni más középiskolák is.

Az első online órákra nemrég került sor…

Február utolsó hetében voltak mind az öt iskolában egyazon héten, a továbbiakban havi egy alkalom lesz. Ebben az első, „indító körben” a tanárok javaslatára Dragomán György, Lackfi János, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel közreműködésével zajlottak az online órák az Ajkai Bródy Imre Gimnáziumban, a Debreceni SZC Irinyi János Technikumban, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium, a pécsi PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban és a budapesti Szent László Gimnáziumban.

Más nemzetek kortárs íróinak műveit is megismertetik majd a fiatalokkal?

Igen, erre több lehetőség is lesz. Azon felül, hogy kortárs írókat, irodalmi szakértőket kérünk fel arra, hogy prezentálják a kortárs magyar irodalmat a gyerekeknek, lesz olyan szakasza is a projektnek, amikor ezek a szerzők, szakértők a kortárs európai Irodalom-beli kedvenceikről fognak beszélni. A projekthez kapcsolódik egy irodalmi ösztöndíj program is, amelyet pályázat formájában szintén ennek a korosztálynak írunk ki. Akik ott győztesek, jól szerepelnek a későbbiekben részt vehetnek a partnerországokban lévő kortárs irodalmi fesztiválokon, tehát lesz egy mobilitási része is a programnak – persze ennek megvalósításához az is kell, hogy újra szabadon lehessen utazni.

Májusban pedig egy, a magyar szakos pedagógushallgatók számára szervezett egyetemi workshoppal fog zárulni a félév. Fontos, hogy találkozzunk azokkal a leendő tanárokkal, akik majd a jövőben tanítják a magyar nyelvet és az irodalmat az iskolákban, mert az ő kezükben van a jövő, a következő évtizedekben ők fogják ezt tanítani.

 

˄