Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Archívum

Pannónia Entertainment Ltd. (Pannónia Szórakoztató Kft.)

Szűk réteghez szólunk magas minőségben

Az lett volna a csoda, ha Elsässer Klaudia nem a kultúrának szenteli az életét, hiszen az irodalmat és az operát már az anyatejjel szívta magába. Kifinomult stílusát és magas szintű igényességét jelzi, hogy e szegmensből is igazi különlegességeket tűzött férjével, Farkas Attilával közösen létrehozott cége, a Pannónia Entertainment zászlajára. Tevékenységüket az Európai Unió is rendszeresen támogatja.

A történet

Szimplafilm Kft.

Animáció – a határokat elmosó lingua franca

Amikor az ország egy emberként hatalmas ovációval ünnepelte Magyarország Európai Uniós csatlakozását, az ezzel megnyíló lehetőségeket kihasználva, ő már az irodájában gépelte az első uniós pályázatát, melyet meg is nyert. Azóta egyre gyűlnek a fiókjában a sikeres brüsszeli pályázatok, legutóbb 33 000 ezer euró támogatást sikerült megpályáznia az éppen 20. évadát ünneplő Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválnak. Liszka Tamás, a Szimplafilm Kft. és a Budapest Film Zrt. filmeket rajongásig szerető és értő igazgatója kalauzolt el bennünket az animáció varázslatos világába.

A történet

Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.

Zenét, fiatalokat a vidéki klubokba!

Egy főváros elszívó ereje nem csak a vidéki települések munkaerőpiacát, de kulturális életét is negatívan befolyásolja. A kisebb élőzenei klubok Európa-szerte küzdenek a fennmaradásukért, s helyzetüket a pandémia csak tovább rontotta. Ezt a problémát felismerve pályázott az Európai Unió Creative Europe programjának keretei között a Music Moves Europe pályázati kiírására a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft., s nyert el 70 000 eurot a VOLUCITIES című nemzetközi program megvalósítására. Süli András programigazgató, projektvezető, akinek közel két évtizedes tapasztalata van kulturális és közösségi programok szervezése terén, elmondta, a VOLUCITIES hogyan orvosolhatja ezeket a problémákat.

A történet

iSave Informatika Kft.

Mentőöv az adatoknak

Samarjai Zsolt, az iSave nevű informatikai cég tulajdonosa nagyon jó érzékkel tapintott rá egy olyan megoldatlan problémára, mely világszinten okoz aggodalmat a laptopot használók körében, ami nem más, mint az adatbiztonság problematikája. Céltudatosan és máig nem csillapodó elhivatottsággal indult el ebbe az irányba eleinte gondolatban, majd a tettek szintjén is. Az Európai Unió H2020 pályázatának elnyerésekor még csak tervek voltak a fejében, megkérdeztük, most hol tart a fejlesztés.

A történet

Metropolis Media Group Kft.

Könyvkiadás egy misszió szárnyán

A könyvolvasás nem csak hazánkban, világszinten is ijesztő mértékben veszíti népszerűségét főképp a fiatal generáció körében. Ebben a helyzetben szépirodalmi könyvek kiadásával foglalkozni sokkal inkább kultúrmisszió, mint gazdasági érdekeltség. A Metropolis Média Kiadó is részben az olvasásra nevelést tűzte zászlójára, melynek jegyében 30 európai, szépirodalmi könyvet jelentetett meg hazánkban az elmúlt három év alatt közvetlen uniós támogatás segítségével. Azt, hogy érdemes volt-e, dr. Mund Katalin, a kiadó főszerkesztője mondta el nekünk.   

A történet

Smark Technology Zrt.

Hamisítatlan jelek

A hamisítás nem újkeletű, már a középkorban is létező probléma volt, mely mára külön iparággá nőtte ki magát. A termékek hamisítása komoly károkat okoz a gazdaságnak, a vállalatoknak és feladja a leckét a hatóságoknak. Folyamatos a harc a szellemi tulajdonjogok védelme érdekében, mégis gyakran kíséri tehetetlenség a világszintű jelenséget. A miskolci Smark Technology Zrt. fejlesztései nyomán azonban a világon elsőként és egyedülálló módon megszületett a fekete gazdaság egyik lehetséges ellenfele: a NanoSign. Miért és hogyan állhat nyerésre ez a nanotechnológiás jelölés, Szentléleki László, a cég jelenlegi vezérigazgatója mondta el nekünk.

A történet

Lombiq Technologies Kft.

Számítások hipersebességen

Gondolta volna, hogy az űrben keringő műholdak „agya” hasonló az okostelefonokéhoz, és egy magyar szoftverfejlesztő cég azon dolgozik, hogy programokat is éppoly könnyű legyen rájuk írni? Az erre hivatott Hastlayer nevű szoftver a budapesti Lombiq Technologies fejlesztő csapata munkájának gyümölcse, mely egy európai uniós pályázatnak is köszönheti létrejöttét. Lehóczky Zoltán, a cég egyik alapítója és tulajdonosa kalauzolt el bennünket az átlag informatikai tudással felvértezett felhasználó számára igencsak meredek, de izgalmas terepen.

A történet

Shopguard Kft.

Közelgő vereség előtt a tolvajok

Amióta világ a világ, a tolvajok által alkalmazott technikák mindig egy lépéssel az áruvédelmi szakemberek gondolatai előtt járnak. Ha az egyébként dinamikusan fejlődő lopásvédelemnek bizonyos időre sikerül is előnyre szert tenni, a lopási trükkök és fortélyok igen hamar reagálnak az éppen aktuális, védelmi eszközökre. Ahogyan számos világszintű probléma esetében már, ezúttal is a magyar tálentum hozta el a megoldást. Egy budapesti cég fejlesztő csapata egy olyan, ruházati áruvédelmi terméket alkotott meg, mely várhatóan alaposan feladja a leckét az enyves kezű tolvajoknak. Ring Balázs, a Shopguard Kft. fejlesztési vezetője avat be a részletekbe, aki maga is részt vett az OMAC fejlesztésében.

A történet

Arteries Studio Kft.

Kettő az egyben, ami majdnem három

Beltéri navigációs és rádiófrekvenciás termékbeolvasó rendszer több is kínálkozik a piacon, de olyan kevés létezik, mely e kettőt egyesíti, ráadásul egyedülálló pontossággal és egy innovatív módszerrel megspékelve. Igaz, eddig csak pilot projekt szintjén, de az Arteries Studio Kft. fejlesztő csapata letette ezt a terméket az asztalra. Németh Gábor, a cég ügyvezető tulajdonosa már gyermekként szoftvert fejlesztett, s azóta számtalan innováció köthető a megszállott és elhivatott mérnök-informatikus és csapata nevéhez. Csoda, ha az Európai Unió is elismerte az ötletét?

A történet

Logoderm Kft.

Árulkodó mikrobiom

Évente több mint 40 ezer nő veszíti életét emlődaganat miatt az Európai Unióban, mellyel a mai napig ez a betegség a vezető halálok a nők körében. A korai felismerés életet menthet, s minél korábban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ebben jelenthet komoly előrelépést és segítséget dr. Bay Péter biológus és biokémikus, a Debreceni Egyetem professzorának forradalmi felfedezése. Kutatásainak eddigi eredményei arra engednek következtetni, hogy a bél mikrobiom elváltozása jelzi a daganat jelenlétét. Ráadásul, úgy tűnik, már a betegség igen korai fázisában.

A történet

Stringbike Kft.

Kötélbiztos segítség

Abba bizonyára mindenki belegondolt már, milyen akadályokkal küzd meg nap mint nap az az 50-60 millió ember a világon, akik kerekesszékben élik a mindennapjaikat. Azt azonban kevesen tudják, hogy pusztán a szék hajtása mennyi kényszerű nehézséget okoz számukra. A magyar tálentum azonban erre a problémára is talált gyógyírt: egy többszörös magyar és nemzetközi díjas, négy szabadalommal rendelkező startup mérnökei több mint 10 év kutatás és fejlesztés után megalkották a StringDrive-ot, a kötél alapú, kenésmentes hajtásrendszert. Ez nem csak a kerékpározásban nyitott új fejezetet, de a testi fogyatékkal élők számára is valódi segítséget nyújt. Kakas József, a Stringbike Kft. értékesítési vezetője avatott be bennünket a részletekbe.

A történet

HeatVentors Hőenergiatároló Kft.

Energiatárolás – gazdaságosan és környezettudatosan

A vészjósló harangot már jó ideje kongatják a fejünk felett: veszélyben van bolygónk jövője. A klíma- és természeti válság megoldása már nem tolható rá a következő generációkra, nekünk is van tennivalónk vele. Az éghajlatváltozás negatív hatásait már mindenki érzi a bőrén, s szerencsére egyre többen vannak azok, akik tesznek is ellene. Ez a szemlélet ösztönözött egy rendkívül fiatal, elhivatott mérnök házaspárt, Andrássyné Farkas Ritát és Andrássy Zoltánt is, mikor innovatív, újgenerációs hőtároló rendszerüket, a HeatTank-et megálmodták és létrehozták. A termékről, mely a közvetlen brüsszeli pályázati elvásároknak is meg tudott felelni, az ügyvezetővel, Ritával beszélgettünk.

A történet

Nerd Developments Zrt.

Magyar innováció a taxizásban

Már 2007-ben a kezében volt jelenlegi találmányának elődje, mely abban az időben olyannyira forradalminak számított, hogy az akkor piacvezető, budapesti taxitársaság értetlenül állt előtte és nem tudott mit kezdeni vele. 2012-ben merte a cég elhinni, hogy a találmánnyal egy új korszakot tud nyitni a taxizásban. Gecse Norbert innovációja csak ekkor tudott a piacra berobbanni, miközben persze külföldön is megszületett és elterjedt a valójában általa megálmodott vállalatirányítási rendszer. Ma már a főváros, szinte minden vidéki nagyváros és egyre több külföldi ország számos taxitársasága használja a Taxidrivert. Ám a Gecse Norbert által alapított és vezetett informatikai startup cég fejlesztő csapata számára korántsem ez jelenti a végállomást.

A történet

Huple Trade Kft.

Akárcsak az anyaméhben

Felületes szemlélő számára „pusztán” egy virágra emlékeztető, játékos, félgömb alakú eszköz, melynek azonban minden négyzetcentiméterét komoly és tudatos kutatómunka hívta életre. A Huple® mozgás- és koordináció fejlesztő, diagnosztikus és terápiás orvostechnikai eszköz dr. Schultheisz Judit gyermekorvos több évtizede útjára indult missziójának gyümölcse, melynek európaszerte sok-sok gyermek köszönheti fejlődését, állapotjavulását és akár teljes felépülését. Ez a már világszerte ismert és elismert innovatív eszköz nemrégen a közvetlen európai uniós pályázatok bíráit is meggyőzte. Az interjút a doktornővel és a pályázatért felelős közgazdász fiával, Lozsádi Dániellel készítettük.

A történet

Pentele Zrt.

Reszkessetek, rovarok!

Az élő kártevők ellen időtlen idők óta küzdenek a gabonaipari szakemberek. Hiába a kiváló termény, a szakszerű tárolási körülmény, elkerülhetetlen, hogy védekezés nélkül ne jelenjenek meg a betárolt gabonában a parányi, de annál nagyobb kárt okozó élőlények. A gázzal történő rovarirtás alkalmazása sokszor akadályokba ütközik, vagy ismételt használat esetén a bogárpopulációban rezisztencia alakulhat ki. Most azonban úgy tűnik, fellélegezhet a szakma: közvetlen brüsszeli forrásnak köszönhetően megszületett egy természetes és igen hatékony megoldás a gabonák hosszútávú, biztonságos tárolására. A szálak egy magyar, családi vállalkozáshoz és egy elhivatott szakemberhez vezetnek. Dr. Berta László, a Pentele Zrt. tulajdonosa mesél a PestiSi-ről.

A történet

Polar Egyesület

Északi fényt Magyarországra!

Minden 2-3 évesen Andersennel kezdődött. A Hókirálynővel. Azóta van elválaszthatatlan kapocs Dériné Stark Zsófia, valamint a skandináv kultúra és irodalom között. Bár eddigi útja során tett kisebb nagyobb kitérőket, de az északi kultúra iránti szeretete szünet nélkül ott pulzál az életében, sőt, négy éve végleg letette mellette a voksát. Bátyjával, Stark Gergellyel közös könyvkiadója, a Polar Könyvek, az egyetlen Magyarországon, mely kizárólag skandináv regények és novellák fordításával és kiadásával foglalkozik. Nemrégen 10 szépirodalmi mű magyarországi megismertetéséhez kapta meg az Európai Unió támogatását. Aki megismeri őket, rájön, nem ok nélkül.

A történet

Készenléti Rendőrség

Magyar tűzszerészek Európa élvonalában

2001. szeptember 11. után a terrorizmus elleni küzdelem elsődleges prioritássá vált az Európai Unió tagállamai számára is. A szélsőjobboldali és a dzsihádista ideológia online terjedése, az Iszlám Állam egykori harcosainak és követőinek további fenyegetése, valamint a magányos elkövetők jelentette veszély mind komolyabb kihívás elé állítja a bűnüldöző szerveket. A korábban már ismert elkövetési módok és eszközök mellett, jelenleg az egyik legsúlyosabb fenyegetést a robbantások és azokon belül is az úgynevezett piszkos bombák jelentik. Az ilyen támadásokról szóló hírek a világot minden alkalom sokkolják, de a döntéshozók nem nézik ezt tétlenül. 2008-ban Európa is összefogott és elkezdte a felkészülést a világszinten fenyegető, sötét oldallal szemben, mely nagyszabású és komplex folyamatok egyik életre hívója és motorja Magyarország volt. A rendkívül komoly témát a mindig mosolygós dr. Várnai Orsolya Júlia rendőr főhadnaggyal boncolgattuk.

A történet

Kinepict Health Kft.

Mozgásból nyert információ

Az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjának legrangosabb pályázatán eddig csupán egyetlen magyar, orvostechnikai eszközfejlesztő cég tudta a lécet megugrani: egy alig öt éves startup, a Kinepict Health Kft. Ez már önmagában is óriási érdem, de a támogatásra érdemesnek talált innovációjukra nem csak az unió, hanem a fél szakmai világ felkapta a fejét. Megreformálták a röntgensugarat felhasználó vizsgálatokat, s megalkották a mozgásalapú képfeldolgozást, mely kisebb röntgenterhelés és kontrasztanyaghasználat mellett a korábbinál szebb és részletgazdagabb képet ad. Dr. Szigeti Krisztián és dr. Osváth Szabolcs fizikusok több éves, közös munkáját dicséri mindez, így az interjúra is együtt érkeztek.

A történet

Genxsen Kft.

Lépten-nyomon

Egy magyar cég innovatív fejlesztéseinek, elhivatott szakembereinek és egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően ma már létezik az a nyomkövető szenzor, melyre számos iparág várt: óránként, egyetlen bébielemmel, 10 éven át szolgáltat információt a követett tárgyról vagy állatról. Teszi mindezt rendkívül alacsony áron. Ezen tulajdonságaival minden eddigi technológiát maga alá kényszerít. Mégis hogyan lehetséges ez? Illés-Kiss Gábor, a Genxsen Kft. ügyvezetője elárulta nekünk.

A történet

WWF Magyarország Alapítvány

CLIMAFORCEELIFE: az erdők védelmében

Hogyan segíthetjük az erdőket a klímaváltozás hatásaival szemben? Milyen erdőgazdálkodási módszerekkel erősíthető ellenálló képességük? Hogyan őrizhető meg biológiai sokféleségük, hogyan növelhető természeti értékük? A CLIMAFORCEELIFE projekt ezeket a kihívásokat válaszolja meg. A nemzetközi együttműködés magyar tagja a WWF Magyarország Alapítvány. Bódis Pál erdő program projekt koordinátorral beszélgettünk.

A történet

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Önismeret- és pszichológiai készség-fejlesztés az ifjúságsegítőknek

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt a „Leadership through Humanitarian Values” projekt keretében Erasmus+-támogatással szervezett képzést ifjúságsegítők számára. A tréningen a hazai fiatalok mellett lengyel, lett, olasz, spanyol és máltai delegáltak is részt vettek. Beda Balázzsal, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt alelnökével beszélgettünk.

A történet

Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért

Folk UP! Tánccal az egészséges életmód felé

Mit jelent ma a fiataloknak a néptánc? Az Erasmus+ támogatással megvalósuló Folk UP! projekt célja annak fontosságának tudatosítása, hogy a néptánc amellett, hogy mint fizikai tevékenység, remek lehetőség az egészséges testmozgásra, fontos szerepet játszik a társadalmi befogadás, a kölcsönös tisztelet, kommunikáció és interkulturális kapcsolatok terén.  A nemzetközi konzorcium magyar tagja a Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért. Garamvölgyi Bence egyesületi elnökkel beszélgettünk.

A történet

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A kislilik élőhelyének védelmében!

A Magyarországon is fokozottan védett kislilik vándormadár. A LIFE-program támogatásával megvalósuló projekt éghajlati változásokhoz alkalmazkodó élőhelyek hálózatának kialakításával célozza a faj védelmét. A nemzetközi együttműködés magyar tagja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Szabó Gyulával, a HNPI természetmegőrzési osztályának vezetőjével beszélgettünk.

A történet

Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

SAGA: a gasztronómia és az élelmiszeripar területén működő szociális szövetkezetekért

Számos olyan vidékei terület küzd az elnéptelenedés okozta gazdasági kihívásokkal, ahol a gazdag kulináris örökség és az élelmiszertermelés lehetőséget teremthetne az ott élők számára. Az Erasmus+ támogatással megvalósuló SAGA projekt célja, hogy az ezen a területen működő szociális szövetkezeteket segítse a kihívások megválaszolásához szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésével, valamint új szociális szövetkezetek létrehozásának támogatásával. A nemzetközi konzorcium vezetője a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft., Kiss Anikó vezető projektmenedzserrel beszélgettünk.

A történet

Szépírók Társasága

Kortárs irodalmat az iskolákba!

Hogyan lehet népszerűsíteni a kortárs európai irodalmat a fiatalok körében az iskolákban? Milyen korszerű megoldásokat alkalmazhatnak ennek érdekében a pedagógusok? A BE(P)ART – Grow with Arts című Creative Europe-program támogatásával megvalósuló nemzetközi együttműködés ezeket a kérdéseket válaszolja meg. A partnerség magyar tagja a Szépírók Társasága, Czinki Ferenc alelnökkel beszélgettünk.

A történet

MAVIR ZRt.

Akadálymentes égbolt a Duna felett a madarak védelmében

Hogyan óvhatjuk meg a vadon élő madarakat a nagyfeszültségű távvezetékekkel való ütközéstől? Melyek a leghatékonyabb megoldások az összeütközés elkerülésére és hogyan alkalmazhatók? A LIFE program támogatásával megvalósuló Danube Free Sky projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A hét országból érkező tizenöt partner részvételével megvalósuló együttműködés magyar tagja a MAVIR ZRt., Bíró Györggyel, a MAVIR környezetvédelmi szakértőjével, projektmenedzserrel beszélgettünk.

A történet

BGéSzC Szily Kálmán Technikum és Kollégium

Műszaki iskolások nemzetközi tapasztalatszerzésen

A BGéSzC Szily Kálmán Technikum és Kollégium számos Erasmus+-projektben vett részt. Fontosnak tartják, hogy diákjaik és tanáraik nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, szakmailag fejlődjenek és minél jobban kinyíljon számukra a világ. Fábián Zoltán igazgatóval beszélgettünk.

A történet

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Új élmények az ifjúsági színházban az interaktivitás és a digitális technika révén

Hogyan tudja megszólítani ma, a digitális korban a színház világa az ifjúsági korosztályt? Hogyan vonhatóak be egy előadásba az új élményeket teremtő technikai eszközök, digitális lehetőségek és interaktív komponensek? A Creative Europe-program támogatásával megvalósuló PLAYON! projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A nemzetközi együttműködés magyar tagja a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Novák János igazgatóval beszélgettünk.

A történet

Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézete

Város és vállalat együttműködése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás területén

A LIFE-CLIMCOOP a második magyar koordinálású projekt a LIFE Éghajlat-politika alprogram keretében. Célja egy város, Kazincbarcika és egy vállalat, a BorsodChem Zrt. a helyi éghajlati kockázatok csökkentését és a közös klímaalkalmazkodás erősítését célzó együttműködésének fejlesztése, tesztelése és disszeminációja. A konzorcium vezetője a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézete, Simonné Halász Rita projektmenedzserrel beszélgettünk.

A történet

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Nemzetközi kortárs tapasztalattal az online szexuális zaklatás ellen!

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Digital Condom: Preventing Online Harassment című, Erasmus+-támogatással megvalósuló projektjének célja a fiatalok tudatos és biztonságos online jelenléttel kapcsolatos tudásának bővítése, valamint a mentális egészséget veszélyeztető visszaélések, az online bántalmazások és a kortárs csoportok nyomásának megelőzése. A projekthez csatlakozott a szlovák, a lengyel, a német és a lett Vöröskereszt, valamint az olasz Vagamondo és a spanyol ESN Almería is. Beda Balázzsal, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt alelnökével beszélgettünk.

A történet

Majdnem Híres Rocksuli

HEMI: Közép- és Délkelet-Európa zeneiparának fejlesztéséért

A Creative Europe-program társfinanszírozásával megvalósuló Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) projekt célja egy fenntartható „Music Hub” létrehozásával a regionális zeneipar fejlesztése, a régió művészi és zenei vállalkozóinak professzionálissá és nemzetközivé válásáért. A tíz közép- és délkelet-európai zenei szervezet alkotta konzorcium magyar tagja a Majdnem Híres Rocksuli, Fernbach Erika koordinátorral beszélgettünk.

A történet

Oltalom Sportegyesület

SKY4S: a fiatalok számára nélkülözhetetlen készségek fejlesztése a sporton keresztül

Hogyan erősíthetőek a sport által azok a készségek, amelyekre a munkaerőpiacra kerüléshez – és az ottmaradáshoz is – szükségük van a fiataloknak? A SK4YS projekt keretében jó gyakorlatokon keresztül vizsgálták meg, hogy a sport hogyan fejleszti az oktatás, a képzés és a foglalkoztatás terén egyaránt jól kamatoztatható képességeket. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A történet

Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért

Darts4Blind: sporttal a gyengénlátók jobb társadalmi beilleszkedéséért

Hogyan segíthet a sport a látássérült emberek társadalmi beilleszkedésében, egészségesebb életmódjának kialakításában, mentális, fizikai és kulturális fejlődésében?  Az Erasmus+ támogatással megvalósuló Darts4Blind projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A nemzetközi konzorcium magyar tagja a Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért. Garamvölgyi Bence egyesületi elnökkel beszélgettünk.

A történet

Országos Széchényi Könyvtár

A hiteles digitális információkért – az EODOPEN projekt

A könyvtárak világszerte olyan új kihívásokkal szembesülnek, mint a digitalizálandó szövegek szerzői jogi helyzetének tisztázása, a digitalizált vagy digitálisan született szövegek elérhetővé tétele a felhasználók számára és a digitális információk hitelességének biztosítása. A Creative Europe-program támogatásával megvalósuló EODOPEN projekt ezeket válaszolja meg. A nemzetközi partnerség magyar tagja az Országos Széchényi Könyvtár - Lendvay Miklós projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Budapesti Közlekedési Központ

DANOVA – Innovatív közlekedési szolgáltatások vak és gyengénlátó utasok részére a Duna régióban

Hogyan férhetnek könnyebben hozzá a közlekedési információkhoz a vak és gyengénlátó utasok? Milyen új szolgáltatások biztosítanák számukra az egyenlő bánásmódot? Hogyan tehető a közlekedési létesítmények környezete befogadóbbá és akadálymentesebbé? A DANOVA – Innovatív közlekedési szolgáltatások vak és gyengénlátó utasok részére a Duna régióban elnevezésű, az Európai Unió Interreg Danube kutatás-fejlesztési keretprogramjából finanszírozott program ezekre a kérdésekre keresi a választ. A projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó utasok számára teljes mértékben, önállóan hozzáférhetővé tegye a repülőtereket, kikötőket, illetve a vasút- és buszállomásokat. A transznacionális kezdeményezéshez a Budapest Airport és a Budapesti Közlekedési Központ is csatlakozott. Borsi Dáviddal, a BKK szóvivőjével beszélgettünk.

A történet

Ludwig Múzeum

Az anyagon túl: digitális és digitalizált kiállítások

Hogyan emelhetjük át kulturális örökségünket az online térbe? Hogyan digitalizálhatóak a kiállítások? Milyen technológiai újítások és új módszerek segítik a pontosabb és részletesebb dokumentálásukat? A BEYOND MATTER projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ.  A Creative Europe program nagy együttműködés kategóriájában nyertes projektet megvalósító konzorcium magyar tagja a Ludwig Múzeum, Feigl Fruzsina projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Trafó Kortárs Művészetek Háza

A szabadság, a migráció és az identitás kutatása egy történelmi perspektívából

Hogyan jeleníthetik meg különböző művészeti koncepciók a szabadság, a migráció és a függetlenség témáját, és hogyan érhetőek el ezeken keresztül a szélesebb néprétegek? A Kreatív Európa Program nagyobb együttműködések pályázatán nyertes Liberty projekt ezt a kérdést válaszolja meg. A nemzetközi partnerség magyar tagja a Trafó Kortárs Művészetek Háza. Nagy Zsuzsi projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Kis kígyó, nagy bajban

Legveszélyeztetettebb gerincesünk, a rákosi vipera, amely élőhelyeinek eltűnése miatt sodródott a kipusztulás szélére. Hazánkban a rákosi vipera megőrzését szolgáló védelmi munka 2004 óta tart a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetésével. A két Best of the Best díjjal elismert, Európa legsikeresebb természetvédelmi programjai közé választott Rákosi vipera védelmi program 2019-ben harmadjára nyert az Európai Unió LIFE programjának pályázatán. Halpern Bálint projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Oltalom Sportegyesület

Dialect: a sport mint az integráció eszköze Európában

Milyen lehetőségeket nyújt a sport mint az integráció eszköze Európában? Hogyan segítheti elő a futball az emberi jogok érvényesülését, a toleranciát? A REC-program támogatásával megvalósuló DIALECT projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A történet

LATERNA MAGICA Nonprofit Kft.

myPart: az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi aktivitásáért

Hogyan lehetne erősíteni a fogyatékossággal élő személyek társadalmi szerepvállalását? Hogyan biztosítható, hogy másokkal egyenlő módon, teljes mértékben vehessenek részt a társadalmi életben? Az Erasmus+-program támogatásával megvalósuló myPart projekt ezeket a kihívásokat válaszolja meg. A projekt alapelvei a részvétel és a befogadás. A négytagú nemzetközi konzorcium magyar tagja a LATERNA MAGICA Nonprofit Kft. – Bíró Dániel projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete

Szabad Európa TV – Retro-futurisztikus művészeti csatorna nemzetközi együttműködésben

Hogyan tudósíthatunk a rendszerváltásról harminc év távlatából? Hogyan lehet közvetíteni határokon és időn át? Hogyan mehetünk vissza az időben, hogy megkeressük azokat a pillanatokat, amelyek később a rendszerváltás meg nem valósult lehetőségeivé váltak? A Creative Europe-program támogatásával megvalósuló Szabad Európa TV projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A nemzetközi együttműködés koordinátora a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete, Berecz Zsuzsa projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Független Színház Magyarország

Európai roma színház: a kortárs kulturális örökség alakítja a jövőnket

A roma színház a nagyközönség számára még ismeretlen, mert bár professzionális csoportok működnek számos európai országban, de elszigetelten, egymáshoz és a mainstream színházi szakmához sem kapcsolódva. Hogyan tudnának kilépni ebből a láthatatlanságból és nemzetközi hálózatot alkotva a nagyközönség számára is láthatóvá válni? A Creative Europe-program támogatásával megvalósuló European Roma Theater projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A négytagú nemzetközi konzorcium vezetője a Független Színház Magyarország, Illés Márton projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért

A környezetbarát sportért!

Hogyan járulhatunk hozzá aktívan az éghajlatváltozás mérsékléséhez és a természet védelméhez, úgy, hogy közben sporttevékenységet is végzünk? Ezt a kihívást válaszolja meg az Eco-Friendly Sports projekt.  A nyolctagú Erasmus+ sport-együttműködési partnerség konzorciumvezetője a szlovák Fejlesztési, Oktatási és Munkaügyi Szövetség, a magyar partner a Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért. Garamvölgyi Bence projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Oltalom Sportegyesület

Fair Play for Life: a futball egyedülálló erejével jobbá tenni a világot

A csapatsportokban a játékosok egy közös célért küzdenek úgy, hogy mindenki azt teszi hozzá a csapathoz, ami a sajátja, amiben a legjobb. A sokszínűség erejét a fiatalok az Erasmus+ program által támogatott projekt keretében egy ifjúsági cserén is megtapasztalhatták. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A történet

Enviroinvest Zrt.

A világelső magyar innováció európai uniós forgalmazásáért: PhageFire projekt

A baktérium okozta tűzelhalás az egyik legpusztítóbb betegség, amely a gyümölcsöket sújtja és szinte az összes EU-tagországot érinti. Mivel lehet hatásosan védekezni a betegséget okozó baktérium ellen úgy, hogy közben a környezetet sem terheljük meg kémiai növényvédőszerekkel? A válasz a világelső magyar innováció, az Erwiphage® biológiai növényvédőszer. A Horizon2020 program által támogatott PhageFire projekt célja a szer továbbfejlesztése és EU-szintű terjesztése. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Enviroinvest Zrt., Dr. Kovács Tamás vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk.

A történet

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

COME IN: speciális igényű látogatók a botanikus kertben

Hogyan juthatnak mind több élményhez és ismerethez a különböző érzékszervi fogyatékkal élők gyűjteményes kerti látogatásuk során? A Magyarországon szemléletében és eredményeiben is hiánypótló COME IN projekt ezt a kérdést válaszolja meg az ismeretátadás módszertani fejlesztésével, az Európa különböző részein működő intézmények e téren végzett eddigi tevékenységének és tapasztalatának összegzésével, közös gondolkodással. Járulékos cél az ép látogatók érzékenyítése, illetve számukra ugyanazon eszköztárral saját érzékeik aktív használatának tudatosítása, felébresztése. A nemzetközi konzorcium magyar tagja a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ). Zsigmond Vincével a MABOSZ főtitkárával és Szendi Zsuzsa szakértővel, projektmenedzserrel beszélgettünk.

A történet

Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért

RISE: roma integráció a sport révén Európában

Hogyan támogatható a roma kisebbség társadalmi beilleszkedése és esélyegyenlősége a sport alapú nevelési tevékenységek révén? Hogyan küzdhető le a roma fiatalok diszkriminációja, társadalmi kirekesztése és marginalizálódása? Az Erasmus+ sporttámogatással megvalósuló RISE projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A nemzetközi együttműködés vezetője a Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért. Garamvölgyi Bence projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft.

MOST – Híd a balkáni zenéhez

A Balkán különleges erőforrások és kiaknázatlan lehetőségek régiója – ez alól pedig a zenéje sem kivétel. Hogyan foglalhatná el a balkáni zene a megérdemelt helyét a globális piacon, hogyan léphetnének ki a balkáni művészek, fesztiválok, zenei szakemberek az elszigeteltségből? A „MOST” projekt ezeket a kihívásokat válaszolja meg képzésekkel, művészek és szakemberek mobilitásának anyagi támogatásával és olyan zenei rendezvényekkel, amelyek segítségével Európa többi része is megismerheti a térség kulturális kincseit. A „MOST” az első magyar vezetésű projekt, amely nyert a Creative Europe program nagy együttműködés kategóriájában. A kilenctagú partnerség vezetője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. Weyer Balázs programigazgatóval, Lelkes András ügyvezető igazgatóval és Sőrés András produkció- és projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Független Színház Magyarország

Roma hősök a színházban, az oktatásban és a mindennapokban

Kik a hősök? Milyen értékek mentén, milyen kihívásokat megválaszolva hozzák döntéseiket? A drámai hősök nyomán hogyan fedezhetem fel magamban és a másikban a hőst? Hogyan segíti mindez egymás megértését, a kommunikációs és vitakultúra fejlődését, az eltérő nézőpontokkal szembeni nyitottabbá válást és az együttműködési készségek javulását? Az Erasmus+-támogatással megvalósuló Roma hősök projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A négytagú nemzetközi konzorcium vezetője a Független Színház Magyarország, Illés Márton projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány

„A zene láthatatlan aranyhíd, amely összeköti a föld valamennyi emberét.”

A Zenehíd projekt címe és szellemisége Bartók Béla idézett gondolatára épül. A zene hidat jelent a projektben résztvevő európai országok és népek, a zenét hallgató különböző korosztályok, különböző társadalmi rétegek és csoportok, valamint a zeneművek előadói és hallgatói között. A Creative Europe program Kultúra alprogramjának támogatásával megvalósuló négy külföldi és három magyar művészeti szervezet együttműködési projektjének koordinátora a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány. Ferenczi Anna projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Oltalom Sportegyesület

V4-együttműködés: a sporttal a veszélyeztetett fiatalok felkarolásáért

Miként lehetne minél hatékonyabban használni a sportot a szegénység és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett fiatalok felkarolásában? Hogyan lehetne az olyan értékeken keresztül, mint a fair play, az egyenlőség, a csapatmunka és a tisztelet megtanítani a fiatalokat a felmerülő konfliktusok kezelésre, a sztereotípiák és a diszkrimináció oldására, a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére? Az Erasmus+ támogatással megvalósuló V4: Football for Good Visegrad Network e kérdéseket válaszolja meg a football3 módszer segítségével. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A történet

Oltalom Sportegyesület

MONITOR: sporttal a munkaerőpiacon való helytállásért

A sportszervezetek fontos szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok olyan készségeit is fejlesszék, amelyekkel jobban helyt tudnak állni majd a munkaerőpiacon. De mennyire eredményes ez a tevékenységük? Hogyan lehet ezt egységesen mérni és értékelni? Ezeket a kérdéseket válaszolja meg az Erasmus+-támogatással megvalósuló MONITOR projekt. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A történet

Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség

Az alulról szerveződő sportdiplomáciáért!

Az alulról szerveződő sport nemzetközi tevékenységei kevesebb figyelmet kapnak, és a szabadidő-, a diák- és hallgatói sport sem jelenik meg úgy a közgondolkodásban mint a diplomácia egyik eszköze. A Grassroots Sport Diplomacy Erasmus+ projekt célja – az EU sportprioritásaival összhangban – a sport szerepének erősítése az európai szintű nyilvános diplomáciában. A tíztagú konzorcium vezetője a Nemzetközi Sport és Kultúra Szövetség (ISCA), a magyar tag a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). Garamvölgyi Bence projektszakértővel beszélgettünk.

A történet

Down Alapítvány

A Down-szindrómás személyek munkavállalásáért!

A Down-szindrómás emberek képesek jól beilleszkedni a társadalomba, és képesek az önálló munkavégzésre is. Ez azonban nem csak a saját felkészültségükön múlik, de a munkahelyen, a munkatársakon, a vezetőkön és a közgondolkodáson is. A ValueAble Erasmus+-projekt mindezen kihívásokat egy komplex programmal egyszerre válaszolja meg. Gruiz Katalinnal, a Down Alapítvány elnökével beszélgettünk.

A történet

LATERNA MAGICA Nonprofit Kft.

Európai filmek az innovatív filmpedagógiáért

Hogyan fejleszthető a leghatékonyabban ma a fiatalok médiaismereti és kritikai gondolkodása? Hogyan készíthetjük fel a gyerekeket az audiovizuális média ​​által kiváltott hatásokra? Az EUforia MEDIA-projekt a média- és filmoktatás fejlesztését nemzetközi hálózaton keresztül valósítja meg. A háromtagú nemzetközi konzorcium magyar tagja a LATERNA MAGICA Nonprofit Kft. – Bíró Dániel projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség

Sportklubok az egészségért!

Magyarországon, akárcsak szerte Európában a sportegyesületek fókuszában jellemzően a versenysport áll. Pedig a klubok a sportlétesítményeikben professzionális környezetben és profi edzőkkel egészségfejlesztő testmozgás-szolgáltatást is nyújthatnának a lakosság részére. A Sportklubok az egészségért (SCforH) Erasmus+-projekt célja az erre való ösztönzés. A tizennyolctagú konzorcium vezetője a Zágrábi Egyetem Kineziológiai Kara, a magyar tag a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). Veress Réka projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

LATERNA MAGICA Nonprofit Kft.

Neuroandragógia a kirekesztés ellen

Hogyan tanulhatnak hatékonyan felnőttként azok, akik iskolai kudarcot éltek át a múltban, akik gyerekként vagy tinédzserként sikertelennek érezték magukat, vagy akik nem látnak semmilyen lehetőséget a szellemi, szakmai és személyes fejlődésükre életkoruk, betegségük vagy gazdasági helyzetük miatt? Neuroandragógia a kirekesztés ellen című ERASMUS+-projekt számukra keresi a megoldást. A nemzetközi konzorcium magyar tagja a LATERNA MAGICA Nonprofit Kft., Bíró Dániel projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Magyar Diáksport Szövetség

Az Európai Diáksport Napja: sporttal a magabiztos diákokért!

A magyar ötletből létrejött Európai Diáksport Napja az európai sportesemények csúcstartója, melynek keretében a legtöbb gyerek egyszerre sportol. A projektvezető Magyar Diáksport Szövetség az Európai Unió mozgásösztönző tevékenységének zászlóhajója: elkötelezettek az iránt, hogy minél több országban szóljon szeptember utolsó péntekje az egészségtudatosságról és a minőségi testmozgásról. Szilágyi Andrea kommunikációs vezetővel beszélgettünk.

A történet

Down Alapítvány

#IDoSport: sporttal az értelmi fogyatékossággal élőkért!

Az értelmi fogyatékkal élők közül keveseknek van esélyük a teljes körű önállóságra. A tendencia megfordításához az egyik kulcsszó az inklúzió, amelynek megvalósításához pedig a sport töltheti be a híd szerepét. Az #IDoSport Erasmus+ projekt célja, hogy az értelmi fogyatékkal élők minél önállóbban, minél több lehetőséget igénybe véve sportolhassanak. A konzorcium magyar tagja a Down Alapítvány – Tóth Ádám projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna ártéri élőhelyeinek helyreállításáért és kezeléséért

Az elmúlt évszázadok folyószabályozásai során a Duna árterének jelentős része eltűnt, az élővilág szempontjából rendkívül fontos vizes élőhelyekkel együtt.  Ráadásul az ökoszisztémát a hazai őshonos növény- és állatfajokat kiszorító özönfajok is veszélyeztetik. A LIFE Danube Floodplains projekt a Duna menti ártéri élőhelyek helyreállítását célozza. A projekt vezető partnere a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ), a magyar partner a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) – Kiss Gyula projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Veszprém önkormányzata

Veszprém

Tárd fel európai kulturális örökségedet!

Mit jelent ma a fiatalok számára a helyi kulturális örökség és hogyan látják a jövőjét? Hogyan tárhatják fel és hogyan élhetik meg úgy, hogy általa városukat élővé, élhetővé tegyék? Veszprém önkormányzata négy másik európai város szervezetével közösen nemcsak megválaszolja e kérdéseket, de mindezek megvalósításában támogatja is a fiatalokat a Europe for Citizens program pályázatán nyertes ENriCH projekt keretében.

A történet

Magyar Taekwondo Szövetség

BePART - Befogadás a sport révén a jobb társadalomért!

A „BePART - Befogadás a sport révén a jobb társadalomért” projekt a társadalmi kirekesztés problémájára keres megoldást a harcművészeteken keresztül. Nemzetközi együttműködés keretében azokat az edzőket és oktatókat segítik, akik taekwondóval próbálják elérni a hátrányos helyzetű fiatalokat. A projektet a Bolgár Taekwondo Szövetség vezetésével megvalósító konzorcium magyar tagján, a Magyar Taekwondo Szövetségen keresztül mutatjuk be. Kiss Roland projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

LATERNA MAGICA Nonprofit Kft.

A kulturális örökség oktatása videojátékokkal

Hogyan oktathat és szórakoztathat egy videójáték egyszerre? Az ERASMUS+ program által támogatott CO-GAME projekt remek példát nyújt erre. A programban résztvevő diákok közösen hoztak létre olyan videojátékokat, amelyeket különböző történelmi események, személyek és helyszínek inspiráltak. Az alkotás hatékonyan fejleszti a tanulók stratégiai, logikai, történetalkotási és programozási képességeit. A LATERNA MAGICA Nonprofit Kft. a projektet megvalósító nemzetközi konzorcium magyar tagja. Bíró Dániel projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

LATERNA MAGICA Nonprofit Kft.

A totalitárius állam cenzúrájának áldozatainak emlékére

Milyen lehetőségeik voltak a totalitárius diktatúrákban a hivatalos ideológiától eltérő állásponttal rendelkező művészeknek? Az 1945–89 közötti kelet- és közép-európai „ellenkulturális” művészet áldozatainak örökségét tárja fel a Europe For Citizens program támogatásával megvalósuló EUnderground projekt. A héttagú nemzetközi konzorcium projektvezetője a magyar LATERNA MAGICA Nonprofit Kft. – Bíró Dániel projektvezetővel beszélgettünk.

A történet

Life4Oak Forests

A Natura 2000 tölgyerdők biológiai sokféleségének növeléséért

Az intenzív emberi használat következtében a tölgyes erdőkben csökken a biológiai sokféleség. A LIFE program által támogatott Life4Oak Forests projekt célja természetvédelmi erdőkezelési beavatkozásokkal ennek a folyamatnak a megfordítása. A projektet megvalósító magyar–olasz konzorcium projektmenedzserével, Fidlóczky Józseffel beszélgettünk.

A történet

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az északi pocok élőhelyének helyreállításáért

„Közép-Európa pandája“ – így nevezik az északi pocok mehelyi alfaját, mivel az óriáspandához hasonlóan az összes egyed csupán egy aránylag korlátozott nagyságú területen található meg. Az északi pocok a Kárpát-medence északnyugati részében fordul elő. A Microtus II LIFE-projekt e kiemelt közösségi jelentőségű faj védelmét célozza élőhelyeinek helyreállításával. A projektvezető a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület, magyar részről a konzorcium tagja az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület.

A történet

KEFAG Zrt.

A homoki kocsányos tölgyesekért

A Peszéri-erdő hazánk egyik legszebb homoki erdőssztyepp élőhelykomplexe, hiszen nemcsak változatos erdőállományok, hanem homoki gyepek, mocsár- és láprétek is megtalálhatók itt. A LIFE program támogatásával megvalósuló OAKEYLIFE projekt célja a homoki kocsányos tölgyesek megőrzése, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelme. Dr. Andrési Dániellel, az OAKEYLIFE projektmenedzserével, a KEFAG Zrt. kutatási osztályvezető-helyettesével beszélgettünk.

A történet

Levegő Munkacsoport

PlanUp projekt – az ambiciózusabb Nemzeti Energia és Klímatervekért

A LIFE program támogatásával megvalósuló PlanUp projekt az uniós országok kormányait segíti az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A projektet a Karbonpiac-Figyelő (Carbon Market Watch) vezeti, hazai partnerszervezet a Levegő Munkacsoport. Szegő Judittal, a szervezet éghajlatvédelmi projektvezetőjével beszélgettünk.

A történet

Ökotárs Alapítvány

A városi hősziget-hatás csökkentése a zöld infrastruktúra fejlesztésével és kiaknázásával

A nyári melegben a városok betonnal, aszfalttal fedett területei hőszigetekké válnak. A környezet zöldítésével azonban a felületek hűsítését is elérjük. Az Európai Unió LIFE programjának támogatásával megvalósuló TreeCheck projekt a zöld infrastruktúra fejlesztése révén teszi élhetőbbé a településeket. A projektet megvalósító konzorcium magyar tagja az Ökotárs Alapítvány, amelynek munkatársaival, Móra Veronika igazgatóval és Tokodi Nóra irodavezetővel beszélgettünk.

A történet

Magyar Síalpin és Túrasí Sportegyesület

Biztonságtudatosság növelése a téli hegyi sportokban

Hogyan lehet a hegyi sportok biztonságát növelni, hogyan lehet megelőzni a baleseteket? De ha mégis megtörténik a baj, mit tehet egy laikus sportoló, akinek nem áll rendelkezésére a hegyi mentők eszköztára? Hogyan kezdheti meg biztonságosan a mentést úgy, hogy semmiképpen se rontson a sérült állapotán? Milyen döntési mechanizmusok segíthetnek ezekben a helyzetekben megfelelően határozni? Ezekre és az ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ az Erasmus+ program sport kis együttműködési partnerség pályázatán nyertes Mountainsafe című projekt. A projektvezető Magyar Síalpin és Túrasí Sportegyesület elnökével, dr. Ágoston Viktor Antallal beszélgettünk.

A történet

WWF Magyarország Alapítvány

Az emberek és nagyragadozók együttélésének elősegítése

Farkasok, hiúzok és medvék – Magyarországon is különböző reakciót vált ki az emberekből, ha azt hallják-olvassák, hogy nagyragadozók bukkantak fel hazánkban.  A LIFE program környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás pályázatán nyertes, 2017-ben indult EuroLargeCarnivores projekt célja európai példák bemutatása a nagyragadozókkal kapcsolatos kihívásokra, valamint azok megoldására. Dr. Patkó Lászlóval, a projekt hazai programvezetőjével, a WWF Magyarország Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

A történet

Magyar Síalpin és Túrasí Sportegyesület

A biztonságos hegyi sportokért mind a négy évszakban

Mit sportolnak a havas sportok szerelmesei nyáron? Ajánlott-e egy futónak túrasízni? Van-e átjárhatóság a sportágak között anélkül, hogy az a sportoló terhelhetőségét vagy biztonságát veszélyeztetné? Hogyan erősíthető a biztonságos hegyi jelenét? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Magyar Síalpin és Túrasí Sportegyesület koordinálásval megvalósuló Up and down! című projekt, amely az Erasmus+ program sport kis együttműködési partnerség pályázatán nyert. Az egyesület elnökével, dr. Ágoston Viktor Antallal beszélgettünk.

A történet

Magyar Pszichodráma Egyesület

Az európai szociodráma-képzésért

A Magyar Pszichodráma Egyesület által létrehozott és koordinált Erasmus+-nyertes nemzetközi szociodráma-program, a PERFORMERS projekt célja a szociodráma módszertani fejlesztése, európai képzésének kialakítása és biztosítása, implementálása a szociális szektorba. A módszer egyszerre képes segíteni a társadalom szélére került fiatalokkal foglalkozó intézményeket a hatékonyabb működésben és magukat a fiatalokat a társadalomba való beilleszkedésben. A nemzetközi programot koordináló, nyolcfős magyar szociodramatista stáb vezetőjével, Horváth Katával beszélgettünk.

A történet

EMLA Egyesület

Demokratikus eszköz a környezet védelmére

Az igazságszolgáltatásban való részvétel lehetővé teszi, hogy a polgárok támogassák a környezet védelmét szolgáló törvények végrehajtását. A részvételi jogok, tehát az információhoz való hozzáférés, a döntéshozatalban való részvétel és a jogorvoslathoz való fordulás alapvető és demokratikus eszközt jelentenek a környezet védelmére a polgárok számára. A joggyakorlat nemzetközi és uniós szinten is előírja, hogy a lakosság számára biztosítani kell, hogy részt vehessen az EU környezetvédelmi jogszabályainak végrehajtásában. A gyakorlatban azonban akadályt jelent az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés szabályaival kapcsolatos ismeretek hiánya. Az EMLA Egyesület koordinálásával megvalósuló LIFE-A2J-EARL projekt ezen akadály leküzdése érdekében végez szemléletformáló és tudatosságnövelő tevékenységeket.

Az Egyesület igazgatójával, dr. Kiss Csabával beszélgettünk.

A történet

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

A hajléktalan nők biztonságáért

A hajléktalan nők jóval kiszolgáltatottabbak a nők elleni erőszak különböző formáinak. Azért, hogy az ezzel kapcsolatos traumatikus élményeiket feldolgozhassák, illetve hogy ne váljanak ismét áldozattá, fontos, hogy a velük foglalkozó intézmények az érzelmi és fizikai biztonság megéléséhez szükséges alapvető körülményeket biztosítani tudják számukra. Az Európai Bizottság Jogok, Egyenlőség és Polgárság 2014-2020 programjának támogatásával megvalósította Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által koordinált nemzetközi PIE4shelters projekt ennek eléréséhez nyújt támogatást. Gerencsér Tamás projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

A hajléktalan nők speciális problémáinak megoldásáért

A hajléktalan ellátást alapvetően férfiakra szabták: a hajléktalan nők hozzájuk képest sokkal kiszolgáltatottabbak. Milyen megoldásokat nyújthatnak a hajléktalanellátó szervezetek a női hajléktalanság speciális problémáira? A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által létrehozott és koordinált Erasmus+-nyertes „Hajléktalan élethelyzetben élő nők” projekt erre a kérdésre keresi a választ. Fehér Boróka projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Xtalin Mérnöki Tervező Kft.

Kristálytiszta Elektronika

Az elektronika és a programozás oktatására való igény egyre erőteljesebb már a középiskolákban is. A téma rendkívül összetett, hiszen az elektronikai eszközök építésétől kezdve az elektronika elméleti alapjain keresztül az egyszerű vezérlések programozásáig, sok mindent foglal magába. Ráadásul mindezt úgy kell oktatni, hogy a középiskolás diákok valóban meg is értsék, és a lelkesedésük is megmaradjon. Ezt a kihívást válaszolta meg az Xtalin Kft. vezetésével megvalósuló Erasmus+-nyertes projekt egy átfogó, innovatív elektronikai témájú tananyag kifejlesztésével.

A történet

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Oktatási applikáció a vállalkozóvá válásért

Hogyan lehet a digitális világban felnövő generáció kompetenciáit, készségeit fejleszteni? Miben tér el tanulói attitűdjük az előző generációkétól? Az Erasmus+-nyertes Entrepreneur+ elnevezésű projekt ezeket a kéréseket is megválaszolja a Z generáció számára kifejlesztett, a vállalkozói készségek és kompetenciák oktatását segítő alkalmazással. A projektet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság vezeti, hazai partner az Interregio Fórum Egyesület. Az egyesület elnöke Borsos Endre mesélt a projekt megvalósításáról.

A történet

Interregio Fórum Egyesület

Budapest

Smart e-Maths – kompetenciafejlesztés a Z generáció nyelvén

Általános iskola, felső tagozat. Kiskamasz gyerekek nyüzsgő-mozgó hangyabolya. Nincs könnyű dolga a pedagógusoknak, pláne, ha a tanulói csoportban különböző szinteken álló gyerekek vannak – már pedig ez az általánosan jellemző. Az Erasmus+ programon nyertes Smart e-Maths-projekt a differenciált oktatás digitális támogatásával a tanároknak és a diákoknak egyaránt segít. Borsos Endre projektvezető a program koncepciójáról mesélt.

A történet

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Budapest

Green & Safe LIFE-styles – a vegyszerek átlátható és közérthető rendszerezéséért

Kamrákban, konyhaszekrények aljában sorakozó vegyszeres flakonok. Számos háztartásból ismerős a kép – de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy az otthonunkban tartott vegyszerek között olyanok is vannak, amelyek használata kockázatokkal jár – sőt bizonyos mennyiség felett használatuk kiszámíthatatlan következményekkel járhat? Mennyire ismerjük valójában ezeket a szereket? A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete a Green & Safe LIFE-styles projekttel 696 133 eurót nyert a LIFE-program Környezetvédelmi alprogramjának környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás pályázatán. A programot az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Gulyás Emese projektvezető arról mesélt, hogy a Green & Safe hogyan segít az embereknek eligazodni a vegyszerek világában.

A történet

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapest

Projekt a fenntarthatóságért a felsőoktatásban

Az Erasmus+ által támogatott ISSUE-projekt alapvetése, hogy a felsőoktatási intézményeknek biztosítaniuk kell annak lehetőségét, hogy a vezetésük, karaik, munkatársaik és hallgatóik ne csupán megértsék a fenntarthatóság problémakörét, de kapacitásuk is legyen a fenntartható cselekvésre, működésre. A Budapesti Gazdasági Egyetem projektjét azzal a céllal indították, hogy olyan, fenntartható fejlődési célokon alapuló oktatási eszközöket hozzanak létre, amelyek a felsőoktatási intézmények által könnyen adaptálhatóak.

A történet

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Budapest

Múzeumok a hatékonyabb szakoktatásért

Hogyan tudja motiválni a szakoktatásban tanuló diákokat egy múzeum? Miként tud hatékonyabban együttműködni az örökségvédelem az iskolákkal? Melyek a legjobb módszerek a kamaszok megszólítására a múzeumpedagógiában? A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum először pályázott az ERASMUS+-nál: E_VOKED elnevezésű projektjükben a múzeumok szakképző intézményekkel való kapcsolatának erősítésén dolgoznak.

A történet

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Budapest

Az ökológiai vetőmagok elterjesztéséért

Nem elég, ha a biotermés érdekében egy növényt biomódszerekkel nevelnek: fontos, hogy vetőmagjának is ökológiai eredete legyen. Kevés azonban a magyar gazdák számára könnyen elérhető ökovetőmag, ökológiai módszerrel nemesített fajta pedig alig akad. A LIVESEED-projektben – európai partnerekkel együttműködve – erre a problémakörre is választ keres az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amely a legtöbb agrárvonatkozású Horizon 2020-projekt vezetője vagy résztvevője Magyarországon.

A történet

Magyar Nemzeti Filmalap

Budapest

A filmművészet felé terelnék a diákokat

A mozisikerekhez, hollywoodi blockbusterekhez szokott diákokhoz szeretnék közelebb hozni a klasszikus filmes kultúrkincset a képzőművészet segítségével abban a projektben, amelynek a Magyar Nemzeti Filmalap a hazai partnere. A Creative Europe által támogatott projekt célja egy európai filmes oktatási honlap létrehozása. Lányi Eszterrel és Papp Bojánával, a Filmalap munkatársaival a Cinarts-projektről beszélgettünk.

A történet

Crosskovácsi Sport és Környezetvédő Egyesület

Nagykovácsi

Bátorítsd, vond be, ösztönözd!

Nagykovácsi a hazai hegyikerékpár-sport fellegvára. A festői faluban évente megrendezett Crosskovácsi mountain bike maraton a nemzetközi Inter-mountain Series versenysorozat része. A verseny sikeres megrendezésének záloga az önkéntesség – az Erasmus+ által finanszírozott ENI-projekt célja éppen ezért a lebonyolításban oroszlánrészt vállaló fiatal önkéntesek kompetencianövelése. Nagy Enikő projektmenedzserrel az önkéntességről és a nemzetközi kapcsolatépítés fontosságáról beszélgettünk Nagykovácsiban. 

A történet

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Budapest

A pannon gyepek védelmében

A pannon gyepek és a kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését szolgálja a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált GRASSLAND-HU, amely az első természetvédelmi célú integrált projekt Magyarországon. A LIFE által több mint 10 millió euróval támogatott projekt teljes költségvetése mintegy 5,5 milliárd forint, időtartama 2019-től 8 év lesz. A nagyszabású együttműködés célja a gyepek természetvédelmi helyzetének javítása; az unión belül Magyarország a letéteményese annak, hogy ezek az élőhelyek megmaradjanak.

A történet

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Budapest

HungAIRy: nagyprojekt a tisztább levegőért

Elindult a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával a HungAIRy: az Európai Bizottság által támogatott LIFE integrált projektben a konzorcium tagjai – köztük tíz magyarországi település –  az ország levegőminőségének javításán dolgoznak. Az átfogó, nyolcéves munka egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a következő évtizedben a lakosság és a közlekedésben részt vevők szemléletformálásával érzékelhetően javítsák Magyarország légszennyezettség-adatait.

 

A történet

ERI Hungary

Budapest

Önkéntesekkel a tisztább Dunáért

Egyre nagyobb médiavisszhangja van a vízpartjainkat elborító szemétnek, és egyre több kezdeményezés születik a hulladék csökkentésére, ami jó hír. Ebből a megfontolásból született a LIFE VisPO-projekt is, amely ugyan javarészt a névadó Pó folyó megtisztítását tűzte ki célul, magyar részről – kicsiben – azonban a Duna partszakaszait fogja megszabadítani a szeméttől. Takács Emőkével, a projekt magyarországi koordinátorával, az ERI Hungary ügyvezetőjével beszélgettünk.

A történet

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Budapest

A stresszes növények védelmében

A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban éri extrém stressz a növényeket, ez pedig komoly problémát jelent az európai országok mezőgazdasági termelésében. A SolACE-projektben az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársai európai partnerekkel együttműködve azt vizsgálják, hogyan lehet kedvezőtlen termőhelyen, aszályos körülmények között is a két fontos alapélelmiszer, a burgonya és a kenyérbúza termelékenységet fenntartani. A projekt eredményeként ellenállóbb növényfajtákkal és innovatív agrotechnikai megoldásokkal gazdagodhat az agrárium. 

A történet

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ

Budapest

Az adat életet menthet

Az elmúlt évtizedekben felhalmozódott gigantikus adatállomány a jövő záloga. Eljött az adatvezérelt orvoslás kora, a rendelkezésre álló big data forradalmasítani fogja az egészségügyi ellátást. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja a legnevesebb európai műhelyekkel közösen vett részt egy 7 millió eurós, közvetlen brüsszeli finanszírozású projektben, amely céltudatosan ezekre az innovatív big data módszerekre fókuszált.

A történet

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete

Százhalombatta

Utazás az őskorba

A legrangosabb Duna-menti prehisztorikus lelőhelyeket összekötő kulturális út létrehozásán dolgoznak abban a magyar irányítású projektben, amely a régészetet a kortárs művészettel és a digitális technológiával ötvözi. Az izgalmas kezdeményezés négy fő helyszíne Százhalombatta, a szerbiai Lepesnki Vir, a horvát Vucedol és a romániai Vaskapu. A Creative Europe által támogatott együttműködés az őskori kultúrák értelmezésének új lehetőségeit kutatja; a projektet a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete és a Pro Progressione koordinálja Petrányi Barna irányításával.

A történet

Hagyományok Háza

Budapest

A kisebbségek hangjai az Unióban

Először nyert támogatást közvetlen brüsszeli forrásból a budapesti Hagyományok Háza. Az intézmény egy szlovén irányítású Creative Europe-projektben vesz részt, amelynek köszönhetően egyrészt külföldi fesztiválokra juthatnak el hazai nép- és világzenei formációk, másrészt a belga, olasz és szlovén előadók vehetnek részt a májusi Budapest Folk Festen.

A történet

Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.

Közlekedésszervezés a lakosság bevonásával

A budapesti Törökőr közlekedéssel kapcsolatos mobilitási fejlesztéséhez nyert támogatást Zugló Önkormányzata, a BKK Zrt. és a Mobilissimus Kft.; a nemzetközi konzorcium vezetője a Rupprecht Consult német kutatóintézet. A magyar tagok a projekttől azt várják, hogy a lakosság bevonásával szülessenek válaszok Törökőr közlekedéssel kapcsolatos speciális problémáira. 

A történet

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

A változatosabb mezőgazdaságért

A növénytermesztési gyakorlat változatosabbá tételének előnyeit vizsgálja és mutatja be a DiverImpacts-projekt. Az Európai Bizottság is felismerte, hogy támogatnia kell a mezőgazdaság változatosabbá tételét a néhány fajra és fajtára szűkült növénytermesztésben. A diverzifikáció többféleképpen is megvalósítható, így például a tágabb vetésforgó, másodvetés vagy éppen a szőlősorok között alkalmazott köztes vetés (intercropping) alkalmazásával. A projekt hazai koordinátora az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

A történet

ReMat Zrt.

Magyar példa a fóliahulladék-feldolgozásra

Globális problémára hívja fel a figyelmet a LIFE RECYPACK-projekt. A LIFE-program által finanszírozott konzorciumot spanyolok hívták életre; a céljuk az, hogy a Valencia térségében még megoldatlan szelektív hulladékgyűjtésre megnyugtató megoldást találjanak. Ebben mutat példát a magyar ReMat Zrt. a projektben: a cég 20 éve foglalkozik fólia típusú hulladék regranulálásával. 

A történet

Lyme Diagnostics

Budapest

Magyarok a Lyme-kór ellen

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór problémájára hívta fel a figyelmet nemrég az Európai Bizottság egyik albizottsága. Határozati javaslatuk első oldalán külön megemlítették a magyar DualDur projektet, és több helyen is a Dr. Bózsik Béla Pál csapata által leírt kutatási eredményekre támaszkodnak. A DualDur az egyetlen módszer, amely közvetlenül vizsgálni tudja az adott minta fertőzöttségét. 35 év munkájának elismerése a Horizon 2020 SME Instrument-támogatás.

A történet

Gravity R&D

Budapest

Energiatudatosság látványosan és játékosan

A tudatosabb és alacsonyabb energiafelhasználáshoz, kisebb szén-dioxid-lábnyom eléréséhez szeretnék hozzásegíteni az uniós polgárokat az enCOMPASS elnevezésű, hároméves projektben. A konzorcium tagjai olyan digitális eszközt fejlesztenek, amely figyelmeztet, ha feleslegesen pazaroljuk otthonukban vagy munkahelyünkön az energiát – például, ha bedugva hagyjuk a vasalót, égve felejtjük a lámpát, vagy magas teljesítményre kényszerítjük a hűtőszekrényt.

A történet

iSave Informatika Kft.

Budapest

Biztonságos adattárolás helyben

A biztonságos, helyi adattárolás és adatvisszaállítás problematikájával foglalkoznak az iSave Informatika Kft. projektjében. A mai napig nincs ugyanis megnyugtató megoldás a laptopok vagy a hálózatfüggetlen, biztonságos környezetet megkövetelő vezérlőrendszerek adatmentésére. Az iSave mentési eljárásának egyedisége egyrészt a hardver felépítésében, másrészt az ahhoz illeszkedő szoftverkörnyezetben rejlik. Az akár notebookokba építhető eszköz tökéletes válasz a zsarolóvírusok általi fenyegetésre is.

A történet

Atractor Kft.

Budapest

A mobilnetes holter életet ment

Olyan hordozható technológiákat valósítanak meg a CardiaCom IMPLANT-projektben, amelyek folyamatosan, mindennapi életkörülmények között mérik és ellenőrzik a felhasználók élettani állapotát. Ezzel egyrészt szünet nélkül felügyelik a pácienst, így a vészhelyzetekben riasztani tudják a mentőket, másrészt a rögzített adatok alapján lehetővé teszik a személyre szabott, precíz diagnózist és a gyógyszerprotokollok felállítását. Az Atractor Kft. kezdeményezése a világon egyedülálló.

A történet

Edunet

Budapest

Mérnék a pedagógusok elkötelezettségét

Vajon lehet mérni a pedagógusok elhivatottságát? És ha igen, milyen eszközökkel? – többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ az Edunet Alapítványnál. Legújabb, Engagement & Beyond címet viselő projektjükben egy olyan kérdőívet fejlesztenek ki, amellyel nemcsak mérik az elkötelezettségi szintet, de cselekvési tervet és személyes fejlődési lehetőséget is felajánlanak a helyzet javítása érdekében. Kovács Anikóval, a projekt koordinátorával, vezetőjével beszélgettünk.

A történet

Kispest Sport Egyesület

Budapest

Felívelőben a magyar strandröplaba

1996-ban került fel az olimpiák térképére, és az utóbbi években Magyarországon is kibújt a röplabda árnyékából a profi strandröplabda. Soós Izsák magyar bajnoknak köszönhetően a Kispest SE az első sikeres Erasmus+-pályázatát is magáénak tudhatja, így 2018-ban az egyesület strandröplabda-szakosztálya válogatott ifi párosokat utaztathat ki európai edzőtáborokba. A projekt célja a fiatal sportolók egész évben történő ideális edzéslehetőségének feltérképezése, valamint a strandröplabda-válogatottakkal való kapcsolattartás Európán belül.

A történet

MOME

Budapest

A magyar animáció Európa térképén

Kiemelten fontosak a közvetlen brüsszeli pályázatok a MOME számára: az egyetem nemzetközi koordinációjának felelőse szerint a Creative Europe-nyertes nemzetközi projekteknek köszönhetően került fel annak idején az egyetem az európai animációs térképre. Falvai Györgyivel a MOME nyertes brüsszeli projektjeiről beszélgettünk.

A történet

mcule.com Kft

Budapest

Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban

Második fázisban is támogatást nyert az mcule.com Kft. több százmillió virtuális vegyületet rendszerező online platformja, az ULTIMATE. Az előállítható vegyületeket rendszerező platform a jövőbeli gyógyszeripari kutatásokat segíti, leegyszerűsíti a keresést és a molekulamodellezési szimulációkat. Az ULTIMATE egyedülálló a piacon, ilyen adatbázisra még nincs példa a világon. A projekt erős mezőnyben bizonyított, az 1222 pályázat közül mindössze 64 nyert európai szinten, a Magyarországról beérkező pályázatok közül pedig egyedüli kedvezményezettként nyert támogatást. Nem tévedünk tehát nagyot, ha azt mondjuk, ismét világraszóló sikertörténetről számolhatunk be a Nyerő Magyarokon.

A történet

Csip-Csup Csodák Magánóvoda

Budapest, Kassa, Királyhelmec, Székelyudvarhely

Az egészséges család-óvoda kapcsolat

A kölcsönös bizalmon alapuló, dimanikus szülő-óvoda kapcsolat megteremtéséért dolgoznak a CSEPP elnevezésű projektben; a kezdeményezést az Erasmus+ támogatja. Az egyik budapesti magánóvoda vezetésével, három Kárpát-medencei önkormányzati óvoda bevonásával kidolgozott módszer elősegíti a párbeszédet az óvodapedagógusok és szülők között, bizalmi légkört teremt a kisgyerekeknek, és jó hatással van a szakmai burnout megelőzésére. Fóris Marietta óvodapedagógus-családterapeutával, a Csip-Csup Csodák Magánóvoda vezetőjével beszélgettünk.

A történet

Hungaro Lux Light Kft

Budapest

A fényszórókban is a LED-é a jövő

A 2010-es évek végére a LED-es világítás - magas fejlettségi fokának köszönhetően - megfizethetőbbé vált, ma már a különféle járművekben is egyre szívesebben alkalmazzák elsősorban a belső világításhoz és a helyzetjelző funkciókhoz. A Hungaro Lux Light Kft. a LED-es megoldásokat a fényszórókra is kiterjesztené, LEDHEAD elnevezésű projektjük célja, hogy olyan, olcsó és nagyon energiahatékony megoldást fejlesszenek ki, amely a piacon jelen pillanatban még nem létezik.

A történet

Anthropolis Egyesület

Budapest

Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért

Elsősorban a környezeti, társadalmi, gazdasági felelősségvállalás fejlesztésével foglalkozik az eredetileg a kulturális antropológia népszerűsítéséért életre hívott Anthropolis Egyesület. A budapesti szervezet tökélyre fejlesztette a digitális történetmesélés módszertanát, az elmúlt években háromszor is elnyerték az Erasmus+ támogatását. A nyertes projektjeik felelőseivel beszélgettünk.  

A történet

Focusfox

Budapest

Nyert a For Real

Cantu Benjamin For Real című filmjének tervével nyerte el Muhi András producer a Creative Europe támogatását. Muhi kifejezetten rokonszenvesnek tartja, hogy a brüsszeli program nemcsak a pályakezdőket, hanem azokat is támogatja, akik már bőven tettek le az asztalra, illetve, hogy nem priusz, ha a pályázó egy korábbi projektje – külső okok miatt – befuccsolt. Magyarország egyik legsikeresebb producerével a Foxusfox hűvösvölgyi úti főhadiszállásán beszélgettünk.

A történet

Metropolis Media Group

Budapest

Izgalmas sci-fi műfordítások

Tíz európai szerző magyar nyelvű kötetének megjelentetésére nyerte el a Creative Europe támogatását a Galaktika magazint is megjelentető Metropolis Media Group Kft. A kiadóknak az uniós pályázat óriási segítséget nyújt abban, hogy európai szerzőket, és különösen – kisebb nemzetek nyelvén íródott – értékes műveket bevezessenek a magyar könyvpiacon.

A történet

Magyar Diáksport Szövetség

Budapest

Sporttudatosabb iskolákat!

A sportos iskolák védjegyrendszerét dolgozzák ki abban az európai projektben, amelynek vezetője a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ). Ez már a szervezet negyedik sikeres brüsszeli finanszírozású projektje; az MDSZ-nek köszönhető, hogy a többi tagállamban is népszerűvé vált az Európai Diáksport Napja, valamint, hogy 2018-ban várhatóan bekerül az unió által ajánlott kompetenciák közé az egészségtudatos, jövőorientált életvezetés is. Új, EU-PALS elnevezésű projektjük célja, hogy egy sportos iskola védjegy segítségével fejlessze az egészségközpontú oktatást és nevelést.

A történet

Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.

Megoldások az élelmiszer-felesleg csökkentésére

Az élelmiszer-felesleg karitatív célú szelektálásának, valamint a visszamaradt veszteség biogázerőművekben való hasznosításának folyamatát dolgozzák ki az i-REXFO elnevezésű projektben, amelynek magyar tagja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Biogáz Unió Zrt. Az olasz vezetésű konzorcium célja, hogy megoldásokat dolgozzon ki a katasztrofális méretet öltő élelmiszer-hulladék csökkentésére.

A történet

Szépírók Társasága

Budapest

Az önkifejezés felszabadít

Rendhagyó irodalomórákkal, kisiskolásoknak tartott felolvasásokkal, a hátrányos helyzetűeknek szervezett foglalkozásokkal vesz részt a Szépírók Társasága abban a Creative Europe által támogatott nemzetközi projektben, amelyben a tagok az irodalmi közönség bővítésére és a kreatív írás népszerűsítésére helyezik a hangsúlyt. Gács Annával, a szervezet elnökével beszélgettünk a pályázatról, a kortárs irodalom szerepéről és a fiatal közönség meghódításáról.

 

A történet

OptoForce Kft.

Budapest

Tanulni képes robotok

A Magyar Fejlesztési Központ közreműködésével első fázisban nyert a Horizon 2020-program kkv-eszköz pályázatán az OptoForce újdonsága: a projektben világszinten is egyedülálló fejlesztéssel a robotoknak adják meg a tanulás képességét. A budapesti cég missziója, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye. Közérthetőbbé teszik a robotok beprogramozását, így a cégek számára elérhetőbbé teszik azok felhasználását. Dömötör Ákos ügyvezetővel beszéltünk a cég újpesti főhadiszállásán.

A történet

UTB Envirotec Zrt.

Tisztítószer szennyvíziszapból

Ismét egy leleményes magyar ötlet: tisztítószert és műtrágyát állít elő szennyvíziszapból az a budapesti cég, amely a második fázisban is nyert a Horizon 2020-program kkv-eszköz pályázatán. Az UTB Envirotec mérnökiroda célja, hogy kinyerje a szennyvíziszapból az értékes anyagokat, és ezzel elősegítse a szennyvíztelepek fenntarthatóságát és körforgásos működését.

A történet

Hybridart Management

Budapest

Művészettel a szemét ellen

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy világméretű kataszrófával fenyeget a tengereket elárasztó műanyagszemét. Azzal már inkább, hogy a budapesti Hybridart Management is részt vesz abban az uniós projektben, amelyben alkotók a művészet erejével hívják fel a figyelmet a – nem csak tengeri – környezetszennyezésre. Szilágyi Róza Teklával a The Universal Sea – Pure or Plastic?! elnevezésű projektről és a 2018-as ART MOMENTS rendezvénysorozatáról beszélgettünk.

A történet

Haszonállat-génmegőrzési Központ

Gödöllő

Új módszerek a baromfi génmegőrzésben

Újszerű génmegőrzési eljárásokkal kísérleteznek Gödöllőn: a Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) munkatársai olyan alternatív módszereket fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik, hogy a baromfi nőivar mélyhűtött formában megőrizhető legyen. IMAGE elnevezésű projektjük lényeges szerepet tölt be a génbanki infrastruktúra kialakításában és modernizálásában. Gödöllőn jártunk, a HáGK kutatóbázisán.

A történet

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Budapest

Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért

Az ősgabonák termesztésének felélesztéséről és az egysíkú étkezési kultúra megváltoztatásáról szól az a projekt, amelyben a tagok többek között az alakor és tönke tájfajták gyakorlati kutatásával foglalkoznak. A Diversifood elnevezésű kutatásban magyar részről az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vesz részt. Dr. Drexler Dóra, az intézet vezetője elmondta: a gyakorlatorientált kutatás célja, hogy az ősgabonákat visszahozza a mindennapi élelmiszer-fogyasztásba, valamint általánosságban, hogy javítsa a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságát és sokszínűségét.

 

A történet

Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft

Budapest

Projekt a Keleti Partnerségért

A Keleti Partnerség (EaP) és az Európai Unió országainak kutatási, innovációs együttműködését hivatott elősegíteni az EaP PLUS elnevezésű projekt, amelynek budapesti szereplője a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. (RCISD). A projekt célja, hogy az EaP-államokat hatékonyabban bekapcsolja az európai pályázati vérkeringésbe, ezzel együtt népszerűsítse az innovációt a keleti térségben. Dr. Kardon Béla tudományos igazgatóval beszélgettünk a projektről.

A történet

Holografika Kft.

Budapest

Magyarok a 3D jövőjéért

A háromdimenziós LED-es óriáskijelzők új generációját fejlesztik abban a projektben, amelynek magyar szereplője a Holografika Kft. A Gábor Dénes által a negyvenes években feltalált holográfia évtizedekig egészen futurisztikusnak számított, a jövő azonban már a spájzban van. Balogh Tibor, a Holografika Kft. ügyvezetője szerint a 3D-s kijelzők, interaktív megoldások az élet minden területén meg fogják határozni a hétköznapjainkat. A cégvezetővel a 2018-ban záruló Optintegrál-projekt célkitűzéseiről beszélgettünk.

A történet

Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda

Budapest

Természetes vízmegtartás

Egyre több hazai önkormányzat ismeri fel a vízmegőrzés fontosságát, azonban kellő ismeretek hiányában számtalan nehézségbe ütköznek. Számukra nyújt lehetőséget a Belügyminisztérium koordinálta LIFE-MICACC elnevezésű projekt: az Unióban kipróbált természetes vízmegőrző megoldásokat tesztelik a gyakorlatban is a hazai önkormányzatok bevonásával.

A történet

H1 Systems Kft.

Budapest

Olcsóbban fenntartható adatközpontok

Az adatközpontok energiafelhasználása világméretű probléma – ezen szeretne változtatni a magyar H1 Systems Kft. által életre hívott konzorcium. A BodenTypeDC elnevezésű projektben az adatközponti infrastruktúrák következő generációját fogják megteremteni egy új technológiai mix megalkotásával, amelyben a szükséges energia- és anyagfelhasználást is minimalizálják. A Magyar Fejlesztési Központ projektfejlesztési módszertanával felkészített, sikerrel pályázó projekt azon kevés nyertes kezdeményezések egyike, amelyben egy magyar kkv által vezetett konzorcium egy hazai ötlet alapján nyert el közvetlen európai uniós forrást.

 

A történet

BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék

A balesetveszély gyorsabb felismerése

A gyalogosok és a kerékpárosok balesetveszélyes viselkedésére figyelmeztető vezetéstámogató rendszert hoznak létre az autósok számára a PROSPECT elnevezésű projektben. A megközelítés abban újszerű, hogy a gyalogosok és kerékpárosok mozgását elemezve, azok váratlan, baleseti kockázatot jelentő mozdulatait elemzi és továbbítja az autók vezetéstámogató eszközének. Az európai konzorcium tagja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszéke; a szakemberek a hallgatókkal közösen budapesti személyi sérüléses közúti baleseteket elemeztek, szituációs vizsgálatokat, viselkedési mintaelemzéseket készítettek.

A történet

Noran Libro Kiadó

Európa, ahogy a nők látják

Tíz kortárs női szerző nézőpontjából mutatja be Európát a Noran Libro Kiadó Európa női szemmel című könyvsorozata, amely a Creative Europe műfordítási támogatásával jelenik meg. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron 2017 őszén a sorozat legújabb köteteit mutatták be, az eseményre a kötetek szerzői, Dora Csehova (Csehország), Hatice Meryem (Törökország), Rosa Liksom (Finnország) is eljöttek. Az Európa női szemmel című sorozatról Karádi Éva szerkesztővel és Kőrössi P. József kiadóvezetővel beszélgettünk.

A történet

Országos Kriminológiai Intézet

Budapest

Pillanatkép a félelemérzetről

A bűnözéstől való félelem aspektusait vizsgálta az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) abban a projektben, amely a Barcelonai Egyetem irányításával európai nagyvárosok marginalizálódott területein folyt az elmúlt két évben. A konzorciumi tagok a Horizon 2020 támogatta, MARGIN elnevezésű kutatásban a biztonság- és félelemérzet problematikáját járták körül az áldozattá válás, a bűnözéstől való aggodalom, a szociális sérülékenység és a környezet hatásán keresztül. Dr. Barabás Tündével, az OKRI osztályvezetőjével, a MARGIN hazai szakmai irányítójával beszélgettünk.

A történet

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ

Budapest

Tegyünk többet a betegbiztonságért!

Képzésmódszertani változtatásokra és szemléletformálásra van szükség a betegbiztonságban dolgozó szakemberek szerint ahhoz, hogy a betegellátás folyamatában kevesebb hiba fordulhasson elő. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja által irányított MAP4E-projekt célja egy olyan, új szemléletű képzésmódszertan kifejlesztése, amely hatékonyan növeli a betegbiztonságot és változtatja meg a szervezeti kultúrát.

A történet

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Válasz a gyűlölet-bűncselekményekre

A gyűlölet-bűncselekmények hatékonyabb felismerése és nyomon követése érdekében Európa kilenc intézménye online tréninget dolgoz ki. Magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vesz részt a munkában. A projekt hazai felelősével, Dr. Kozáry Andreával, a Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszéke egyetemi tanárával arról beszélgettünk, hogy egy webalapú kurzus miként segítheti a hazai rendőrök munkáját az előítélet motiválta bűncselekmények azonosításában.

A történet

NFM-MFK-FM

Budapest

A sikeres LIFE-projektekért

A LIFE-programban való hatékonyabb részvétel elősegítésére egymillió eurós támogatást nyert el a Magyar Fejlesztési Központ (MFK)  a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) és Földművelésügyi Minisztériummal (FM) közösen a 2016–2018 évekre. Dr. Makai Martinával, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk a záruló kapacitásépítési projektről.

 

A történet

LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet

Budapest

Flow-élmény az énekórán

Európa három vezető zenei egyeteme összefogott, hogy közösen dolgozza ki az alapfokú ének-zenetanár képzés egyetemi curriculumát, és a jól ismert kodályi alapelveket követve egy új szemléletű módszertant fejlesszen megújított repertoárral. Az összefogást azt hívta életre, hogy az általános iskolai énekoktatás mélypontra került, elsősorban a képzett tanárok hiánya, az elavult tananyag, másodsorban a rossz szemlélet miatt. A Zeneakadémia Kodály Intézetének vezetésével megvalósuló projekt célja, hogy az énekóra teljesen megújított zenei kincset kínáljon játékos módon, jól felkészült, motivált pedagógusokkal. Fejlesztésük középpontjában az éneklés, zenehallgatás és a mozgás szoros összekapcsolódása áll.

A történet

MTA CSFK Csillagászati Intézet

Előrelépés a kisbolygókutatásban

292 500 euró támogatásban részesült a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Központja (MTA CSFK); Small Bodies Near and Far (SBNAF) elnevezésű projektjükben három konzorciumi taggal a kisbolygók fizikai tulajdonságairól vonnak le már meglévő ismeretek alapján további, fontos következtetéseket. A német irányítású projekt magyarországi gazdájával, Kiss Csabával beszélgettünk az MTA normafai intézetében.

 

A történet

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Budapest

Segélyvonal a gyermekvédelemben

Projekttámogatást nyert a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, hogy az általuk működtetett telefonos segélyvonalat hangsúlyosabban integrálni tudják az állami gyermekvédelmi rendszerbe, és hogy erősítsék a gyermekbántalmazás, -eltűnések során tevékenykedő szakemberek együttműködését. A projekten belül szupervízióra is lehetőséget nyújtanak a rendszerben dolgozóknak. Táler Orsolyát, a Kék Vonal ügyvezetőjét, a projekt vezetőjét és  Baranyai Blanka esetmenedzsert, koordinátort kérdeztük a brüsszeli REC-DAPHNE finanszírozta projektről.

A történet

Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar

A gyerekek nyelvén

Magyarországon és Európában még mindig nem helyeznek kellő hangsúlyt a gyermekjogokra. Ezen a helyzeten kívánnak változtatni az IDEA projekt szereplői; itthon a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke tartja kezében a projekttel kapcsolatos feladatokat. A szakemberek úgy látják, hogy a gyerekekkel kapcsolatos döntéseket, ítéleteket olyan emberek hozzák meg, akik kellő ismeretek hiányában nem teljesen felkészültek gyermekjogokból, nincsenek pszichológiai ismereteik, nem beszélnek a gyerekek nyelvén. Most pozitív változásra van remény, Dr. Hajdú József tanszékvezetővel és Dr. Visontai-Szabó Katalin adjunktussal beszélgettünk Szegeden.

A történet

Magyar Turisztikai Ügynökség

Budapest

Vidéki múzsák születtek

Eredményt hirdettek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017-es EDEN felhívásában: idén először megosztott első díj született, a kiírást Pécs-Siklós-Szigetvár és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomokkal kapcsolatos pályaműve nyerte. A kulturális turisztikai témájú kiírás az ügynökség COSME finanszírozású EDEN pályázatainak sorába illeszkedik, a fenti megméretésnek keretet adó pályázatot az Unió azért hirdette meg, hogy támogassa az európai turizmust azokban a térségekben is, amelyek sokkal több figyelmet érdemelnének. Mártonné Máthé Kingával, az MTÜ kulturális turizmusért felelős igazgatójával beszélgettünk.

 

A történet

Szegedi Közlekedési Kft

Szeged

A fenntartható tömegközlekedésért

Szeged is beáll azon nagyvárosok sorába, amelyek támogatják a környezetbarát, fenntartható tömegközlekedési eszközök tovább gondolását. A többszereplős ELIPTIC projekt rövidtávú célja a városban egy vezetékkiépítés nélkül meghosszabbított trolijárat kipróbálása, hosszú távon pedig annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy milyen irányba is érdemes fejleszteni a város troli- és akkumulátoros buszos hálózatát. Dr. Németh Zoltán Ádámmal, a Szegedi Közlekedési Kft (SZKT) ügyvezetői igazgatói megbízottjával beszélgettünk az SZKT szegedi trolibusz telephelyén.

A történet

Pannon Egyetem Georgikon Kar

A fenntartható talajhasználatért

A talajképződés több ezer éves folyamat, feltételesen ugyan megújulásra képes, de teljes lepusztulása esetén emberi léptékkel mérve a talaj mégsem minősül megújuló természeti erőforrásnak. A produktivitás érdekében – sokszor helytelenül – egyre nagyobb mértékben használt tápanyag- és növényvédőszer, a túl intenzív talajművelés, a beszűkült vetésszerkezet a talajállapot romlásához vezet. Az agrártudomány számára éppen ezért kiemelten fontos feladat a talaj védelme, a talajművelés fenntarthatóvá tétele. Dr. Tóth Zoltánnal, a Pannon Egyetem Növénytermesztéstani és talajtani tanszékvezetőjével, a Georgikon Kar általános dékánhelyettesével beszélgettünk a karon folyó Horizon 2020 projektekről.

A történet

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Budapest-Kiskunság-Hortobágy

Közösen a parlagi sasért

Közép-Európában sajnos még mindig pusztulnak el parlagi sasok emberi beavatkozások – elsősorban illegális dúvadmérgezések – miatt. Az ikonikus madár védelme elsődleges feladat a Kárpát-medence természetvédőinek. A 2016-ig lezajlott Helicon LIFE projekt pozitív eredményeinek köszönhetően most már Kelet-Magyarországról az egész térségre, (öt országra) kiterjesztve folytatódik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által koordinált munka. Az új, PannonEagle LIFE elnevezésű projekt 2022-ig igyekszik most már az egész populáció vonatkozásában a mérgezéseket felderíteni, visszaszorítani és hosszú távon megelőzni.

A történet

Syreon Kutató Intézet

Budapest-Kaposvár-Pécs

Az integrált ellátásért

Nyugat-Európában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a több krónikus betegségben szenvedők integrált ellátására, az egészségügyi és szociális tevékenységek összehangolására. A magyar ellátás egyik alapproblémája, hogy túlságosan szegmentált, ami különösen nehézkessé teszi a gyógykezelést. A SELFIE projekt ezen a problémán segítene két jó hazai példa bemutatásával, és a jó modell értékeléséhez szükséges eszközök kidolgozásával. Magyar részről a SYREON Kutató Intézet vesz részt a holland irányítású projektben. Dr. Pitter János György kutatóval beszélgettünk a SYREON-ban.

A történet

Syreon Kutató Intézet

Budapest

Eredményesebb szűrővizsgálatokat!

Igencsak ambiciózus az EUTOPIA projekt célkitűzése: a holland irányítású konzorcium a daganatos szűrőprogramok eredményes és költséghatékony megvalósításának akadályait kívánja feltárni az Európai Unió tagállamaiban. A projektszereplők azokra az – egyébként tagállamonként különböző – tényezőkre kíváncsiak, amelyek meghiúsítják az egyes vizsgálatok eredményességét. Magyarországról a Syreon Kutató Intézet vesz részt a munkában. Vokó Zoltán egyetemi tanárral, az intézet orvos-igazgatójával beszélgettünk az EUTOPIA eszközrendszeréről.

A történet

Polyphony

Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille

Az ukrán dalkincs újra felfedezése

Már megérkeztek a villányi borvidékre azok a kelet-ukrán asszonyok, akik Both Miklós zenész kezdeményezésére és meghívására először hagyták el hazájukat. A 10. jubileumi Ördögkatlan Fesztiválra összesen 13 ukrajnai énekes jött el. Dalaikból olyan elemi erő, bánat, és határtalan derű árad, ami a népzenére kevésbé fogékonyak számára is felejthetetlen élményt nyújthat augusztus 5-éig; különösen az Ördögatlan kánikulával fűszerezett, bukolikus díszletei között. A páratlan, hiánypótló ukrajnai zenegyűjtés, és maga a turné is a Creative Europe támogatásával jöhetett létre. Kulturális diplomáciából jeles.

A történet

Netis Zrt.

Platform a betegekért

Demenciával vagy Parkinson-kórral élő betegek gondozásának újragondolását, egészségügyi, szociális és informatikai fejlesztését tűzték ki célul a Horizon 2020-nyertes ICT4Life-projekt szereplői. A feladat egy páciensközpontú integrált ellátási platform kialakítása. A projekt megvalósításához egy magyar cég, a Netis Zrt. szakemberei e-health szaktudással és egyedi szoftverfejlesztéssel járulnak hozzá. Varga László  vezérigazgatóval és Lajkó Éva külkapcsolati vezetővel, a kutatás-fejlesztés belső koordinátorával beszélgettünk a projektről a Netis irodájában.

 

A történet

Optimal Optik

Budapest

Precíz barázdáltság

Csúszótömítések tökéletesítésére, kopásának csökkentésére, élettartamának meghosszabbítására jött létre az MouldTex projekt. A spanyol Inspiralia közreműködésével tető alá hozott nemzetközi konzorcium magyar tagja, az Optimal Optik kulcsfontosságú feladatot lát el a projektben: a méretében kicsi, kvalitásában azonban világszínvonalú budapesti cég a tömítések gyártásához készülő szerszámok mikrométeres barázdáltságának optikai visszaméréséért felel. A Horizon 2020 nyertes projekt magyar tagját a Magyar Fejlesztési Központ ajánlotta a konzorciumba. Domján László ügyvezetővel beszélgetünk az Optimal Optik főhadiszállásán.

A történet

BNPI, KNPI, KMNPI, MME, ELMŰ

Nyerő helyzetben a túzok

A túzok nem véletlenül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság címerállata: Európa legnagyobb testű röpképes madara kifejezetten otthon érzi magát a Kárpát-medencében, a huszadik század végén az állománya azonban drasztikusan csökkent. A kétezres évek közepén az összehangolt természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően stabilizálódott a helyzete, ám a veszélyeztető tényezők csökkentésére van szükség ahhoz, hogy az élőhelyén tartsuk és megőrizzük ezt a csodálatos madárfajt. Osztrák vezetéssel, magyar partnerekkel 2016-ban újabb LIFE-nyertes projekt indult a túzokállomány megőrzéséért – az MME munkatársaival beszélgettünk a kitűzött célokról.

 

A történet

Humtour

Budapest

A méhészeti workshoptól az üvegfújásig

Több olyan turisztikai célpont létezik Magyarországon, ami ugyan sok sportolási vagy kikapcsolódási lehetőséget tudna nyújtani, mégis kevésbé ismert itthon, és különösen Európában. Ha egy adott célprogramhoz a környező településeken további szolgáltatásokat tudnak csatolni, az már több napon át is kifejezetten élvezetes lehet, akár az egész család számára. Szabó-Diószeghy Ágnes jó érzékkel és ügyes üzleti tervvel pályázott, és nyert a COSME Program Erasmus fiatal vállalkozóknak kiírásában. Humtour nevű turisztikai projektje a magyar vidék fejlesztésére és népszerűsítésére irányuló ökoturisztikai társadalmi vállalkozás. A projektgazdával beszélgettünk.

A történet

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Orosztorony-Budapest

Karrier és természetvédelem?

Már hosszú ideje foglalkozik a természetvédelmi szektoron belüli utánpótlás-teremtés problémájával a Zala megyei Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány. A Dr. Klein Ákos vezette szervezet munkatársai rájöttek, a felsőoktatási intézmények hatalmas akadémiai, lexikális tudást adnak, ám tehetséges hallgatók tömegei maradnak szakirányú állás nélkül. A természetvédelemért tenni akaró fiatal munkaerőt helyzetbe kell hozni, támogatni kell; Erasmus+ támogatta projektjük célja egy innovatív oktatási segédanyag és egy interaktív e-Learning honlap kidolgozása, amely hatékonyan segíti a hallgatók felkészítését az álláskeresésre.

A történet

Loffice

Budapest

Ötletelj, vállalkozz!

Budapest Youth#Challenge címmel rendezett június elején vállalkozói workshopot a budapesti Loffice közösségi iroda húsz év körüli fiataloknak. A workshop egy nemzetközi projekt része (modulja) volt: a kezdeményezés célja a közösségi irodai lét népszerűsítése mellett elsősorban a fiatalkori vállalkozói kedv motiválása volt. Az hét európai coworking iroda által fémjelzett teljes projekt a napokban zárult. Zászkaliczky Anna Eszter projektvezetővel beszélgettünk a Loffice kedélyes teraszán.

A történet

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Eger

Madárbarát vezetékek

Már harmadik ciklusát éli a kerecsensólyom védelméért indított LIFE projekt. A többszörös díjnyertes társulás 2006-ban indult, 2010-2014 között folytatódott, jelenleg a harmadik szakaszát éli. Az első két pályázatról bővebben Fidlóczky József projektvezetőt, Tóth Péter elektromos szakmai felügyelőt, Bagyura János MME partner-koordinátort és az ÉMÁSZ képviseletében Märcz Lászlót kérdeztük. A legutóbbi projektről készült beszámolónk itt olvasható. Mint konzorciumvezető, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3 millió eurót nyert a projekt megvalósítására 2010-2014 között, ami a négymilliós költség hetvenöt százaléka.

A történet

Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar

Miskolc

Robotot a bányába!

Számos bezárt európai bánya található jelenleg víz alatt. Az egész Európát átfogó, Horizon 2020 nyertes UNEXMIN projekt egy teljesen autonóm robotot fejleszt ki, ami roncsolásmentes kutatási rendszereket használva deríti fel az elhagyatott járatokat. A világraszóló kutatás koordinátora a Miskolci Egyetem, amely 516 ezer eurót nyert a kivitelezésre. Munkájukról dr. Zajzon Norbert projektvezetőt kérdeztük.

A történet

R-Fire Kft.

Szendrő

Új horizont az erdőtűzoltásban

A Horizon 2020 Program támogatásából, mintegy 800 000 euróból valósul meg az R-Fire Kft. erdőtűzoltást forradalmasító projektje. A magyar konzorcium koordinátorszervezetének ügyvezetője, dr. Restás Ágoston arról mesélt, milyen új oltóanyaggal és módszerrel tudnák hatékonyabbá tenni a tűzoltást – elsősorban az erdőtűz által veszélyeztetett országokban.

A történet

WWF Magyarország Natura 2000

Budapest

Szakmai diskurzus az erdőkezelésről

Bár hazánkban az erdők létét nem fenyegeti közvetlen veszély, az erdeinkben dolgozó szakemberek együttműködésére, és ezáltal a Natura 2000 hálózat erdőinek hatékonyabb védelmére nálunk is szükség van. Ezt az igényt felismerve kezdeményezte a WWF Magyarország a LIFEinFORESTS projektet, melyre a konzorciumvezető intézmény 330 635 euró közvetlen európai uniós forrást nyert el.

A történet

Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar

Miskolc

Fókuszban a felszín alatti vizek

Egy hat partnerből álló konzorcium részeként a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara is részt vesz a KINDRA projektben, melynek fő kihívása, hogy számba vegye az európai szintű hidrogeológiai kutatásokat, és javaslatot tegyen a közeljövő fő kutatási irányaira. A Horizon 2020 Program által több mint 1,1 millió euróval támogatott projektben a magyar partner 79 500 eurót nyert el. Dr. Szűcs Péter, az egyetem dékánja mesélt nekünk az integrált vízgazdálkodásban rejlő új innovációs lehetőségekről.

A történet

NÉBIH

Budapest

Maradék nélkül

Az élelmiszerpazarlás általánosan megfigyelhető jelenség a Föld bármely pontján: míg a fejlődő világ országaiban az élelmiszerlánc elején, a termelési, tárolási- és elosztási szinteken legjellemzőbb a veszteség, addig a fejlett országokban − köztük Magyarországon is − az élelmiszerhulladék zöme a háztartásokban keletkezik. A vásárlók tudatosítása közös, európai szintű felelősség. Ebben a témában indított kommunikációs kampányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE környezetvédelmi alprogramjának társfinanszírozásával. Sikeres projektjüket 578 680 euróból valósítják meg, a részletekért Dr. Kasza Gyula projektvezetőt kerestük fel.

A történet

Miskolci Egyetem Logisztikai Intézet

Miskolc

Együttműködésben a siker

Erős, aktív szakmai kapcsolat a projektpartnerekkel – röviden így lehetne összefoglalni a Horizon 2020 nyertes UMI-TWINN projekt lényegét, melynek célja a Miskolci Egyetem tudományos kiválóságainak és kutatási kapacitásainak megerősítése a logisztika területén. A 498 000 euróból létrejött programban kiemelkedő külföldi intézetek tapasztalatait használják fel, a velük való kapcsolatépítésről dr. Illés Béla intézetigazgató-projektkoordinátor beszélt.

A történet

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika

Debrecen

Versenyfutás az idővel

257 600 euró közvetlen európai uniós forrást nyert a Debreceni Egyetem egy kilenc országot felölelő konzorcium tagjaként a Horizon 2020 Program PRECIOUS (PREvention of Complications to Improve Outcome in elderly patients with acute Stroke) projektjében, melyben a szélütés kimenetelének javítását tűzték ki célul a kutatók. A Nyerő Magyarok csapata ezúttal dr. Csiba Lászlót, az egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóját kérdezte a vizsgálatról.

A történet

Kortárs Építészeti Központ

Budapest

Együtt a városfejlesztésért

A Shared Cities: Creative Momentum elnevezésű platform a városi lét jelenkori közösségi és urbanisztikai kihívásait járja körbe. A hat különböző országból tizenegy partner nemzetközi együttműködésének eredményeként számos kutatást, eseményt, programot rendeznek 2016 és 2019 között. A projekt a Creative Europe Program támogatásával valósul meg itthon 79 832 euróból, hazai partnere a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Mindspace. Szemerey Samuval, a KÉK alapító tagjával beszélgettünk.

A történet

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola

Budapest

Gépészeti iskolások a világ körül

1952 óta foglalkozik repülős és autós szakképzéssel, 1998 óta oktat két tannyelven a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma. Az iskola remekül párosította az angol nyelvű képzést a szakirányú ismeretekkel, melynek köszönhetően számos hasonló külföldi intézménnyel épített ki aktív partnerkapcsolatot. Ennek már szinte közvetlen következménye, hogy évek óta nagy sikerrel vesz részt Erasmus+ pályázatokban. A legutóbbi két programról Kovács Attila igazgatót és Csernevné Fekete Ágnes igazgató-helyettest kérdeztük.

A történet

Duna-Ipoly Nemzeti Park – Gödöllő

Gödöllő

A szárazgyepek védelmében

Gazdasági és természetvédelmi szempontból egyaránt fontos élőhelyek az évezredes tájhasználat következtében kialakult szárazgyepek. Területük ma visszaszorulóban van, főként a rohamosan növekvő cserjésedés miatt. Szerencsére a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság időben lépett, s ma már az 1 483 590 euróval finanszírozott LIFE+ Nature projekt támogatásával hatékonyan tud tenni a gyepes területek megmentéséért. Munkájukról bővebben Schrett Andreát, Szénási Valentint és Kiss Gyulát kérdeztük a Küdői-hegy lankáján.

A történet

LogDrill Kft.

Budapest

Motor a járműhöz

Élvonalbeli technológiák felhasználásával a LogDrill Kft. olyan szoftvert fejlesztett ki, mely a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban képes feldolgozni a szinte bármilyen nagyságú adathalmazban található információt.  Az innováció az IT szektor összes profiljában bevethető, többek közt a közlekedés-menedzsmenttel foglalkozó cégeknél is. E szoftver miatt hívták meg a magyar partnert az angol Coventry University által vezetett SUITS konzorciumba, mely elnyerte a Horizon 2020 Program Research and Innovation támogatását; a LogDrill Kft. 177 250 euróból végzi a fejlesztést.

A történet

Maximulation Business Simulation Kft.

Budapest

Döntést hozni tudni kell

Az Erasmus+, közvetlen európai uniós programban 52 650 eurót nyert egy fiatal közgazdászokból és mérnökökből alakult startup, a Maximulation Business Simulation Kft. koordinálásával működő konzorcium egy üzleti szimulációs szoftver fejlesztésére és tananyagként való oktatására. A vállalkozási készségeket erősítő játék középiskolások számára készül, akik egy háromfordulós versenyben össze is mérhetik üzleti döntéshozatali képességeiket.

A történet

Central European Research Centre

Budapest

Tapintva látás

1 153 425 eurót nyert a Central European Research Centre Horizon 2020 forrásból, mely összeget egy Braille szövegeket, taktilis grafikákat nyomtató szerkezet fejlesztésére fordítják. A kisméretű, otthoni felhasználásra szánt eszköz a hagyományos nyomtatók technikáját követi, de a tapintható, domború Braille-írást folyékonnyá alakított poralapú tintából nyomtatják. A visszajelzésekből már most látszik: a BrailleJet új világot nyit meg a látássérültek számára.

A történet

mcule.com Kft

Budapest

Tűk a szénakazalban

A Horizon 2020 közvetlen európai uniós program 50 000 eurós támogatásából valósult meg az mcule Kft. Ultimate Database projektjének első fázisa, melyben a kutatók egy egyedülálló adatbázis fejlesztését alapozták meg a létező és virtuális vegyületek számára. A készülő gyűjteménybe várhatóan ötszázmillió különböző molekula fog bekerülni.

A történet

Debreceni Egyetem

Debrecen

Időben a cukorbetegség ellen

Egy innovatív, gyermekeket és szülőket is megmozgató módszerrel próbálja a „Feel 4 Diabetes” elnevezésű projekt visszaszorítani a cukorbetegség további terjedését. A Debreceni Egyetem is tagja a Horizon 2020, közvetlen európai uniós program egyik pályázatán 209 000 euró támogatást nyert nemzetközi konzorciumnak. A projektről dr. Rurik Imre professzor-tanszékvezetőt, a projekt magyarországi vezetőjét kérdeztük.

A történet

IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

A hulladék: érték

A hulladék érték. De csak akkor, ha tudunk vele valamit kezdeni. Mintegy harmadik, ösztönző és közvetítő szereplőként az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. azon fáradozik, hogy az ipari termelésben keletkező hulladékok ne lerakóba kerüljenek, hanem lehetőség szerint újrahasznosuljanak. Ennek érdekében hidat épít a felesleget termelő és feldolgozó vállalatok között. A szervezet 2010-2012 között részt vett a közvetlen európai uniós LIFE Programból megvalósult NISP projektben, melyre 205 442 eurót nyertek.

 

A történet

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Budapest

A zongora Európája

A nemzetközi zenei karrier beindításához nem elég csupán a tehetség, megfelelő lobbierő és marketing is szükséges egy fiatal muzsikus felfuttatásához. Ez a cél hívta életre a L’Europe du piano programot, mely két éven keresztül öt-öt zongoristának biztosít koncertlehetőséget Európában és néhány tengerentúli országban. A francia-magyar-olasz társulás a megvalósításhoz a Creative Europe Program forrását használja fel, ebből a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mint hazai partner 33 000 eurót nyert el.

A történet

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

Szemléletváltás a fogyatékosságügyben

Az intézmény férőhely kiváltási folyamat jegyében közös képzési programot fejleszt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és öt partnerszervezete. A 293 265 euró Erasmus+ közvetlen európai uniós támogatásból megvalósuló PODIUM projekt hosszú távon a hátrányos helyzetűek környezetének megújítása és támogatott lakhatások kialakítása mellett kötelezte el magát. Missziójukról bővebben Szentkatolnay Miklós projektvezetőt kérdeztük.

A történet

Mozinet Kft.

Budapest

Valós érték a mozivásznon

Testről és lélekről, Saul fia, Évszakok, Ifjúság, csak hogy néhány „nagyágyút” említsünk, amely a Mozinet Kft. forgalmazásában kerül vagy kerülhetett vászonra. A vállalkozás 1998-ban filmkritikai internetes portálként indult, 2006-ban bővült ki filmforgalmazási profillal. Eleinte hazai források fedezték a projekteket, majd a cég a közvetlen európai uniós Creative Europe Program MEDIA alprogramjában kezdett pályázni nem kis sikerrel; ezt mutatja, hogy 2016-ban összesen 44 794 euró támogatást fordíthatott európai filmek magyarországi bemutatására az „Automatic Support” keretéből.

A történet

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

Szektorközi kapcsolatépítés

Az AGRIFORVALOR projekt az EU Horizon 2020 programjának támogatásával jött létre. Célja a kutatás-fejlesztési, innovációs szektor és a piaci cégek közti kapcsolat megerősítése erdészeti és mezőgazdasági szereplők bevonásával. A résztvevők olyan partnerhálózatot alakítanak ki, amely a mezőgazdaságban, az erdészetben és a faiparban melléktermékként képződő biomassza hasznosításán fáradozik. A magyar konzorciumi tag, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 132 500 eurót nyert a szektor szereplőinek összefogására. A BZN Kft. mellett még három magyar partnerintézmény vesz részt a projektben (a NAIK ERTI, a Lavina Alapítvány és a Pilze-Nagy Kft.).

A történet

„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány

Budapest

Útmutatás az élethez

Állami gondozott fiataloknak és a velük dolgozó szakembereknek életre szóló élményt jelentett a Balatonakaliban megrendezett Álomalapítás Európában elnevezésű találkozó, melyet a Csepp a Tengerben Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány szervezett meg 2015 nyarán. A projektet 20 000 euróból, a közvetlen európai uniós Europe for Citizens Program támogatásából finanszírozták. Restár Zsófia projektmenedzser mesélt a találkozóról.

A történet

Kisvárda Önkormányzata

Kisvárda

Testvériség Kisvárdán

Két alkalommal is szervezett testvérvárosi találkozót Kisvárda önkormányzata a Europe for Citizens forrásaiból – legutóbb 22 000 euróból. A korábban elhanyagolt kapcsolatok felélénkítésére rendezték meg az együttlétet először 2012-ben, majd 2016 nyarán. A mintegy kétszáz fős rendezvényeken főként fiatalok vettek részt, hogy a személyes találkozások által erősödhessen a kötelék a résztvevő országok között. A projekt hosszú távú célja, hogy növelje az Európai Uniós polgári öntudatot, és népszerűsítse az összeurópai értékeket.

A történet

Lightware Kft.

Budapest

Adattovábbítás felsőfokon

Ultra HD felbontású képek továbbítására alkalmas eszközt fejleszt a Lightware Kft. 1 723 615 euró Horizon 2020 forrásból. A terméket professzionális felhasználásra gyártják, például autóipari szimulációk vagy a pénzügyi szektor számára. A pályázatban vállalták a piacra vitelét, publikálását és kiállításokon való bemutatását is. Az eszköz azonos időben, tömörítés nélkül tud majd hatalmas felbontású képet, grafikát és videót közvetíteni.

A történet

Kreateam Egyesület

Eger

Sportos kapcsolatépítés

Dobó István, bazilika, minaret, tanárképzés, bikavér, vízilabda. Sokaknak ezek jutnak eszébe elsőként  Eger nevének hallatán. A sportos rész azonban hamarosan bővülhet, mert a városban hatalmas léptekkel fejlődik a kézilabda-élet. Az NB I-be újra feljutó férficsapat nagyszerűen helytáll az erős mezőnyben, meccseire egyre többen járnak ki szurkolni a jellegzetes körcsarnokba, és nemcsak akkor, ha a veszprémi vagy szegedi világsztárok az ellenfelek. Talán ez a népszerűség sarkallta a Kreateam Egyesületet arra, hogy nemzetközi összefogás élén brüsszeli pályázati forrásból fejlessze a kézilabda utánpótlását.

A történet

Quantislabs Kft.

Budapest

A szőlők őre

1 millió eurót fordít a QuantisLabs Kft. a SmartVineyard elnevezésű innováció fejlesztésére és piacra juttatására a Horizon 2020 programban. A magyar fejlesztésű eszköz szőlőkbe épített szenzorokkal méri az időjárási paramétereket, valószínűségszámítással jelzi a tőkéket fenyegető veszélyeket, amelyeket továbbít egy központi szervernek. A borászokat nemcsak a termésvesztességtől, hanem a fölösleges vegyszerhasználattól is megóvja. Az applikáció használata a gazdáknak lényeges anyagi és időbeli megtakarítást jelent.

A történet

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Barcs

Felfrissül a holtág

Kavics- és homokzátonyok, ártéri erdők, mellékágak és holtágak birodalma: a Dráva folyó élőhelyei európai szinten is jó ökológiai állapotúnak számítanak, a vízhiány azonban itt is kikezdte a változatos vegetációjú holtágakat. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 623 674 euróval támogatott LIFE projektjében azon dolgoznak, hogy a káros folyamatot visszafordítsák és az Ó-Dráva ismét a régi lehessen.

A történet

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Budapest

Az ellenállás kultúrája

A COURAGE nemzetközi kutatóprogram a Horizon 2020 program támogatásából valósul meg. A projekt hazai koordinátora a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, amely a többi magyar partnerrel együtt összesen 806 263 euróból gazdálkodhat. A 12 hazai és külföldi egyetem és kutatóintézet célja, hogy az államszocializmus időszakának kelet-európai ellenzéki kultúráját az összeurópai szellemi örökség részévé tegye.

A történet

Kaszó Zrt.

Kaszó

Vizet az erdőnek!

994 126 eurót nyert a 2013-ban indult KASZÓ-LIFE projekt, hogy helyreállítsa és megőrizze egyes somogyi területek természetes ligeterdőit. A fő kedvezményezett KASZÓ Zrt. munkája folytán javul a lápos részek vízellátása, és stabilizálódik a kedvező ökológiai állapot.

A történet

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Hévíz

Kössük fel a sportcipőt!

Az idős korosztály számára fejleszt turisztikai terméket a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. A főként skandináv országokat megszólító Off to spas projekt Hévíz és Kovászna példáján keresztül szeretné forradalmasítani a gyógy- és termálturizmust.  A közvetlen brüsszeli COSME programban a konzorcium 208 565 euróból valósítja meg terveit, melyekről Horváth Orsolya ügyvezetővel beszélgettünk.

A történet

Széchenyi István Egyetem

A látvány hangja

Vakok számára fejleszt navigációs eszközt a kilenc intézményből álló Sound of Vision konzorcium. A kamerákkal ellátott szerkezet bizonyos képi funkciókat hanggá alakít át, ezáltal a látássérültek is plusz információkhoz juthatnak környezetükről. A Széchenyi István Egyetem egyedüli magyar partnerként szerepel a kutatásban, amelyet a Horizon 2020 Program elnevezésű közvetlen európai uniós program pályázatán nyert 155 000 euró támogatásból végez.

A történet

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Győr

„Kisolimpia” nagy tervekkel

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) rendez Győr városa 2017 nyarán. Tíz sportágban versenyez földrészünk 3500 legjobb 14 és18 év közötti sportolója. Magyarországon ez lehet az első hivatalos olimpiai esemény, amelyen az „ötkarika” használható. Így természetesen építenek olimpiai falut, és lesz fáklyafutás is neves résztvevőkkel. Várhatóan 1500-2000 önkéntes segíti majd a munkát, az ő ellátásukra nyújtottak be pályázatot a győriek Brüsszelbe. A célra 500 ezer eurót szavaztak meg a döntéshozók, amiből egyebek mellett az önzetlen jelentkezők étkezését és formaruháját állják a szervezők.

A történet

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

Siófok

A Biodiverzitás Fővárosa

A biológiai sokféleség megőrzéséért tevékenykedő önkormányzatokat díjazta a Biodiverzitás Fővárosa Verseny, melyet 2010-2011-ben rendeztek meg Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország részvételével. A hazai mezőny koordinálását a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) végezte, munkájukat a LIFE+ program finanszírozta 64 214 euró értékben. Egerszegi Zita környezetvédelmi programigazgatóval beszélgettünk Siófokon.

A történet

INNOSKART IKT Klaszter

Székesfehérvár

Segítség - kézenfogva

A 2013-ban megalakult NATUREEF konzorcium az erőforrásokkal hatékonyan gazdálkodó, az éghajlatváltozás hatásait mérséklő gazdaság és társadalom kiépítésén munkálkodik. Nyertes COSME pályázatukban az Európán túli országok piacait akarják meghódítani klasztertagjaik termékeivel. Az Innoskart 36 915 euró közvetlen forrást kapott a programban való részvételre.

A történet

Magyar Turisztikai Ügynökség

Budapest

A Kárpát-medence édenkertje

Az igényes, autentikus turizmusra és a rejtett kincsek bemutatására épít a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) elnevezésű pályázat. A nyertesek kiérdemelten viselhetik az EDEN-i címet, mellyel közvetlen brüsszeli promóciós támogatás jár a COSME Programban. A Magyar Turisztikai Ügynökség már tíz éve koordinátorként működik közre a kevéssé ismert helyek felfuttatásában, legutóbbi sikeres projektjükre 50 000 euró támogatást kaptak.

A történet

BioFive Zrt.

Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy

Fenntartható környezethasználat

Magyarországon elsők között nyert a Horizon 2020 SME Instrument Program első fázisában a BioFive Zrt. A szennyvíziszap hasznosításával foglalkozó startup a hulladék teljes körű energetikai hasznosítására dolgozott ki tervet, melyet meg is valósított 50 000 euró közvetlen brüsszeli forrás hozzájárulással. Dr. Garamszegi Gábor, a cég vezérigazgatója mesélt nekünk az innovatív technológiáról és rendszerről.

A történet

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Túrkeve

Megmenekült a pásztói legelő

A pannon szikes gyep helyreállításán és megőrzésén fáradozik a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Túrkeve határában fekvő Pásztó-pusztán. A fenntartható gazdálkodási módszerekre épülő LIFE projekt 427 242 euróból 2011-2014 között zajlott, jelenleg After LIFE időszakát éli. A projekt eredményeiről Molnár Géza programvezetőt kérdeztük.

A történet

Geonardo Kft.

Budapest

Parlag helyett bioüzemanyag

Az egész európai kontinenst felölelő bioenergetikai kutatás zajlik a Horizon 2020 nyertes FORBIO projektben. A tizenkét tagból álló konzorcium tagjai azt vizsgálják, hogy bioenergetikai szempontból hogyan hasznosíthatók az elhagyott ipari területek. Magyar részről a Geonardo Kft. 221 875 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósítja meg a program céljait. Minderről bővebben Gyuris Péter projektmenedzserrel beszélgettünk.

A történet

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Budapest

Mikroszkóp alatt a ponty paraziták

Európában nincs félnivalónk a halfogyasztástól, hiszen – még ha fertőzött is a hal – a benne található parazita főzve vagy sütve nem ártalmas az egészségre. Ettől még nem árt az óvatosság, a tudatosság. A halakban élő férgek által okozott állatbetegségek vizsgálata egyik része annak a tizenhárom európai ország huszonkilenc intézményéből alakult ParaFishControl projekt nevű konzorciumnak, melyben a hat gazdaságilag legfontosabb európai halfajban fellelhető élősködőket kutatják a szakemberek. Magyarországról a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézete Halkórtan és Parazitológia Témacsoportja kapcsolódik a kutatáshoz. A munkához a témacsoport 222 950 euró finanszírozást nyert el.

A történet

Európa Jövője Egyesület

Kecskemét

Egy nyelvet beszélnek

Fiatal zenészek, énekesek és táncosok lepték el Kecskemét utcáit a 2016 júliusában megrendezett Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozón. Az esemény a Youngsters United in Music (YUM) kezdeményezés része, mely három európai fesztivál együttműködésében megvalósuló projekt. A nagyszabású rendezvény a Creative Europe forrásaiból valósult meg, a konzorcium hazai tagja, az Európa Jövője Egyesület 40 000 eurót kapott a kivitelezésre.

A történet

MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Budapest

Környezetvédelem a föld alatt

Dr. Dombos Miklós és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének csapata talajbiológiai monitorozó rendszert épített és tesztelt a 2010-2013 között lezajlott MEDAPHON projektben. Az EDAPHOLOG névre keresztelt eszköz fejlesztésére 1 021 393 eurót nyertek a LIFE Programon keresztül.

A történet

Colas Hungária Zrt.

Budapest

A fenntartható út

Új korszak küszöbén áll az építőipar: már nem kizárólag a gyors, hatékony és megtérülő munka van fókuszban, egyre inkább előtérbe kerül a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontja is. Ebben a szellemben végzi munkáját a Colas Hungária Zrt., amely egy nemzetközi társulás révén 19 000 eurót nyert a LIFE alapból. Az innovatív kezdeményezésről Puchard Zoltán technológiai igazgatóval és Roszik Gábor főtechnológussal beszélgettünk.

A történet

Levegő Munkacsoport

Budapest

Tiszta levegőt!

A Levegő Munkacsoport nyolc európai civil szervezettel fogott össze a közlekedési eredetű levegőszennyezés csökkentésére. A 2012 szeptemberében indult "Tiszta Levegőt!" elnevezésű LIFE környezetvédelmi projektben három éven át szólították meg a kormányt, az önkormányzatokat, a közlekedési vállalatokat és közvetlenül az állampolgárokat azért, hogy együttműködjenek a levegőminőség javításában. Minderre 99 106 euró közvetlen támogatást nyertek.

A történet

ArchEnerg

Budapest

Együtt az együttműködésért

Közép-kelet-európai klaszterhálózatot alakít ki a megújuló és környezeti technológia területén az ArchEnerg klaszter. Az öt országot felölelő konzorcium vezetője a magyar tag, mely 51 000 euró közvetlen brüsszeli forrást nyert a COSME pályázati programon keresztül. A szervezet elnökével, dr. Bulkai Dénessel beszélgettünk.

A történet

Magyarkanizsa Önkormányzata

Magyarkanizsa

Magyarkanizsa: helyben érvényesülni

Fejlesztenek, pályáznak, összefognak, nyernek. Irigylésre méltóan sikeres munkát végez a Magyarkanizsán működő Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, amelynek vezetői 2005 óta beleásták magukat a hazai és külföldi pályázati lehetőségekbe. Bár a szerb határ túlsó felén vannak, több közvetlen brüsszeli forrásra nyertek már támogatást, köztük a Europe for Citizens Testvérvárosi találkozókra – legutóbb 116 000 eurót. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere látogatott el hozzánk.

A történet

NÉBIH EI

Budapest

Előzzük meg az erdőtüzeket!

A LIFE Program Információ és kommunikáció szegmensében az elsők között pályázott sikerrel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága (NÉBIH EI). Az intézmény a hazai erdőtüzekről való tájékoztatás mellett kötelezte el magát, tevékenységüket az EU 485 828 euróval finanszírozta. Dr. Nagy Dániel projektvezetőt a szervezet központjában látogattuk meg.

A történet

HM Védelemgazdasági Hivatal – Győrszentiván

Győrszentiván

Környezetvédő hadgyakorlatok

Az utóbbi évtizedben Magyarország sokat tett a katonai használatú területek természeti értékeinek megőrzéséért. Ennek egyik sikertörténete a 2010-2015 között zajlott Kisalföldi Homokpuszta projekt, amely során a meszes homokpuszta élőhelyeinek és fajainak fenntartásán dolgoztak a konzorciumi tagok. Mindezt a LIFE Program támogatásból, 1 279 757 euróból finanszírozták.

A történet

HM Védelemgazdasági Hivatal – Veszprém

Budapest

Célzott természetvédelem a lőtéren

A katonai és természetvédelmi tevékenységek összehangolásáért a LIFE+ alapból nyert 1 591 442 euró közvetlen brüsszeli támogatást a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal és partnerszervezetei: a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga), az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Az MH Bakony Harckiképző Központ várpalotai lő- és gyakorlóterének természeti értékei megőrzéséért 2009 és 2014 között folytatott munka nyomán a terület a Natura 2000 hálózat részévé válhatott.

A történet

Daazo

Budapest

Teret nyer a rövidfilm

A Daazo 2008 óta folyamatosan pályázik a Creative Europe Programban, hogy fejlessze és népszerűsítse rövidfilmes weboldalát, a www.daazo.com-ot – a szinte rájuk szabott pályázatban utoljára 80 000 euró támogatást nyertek. Hogy mitől ilyen sikeresek, az kiderül a rövidfilmes megosztó oldal egyik alapítójával, Deák Dániellel készült beszélgetésünkből.

A történet

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Budapest

Legyünk újra sasbarát ország!

Alapvető tévedésnek esett áldozatul az utóbbi években egyik legnagyobb, legértékesebb ragadozó madarunk, a parlagi sas. A mérgezéses esetek visszaszorítására, megelőzésére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több mint 1,5 millió euró brüsszeli támogatást nyert, így van remény, hogy néhány éven belül helyreáll az ősi rend.

 

A történet

Lélektér Alapítvány

Veszprém

Megnyílik előttük a világ

Többek között az Erasmus+ által koordinált EVS Önkéntes Programok szervezésében, lebonyolításában profi a veszprémi székhelyű Lélektér Alapítvány. Legutóbbi – Arts in the mirror of the EU elnevezésű – nyertes projektjükkel 19 700 eurót fordíthattak a fiatalokra. Takáts Emese kuratóriumi elnök mesélt nekünk a szervezet munkájáról.

A történet

EURES-T Pannónia

Szombathely

Biztos lábakon külföldön

A külföldi munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez nyújt információt és motivációt az EURES-T Pannonia Tanácsadói Iroda. Az osztrák-magyar határ menti együttműködés 49 373 euró közvetlen brüsszeli támogatást nyert hálózatuk továbbfejlesztéséhez az EaSi Program finanszírozásában. A szervezet Vas megyei képviseletvezetőjével, Horváth Csabával és dr. Péter Nóra munkajogásszal beszélgettünk.

A történet

RGDTS Nonprofit Kft.

Budapest

Fiatalok a roma integrációért

Hogyan lehet eszköze az önkéntesség a roma integrációnak? Miként lehet a roma és nem roma fiatalok közti párbeszédet elmélyíteni? Ezeket a kérdéseket kutatja a Volunteering – Citizens Tools for Roma Inclusion projekt, melyet a Europe for Citizens közvetlen brüsszeli program forrásaiból finanszíroztak. A koordinátor RGDTS Nonprofit Kft. 97.500 eurót nyert a megvalósításra, Herfort Marietta és Szabó Orsolya mesélt a részletekről.

A történet

Herman Ottó Intézet

Budapest

Lábnyom a jövőnek

Szervezetek karbonlábnyomának kiszámítására és a számítási módszertan hazai bevezetésére nyert 92 387 euró közvetlen brüsszeli forrást a Herman Ottó Intézet. A Clim’Foot Projektben partnerként résztvevő intézmény az egyetlen sikeres magyar pályázó a LIFE Éghajlat-politika alprogramban. Dr. Béres András főigazgató-helyettessel klímaváltozásról, fenntarthatóságról és szemléletformálásról beszélgettünk.

A történet

Növényi Diverzitás Központ

Tápiószele

Magtól magig

Május végén az Európai Bizottság „Best of the best” díjjal jutalmazta a 2010-2014 között megvalósult Pannon Magbank projektet. A LIFE+ programban elért sikertörténet koordinálója a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) volt, akik összesen 401 737 eurót nyertek az őshonos, vadon élő hazai növényfajok magvainak begyűjtésére és hosszú távú megőrzésére. Dr. Török Katalin tudományos főmunkatárssal a program mintaterületére, Peti Erzsébet projektvezetővel pedig a Pannon Magbankba látogattunk el.

A történet

Innowaste

Győr

Égető problémamegoldás

A szennyvíziszap újrahasznosítására fejleszt ki technológiát a győri székhelyű Innowaste Kft. Az innovációval elsősorban a kis és közepes szennyvízfeldolgozó üzemeknek kínálnak megoldást. A termék piacra juttatásában a Horizon 2020 SME Instrument Phase 2 pályázata ad támogatást több mint 1 510 950 euró értékben. A berendezésről bővebben Vereckey István ügyvezető-igazgató mesélt nekünk.

A történet

WWF Magyarország

Budapest-Mohács

Szabadságot a szigetnek!

A Szabadság-zátony ártéri élőhelyeinek megőrzésére nyert 1 075 896 eurót a WWF Magyarország a LIFE+ Nature and Biodiversity program keretében. A projekt eredményeképpen a Duna mellékágát újra birtokba vette a folyóvízi élővilág, a védett szigetre visszaköltöztek az őshonos fajok, a vízminőség is javult, és a helyi lakosság is újra hódolhat a vízi sportoknak a természeti értékek megőrzése mellett. Siposs Viktóriával, a lezárult program koordinátorával a WWF budapesti központjában beszélgettünk.

A történet

EduNet

Budapest

Inaktivitásból proaktivitás

Az „elveszettnek” mondott fiatal korosztályt szeretné felrázni az EduNet Tananyag-fejlesztési Alapítvány nyertes projektje. A Reaching the Lost Generation programban három partnerországgal együtt olyan tréninganyagot fejlesztenek, amely erősíti a 16-24 éveseket vállalkozási készségeikben, és segíti őket egy biztosabb jövőkép kialakításában. A magyar koordinátor szervezet minderre 117 345 euró támogatási keretet kapott az Erasmus+ Programon keresztül.

A történet

Magyar Nemzeti Múzeum

Budapest

Fenntartható múzeumügy

A CEMEC projekt keretében egy kora középkori gyűjtemény összeállításán dolgozik kilenc európai múzeum. A konzorciumi tagok a 3D digitalizációval és egy újszerű business modell kidolgozásával szeretnék megszólítani a XXI. századi célközönséget. A Magyar Nemzeti Múzeum a társulás részeként 60 000 euró közvetlen brüsszeli támogatást kapott a Creative Europe Programon keresztül; a projektről Dr. Szenthe Gergely kurátorral és Bartus-Szöllősi Szilvia koordinátorral beszélgettünk.

A történet

Be-novative Hungary

Budapest

Budapest, startup főváros

Közös brainstormingra invitálja a céges és egyéni felhasználókat a Be-novative alkalmazás. A virtuális ötletbörzével a világ nagy problémáira, de akár mindennapi élethelyzetekre is megoldást találhatnak a résztvevők együtt, a kreativitás és a közösség erejét felhasználva. A szoftver kifejlesztője, a Be-novative Hungary Kft. számos rangos díj után most a Horizon 2020 pályázatban is nyert az újítással. A részletekről Várnagy Priszcilla ügyvezető-projektvezetőt kérdeztük.

A történet

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Budapest

Balkáni nyomvonal

1 357 000 euró direkt brüsszeli forrást nyert az a tíz országból álló konzorcium, amely a nyugat-balkáni embercsempész útvonalak feltárását, az embercsempészek felderítését és felelősségre vonását tűzte ki célul. A 2012-2015 között létrejött partnerség magyar vezetője, a Nemzeti Nyomozó Iroda 300 000 euróból gazdálkodott, a kutatás eredményeiről Boross Zoltán osztályvezető-alezredest kérdeztük.

A történet

Intersoft

Budapest

Hitelesfelhőkben a jövő

Mindannyiunk életét megkeseríti az állandó ügyintézés, folyamatos sorban állás, iratfénymásolás, hitelesés. Most már erre a problémára is érkezett nyertes magyar megoldás. Az Intersoft-Hungary Kft. által fejlesztett Loca Credibilia nevű szoftver segítségével a dokumentumok hitelesítése és a hiteles másolatok készítése is sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válhat. Egy megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv elkészítésére a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült a Horizont 2020 alapból.

A történet

HUNOR Mentőszervezet

Budapest

Határozott fellépés krízishelyzetben

Egységes Reagálási Gyakorlaton vett részt márciusban a Hunor Mentőszervezet. A nagyszabású eseményen a résztvevő partnerek egy katasztrófahelyzetet modelleztek, ahol közösen kellett megszervezniük a sérültek mentését és megoldaniuk az életveszély elhárítását. Mindezt közvetlen brüsszeli támogatásból finanszírozták, a magyar partner a Civil Protection Financial Instrument programon 56 986 eurót nyert a kivitelezésre. A mentőszervezet vezetőjét, Jackovics Péter tűzoltó ezredest, főosztályvezetőt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán látogattuk meg.

A történet

Solymár Nagyközség Önkormányzata

Solymár

Együtt a fiatalság

10 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült Solymár Nagyközség Önkormányzata, amit a “Solymári búcsú egy összetartóbb Európáért” című rendezvény megszervezésére fordítottak a Europe for Citizens Program forrásaiból. A hagyományőrző programra és egyben testvérvárosi-találkozóra a németországi Wüstenrotból és a székelyföldi Csíkpálfalváról érkeztek vendégek. A 2015 őszén lezajlott eseményről és a testvérvárosi kapcsolatok értékéről Dr. Szente Kálmán, Solymár polgármestere nyilatkozott.

A történet

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Budapest

Párbeszéd a munkavállalókért

Nemzetközi kutatási és képzési projektet indított 2014 decemberében a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája. Az EaSI közvetlen brüsszeli pályázatban 159.915 eurót nyertek a jó gyakorlatok terjesztésére, kapacitásfejlesztésre, kapcsolatépítésre és az érdekvédelem gyakorlati és elméleti oldalának összekapcsolására. A részletekbe Kelemen Melinda projektvezető és Árkovics István gazdasági alelnök avatott be.

A történet

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Budapest

Helyzetbe hozzák a művészeket

Új korszak küszöbén állnak a kortárs művészetek. A társadalmi változásokra adott korábbi válaszok érvényüket vesztették, a nyugat-keleti tengely politikai-ideológiai szembenállása helyett előtérbe került a lokalitás. A változásokhoz alkalmazkodni kell, ennek példája a [DNA] Departures and Arrivals együttműködési projekt, mely a táncművészet területén helyi koreográfusok és táncosok pályára juttatását szorgalmazza. A társulásban egyedüli magyar partnerként vesz részt a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. A szervezet 65 121 eurót nyert a megvalósításra, a projektről Szabó György menedzser-igazgatóval beszélgettünk.

A történet

Kiskunsági Nemzeti Park

Böddi-szék

A Kiskunság kincse

A Kiskunságban található Böddi-szék a Kárpát-medence egyik legnagyobb jelentőségű szikes tava. Az eredeti tómeder helyreállításáért és a fenntartható élőhely visszaállításáért a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság mintegy öt millió euró közvetlen brüsszeli forrású támogatásban részesült. A projektterületen Bankovics András madarász és koordinátor, illetve Mile Orsolya botanikus vezetett körbe minket.

A történet

Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Hortobágy

Legelésre fel!

LIFE interjúsorozatunk második állomásaként a hortobágyi legelőtavakhoz látogattunk el. Itt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. munkatársai a legelőtavak élőhely-kezelésével, és a természetvédelmi legeltetés meghonosításával foglalkoznak. A szervezet a konzorciumi partnerekkel együtt minderre 7 248 869  eurót nyert; a megvalósításért többek mellett Illés-Tóth Marianna projekt menedzser és Balla Dániel terepi asszisztens felel, az ő vezetésükkel pillanthattunk bele a projekt részleteibe és a legelőtavak élővilágának mindennapjaiba.

A történet

Hortobágy Természetvédelmi Egyesület

Balmazújváros

Újjáéledt a balmazi szik

A szikes tavak és élőhelyközösségeik újjáélesztésével kezdett el foglakozni a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület 2007-ben, munkájukat a LIFE program finanszírozta, 1 168 129 euró értékben. A Kárpát-medence egyedülálló értékei ezek – a ma már ex lege védett – területek. A XX. század történései olyannyira megbolygatták ezt az ősi rendszert, hogy a vegetáció veszélybe sodródott, a tavak természetes jellege odaveszett. A balmazújvárosi projekt az első sikeres program, amelyben sikerült visszaállítani a hely természetes jellegét.

A történet

Wigner kutatóközpont

Budapest

A fájdalommentes diagnosztikáért

Nem mindennapi kutatás folyik az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont falai között: idegsejtek rezgéseit vizsgálják, hogy erre alapozva egy teljesen új módszert fejlesszenek, amely a jövőben alkalmas lesz rendellenességek diagnosztizálására és gyógyítására is komolyabb beavatkozás és fájdalom nélkül. Az MTA Wigner FK Nanoszerkezetek és Alkalmazott Spektroszkópia kutatócsoportja ezt az összetett élettudományi projektet több partnerrel együtt fejleszti, megvalósítására pedig 826 000 eurót nyert a közvetlen brüsszeli támogatású Horizon 2020 alapból.

A történet

Élményakadémia Közhasznú Egyesület

Budapest

Több van benned, mint gondolnád!

Az Élményakadémia Közhasznú Egyesület alapvetése, hogy tagjai elsősorban a pozitívat feltételezik az emberekről. Ahogy az egyesület neve is jelzi, élményeken keresztül fedezhetik fel a tréningeken résztvevő nevelők, intézetben nevelkedők, szociális munkások, hátrányos helyzetű fiatalok igazi értékeiket és erejüket. Most éppen nevelőotthonban lakó fiatalok számára szerveznek fejlesztő képzéseket, de a programsorozat lehetőséget nyújt a partnerintézmények munkatársai közti tapasztalatcserére és országos jó gyakorlat gyűjtemény összeállítására is. A szervezet minderre 160 895 euró támogatást kapott a brüsszeli forrású Erasmus+ alapból.

A történet

MME

Budapest / Bükk vidéke / Körös-Maros vidéke

A puszta albérlője

Vörös listás fajként tartják számon a főként Kárpát-medencében előforduló kék vércsét. A veszélyeztetett madár táplálkozó és fészkelő helyeinek visszaállítását tűzte ki célul a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely konzorciumi partnereivel immár második alkalommal nyert LIFE+ támogatást ebben a témában. Ezúttal szlovák partnerrel, több mint 3 millió euróból finanszírozzák a projektet. Palatitz Péter koordinátort az egyesület budai, Költő utcai központjában látogattuk meg.

A történet

Cukrászok ipartestülete

Budapest

Cukrászatban utazik

Korábbi riportunk után ismét az édességek világában kalandoztunk – ezúttal Vaslóczki Orsolyával, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2015-ös győztesének vezetésével. Az ifjú cukrászmester az Erasmus+ csereutakkal összesen 29 059 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Vaslóczki Orsolya szakmai tapasztalatairól, Vojtek Éva projektvezető pedig a hatékony pályázás módjairól mesélt nekünk.

A történet

Nyitott Kör

Budapest

Változni kihívás

Idén februárban érkeztek meg a külföldi fiatalok a Nyitott Kör Egyesületbe azzal a céllal, hogy a színházi nevelés módszertanát elsajátítsák, önkéntes munkát végezzenek és egyben saját sorsukat, karrierjüket is egyengessék. A szervezet már harmadik alkalommal vesz részt az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) Programban, ezúttal 31 330 eurót kaptak a megvalósításhoz.

A történet

Walkable Future

Debrecen

Előrelépés

A világon az elsők között alsóvégtagi gyengeségben szenvedő gyerekek számára fejleszt motoros járógépet a Walkable Future Kft. Az eszközzel a betegek megtapasztalhatják a járás élményét, és teljesebb életet élhetnek. Az innovációért a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Dr. Nagy Adél projektkoordinátorral a budapesti Bethesda Gyermekkórház parkjában beszélgettünk.

A történet

Ászgárd Sport Club

Budapest-Felsőtárkány

Közösségteremtő mozgás

A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében 13 napos ifjúsági tábort szervezett az Ászgárd Sport Klub magyarországi és szlovákiai fiataloknak 2015 májusában Felsőtárkányon. A projektet 25 144 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósították meg. Az egyesület központjában Szrapkó István koordinátor avatott be a részletekbe.

A történet

Utca-SzAK

Budapest–Szakácsi

Előny a hátrányból

Maszkmesterek, zenészek, zsonglőrök és színészek azért gyűlnek össze a Borsod megyei Szakácsiban, hogy a mélyszegénységben élő fiatalokat felkarolják és művészeti-szociális programokat szervezzenek nekik. A tábor, amit 2016 nyarára tervez az Utcaszínházi Alkotóközösség, egyúttal nemzetközi tapasztalatcsere is lesz a résztvevőknek. A rendezvényt közvetlen brüsszeli forrásból finanszírozzák 46 425 euró értékben – a részletekről a nyertes projekt felelőseit, Petrányi Barnát és Simon Balázst kérdeztük.

A történet

Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Budapest

A kommunizmus igazi arca

A kommunista diktatúra igazi arcának bemutatását szorgalmazza a kelet-közép-európai országok társulásával létrejött Vasfüggönyök mögött projekt. A középiskolás diákokat megmozgató programsorozat koordinátora a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), amely közvetlen brüsszeli forrásból 92 250 eurót nyert a terv megvalósítására.

A történet

MDAC

Budapest

Bántalomra oltalom

Fogyatékossággal élő gyermekek bántalmazásának felismerésében ad iránymutatást az a tréninganyag, amelyet a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC) jogi, szociális és egészségügyi szakemberek számára készít. A fejlesztéshez a Justice programon keresztül 334 745 euró közvetlen brüsszeli támogatást nyertek. Zeller Anna koordinátorral beszélgettünk.

 

A történet

Ökumenikus Segélyszervezet

Budapest

Tisztább kép a drogokról

A pszichoaktív szerekről még mindig keveset tudunk, a témában mélyreható kutatás sem indult. Ezért is nagyon fontos kezdeményezés a Tisztább kép projekt, amelynek lényege a hazai és nemzetközi szintű információgyűjtés és -osztás a dizájnerdrogok fogyasztási trendjeiről. A Justice Programon keresztül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 384 843 eurót nyert a projekt megvalósítására. A szervezet budafoki központjában Frank Katalin projektkoordinátort és Figeczki Tamás szakmai vezetőt kérdeztük.

A történet

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Budapest

Zöldséget a közösből


Itthon is egyre népszerűbb a nyugati mintát követő, közösségi alapú mezőgazdálkodás. Az újfajta, termelőt és vásárlót összekapcsoló módszer oktatására, terjesztésére az Erasmus+, közvetlen brüsszeli forrásból 184 591 eurót nyert a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete. A magyar kezdeményezésű Be part of CSA! Projekt részleteiről Perényi Zsófia projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Facing the Gap

Budapest

Nézz szembe az űrrel!

Fiktív dimenzióban dolgozik, mégis a valóságra hat: a drámapedagógia mint művészetpedagógiai módszer a nyolcvanas évek óta Magyarországon is hódít. A két hazai kulcsfigura, Bethlenfalvy Ádám és Cziboly Ádám által alapított szervezet, az InSite Drama brit, máltai és kínai partnerek bevonásával 79.966 euró Erasmus+ támogatást nyert arra, hogy aktuális társadalmi kérdések megértésére, feldolgozására fejlessze a módszert.

A történet

CAPP projekt

Budapest

Művészet, másokért

A múzeumok falát áttörő, közösségekért alkotott művészet népszerűsítésére nyert a Creative Europe Program forrásaiból 244.000 eurót egy ír-német-spanyol-finn-brit-magyar összefogás részeként a Ludwig Múzeum. A CAPP ideje alatt, 2018-ig számos projekt szól majd európai közösségek problémáiról. Simon Andrea a Ludwigban beszélt stábunknak a public art kihívásairól.

A történet

Rákosi vipera

Középadacs

Viperák, sokasodjatok!

Európában Magyarország és Erdély az utolsó oázisuk, alig pár százan maradtak, egymilliót ér minden példányuk. Legveszélyeztetettebb mérgeskígyónk, a rákosi vipera védelméért több mint tíz éve dolgoznak uniós projektekben a szakemberek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014-ben zárult LIFE+ projektje tavaly júniusban legjobb lett a legjobbak között; Brüsszel Best of the Best elismeréssel díjazta a faj megmentéséért tett magyar erőfeszítéseket.

A történet

Kárpátikum Alapítvány

Eger

Vissza a földekre!

Több mint száz határon túli és anyaországi önkéntes fiatalt mozgattak meg az egri Kárpátikum Alapítvány 47.192 euró Erasmus+ forrással támogatott programjai 2015-ben. Mindhárom ifjúsági csere fenntartható szemléletre, tudatos életvitelre, a vidék és a földek visszahódítására, közösségépítésre ösztönözte a résztvevőket. Az alapítvány uniós projektjeivel is egy a jövőjéről felelősen gondolkodó generáció szemléletformálásán dolgozik.

A történet

CO:OP

Budapest

Számít a saját történelmed!

Közel 4 millió euró direkt brüsszeli forrást nyert a Creative Europe Programon keresztül 16 európai levéltár, egyetem és kutatói intézmény, köztük Budapest Főváros Levéltára arra, hogy egy átfogó projektben tegyen az európai privát történelem digitális megőrzéséért. A CO:OP projektben levéltárak és felhasználóik alkotói hálózata jön létre 2018 végére, hogy a kis közösségek történetei se vesszenek el a történelem süllyesztőjében.

A történet

Vegaalga

Makó

Jövőmentő szupernövények

Ha Makó, akkor hagyma, és a jövőben talajjavító alga. A makói Zöldségcentrum Kft. vezette konzorcium a Multisense Labor Kft.-vel közösen 1,1 millió euró támogatást nyert Horizon 2020 forrásból kutatás-fejlesztési projektjére, a Vegaalgára. A kutatás bázisa a cég 2014-ben önerőből megvalósult beruházása, az ország egyik legnagyobb algatermesztő rendszere, az Algacentrum. A Zöldségcentrum Kft. tulajdonosát, Basa Zoltánt az algakutatásban rejlő lehetőségekről kérdeztük.

A történet

Aero Glass

Budapest

Magyar okosszemüveg pilótáknak

Laza ötletelésnek indult, nyertes pályázat lett belőle: a kiterjesztett valóság technológiáját honosítja meg a repülésben egy magyar start-up, az EU Edge Kft. Horizon 2020 projektje. A pilótáknak szánt Aero Glass okosszemüveg fejlesztésére 1,1 millió eurós támogatást nyert a cég. Maróy Ákos ötletgazdával a cég budai bázisán beszélgettünk.

A történet

Aerowaves

Budapest

Élen táncolnak

Mostohán kezelt területen eredményt elérni dupla siker. A hazai kortárs táncélet egyik központi szervezete, a budapesti Műhely Alapítvány egyedüli magyar tagként vehet részt a brit vezetésű Aerowaves platformban, amely a 2014-2017 közötti időszakra 420.100 eurót nyert a Creative Europe Program forrásaiból. Talló Gergelyt, az alapítvány vezetőjét a Jurányi Inkubátorházban kérdeztük.

A történet

Optilight

Budapest

Fénnyel nyerők

Olyan optikai megoldást fejleszt direkt brüsszeli forrásból egy magyar kkv, amilyet még nem látott a világ. A Hungaro Lux Light Kft. 1,7 millió euróval támogatott Optilight projektjében speciális bevonatot fejleszt többek között világítótestekhez, jelentősen javítva az energiahatékonyságukon. Nagy Zsolt ügyvezetővel egy korábbi munkájuk fényében beszélgettünk az újításról.

A történet

BaseWalk

Budapest

Szoftver a jövőnek

Nemzetközi babérokra tör egy magyar innovatív szoftverfejlesztő start-up vállalkozás, a BaseWalk Kft. Taskfit PRO szoftverével megoldást kínál arra, amiben a digitális kor „multitasking” embere a leggyengébb: a fókuszált feladatvégzés, az állandó időzavar problémájára. Az ötlet Brüsszelt olyannyira meggyőzte, hogy a cég két évre szóló, 1,4 millió euró támogatást nyert el pályázatával a Horizon 2020 programban. Pesti főhadiszállásukon jártunk.

A történet

Baross Gábor Szakközépiskola

Győr

Le a műanyaggal!

A kilencvenes években még kötelező kellék volt, mára mumus lett a nejlonzacskó. Elegünk lett a fogyasztói műanyag-kultúrából, csakhogy nem ereszt: a továbblépéshez célzott erőfeszítések kellenek. A győri Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diákjai egy nyertes csapat részeként épp a műanyagszatyrok kiírtásán fáradoznak a Plastic-S-kills projektben. Mészáros Eszter igazgatóhelyettest kérdeztük, milyen eredménnyel.

A történet

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Budapest

Üzenet a hajókonténerből

Kulturális sokszínűség és virtuális valóság. Avagy: megőrizhetők-e az egyéni határok, a gyökerek egy határok nélküli térben? Ilyen kérdéseket feszeget a Creative Europe Program (2014-2020) által összesen több mint 300 ezer euróval támogatott CONTAIN[ERA] projekt, amelyben európai művészek egy-egy konténerbe helyezve fogalmazták meg válaszaikat. Magyar részről Brückner János kapott lehetőséget a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület felkérésére. A műhelyének otthont adó egykori budafoki sörgyár tetején beszélgettünk.

 

A történet

Európai Önkéntes Szolgálat

Budapest

Az önkéntesség sorsfordító is lehet

Vannak, akiknek kaland, másoknak tisztázó év, és akadnak olyanok is, akinek sorsfordító élmény. Az Európai Önkéntes Szolgálat évente több ezer harminc év alatti fiatalnak ad esélyt a továbblépéshez. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2000 óta küld és fogad EVS-önkénteseket, „Egy év az életemből neked” programjával pedig újabb 92.100 euró brüsszeli keretösszeg támogatást nyert a folytatáshoz.

A történet

Szombathelyi Képző Központ

Szombathely

Kudarckerülőből hasznos munkaerő

Szombathely önkormányzati tulajdonú képző központja osztrák, brit és olasz partnerek bevonásával olyan pilot projekten dolgozik, amely a jövőben segítheti a hátrányos helyzetű, inaktív fiatalok felzárkóztatását is. Számukra 2016 augusztus végére speciális tréninganyag készül, amelynek elkészítésébe bevonják a fiatalokkal foglalkozó szakembereket is.

A történet

RETEXTIL

Pécs

Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon

A konzumkultúrára adott válaszként évek óta erősödik egy másik trend olyan alapvető értékekkel, mint a környezettudatosság, a lassabb életvitel, a minőségi fogyasztás. Magyarországi zászlósai többek között az újrahasznosítást művészi szintre emelő designerek, civil szervezetek. Közöttük is úttörőnek számít a pécsi székhelyű Retextil, amely a Creative Europe Program (2014-2020) támogatásával 2018 tavaszáig újrahasznosításra épülő brandet épít egy nemzetközi összefogás részeként.

A történet

BMSZKI

Budapest

A hajléktalanság közös probléma

Csak Magyarországon több ezer ember él fedél nélkül, többségüknek segítség nélkül esélyük sincs a talpra állásra. Egy magyar kezdeményezésre létrejött Erasmus+ Stratégiai Partnerség részeként 2014 ősze óta három közép-európai, és egy brüsszeli szervezet bevonásával közösen keresnek megoldásokat a térség országai. Céljuk az, hogy 2016 augusztusára konkrét javaslatokat tegyenek le a politikai döntéshozók asztalára.

A történet

Fiatal Gazdák Szövetsége

Budapest

Megéri helyben maradni

Egy falu, amely még nincs, de lehetne. A Fiatal Gazdák Szövetsége (AGRYA) partnereivel együttműködve olyan programot dolgozott ki, amelyben egy jól működő faluközösség megalkotásán dolgoznak a résztvevők. A Virtuális Falu Program már harmadik éve tart, a 18-30 év közötti fiatalok munkáját az Európai Bizottság Erasmus + Programja ezúttal 43.890 euró brüsszeli forrással támogatta.

 

A történet

CineFest

Miskolc

Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve

Többek között európai filmek népszerűsítését, és az ebben szerepet vállaló filmfesztiválokat támogatja a Creative Europe Program Media alprogramja. A Közép-Európa egyik legrangosabb filmes eseményeként számon tartott Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői nem először pályáztak sikerrel a támogatásra. A háttérről Bíró Tibor fesztiváligazgatót kérdeztük.

 

A történet

A38 - Liveurope

Budapest

Nívós klubok ha összefognak

Egy kezdeményezés, amivel a kis- és közepes zenei klubok nyernek: a Liveurope néven futó Európai platform projekt célja egy európai klubhálózat létrehozása. Az A38 Hajó a hálózat egyedüli magyar tagjaként eddig is szép sikereket ért el ismeretlen előadók felfuttatásában, a három évre elnyert közel negyvenezer eurós támogatásból pedig még több magyar tehetséget juttathat külföldi szerepléshez.

A történet

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Budapest

Labor az online fogyasztói jogokért

Miközben az életünk jelentős része a virtuális térben zajlik, jellemzően óvatlanok és védtelenek vagyunk az interneten. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság uniós projektek tapasztalata alapján állította fel önálló internetes laboratóriumát, hogy felvehesse a harcot az online jogsértések ellen. A Consumer Program keretében több mint 11.000 euróval támogatott SECIR projekt kockázatmentesebb online jövőt vetít előre.

A történet

Baross Imre Artistaképző

Budapest

Új idők új szele a cirkuszban

Legnagyobb klasszikus artistáink fordultak meg a falai között 1950 óta, a Baross Imre Artistaképző bázisain azonban az elmúlt években új idők új szele fúj. A versenyképes cirkuszművész ma rugalmas és szinte mindenhez konyít, ami a színpadon történik. Ehhez mérten újítja meg az iskola is oktatási rendszerét: külföldi továbbképzésekre a tavalyi és a következő két évre összesen 55.549 euró direkt brüsszeli forrást nyertek.

A történet

SEERISK

Budapest

Fel kell készülni az extrém végletekre

Márciusi hóvihar, tavaszi árvizek, sivatagi hőség. Az időjárási végletek az életünk részei lettek, de még mindig nem tanultunk meg felkészülni rájuk. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több mint 1,5 millió euró brüsszeli forrásból támogatott SEERISK projektjében olyan kockázatelemzési módszert dolgoztak ki a partner országok, amellyel legalább a károk előre jósolhatók, így könnyebben ki is védhetők.

 

A történet

Egyedül nem megy!

Miskolc

Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Kiégési veszélyről már rég nem csak a menedzserek beszélhetnek: a burnout szindróma a pedagógusok körében is súlyos probléma. Az Észak-magyarországi régió egyik vezető középiskolája, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium azzal is óvja pedagógusait, hogy nyertes Erasmus+ projektjével a tanároknak biztosít lehetőséget továbbképzésre, feltöltődésre.

A történet

WINETWORK

Eger

Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért

2016 őszén válik elérhetővé az a tudásbázis, amelyet európai kutatók és gyakorlati szakemberek hálózata hoz létre a bortermelő vidékek versenyképességének növelésére. Céljuk megfékezni két szőlőbetegséget, amelyek a jövő szőlőtermesztését fenyegetik. A közel 2 millió euró brüsszeli forrással támogatott WINETWORK projektben egyedüli magyar résztvevő az Eszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontja.

A történet

SÉF Szakképző Iskola

Veszprém

Veszprémiek a vendéglátás jó híréért

A sztárséf Jamie Oliver egyik éttermében dolgozni vagy londoni kávéházat vezetni Veszprémből indulva sem lehetetlen: a SÉF Szakképző Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet. A 2015/2016-os projektévre 259.460 euró Erasmus+ támogatást nyertek, így újabb 75 vendéglátóipari tanulójuk – köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetű – próbálhatja ki magát szakmai gyakorlaton nívós külföldi szállodákban, éttermekben.

A történet

VELOVE

Kémes

Az Ormánságra nyitják Európát

Az ország egyik legelmaradottabb térségében példaértékű munkát végez egy civil szervezet: a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. évek óta uniós pályázatokon is sikeres, és eredményesen kapcsolja be a vidéket Európa vérkeringésébe. Legutóbbi nyertes projektjük, a VELOVE a biciklizés és az újrahasznosítás körül forgott. Kémesen jártunk megnézni, milyen eredménnyel.

A történet

Kulturális Életért Közhasznú Egyesület

Nyíregyháza

Fel kell rázni a fiatalokat!

Európa-szerte probléma, hogy a fiatalok közéleti aktivitása szinte alig mérhető. A nyíregyházi Kulturális Életért Közhasznú Egyesület nem csak kisközösségi rádiót működtet a város fiataljainak bevonására, de uniós pályázatokon is sikeres. Egyik nyertes projektjükben azt vizsgálják hét ország szervezeteivel, hogyan faragható aktív állampolgár az Y-generáció tagjaiból, a másikban már bevált ifjúságszervezési módszereiket adják át vietnámiaknak.

A történet

MTA Insectlife

Budapest

Lépre csalt kártevők

Nem kell többé a földeken hajlongva kártevő rovarokat számolgatnia a gazdáknak ahhoz, hogy megtudják, mikor érdemes permetezéssel felvenni ellenük a harcot. Az MTA ATK közel 1,5 millió euróval támogatott INSTECTLIFE projektjében magyar kutatók olyan eszközt fejlesztenek, amellyel akár a világ másik feléről, okostelefonról is megfigyelhető lesz, mi zajlik odahaza a gyümölcsösben.

A történet

Magyar Diáksport Szövetség

Budapest

Mozgásba hozzák Európa diákjait

Ha valamilyen területen hiba lenne ziccert kihagynia az uniós forrásokért versengő magyar pályázóknak, akkor az a sport. A Magyar Diáksport Szövetség nem is hagyta ki a helyzetet: a 2014-2020-as ciklusban két projekttel is nyert. Sikerüknek köszönhetően a jövőben uniós szinten is magyar szakmai elgondolások mentén nevelődhet egy egészségtudatosabb generáció, és lesz a vén Európa diákjait megmozgató akciónap is.

A történet

Kolibri Színház

Budapest

Színház digitális bennszülötteknek

Ha magyar gyerekszínház, akkor Kolibri. De ki csinál színházat a kamaszoknak és a legkisebbeknek? A Kolibri Színház mára az új magyar ifjúsági színház és csecsemőszínház nemzetközi szinten jegyzett úttörőjének is számít. Két jelenleg is futó uniós projektben vesznek részt egyedüli magyar partnerként. Az egyikben az új digitális média eszközeivel kísérleteznek a kamaszok kedvéért, a másikban a csecsemőszínházi műfaj eszközeit finomítják a legkisebbekért.

A történet

Soproni Evangélikus Egyázközség

Sopron

Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek

Hogyan mozgósítsunk Y-generációs kamaszokat? Hogyan érjük el, hogy az önkéntességet ne letudni való kötelességként éljék meg, és munkájuk még egy közösség javára is váljon? A Soproni Evangélikus Egyházközség jól átgondolt ötlettel állt elő, és sikeresen pályázott. A direkt brüsszeli forrásból elnyert 147.750 euróból hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek egy lendületes, szocwebes eszközöket is bevető programmal.

A történet

Mura 2015

Muravidék

Kordában tartják
a folyót

Az árvíz világszerte a leggyakoribb és egyben a „legdrágább” természeti katasztrófatípus, teljesen kiküszöbölni azonban nem lehet. A hatékony védekezés érdekében magyar részvétellel valósult meg a nyugati határvidéken a mintaértékű MURA 2015 projekt, amelynek további horvát, szlovén és osztrák résztvevői egy Mura-menti terepgyakorlat mellett a jövőben árvízi értesítési rendszert is kialakítanak.

A történet

Cukrászok ipartestülete

Budapest

Legyen újra trend cukrászdába járni!

Élvonalbeli francia és olasz cukrászmesterek műhelytitkaiba leshetett bele több tucat magyar cukrász és szaktanár a direkt brüsszeli forrásból 86 800 euróval támogatott Caleidoscope programban. Egyikük, a salgótarjáni Szó Gellért máris az idei országtortaverseny döntőjében vetette be tapasztalatait. A döntő kulisszái mögött jártunk, és miközben sorra kóstoltuk a versenyműveket, a projekt vezetője és résztvevői élményeikről meséltek.

A történet

Mixdoor projekt

Budapest

Magyar zsonglőrök az élvonalban

200 000 eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt, hogy 2016 nyaráig forradalmasítsa, amit a cirkuszról, az utcaszínházról és a táncról eddig gondoltunk. A Creative Europe Program (2014-2020) egyetlen, magyar kezdeményezésként támogatott projektje a zsonglőrködés és az újcirkusz elemeit ötvözi a vertikális, azaz faltánccal.

A történet

Bohócdoktorok

Budapest

Igazi hősök a piros orr mögött

Az elsők között ismerte el és támogatta 40 000 euróval a Piros Orr Bohócdoktorok gyógyító munkáját az Európai Bizottság a Creative Europe programban. A bohócdoktorok igazi, hétköznapi hősök, akik eddig több mint 264 000 beteg gyereknek és több száz idős embernek ajándékoztak gyógyító nevetést. Elkísértük őket egyik „mosolybevetésükre" a budapesti a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai épületébe.

A történet

HungaroControl Zrt.

Budapest

Világszínvonalú a magyar légi navigáció

Hatmillió euró értékű támogatást nyújtott az Európai Unió a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) forrásaiból Magyarország új, közel tízezer négyzetméter alapterületű, csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központjának kivitelezéséhez. A HungaroControl Zrt. így ma Európa egyik legkorszerűbb légiforgalmi irányító központjával büszkélkedhet. Az ANS III beruházással legfőképp az utasok nyertek.

A történet

HungaroControl Zrt.

Budapest

Biztonságosabb repülés magyar fejlesztéssel

Több mint 420 millió forint értékű támogatást nyert az Európai Unió Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) forrásaiból a HungaroControl Zrt. arra, hogy a legmodernebb technológiával fejlessze a magyar légi közlekedés infrastruktúráját. A 2015 végén élesedő CPDLC rendszer lehetővé teszi az irányító és a pilóta kommunikációját az élőbeszéden kívül digitális üzenetekben is. Használatával a repülés biztonságosabbá válik.

A történet

Bay Zoltán Kft.

Budapest

Magyar kutatók a csontritkulás ellen

Elsők között hívhatott le direkt brüsszeli forrást kutatás-fejlesztésre, és 100 000 euró támogatást nyert egyik legizgalmasabb projektjére a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. A projekt eredményei hosszútávon komoly előrelépést jelenthetnek a csontritkulás elleni harcban is. A cég szakemberei 2016 nyaráig azt vizsgálják, hogyan lehetséges az űrhajósok csontpótlásos kezelése a világűrben. Belestünk a labormunkába.

A történet

A Fertő-Hanság Nemzeti Park

Sarród

Visszahódítják a madarak királyait

Újra van remény arra, hogy a veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom bőségben élhessen a fertői tájon: több mint kétmillió euró támogatást nyert az Európai Unió LIFE+ programjából a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a két különleges madárfaj zsákmányállományának megerősítésére. Elmentünk a Sarród-közeli, lenyűgözően szép panorámájú területre, hogy ha nem is öntsünk, de lessünk ürgét, keressünk sasfészket és kövessünk nemzetipark-őrt munka közben.

A történet

NAV

Budapest

Nagy testvér figyeli a csempészeket

Akár tíz kilométerről, ködben, esőben, éjjel is kiszúrja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közelmúltban brüsszeli forrásból beszerzett mobil hőkamerája a csempészeket, a kézi hőkamerákkal pedig végképp nem marad ellenőrizetlen vakfolt a keleti határszakaszon.

A történet

MME

Budapest

Büszkeségünk lehet a szalakóta

Újabb különleges, színpompás madárfaj, a nálunk is fészkelő szalakóta menekülhet meg a kihalástól: több mint ötmillió euró brüsszeli támogatást nyert a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a csókaméretű madár védelmére. Dr. Halmos Gergő, az MME igazgatója avatott be minket a projekt részleteibe.

A történet