Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Budapest

Zöldséget a közösből


Hiába rohanunk, hiába nincs időnk egészséges ételeket enni, miközben mindnyájunkban megvan az igény, hogy friss élelmiszer legyen az asztalunkon – legalább otthon. Talán ezért történt, hogy egy fastfoodon szocializálódott, XXI. századi fogyasztó úgy döntött, felhagy addigi életmódjával, és az ipari gyorsételek, no meg az agyonpermetezett zöldségek helyett inkább a megbízható forrásból származó termékre tér át. Az illető egyik barátja, aki tagja volt egy közösségi gazdaságnak, annyi sok jót mesélt a közös termelésről, hogy hősünk is becsatlakozott a csapatba, ahol megtanulta mit jelent a környezettudatos étkezés.
A termelők és vásárlók közti személyes kapcsolatra, hosszú távú és kölcsönös elköteleződésre és partnerségre épít a közösségi mezőgazdálkodás, ahol a felek figyelembe veszik egymás igényeit, lehetőségeit. Miután megállapodtak a termények árában, a fogyasztó előre befizetett összeggel garantálja a termelőnek, hogy bizonyos időszakon át rendszeresen az ő zöldségeit (vagy más élelmiszerét) fogja felhasználni. A gazdálkodó – azon felül, hogy pénzügyi biztonságban érezheti magát – szabadon megválaszthatja mit és hogyan termel, továbbá nem kell amiatt aggódnia, hogy feleslege lesz, hiszen pontosan ismeri vevőkörét. A vásárló is jól jár, mert jó minőségű élelmiszert kap elfogadható áron, és nem utolsó sorban pontos ismerete van a termék forrásáról.

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Közösség és mezőgazdaság.

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete (TVE) a környezettudatos, fenntartható fogyasztásért tevékenykedik; 2008-ban kezdtek el együttműködni a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi szervezetével, az URGENCI-vel. – Eleinte egy francia gazda és egy fogyasztó házaspár érkezett Magyarországra, hogy erről a módszerről oktasson, később a TVE tagjai mentek külföldre tapasztalatot szerezni – mesél a kezdetekről Perényi Zsófia, a TVE munkatársa. Ami tanulásnak indult, az évek során tudássá alakult át, 16 közösségi gazdaságot sikerült felépíteni a TVE közreműködésével. – Mivel pályázatokból tartjuk fenn az Egyesületet, a hálózatban megismert nemzetközi partnereinkkel együtt érdemes volt megpályázni az Erasmus+ Program felhívását, mert így egy oktatási anyag formájában tovább oszthatjuk a közösségi mezőgazdálkodásról megszerzett tudást – mondja a projekt vezetője.

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Perényi Zsófia projektvezető: 16 közösségi gazdaságot sikerült felépíteni a TVE közreműködésével

A pályázati évek alatt a TVE nem csak tréninganyagot fejleszt, hanem teszteli is azt egy négy alkalomból álló tréningsorozat formájában, ahol a közösségi mezőgazdaság megtervezésére és a közösségépítésre oktatják a résztvevő gazdákat, fogyasztókat. Perényi Zsófia szerint mindenki egyaránt lelkes a tréningeken: a termelők azért, mert tudják, nem elég jó minőségű árut prezentálniuk, hanem azt is meg kell tanulniuk, hogyan fogják össze a saját vevőközösségüket. A vásárlóknak pedig ez remek alkalom, hogy magát a mezőgazdálkodást jobban megismerjék.


A tréningsorozatot az URGENCI-vel, illetve román és cseh partnerszervezetekkel együtt fejlesztik. A külföldi tapasztalatcsere érdekes eredményeket hozott: kiderült, a partnerországoknál a közösségi gazdaságokat vagy önkéntesek, vagy maguk a fogyasztók tartják kézben, míg nálunk a közösségek motorja maga a gazda. – A jövőben ezen változtatnánk, és tehermentesítenénk a termelőket – mondja a projektvezető –, ezért a tréningeken azt is oktatjuk, hogyan működtethető egy közösségi mezőgazdaság: részfeladatokra (pl. Facebook oldal szerkesztés) a lelkes fogyasztókat, önkénteseket is bevonnánk.
Perényi Zsófia szerint a közösségi mezőgazdálkodásban még sok lehetőség rejlik: mivel ma sokan közösséghez szeretnének tartozni, érdemes a csapatszellemet is erősíteni. A fogyasztók sokszor vehetnek részt önkéntes napokon, amikor segítenek a gazdálkodónak terményt betakarítani, és ezt még lehet fokozni akár gyerekprogramokkal, kirándulásokkal. A jövőre nézve még opció, hogy a kizárólag zöldségtermelő mezőgazdaságokból átálljanak szövetkezeti formára, és húst, tejterméket, gyümölcsöt is értékesítsenek. A lehetőségek tárháza nyitott, a Be part of CSA! projekt jó lehetőség arra, hogy megszólítson minket, XXI. századi vásárlókat, és a fenntartható fogyasztásra sarkalljon.