Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Budapest

Zöldséget a közösből

Projekt a közösségi mezőgazdálkodás terjesztésére

Erasmus+


Itthon is egyre népszerűbb a nyugati mintát követő, közösségi alapú mezőgazdálkodás. Az újfajta, termelőt és vásárlót összekapcsoló módszer oktatására, terjesztésére az Erasmus+, közvetlen brüsszeli forrásból 184 591 eurót nyert a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete. A magyar kezdeményezésű Be part of CSA! Projekt részleteiről Perényi Zsófia projektkoordinátorral beszélgettünk.


Hiába rohanunk, hiába nincs időnk egészséges ételeket enni, miközben mindnyájunkban megvan az igény, hogy friss élelmiszer legyen az asztalunkon – legalább otthon. Talán ezért történt, hogy egy fastfoodon szocializálódott, XXI. századi fogyasztó úgy döntött, felhagy addigi életmódjával, és az ipari gyorsételek, no meg az agyonpermetezett zöldségek helyett inkább a megbízható forrásból származó termékre tér át. Az illető egyik barátja, aki tagja volt egy közösségi gazdaságnak, annyi sok jót mesélt a közös termelésről, hogy hősünk is becsatlakozott a csapatba, ahol megtanulta mit jelent a környezettudatos étkezés.
A termelők és vásárlók közti személyes kapcsolatra, hosszú távú és kölcsönös elköteleződésre és partnerségre épít a közösségi mezőgazdálkodás, ahol a felek figyelembe veszik egymás igényeit, lehetőségeit. Miután megállapodtak a termények árában, a fogyasztó előre befizetett összeggel garantálja a termelőnek, hogy bizonyos időszakon át rendszeresen az ő zöldségeit (vagy más élelmiszerét) fogja felhasználni. A gazdálkodó – azon felül, hogy pénzügyi biztonságban érezheti magát – szabadon megválaszthatja mit és hogyan termel, továbbá nem kell amiatt aggódnia, hogy feleslege lesz, hiszen pontosan ismeri vevőkörét. A vásárló is jól jár, mert jó minőségű élelmiszert kap elfogadható áron, és nem utolsó sorban pontos ismerete van a termék forrásáról.

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Közösség és mezőgazdaság.

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete (TVE) a környezettudatos, fenntartható fogyasztásért tevékenykedik; 2008-ban kezdtek el együttműködni a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi szervezetével, az URGENCI-vel. – Eleinte egy francia gazda és egy fogyasztó házaspár érkezett Magyarországra, hogy erről a módszerről oktasson, később a TVE tagjai mentek külföldre tapasztalatot szerezni – mesél a kezdetekről Perényi Zsófia, a TVE munkatársa. Ami tanulásnak indult, az évek során tudássá alakult át, 16 közösségi gazdaságot sikerült felépíteni a TVE közreműködésével. – Mivel pályázatokból tartjuk fenn az Egyesületet, a hálózatban megismert nemzetközi partnereinkkel együtt érdemes volt megpályázni az Erasmus+ Program felhívását, mert így egy oktatási anyag formájában tovább oszthatjuk a közösségi mezőgazdálkodásról megszerzett tudást – mondja a projekt vezetője.

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Perényi Zsófia projektvezető: 16 közösségi gazdaságot sikerült felépíteni a TVE közreműködésével

A pályázati évek alatt a TVE nem csak tréninganyagot fejleszt, hanem teszteli is azt egy négy alkalomból álló tréningsorozat formájában, ahol a közösségi mezőgazdaság megtervezésére és a közösségépítésre oktatják a résztvevő gazdákat, fogyasztókat. Perényi Zsófia szerint mindenki egyaránt lelkes a tréningeken: a termelők azért, mert tudják, nem elég jó minőségű árut prezentálniuk, hanem azt is meg kell tanulniuk, hogyan fogják össze a saját vevőközösségüket. A vásárlóknak pedig ez remek alkalom, hogy magát a mezőgazdálkodást jobban megismerjék.

<
>

A tréningsorozatot az URGENCI-vel, illetve román és cseh partnerszervezetekkel együtt fejlesztik. A külföldi tapasztalatcsere érdekes eredményeket hozott: kiderült, a partnerországoknál a közösségi gazdaságokat vagy önkéntesek, vagy maguk a fogyasztók tartják kézben, míg nálunk a közösségek motorja maga a gazda. – A jövőben ezen változtatnánk, és tehermentesítenénk a termelőket – mondja a projektvezető –, ezért a tréningeken azt is oktatjuk, hogyan működtethető egy közösségi mezőgazdaság: részfeladatokra (pl. Facebook oldal szerkesztés) a lelkes fogyasztókat, önkénteseket is bevonnánk.
Perényi Zsófia szerint a közösségi mezőgazdálkodásban még sok lehetőség rejlik: mivel ma sokan közösséghez szeretnének tartozni, érdemes a csapatszellemet is erősíteni. A fogyasztók sokszor vehetnek részt önkéntes napokon, amikor segítenek a gazdálkodónak terményt betakarítani, és ezt még lehet fokozni akár gyerekprogramokkal, kirándulásokkal. A jövőre nézve még opció, hogy a kizárólag zöldségtermelő mezőgazdaságokból átálljanak szövetkezeti formára, és húst, tejterméket, gyümölcsöt is értékesítsenek. A lehetőségek tárháza nyitott, a Be part of CSA! projekt jó lehetőség arra, hogy megszólítson minket, XXI. századi vásárlókat, és a fenntartható fogyasztásra sarkalljon.

˄