Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Budapest

Green & Safe LIFE-styles – a vegyszerek átlátható és közérthető rendszerezéséért

Elnyert összeg: 696 133 euró

LIFE

Kamrákban, konyhaszekrények aljában sorakozó vegyszeres flakonok. Számos háztartásból ismerős a kép – de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy az otthonunkban tartott vegyszerek között olyanok is vannak, amelyek használata kockázatokkal jár – sőt bizonyos mennyiség felett használatuk kiszámíthatatlan következményekkel járhat? Mennyire ismerjük valójában ezeket a szereket? A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete a Green & Safe LIFE-styles projekttel 696 133 eurót nyert a LIFE-program Környezetvédelmi alprogramjának környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás pályázatán. A programot az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Gulyás Emese projektvezető arról mesélt, hogy a Green & Safe hogyan segít az embereknek eligazodni a vegyszerek világában.

A háztartási vegyszerhasználat témája rendkívüli módon foglalkoztatja az embereket – tudjuk meg a projektvezetőtől. Saját tapasztalatuk, de a tudatosvasarlok.hu honlapjuk olvasói is megerősítették, hogy mindennapos probléma, amikor kézbe véve egy flakont olyan információrengeteggel kerülünk szembe, amelyen nem lehet eligazodni. Szerepelnek a címkén az összetevők – bonyolult vegyi anyag- és összetevő nevekkel, amelyeket senki nem jegyez meg –, a veszélyességi jelek, az ökocímke vagy egy „ökonak hangzó szlogen” és a használatra vonatkozó figyelmeztető mondatok, például, hogy mi a teendő, ha a szer a szembe kerül. Mindez rengeteg információ, az emberek pedig szeretnének valóban tájékozódni és jobb döntéseket hozni a saját egészségünk és a környezetünk érdekében – de ez alapján nem tudnak. Ezért a két végpont – a flakon címkéje és a vásárló igénye – közötti átmenet egyszerűsítését tűzték ki célul: a projekt egyik fő fejlesztése egy telefonos applikáció és egy adatbázis lesz. Az adatbázisban megtalálhatóak lesznek az úgynevezett hagyományos termékek, amelyeket mindenki használ, valamint a minősített ökotermékek, illetve az összetevők alapján kockázatosság szerint kategóriákba is sorolják a szereket. Az applikáció a termék vonalkódját leolvasva beazonosítja az adott szert és közöl egy tájékoztatót, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy a termék egészség szempontjából mennyire jó.

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Gulyás Emese projektvezető

Az egyszerű információszerzés és az információk rendszerezése mellett még egy fontos szerepet szánnak az applikációnak. A minősített ökotermék számára egy jogszabályi háttér írja elő a kritériumokat, az ezeknek meg nem felelő termékek viszont gyakran megtévesztő szlogenekkel hirdetik magukat, ezért az applikációval az is céljuk, hogy a vásárlók megtudják, melyek a jobb ökológiai hatású termékek. Ezzel párhuzamosan a tudatos vásárló honlapon és az immár tízéve működő ÖkoKör-programjukon is a kiemelten foglalkoznak a témával. Ez utóbbi egy másfél hónaposos háztartászöldítő program, amely során támogató közösségben új rutinokat építhetnek ki azok, akik zöld irányba szeretnének nyitni, változtatni. Most ez a program is kifejezetten a háztartási vegyszerekre fog fókuszálni.

<
>

A követlen európai uniós projekteknél elvárás, hogy a projekt uniós dimenzióval rendelkezzen, a LIFE-projektek esetében különösen fontos a nemzetközi hatás, ezért a Green & Safe keretében létrehozott tájékoztató eszközök angol nyelven is elérhetőek lesznek – beleértve az applikáció, az ÖkoKörökhöz tartozó füzetek, valamint a teszteredmények angol összefoglalóit. Az uniós dimenziót bővíti az is, hogy mivel az egyesület számos nemzetközi hálózat tagja, az eredményeket ezek a nemzetközi tesztközösségek és az európai fogyasztóvédelmi szervezetek is tesztelhetik, valamint ötleteket meríthetnek belőle. A jógyakorlatokat pedig nemzetközi tréningen adják majd át az egyesület tagjai.

Gulyás Emese hangsúlyozta, hogy a projekttől azt is várják, hogy az emberek kevesebb vegyszert fognak használni, illetve, amit használnak az is kevésbé lesz veszélyes a környezetre és az emberi egészségre. Kiemelte a Green & Safe projekt hulladékkezelési szemléletformáló hatását, amellyel tudatosítani akarják, hogy a vegyszeres flakonokat a többi szeméttől teljesen külön kell kezelni.

˄