Űrutazás papíron

Csongor egy nap meglehetősen feldúlt állapotban kereste fel Lilláékat. Úgy dörömbölt az ajtón, hogy még a lány édesapja is felriadt rá délutáni szunyókálásából, ami nagy szó, tekintve, hogy ő aztán az ágyúdurrogtatásra sem rezzen meg.

– Mi az Csongor? – nyitott ajtót riadtan Lilla.

A fiú karikás szemekkel, borzas hajjal, sápadtan és lihegve támaszkodott az ajtófélfának, vállán nagyra tömött hátizsák.

– Lilla, azonnal beszélnem kell Galagonyával!

Barátja szörnyű állapota láttán a kislánynak eszébe se jutott tiltakozni. Gyorsan bevezette Csongort a házba, hol pár illedelmes „hogy vagy kicsi Csongor?/Jól, köszönöm…” után megkereshették zöldbundás barátjukat.

Az életőrző csodaeb ezúttal is a teraszon hódolt legkedvesebb időtöltésének: a meleg kövön való elmélyült sütkérezésnek. A gyerekek hangjára lustán megemelte nagy, busa fejét, majd mikor meglátta Csongor elgyötört arcát, egy-kettőre talpra pattant.

– Helló barátom, mi történt veled? Szörnyen festesz!

A fiú lázban égő szemekkel fogta két tenyere közé a kutyapofát.

– Galagonya! Galagonya, meg kell nekem mondanod… nagyon fontos… mondd, te tudsz az űrben is repülni?

A zöldbundás csodakutya összeráncolta bőrös homlokát.

– Csongor, te megbuggyantál? Mégis hogy lennék képes az űrben való repülésre? Mi vagyok én, csillagfarkas? Egyébként is, honnan tudsz te a helyváltoztatási képességeimről?

Lilla elpirult.

– Csongort nagyon érdekli minden létező technológia! Sokáig azt hitte, egy rakétával ellátott robot vagy, és ezért tudsz hipp-hopp ott teremni, ahol akarsz! Aztán felvilágosítottam róla, hogy te nem vagy gép, egyszerűen csak varázserőd van.

Galagonya rosszallóan hátrasunyta füleit.

– Lilla! Erről a képességemről senki sem tudhat!

Majd Csongorhoz fordul.

– Beléd meg mi ütött? Hiszen te tudóspalánta vagy Csongor, józan ember, miért akarsz a hátamon az űrbe repülni?

Csongor síri ábrázattal kicipzározta a hátizsákot, és a teraszra borította a benne lapuló tucatnyi színes-vastag kötetet.

– Két hete csak ezeket a csodálatos könyveket olvasom!

Galagonya megszimatolta a könyvkupacot.

– Sci-fi?

Csongor bólintott.

Űrutazás papíron

– Mi az a sci-fi?– kérdezte Lilla homlokráncolva. Csongor felháborodva nézett rá.

– Ezt most komolyan kérdezed? A sci-fi a legizgalmasabb műfajok egyike! Tudományos-fantasztikus műalkotásokat takar, melyek legtöbbször egy elképzelt, jövőbeli világban játszódnak, és sokszor szerepelnek benne űrlények, bolygók, űrhajók… Ezt a tízkötetes sorozatot a Galaktika jelentette meg (a kedvenc magazinom és könyvkiadóm), és a világ minden tájáról válogattak bele szerzőket és regényeket. A történetek pedig valóban fantasztikusak! Izgalmasak, lenyűgözőek és egy másik világba repítenek; valahányszor ezeket olvasom, mintha magam is az űrben lennék… Az egyetlen baj az, hogy tegnap végeztem a sorozattal. Most pedig…

– Most pedig nem találod a helyedet a világban – bólintott Galagonya együttérzően. – A jó könyvekkel mindig ez történik. Én azonban továbbra sem vagyok sem robot, sem űrhajó, így tehát más módot kell találnunk az űrutazásra. Három dolgot tehetsz: keresel még pár izgalmas sci-fit, építesz egy rakétát, vagy…

– Vagy?

– Vagy megírod a saját űrbeli történetedet. Hidd el nekem, az lesz a valóban izgalmas utazás, amikor te kormányozod az űrhajódat! Egy valaminek ugyanis nem szabhat gátat sem tér, sem idő, sem a Föld törvényei. Ez pedig a fantáziád.

˄