Jövőmentő szupernövények

Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég

Elnyert összeg: 1 100 000 euró

Horizon 2020

Ha Makó, akkor hagyma, és a jövőben talajjavító alga. A makói Zöldségcentrum Kft. vezette konzorcium a Multisense Labor Kft.-vel közösen 1,1 millió euró támogatást nyert Horizon 2020 forrásból kutatás-fejlesztési projektjére, a Vegaalgára. A kutatás bázisa a cég 2014-ben önerőből megvalósult beruházása, az ország egyik legnagyobb algatermesztő rendszere, az Algacentrum. A Zöldségcentrum Kft. tulajdonosát, Basa Zoltánt az algakutatásban rejlő lehetőségekről kérdeztük.

Élhetetlen Föld, porviharok, fenyegető éhínség, aszály. Tömören ezen a sötét vízión alapult egy 2014-es hollywoodi sci-fi, az Interstellar. Hogy mennyire nem elhessegethető utópia így látni az emberiség jövőjét a jelenlegi tempó és túlnépesedés mellett, arra már a 2015-ös párizsi klímacsúcs résztvevői is ráéreztek. A víztartalékok mellett többek között az agrárrendszerekben van a jövő záloga, hangzik el egyre gyakrabban. Ennek fényében különösen izgalmas egy makói cég, a Zöldségcentrum Kft. 2017 augusztus végéig zajló algakutatása.

Vegaalga
Kezdeni akartak valamit húszéves, kihasználatlan üvegházunkkal és termálvizünkkel, így vetődött fel az Algacentrum ötlete

– A Vegaalga projektben egy olyan technológia kifejlesztésén dolgozunk, amely segítségével félipari méretben is képesek leszünk magas fehérje- és vitamintartalmú algákból természetes talajjavító terméket előállítani. Ez a kutatás-fejlesztési infrastruktúra alkalmas lesz később akár az állati takarmány javítását szolgáló alapanyagok gyártási megoldásainak vizsgálatára is – magyarázza Basa Zoltán, a Zöldségcentrum Kft. tulajdonosa, aki jó időben adott új színt a céges profilhoz.

A több mint tíz éves makói cég zöldséget termel és termeltet, háromszáz őstermelővel áll kapcsolatban, közel ötven főt foglalkoztat, áruházláncoknak szállít be. – Kilóg ugyan a fő profilból, de kezdeni akartunk valamit húszéves, kihasználatlan üvegházunkkal és termálvizünkkel, így vetődött fel az Algacentrum ötlete – mondja a tulajdonos a Vegaalga projekt előzményéről. Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét végül pályázati pénz nélkül, jórészt saját erőből valósították meg. A 2014-ben átadott Algacentrum üvegházában harminc centiméter mélyen, lapátkerekekkel áramoltatott, nyílt vizű medencében szaporodik az alga.

Vegaalga
A talajjavító alga a jelenleg alkalmazott műtrágyázás egy részét válthatja ki.

De miért pont alga? – Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy egysejtű zöldalgákkal nagyon sokféle szerves vegyületet meg lehet termelni. Ez a legígéretesebb megoldás a bioüzemanyag-előállításra, alkalmas állati vagy emberi táplálékkiegészítők, fehérjék, szénhidrátok gyártására is. Ráadásul az alga kevéssel is beéri; elég fényt, szén-dioxidot és meleget biztosítani – magyarázza Basa Zoltán, miért tartják az algát a jövő szuperélőlényének.

Az alga nem mellesleg jó üzlet is. Magyarország uniós csatlakozása óta egy sor vegyszer használatát tiltották be, de a magasabb terméshozam miatt mégis muszáj bizonyos mennyiségű kemikáliát, műtrágyát használni. Basa Zoltán szerint a talajjavító alga a jelenleg alkalmazott műtrágyázás egy részét válthatja ki.

Vegaalga
Az alga nem mellesleg jó üzlet is

A Vegaalga projekt célja mégsem pusztán algákkal megrakott, jól eladható zsákok későbbi gyártása. A szegedi Multisense Labor Kft-vel, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Szegedi Biotechnológiai Divízójával és Ateknea Solutions Kft-vel közösen 1,1 millió euró direkt brüsszeli támogatásból olyan telepíthető technológiát dolgoznak ki, amely helyben segítheti a gazdaságokat értékes talajjavító algák előállításában.

 

˄