Az Ormánságra nyitják Európát

Projektek a fenntartható fejlődésért
a helyi közösség bevonásával

Elnyert összeg: 41 020 euró

Erasmus+

Az ország egyik legelmaradottabb térségében példaértékű munkát végez egy civil szervezet: a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. évek óta uniós pályázatokon is sikeres, és eredményesen kapcsolja be a vidéket Európa vérkeringésébe. Legutóbbi nyertes projektjük, a VELOVE a biciklizés és az újrahasznosítás körül forgott. Kémesen jártunk megnézni, milyen eredménnyel.


Kémes, rekkenő hőség, augusztus. Az alig ötszáz fős ormánsági falu egykori malmának udvarán barkácsolt biciklicsodák sorakoznak, de van ott még gumibelsőből kialakított fotel, küllőkből eszkábált szobor és minden, amit az újrahasznosítás jegyében bicikli alkatrészekből el lehet képzelni. Érkezésünkkor fiatal srác kerekezik a műhely körül az egyik magasra épített bringán, nemrég azonban – július közepén – még hetven ormánsági és európai országokból érkező fiatal dolgozott itt lázasan, meséli aztán a bringáról leszállva Berkovics Tamás. Tamás nem először vett részt a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. nyári ifjúsági csereprogramján, amelyet ezúttal a bicajozás témájára fűztek fel. A VELOVE projekt 45.020 euróból az Erasmus + programban valósult meg.

VELOVE
Horváth Zoltán projektvezető és Berkovics Tamás aktív önkéntes. Projektjeiknek hála számos európai fiatal lett Kémes visszajáró vendége.

– Hatodszor szerveztünk ifjúsági cserét uniós támogatásból. Ezek mindegyikén más-más műhelyekben tanulnak, dolgoznak a lengyel, horvát, spanyol, portugál, görög, szlovén, stb. résztvevők, bekapcsolódnak a helyi közösség életébe, és nem mellesleg ránk nyitják Európát – mondja már a szervezet irodájában a projektvezető, Horváth Zoltán. Az iroda is bizonyítja, hogy az ormánságiak nem üres szlogennek használják a fenntarthatóságot: a szervezet székhelye egy mobilis, megújuló energiával működő konténer a kémesi malom udvarán, közel zéró energiaköltséggel. Néhány éve ők hozták létre az Ormánság Zöldutat is, amely mára behálózza, élményszerűen látogathatóvá teszi a térséget.

VELOVE
Fotó: Mariana Sabo

Az ország egyik legelmaradottabb régiójában egyedülálló munkát végez a kémesi szervezet azzal, hogy ifjúsági programokat kínál, ökoturizmussal és alternatív vidékfejlesztéssel foglalkozik és nemzetközi kapcsolatokat épít. – 2009-ben alakultunk meg azzal a céllal, hogy a térségben a fenntartható fejlődést elősegítő projekteket valósítsunk meg a helyi közösség bevonásával – meséli a kezdetekről a kémesi születésű alapító. Horváth Zoltánt egy korábbi helyi civil szervezet önkénteseként tett amerikai tanulmányi út inspirálta a bátor álmodozásra és állóvízben is cselekvésre.

Projektjeiknek hála számos európai fiatal lett Kémes visszajáró vendége. – Sokan egy korábbi műhelyünkben tanultakat továbbfejleszteni jönnek. Volt olyan német résztvevő is, aki az ifjúsági programok szervezéséhez kapott kedvet, és pályát módosított. Nem egy ormánsági résztvevőnk pedig mára a térség életének aktív alakítója, akad közöttük polgármester is – sorolja a cserék hozadékát Horváth Zoltán. Tamás a saját példáját is hozzáteszi: biztos abban, hogy ha a szervezet segítségével nem jut el két hónapra Lettországba önkéntesként, és nem vesz részt európai fiatalok között a kémesi programokon, ma egy szót sem tud angolul. De a többi ellesett készség, tudás sem jön rosszul.


VELOVE
A Velove projekt fókuszában a bicajozás volt, ahogy azt a projektvezetők is demonstrálták a nyárvégi hőségben.

Az idén tíz országból érkezett fiatalok tanulták meg a VELOVE projektben magyarokkal együtt, hogyan lehet rossz biciklikből újat építeni, vagy használhatatlan alkatrészekből valami hasznosat létrehozni. Mások analóg fotózással és videózással foglalkoztak, helyi hagyományokkal, mesterségekkel ismerkedtek. Egy biztos: Kémest mindannyian felhelyezték Európa térképére.

 

˄