Fiatal Gazdák Szövetsége

Budapest

Megéri helyben maradni

Uniós forrásból támogatott képzés faluálmodóknak

Elnyert összeg: 43 890 euró

Erasmus+

Egy falu, amely még nincs, de lehetne. A Fiatal Gazdák Szövetsége (AGRYA) partnereivel együttműködve olyan programot dolgozott ki, amelyben egy jól működő faluközösség megalkotásán dolgoznak a résztvevők. A Virtuális Falu Program már harmadik éve tart, a 18-30 év közötti fiatalok munkáját az Európai Bizottság Erasmus + Programja ezúttal 43.890 euró brüsszeli forrással támogatta.

 

Hogyan lehet megtartó faluközösséget építeni először tervekben, aztán a valóságban? Miként lehet felkészülni egy-egy faluban betöltendő szerepre? Ki lehet polgármester, vagy sikeres helyi vállalkozó virtuálisan és a valóságban? Milyen készségek szükségesek az egyes szerepekhez?

Ilyen kérdésekre kereste a választ a 2012-2014 között lezajlott Virtuális Falu Program harminc fiatal résztvevője, akik ingyenesen vehettek részt a Fiatal Gazdák Szövetsége (AGRYA) által vezetett, közvetlen brüsszeli támogatásból megvalósult képzésen. Nem csak összetartó közösség vált belőlük, de azóta egy polgármester és öt önkormányzati képviselő is kikerült közülük. A projekt folytatására 2015-ben is nyert forrást a szervezet, így 2015. tavaszától Virtuális Falu 1+1 néven zajlanak jelenleg is a képzések. A munkát ezúttal mentorok is segítik.

AGRYA: Virtuális Falu Program

– Köztudott, hogy hosszú évek óta tart a fiatal korosztály elvándorlása a magyar falvakból. Sokan mennek külföldre dolgozni, de szívesebben maradnának, ha megtalálnák helyben a boldogulásukat. Azért alkottuk meg ezt a projektet, hogy a helyben boldogulás módjára segítsük rávezetni a résztvevőket közösségépítő munkával, képzéssel. A programban a résztvevők modellezik egy falu működését – foglalja össze a Virtuális Falu Program elindításának okát Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke, projektvezető. Hozzáteszi: – Hiszünk abban, hogy az elvándorlás csökkenthető, a fiatalok helyi aktivitása növelhető, ha sikerül a gyökereiket megerősíteni.

A gyökerek megerősítésének egyik módja a koncepció szerint a fiatal korosztály tudatosságának, tájékozottságának javítása, aktivitásának növelése. – Mivel a résztvevők az első képzés folyamán mind a közösen megalkotott virtuális falu, Tószőlős lakóivá váltak, annak problémáin keresztül – a kapcsolódó képzés segítségével – jobban meg tudták érteni saját településük működését. Így közvetlenül hasznosítani tudták a megszerzett készségeket. Nagyon fontos, hogy a fiatalok megértsék és magukénak érezzék saját településük közügyeit, mert csak akkor tudnak igazán hatékonyan cselekedni körülményeik javításának érdekében – fűzi hozzá a projekt koordinátora, László Anita.

AGRYA: Virtuális falu programDr. Mikula Lajos és László Anita, a Virtuális Falu Program felelősei

A programban az önkormányzatiság, a demokratikus részvétel, a közösség- és vállakozásfejlesztés, a falusi élet fellendítése és szociális kérdések egyaránt előkerülnek. Az egymásra épülő modulokból álló képzési programban polgármesterek, képviselők beszélnek saját közösségükről, majd a fiataloknak kutatási programokat kell kivitelezniük, amelynek részeként például saját polgármesterükhöz is be kell kopogtatniuk és interjút kell kérniük. – Az előző turnus tapasztalata, hogy felfigyeltek ezekre a fiatalokra és aktívabban bevonták őket később falujuk életébe – magyarázza Dr. Mikula Lajos.

A tavaly végzett faluálmodók már megtanulták, hogyan kapcsolódik össze az önkormányzat a vállalkozói szektorral a falu fejlesztése érdekében, hogyan kapcsolódnak a civil szervezetek az önkormányzathoz, hogyan működik jól egy egyesület. Egyáltalán, mit jelent az önkormányzati működés.

A jelenleg is zajló képzés végére újabb tagokkal bővülhet az aktív vidéki ifjúsági közösségekből álló hálózat. Képzett tagjait, és a mögöttük álló civil kezdeményezéseket már nem fogja felkészületlenül érni, hogyan is érdemes a hamarosan megnyíló, civil szervezetek számára is elérhető uniós forrásokra saját közösségük javára pályázni.

˄