Előrelépés

Motoros járógép az egyenes testtartásért és a folyamatos járásért

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

A világon az elsők között alsóvégtagi gyengeségben szenvedő gyerekek számára fejleszt motoros járógépet a Walkable Future Kft. Az eszközzel a betegek megtapasztalhatják a járás élményét, és teljesebb életet élhetnek. Az innovációért a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Dr. Nagy Adél projektkoordinátorral a budapesti Bethesda Gyermekkórház parkjában beszélgettünk.

Évente körülbelül húszezer gyermeket érint a cerebralis paresis (CP) nevű betegség Magyarországon és világszerte. A rendellenesség leginkább magzati korban, ritkábban születés alatt vagy két éves kor előtt alakul ki. Az agykárosodás miatt mozgáskorlátozottság (alsó-felső végtagok meggyengülése, az izmok túlzott feszessége, a végtagok deformálódása), de akár érzékszervi vagy kognitív érintettség is kialakulhat. A betegség nem gyógyítható, azonban a tünetek életminőséget rontó hatása csökkenthető. Minél korábban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb esély van egy teljesebb élet kialakítására.

A tizenhat éves András is „CP-s”, ám ma már teljesebb értékű életet élhet, gimnáziumba járhat, többet mozoghat. Mindezt szülei kitartásának köszönheti, akik eltökélték, hogy lehetővé teszik a járás élményének megtapasztalását fiúk számára. Az édesapa egy személyre szabott, térdnél motorosan meghajtott járógépet tervezett és készítetett Andrásnak, majd az eszközt évről évre továbbfejlesztették. A sikersztori 2015-ben a Walkable Future Kft. megalapításával folytatódott, amit azért hoztak létre, hogy egy Európai Uniós pályázatot beadhassanak. Szűk egy hónapra rá a cég már egy nyertes Horizon 2020 pályázatot tudhatott magáénak. A siker nem jöhetett volna létre egy jól együttműködő csapat nélkül, aminek irányítója az ötletgazda édesapa volt. A fejlesztés és a pályázat megvalósításában mérnökök, egy ortetikus szakember, orvosok és egy pályázati koordinátor cég vett részt.

<
>

– Információ- és kommunikációtechnológia témában adtuk be a pályázatot azzal a céllal, hogy megtegyük az első lépést ahhoz, hogy az eszközt tovább fejlesszük és piacra vihessük – mondja Dr. Nagy Adél, a Walkable Future projekt koordinátora. Az egyébként mozgásszervi rehabilitáció területén dolgozó és kutató orvos hozzáteszi: a világon ez az első olyan aktív ortézis, ami cerebralis parezissel élő gyermekeknek készült. Alkalmas arra, hogy járjon vele a páciens, valamint felállást, leülést, fordulást, guggolást is lehet vele gyakorolni. Ezen felül a gép lehetővé teszi a lábak párhuzamos és ellentétes ütemű kinyújtását is, ami segítség a gyógytorna előtt bemelegítésnél. Úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos ortézist, aminek a térdízületére egy motort erősítenek (ettől „aktív ortézis”); ennek segítségével a beteg képes egyenes tartásban állni. Maga az eszköz könnyű súlyú, hordozható, irányítása egyszerű. Hálózatról és akkumulátorral is működik, feltöltés után 1,5-2 órát lehet használni.

Walkable Future
Dr. Nagy Adél: A világon ez az első olyan aktív ortézis, ami cerebralis parezissel élő gyermekeknek készült

Mint azt Dr. Nagy Adél elmondja, a pályázati forrásból egy kutatást kellett elvégezniük, amely alapján feltérképezték, hogy pontosan mekkora igény is van a járógépre az EU-n belül. A kérdőíves felmérést néhány uniós országban orvosokkal végezték és interjúkat készítettek beteg gyermekes szülőkkel. A visszaérkezett kérdőívek alapján egyértelműen pozitív volt a visszajelzés. Az is kiderült, hogy bár az érdeklődés nagy, a terméket anyagi okokból nehéz piacra vinni Magyarországon; mégsem tántorítja el a csapatot ennek kivitelezésétől, legutóbb az OEP általi befogadás feltételeit vizsgálták meg.

A cég nem áll meg a legújabb, negyedik prototípusnál; céljuk, hogy a járógépet még könnyebbé, korszerűbbé, biztonságosabbá tegyék. A jelen technikai lehetőségek mellett terápiás célokra tudják alkalmazni, hosszú távon viszont a beteg mindennapi tevékenységeit is szeretnék megkönnyíteni az eszköz segítségével. A mérnöki fejlesztések befejezése csak hetek kérdése, és a szoftverfrissítések is hamarosan befejeződnek. Az eszköz a fejlesztés és az engedélyeztetés után lesz forgalomba hozható, egyelőre még nem árusítják.

Walkable Future
A projekt koordinátora főállásban kutató orvos, a mozgásszervi rehabilitáció területén dolgozik

A projektvezető hozzáteszi: a programidőszak 2016 májusában zárul, de ez nem jelenti azt, hogy vége a Walkable Future projektnek. Az ortézis fejlesztésére további forrásokat fognak keresni, vagy újra pályáznak ebben a programban – ezúttal más partnerekkel együtt – a kutatás véglegesítésére.

 

˄