Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Mixdoor projekt

Budapest

Magyar zsonglőrök az élvonalban

Odáig rendben van, hogy a Cirque du Soleil a kilencvenes évektől kezdve új fejezetet nyitott a cirkuszművészetben, a határokat újra és újra áthágó folyamat azonban megállíthatatlan. Akik május 11-17. között elcsípték a Mixdoor projekt nyitányát a korábbi Haggenmacher sörgyárból kialakított budafoki Art Quarter Budapest központban, már láthatták az alapjait egy 2016 tavaszára elkészülő, európai szinten is egyedülálló újcirkuszi produkciónak. A magyar ötlet lényege, hogy a résztvevők egy rendkívül összetett projektben egyesítik a cirkusz, a színház, a zsonglőrködés és a tánc elemeit, és speciális vertikális, azaz faltánc előadást hoznak létre. Ehhez bevetnek mindent, amit csak lehetséges: különleges technikai eszközöket, mobil applikációt, 3D mappinget (videóvetítés) és fényfestést is.

A magyarok mellett görög, horvát és lengyel partnerek együttműködésével 2016-ban még 2-2 előadást rendeznek Torun (PL), Elefsina (GR) és Zágráb (CR) városában, elsőként pedig – a tervek szerint 2016 júniusában – Budapesten. Az előadásokat több, mint egy éves felkészülési időszak előzi meg, ezalatt az alkotók közösen hozzák létre a produkciót. Ebben a periódusban számos nyitott workshopot is tartanak a partnerországokban, amelyekhez akár helyi művészek is csatlakozhatnak.

 

Zsonglőrök az élvonalban

 

A Magyar Zsonglőr Egyesület és a Pro Progressione művészeti ügynökség közös kétéves nemzetközi programja 2015 tavaszán indult útjára, miután 2014 tavaszán beadott pályázatukkal elnyerték a Creative Europe Program (2014-2020) 200 000 eurós támogatását. – A projekt összetettsége, és az ehhez szükséges nemzetközi szakmai összefogás győzhette meg az Európai Bizottságot – véli a pályázatot menedzselő Pro Progressione igazgatója. Petrányi Barna ugyan nem zsonglőr, de jól ismerte az összehozható, megszólítható szereplőket. Egy erős, nyerésre esélyes pályázathoz pedig pont ez kellett. Ismerte többek között Gallyas Veronikát, a Magyar Zsonglőr Egyesület vezetőjét, aki szerint az egyesület tagjai nem csak a projekt ideje alatt profitálnak az együttműködésekből: – A workshopokon, találkozókon ismeretségek születnek, későbbi szakmai együttműködésekről esik szó – vetíti elő a későbbi lehetőségeket, miközben laza könnyedséggel buzogányokat passzolgat az offline:ontheater alapítójával, a Mixdoor projekt művészeti vezetőjével, Ben Glass-szel. Ben Glass tíz éve érkezett Svájcból Magyarországra, ő ismertette és honosította meg a vertikális tánc műfaját itthon. Meglehet, hogy a Mixdoor farvizén hozzá hasonlóan most magyar zsonglőrök is bekerülnek az újcirkuszi szakma trendeket formáló vérkeringésébe.