NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Lyme Diagnostics
Budapest
Történetek
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Edunet
Magyarok a Lyme-kór ellen
Rekord összegű támogatást nyert el DualDur-projektjével a Lyme-kór diagnosztizálásában élen járó hazai cég
Horizon 2020

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór problémájára hívta fel a figyelmet nemrég az Európai Bizottság egyik albizottsága. Határozati javaslatuk első oldalán külön megemlítették a magyar DualDur projektet, és több helyen is a Dr. Bózsik Béla Pál csapata által leírt kutatási eredményekre támaszkodnak. A DualDur az egyetlen módszer, amely közvetlenül vizsgálni tudja az adott minta fertőzöttségét. 35 év munkájának elismerése a Horizon 2020 SME Instrument-támogatás.

Az albizottsági ajánlás nemcsak a DualDur-projektet vezénylő Lyme Diagnostics Kft.-nek jelent forradalmi sikert, hanem azt is előrevetíti, hogy Európa átveheti a vezetést az Egyesült Államokban egyébként nagyon szigorú, túlszabályozott keretek között folytatott kutatásokkal szemben. Az unióban várhatóan sokkal több lehetőség lesz a Lyme-kór kísérleti diagnosztizálására, a gyógyhatás eredményességének ellenőrzésére és ennek köszönhetően a megfelelő gyógyítására is.
A cég a maga műfajában rekordösszegű, 3,5 millió eurós támogatást nyert el a Horizon 2020 SME Instrument (kkv-eszköz) forrásból. A DualDur-projekt 2018 áprilisában kezdődött, és két évig tart. Második fázisról beszélünk, itt a projektgazdák a már kiforrott módszer szakmai validációját és piacra való bevezetését tűzték ki célul.

Dr. Bózsik Béla Pál, a Johan Béla Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Szerológiai Laboratóriumának nyugalmazott főorvosa, a Lyme Borreliosis Alapítvány alapítója, kuratóriumának orvostitkára, a DualDur-projekt vezetője, a Lyme-kór kutatásának doyenje. Az ő nevéhez fűződik az a sok évtizedes munka, amelynek köszönhetően a Lyme Diagnostics Kft. alapjaiban változtathatja meg a Lyme borreliosis diagnózisáról alkotott képet.

Lyme Diagnostics
Dr. Bózsik Béla Pál, a Lyme-kór kutatásának egyik legnagyobb hazai alakja

 

– Rengetegen szenvednek a kullancsok által terjesztett betegségektől, és egyáltalán nincs megoldva a fertőzések diagnosztikája – hangsúlyozza dr. Bózsik Béla Pál –, az esetek nagy részében a szerológiai vizsgálat alkalmatlan diagnózisra. Pontosabban: nem mutatja ki a betegséget. A kezdetektől úgy véltem, hogy a patológia alapjaiban megmutatja a betegségek valós képét, és szerencsém volt, mert a kliniko-patológia egyik legjobb tanára, dr. Radnai Béla főorvos mellett dolgozhattam a Szent István kórházban. Így hamar megerősödött bennem a kliniko-patológiai szemlélet. Később erre alapoztam az elmúlt 35 évben a Lyme borreliosis terén végzett kutatómunkámat – mondja a projektvezető. Hangsúlyozza: – A DualDur arra jó, hogy magát a kórokozót segít kimutatni. A szerológiai vizsgálatok azért nem elég érzékenyek, mert az esetek több mint felében az ellenanyagválasz nem megfelelő, vagy mert a szervezet kimerült, vagy a kórokozó károsító hatása miatt. Ráadásul a baktérium és a szervezet között keresztreakció is kialakulhat, ami jól eséllyel indít el autoimmun folyamatokat. Még az első tünet, a közismert, vándorló bőrpír is sokszor olyan halvány, vagy olyan helyen van, hogy a páciens észre sem veszi. A kimutatást az is nehezíti, hogy kórokozó rendkívül sérülékeny, ha kikerül a szervezetből, hamar elpusztul – mondja a szakember.

Dr. Bózsik Béla Pál szerint a fertőzöttek éveken, akár évtizedeken keresztül együtt élhetnek a Lyme borreliosis betegséggel anélkül, hogy tudnának róla. Ez azért is lehetséges, mert a kórfolyamat rendkívül hullámzó. Ebben a libikókajellegű állapotban a szervezet például az időjárás változásaira, a lelki folyamatokra is érzékenyebben reagál. Magyarországon az évi mintegy húszezerre becsült fertőzés „elbújik” a lakosság körében, és sokszor csak későn alakul ki a betegség tünete, illetve gyakran elmarad annak vizsgálata, hogy ez a kór állhat-e a klinikai tünetek hátterében.

Lyme DiagnosticsA magyar erdők kiemelten kullancsfertőzöttek

A fejlesztés 35 éve alatt először a 2000-es években merült fel a piacon való megjelenés igénye. Ám akkoriban annyira feltörekvőben voltak a modern orvosi technológiát alkalmazó vizsgálatok, hogy nehézkesnek bizonyult az értékesítés. A 2010-es évektől azonban új lendületet vett az érdeklődés Bózsikék módszere iránt: a jelentős újítások, forradalmi eljárások ellenére bőven jelentkeznek panaszos emberek. A visszajelzések alapján kiderült, hogy akik a tudományos módszerként útjára indított DualDur mellett tették le a voksukat, elégedettek, és egyedüli módszerként ezt az eljárást szeretnék a jövőben alkalmazni.
A forgalomba hozatalnak a szakmai validáció hiánya volt csak az akadálya. Az SME Instrument-nyertes projektjük most arról szól, hogy a piacon való megjelenéshez szükséges klinikai validációt megszerezzék. Ez most a több országban megtervezett, prospektív klinikai vizsgálatok útján történik. A támogatás ezen komoly felkészültséget igénylő munka költségeit fedezi, mivel egy minden eddiginél érzékenyebb módszert a megfelelő gold standard vizsgálat megléte nélkül kell igazolni.

„Hiszem, ha látom” – ez lehetne a DualDur szlogenje: direktben kimutatják, „látják” a kórokozót, amely a beteg vérében van. Egyszerűsítve: leveszik a pácienstől a vért, és a benne található baktériumokat koncentrálják, azokat vizsgálják. A Lyme Diagnostics Kft.-nek már most megvannak a partnerei, amelyek tárt karokkal várják a validációt (mindhárom pillérből: az egészségbiztosítás, az orvosok és laborok részéről). Amennyiben az unió komolyan gondolja a Lyme borreliosis-problematika hangsúlyozottabb kezelését, a magyar cég jogosan érezheti nyeregben magát. Az üzleti lehetőségek mellett viszont a csapat számára talán még fontosabb, hogy számtalan beteg szenvedését tudják enyhíteni: ez a motiváció tartotta össze őket az elmúlt évtizedekben.

Horizon 2020
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Hungaro Lux: magyar cég fejleszti az automotív világítástechnika következő generációját
Hungaro Lux Light Kft
Budapest
Horizon 2020
Szektorközi kapcsolatépítés
Értékteremtés a mezőgazdasági és erdészeti szektorban
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
Horizon 2020
Tapintva látás
Forradalmi nyomtatási eljárás vakok és gyengén látók számára
Central European Research Centre
Budapest
Horizon 2020
Tűk a szénakazalban
Gyógyszerkutatási vegyületeket tartalmazó online platform létrehozása
mcule.com Kft
Budapest
Horizon 2020
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Forradalmasíthatja a légi navigációt a hobbiprojektnek indult fejlesztés
Aero Glass
Budapest
Horizon 2020
Budapest, startup főváros
Be-novative: egy szoftver kihívásaink kreatív megoldásáért
Be-novative Hungary
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat