NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
A történet hangban
Történetek
Syreon Kutató Intézet
Syreon Kutató Intézet
Polyphony
Netis Zrt.
Optimal Optik
BNPI, KNPI, KMNPI, MME, ELMŰ
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
Horizon 2020

A COURAGE nemzetközi kutatóprogram a Horizon 2020 program támogatásából valósul meg. A projekt hazai koordinátora a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, amely a többi magyar partnerrel együtt összesen 806 263 euróból gazdálkodhat. A 12 hazai és külföldi egyetem és kutatóintézet célja, hogy az államszocializmus időszakának kelet-európai ellenzéki kultúráját az összeurópai szellemi örökség részévé tegye.

A rendszerváltás környékén sokan és sokat foglalkoztak az ellenkulturális vagy underground mozgalmakkal, de összességében mindez nem vált európai közkinccsé. Miért lenne kár, ha a kultúrának ez a rétege feledésbe merülne, és mit lehet a felejtés ellen tenni? Erről kérdeztük Horváth Sándort, a COURAGE projekt kutatásvezetőjét:
– Nem kizárólag nagyhatalmi játszmák eredményezték a kommunista rendszer bukását, a “földalatti” civil szerveződések és a kulturális szféra ellenállása is gyengítette azt. Ma már erre nem sokan gondolnak, Nyugat-Európában rendre a tettes és az áldozat szerepe jut eszébe a külföldieknek – fogalmazott a történész. – Azért pályáztunk több neves európai egyetemmel, kutatóintézettel a kiválósági alapon odaítélhető Horizon 2020 program felhívására, hogy a kulturális ellenállás történetére és a társadalomra gyakorolt hatására irányítsuk a figyelmet.

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Horváth Sándor, a COURAGE projekt kutatásvezetője

Bár tizenöt kelet-európai országra és a kelet-európaiak nyugati diaszpóráinak gyűjteményeire terjed ki a kutatás, részt vesz benne az Oxfordi Egyetem és a dublini Trinity College is. Utóbbi intézmények munkatársai az államszocializmus idején nyugatra menekült kelet-európaiak ellenkulturális tevékenységét vizsgálják: miként nyújtottak alternatívát hazájuk „hivatalos” kultúrájához képest? A nemzetközi konzorcium egyes partnerintézményei – saját nyelvükön és angolul – online adatbázist hoznak létre, amely az underground mozgalmak történetéhez kapcsolódó köz- és magángyűjtemények részletes leírását nyújtja. A tervek szerint a projektidő letelte után maguk a felhasználók bővíthetik majd az adatbázist további értékek hozzáadásával.

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy a projekt eredményei a szakpolitika részévé váljanak

A gyűjtemények tárgyainak, dokumentumainak, audiovizuális tartalmának felkutatása és regisztrálása még önmagában nem elegendő. A COURAGE szeretné elérni, hogy térségünk után a nyugati történelemoktatásban is hitelesebben jelenjék meg. A projekt munkatársai ezért online tananyagot fejlesztenek a középiskolák és a felsőoktatás számára: erre építve igyekeznek ösztönözni, hogy a fiatalok is árnyaltabban gondolkodjanak a korszakról.

Kiállítás is készül, mely a fellelt emlékek széleskörű bemutatását célozza. A COURAGE más nagy európai tudományos vállalkozásokkal karöltve szeretné elérni, hogy a brüsszeli Európai Történelem Házában, a volt szovjet blokk kulturális értékei hangsúlyosabban jelenjenek meg. A konzorcium több dokumentumfilm-fesztivált, kerekasztal-beszélgetést is rendez a témában Budapesten, Prágában, Varsóban és Bukaresten.

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
A COURAGE csapata

Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy a projekt eredményei az uniós szakpolitika részévé váljanak – fejtette ki Horváth Sándor. Arra kell felhívni a politikusok figyelmét, hogy akik itt, a kommunista korszakban megtűrve és félig-meddig titokban alkottak, a nyugat-európaiakhoz hasonlóan sok mindent hozzátettek az európai gondolkodáshoz. A COURAGE kutatóprogram távlati célja, hogy minél nagyobb figyelem irányuljon nemcsak országos, de uniós szinten is az államszocialista rendszerek alatti kulturális ellenállásra.

Creative Europe
Helyzetbe hozzák a művészeket
Külföldi tehetségek bemutatása Magyarországon, és a hazai művészeknek külföldi munkalehetőség
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Budapest
Horizon 2020
Platform a betegekért
ICT4Life: Informatikai szolgáltatások az idősek életminőségének javításáért
Netis Zrt.
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest
Horizon 2020
Precíz barázdáltság
Csúszótömítésekhez használt eszközök textúrájának optikai ellenőrzése magyar fejlesztéssel
Optimal Optik
Budapest
Europe for Citizens
Útmutatás az élethez
Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban
„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Budapest
Justice
Bántalomra oltalom
Képzés a visszaéléseknek kitett gyermekek megsegítéséért
MDAC
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat