NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
WWF Magyarország Natura 2000
Budapest
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
Noran Libro Kiadó
Országos Kriminológiai Intézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
NFM-MFK-FM
LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
Szakmai diskurzus az erdőkezelésről
A magyarországi Natura 2000 területek védelmének elősegítése és összehangolása
LIFE

Bár hazánkban az erdők létét nem fenyegeti közvetlen veszély, az erdeinkben dolgozó szakemberek együttműködésére, és ezáltal a Natura 2000 hálózat erdőinek hatékonyabb védelmére nálunk is szükség van. Ezt az igényt felismerve kezdeményezte a WWF Magyarország a LIFEinFORESTS projektet, melyre a konzorciumvezető intézmény 330 635 euró közvetlen európai uniós forrást nyert el.

2017. március 21-22-én Sopron egészen egyedülálló LIFE rendezvénynek adott otthont: a LIFEinFORESTS projekt szervezésében az Élő Erdő Konferenciára több mint kétszáz résztvevő érkezett – köztük számos rangos szakember –, akik a Natura 2000 területeken folyó erdőkezelésről és -gazdálkodásról cserélhettek tapasztalatokat. Ilyen témában Magyarországon még sosem jött össze ennyi szakember, a hat külföldi és tizenegy hazai előadó beszédei teret nyitottak a nemzetközi szintű párbeszédre.

Bódis Pál, a projekt vezetője elmondja: annak ellenére, hogy a projekt nem egy tipikus erdőméröki feladat, nagy lelkesedéssel vágott bele abba, hogy egy olyan, közös gondolkodásra és párbeszédre ösztönző munkafolyamatot vezethessen, melyre eddig még nem volt példa a szektor szereplői között. – Megpróbáltuk az összes célcsoportot lefedni, akik aktívan vesznek részt az erdők működtetésében; ezalatt főként a magánerdő-tulajdonosokat, erdészeti szakirányítókat, állami-, és magán erdőgazdálkodókat, erdészeti és természetvédelmi hatósági szakembereket, nemzeti parki szakértőket, és tudományos területek képviselőit értem. A laikus közönség megszólítása ezúttal nem tartozott a projekt célkitűzései közé – fejti ki a koordinátor.

WWF Magyarország Natura 2000
Bódis Pál, a projekt vezetője nagy lelkesedéssel vágott bele a feladatba, hiszen hasonlóra még nem volt példa a szektor szereplői között

Fontos a professzionális közönség álláspontjainak közelítése, a hazai erdőkben a természetvédelmi értékek és a természetközeli gazdálkodás erősítése. A különböző ágazatok más-más szempontokat tartanak szem előtt, és mivel ők gyakorolnak közvetlen hatást az erdők életére, fontos, hogy különböző fórumokon megismerhessék a többi szereplő munkáját, megismerjék szempontjaikat, megvitathassák azokat. 

<
>

A pályázat komplexitását jól mutatja, hogy a négy éves időtartamban mintegy harminc akciót valósít meg a nyolc partner (melyek közt találhatók nemzeti parkok, erdészeti érdekképviseleti szervezetek, állami erdőgazdaság, de még nonprofit kommunikációs ügynökség is). A nemzetközi konferencián kívül számos workshopot, hat belföldi és hat külföldi tanulmányutat, és információs kampányokat is szervez; nemrég ért véget a magánerdő-gazdálkodókat megszólító 15 alkalmas turné, ahol a közönség arról kaphatott információkat, hogy a gazdasági érdekek érvényesülése mellett hogyan működhet a természeti értékeket megőrző, erdei élőhelyeket teremtő gazdálkodás.

WWF Magyarország Natura 2000A WWF LIFEinFORESTS projektcsapata

Emellett „kézzelfogható”, maradandó eredményei is vannak a projektnek: szakirodalmak, kézikönyvek, egyszerűbb útmutatók születtek, melyek mind az erdei szakemberek munkáját segíthetik. Emellett a kommunikációs tevékenység is nagyon fontos: nagy példányszámú újságot adtak ki a nemzeti parkok, elkészült egy film is, ami az Élő Erdő Díjjal kitüntetett magánerdő-gazdálkodókat és munkájukat mutatja be. A lifeinforests.eu oldalon pedig naprakészen elérhetők a projekt eredményei interaktív vagy letölthető formában. Bódis Pál elmondta: biztos benne, hogy a projektben megszólított több ezer szakember szemléletében maradandó hatást érnek el. De ha már tapasztalatokról van szó, a koordinátor kiemelte, projektjükben kulcsfontosságú volt az, hogy az egyes célcsoportokat hogyan szólítja meg a projekt: – Az erdőtulajdonosok például nem reagáltak az email-es megkereséseinkre, nekik kétezer-ötszáz kézzel írott levelet küldtek ki, hogy eljöjjenek a számukra szervezett eseményekre. De összességében megérte a fáradozás, hiszen az ágazatok képviselőinek közös fórumokat tudtak teremteni, ahol a mindennapi gyakorlat kihívásaitól az átfogóbb folyamatokig számos kérdést vitathatnak meg.

LIFE
Nyerő helyzetben a túzok
Légvezetékek megszüntetésével és szemlélet-változtatással emblematikus nagymadarunkért
BNPI, KNPI, KMNPI, MME, ELMŰ
Creative Europe
Színház digitális bennszülötteknek

Kolibri Színház
Budapest
Horizon 2020
Szektorközi kapcsolatépítés
Értékteremtés a mezőgazdasági és erdészeti szektorban
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
LIFE
Magtól magig
Vadon élő növények magvainak begyűjtése és hosszú távú megőrzése
Növényi Diverzitás Központ
Tápiószele
LIFE
Előzzük meg az erdőtüzeket!
Oktatási és képzési program Magyarországon
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága
Budapest
LIFE
A sikeres LIFE-projektekért
Emelkedőben a magyar környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai pályázatok
NFM-MFK-FM
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat