NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Kárpátikum Alapítvány
Eger
A történet mesében
Történetek
Focusfox
Metropolis Media Group
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
Szépírók Társasága
OptoForce Kft.
Vissza a földekre!
Ifjúsági cserék a fenntarthatóság szellemében
Erasmus+

Több mint száz határon túli és anyaországi önkéntes fiatalt mozgattak meg az egri Kárpátikum Alapítvány 47.192 euró Erasmus+ forrással támogatott programjai 2015-ben. Mindhárom ifjúsági csere fenntartható szemléletre, tudatos életvitelre, a vidék és a földek visszahódítására, közösségépítésre ösztönözte a résztvevőket. Az alapítvány uniós projektjeivel is egy a jövőjéről felelősen gondolkodó generáció szemléletformálásán dolgozik.

Könyvtárnyi szakirodalom szól az ezredforduló utáni generáció realitásvesztéséről, kütyüfüggőségéről, jövőképtelenségéről. Arról, hogy ha ez így megy tovább, tömegek élhetnek le egy életet a természettől eltávolodva, elbutított fogyasztóként valamelyik nagyváros süllyesztőjében. – Egyre nagyobb problémát jelent, hogy a fiatalok nem látnak lehetőséget a mezőgazdaságban, az önellátásban. A vidék lassan teljesen elöregszik, elnéptelenedik. Olyan tudás vész el, melyet a fiatal generációnak kellene továbbvinnie – részletezi a problémát Kajati György területfejlesztő geográfus, az Eszterházy Károly Főiskola docense, a Kárpátikum Alapítvány vezetője, aki egyben a szervezet sikeres 2015-ös Erasmus+ ifjúsági cseréinek egyik résztvevője. A csereprogramokat fiatal alapítványi önkéntesek tervezték és valósították meg határon túli partnerszervezetek fiataljaival együttműködve.

Kárpátikum AlapítványGazdálkodás élőben – a hangsúly a gyakorlati képzésen volt

Az alapítvány április közepén éppen erre a problémára fókuszálva szervezett projektet Noszvaj-Várkúton két határon túli (erdélyi és vajdasági) partnerszervezet 36 önkéntesével. – Nyugat-Európában már régóta létezik mozgalom – Reclaim the fields!, azaz Vissza a földekre! –, amely felhívja a figyelmet erre a generációs problémára, és igyekszik szemléletformálással, tudásátadással visszavezetni a fiatalokat a vidéki élethez – mondja a program ötletgazdája, Barabás Janka. – Az egyhetes programban kapott tudással, gondolkodásmóddal a résztvevők ennek a szárnyait bontogató, egész Európára kiterjedő mozgalomnak lehettek a részei a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elv szellemében – teszi hozzá.

A hangsúly a gyakorlati képzésen volt. A vajdasági, erdélyi és anyaországi fiatalok meglátogattak egy egri közösségi kertet, a balatoni „Pannon-tanyát”, Mészáros Ákos szőlőmagolaj-készítő kisüzemét, számos jó gyakorlatot ismerhettek meg, mert – ahogy az ifjúsági programvezető mondja – csak így győzhetők meg arról, hogy a vidéki élet valós perspektíva. – Az önkéntesek hátrányos helyzetű térségekből érkeztek, a gyakorlati tudás számukra kiemelten fontos, hiszen térségük felzárkózásához, fennmaradásához szükség lesz rájuk – hangsúlyozza.

<
>


Márciusban és szeptemberben két külön cserehét szólt az energetikáról. A márciusi Energia Demokrácia Mindenkinek! programban 54 önkéntes nyert betekintést Abaúj megyében az Európai Unió energiapolitikájába, a szeptemberi Sweet Life programban pedig további 30 erdélyi és felvidéki, 16-25 év közötti fiatal kapott energetikai képzést a Tisza-tó mellett, Sarudon. A szeptemberi turnusban külön téma volt Eger és környéke energiatérképe, Magyarország lehetőségei a megújuló energiákkal kapcsolatban. Élményt is zsúfoltak bőven a programba a szervezők. Látogatás a Kiskörei vízlépcsőnél, a tiszaörvényi tanösvényen, a poroszlói ökocentrumban, sörkollektor- és aszalógépszemle Egerben, sorolja a projektvezető, Léhi Ádám.

Kárpátikum Alapítvány
Vidékmentéstől az energetikáig

Az élmények hatása nem számokban mérhető, de tény, hogy három hét alatt összesen 47.192 euró direkt brüsszeli pályázati forrásból több mint száz határon túli és anyaországi önkéntes fiatal kaphatott erős benyomást arról, hol és hogyan is lehet élet a nagyvárosi konzumvalóságon túl.

 

Erasmus+
Új idők új szele a cirkuszban
Cél a tanári kar szemléletváltását segítő továbbképzés
Baross Imre Artistaképző
Budapest
Europe for Citizens
Együtt a fiatalság
Helyi hagyományok és testvérvárosi kapcsolatok ápolása a jövő nemzedékeiért
Solymár Nagyközség Önkormányzata
Solymár
Erasmus+
Tegyünk többet a betegbiztonságért!
Új szemléletű képzésmódszertant fejlesztenek ki az Egészségügyi Menedzserképző Központ munkatársai

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Budapest
Europe for Citizens
A kommunizmus igazi arca
A totalitárius rendszerről a 16-20 éves korosztálynak
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Budapest
COSME
A Kárpát-medence édenkertje
Kevéssé ismert turisztikai célpontok bemutatása az Európai Unióban
Magyar Turisztikai Ügynökség
Budapest
Horizon 2020
Szoftver a jövőnek
Magyar megoldás a hatékony munkavégzéshez
BaseWalk
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat