NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Miskolci Egyetem Logisztikai Intézet
Miskolc
Történetek
Atractor Kft.
Edunet
Kispest Sport Egyesület
MOME
mcule.com Kft
Csip-Csup Csodák Magánóvoda
Együttműködésben a siker
Kutatás és tananyagfejlesztés a logisztika területén
Horizon 2020

Erős, aktív szakmai kapcsolat a projektpartnerekkel – röviden így lehetne összefoglalni a Horizon 2020 nyertes UMI-TWINN projekt lényegét, melynek célja a Miskolci Egyetem tudományos kiválóságainak és kutatási kapacitásainak megerősítése a logisztika területén. A 498 000 euróból létrejött programban kiemelkedő külföldi intézetek tapasztalatait használják fel, a velük való kapcsolatépítésről dr. Illés Béla intézetigazgató-projektkoordinátor beszélt.

Korszakalkotó konferenciára készülnek az UMI-TWINN projekt tagjai, melyet 2017. május 22-én tartanak a budapesti Intercontinentalban. A nemzetközi rendezvény alapvető témája az Ipar 4.0. és Logisztika 4.0. stratégiák lehetőségeinek és kihívásainak kiaknázása, a konferencia megnyitóját Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogja tartani. Mivel Magyarországon a logisztika tudománya mind az oktatásban, mind a fejlesztésben alulértékelt, a közelgő esemény új utakat nyithat meg a szektor képviselőinek. Persze az, hogy idáig eljutottak, nem öt percbe telt.

Dr. Illés Béla egészen messziről, több tíz év távlatából kezdi a történetet. Ő maga már tizenhét éve vezeti a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetét, de már a hetvenes-nyolcvanas években is koordinált ifjúsági cseréket az intézmény partnereivel, elsősorban a németországi Fraunhofer-Gesellschaft alapítvánnyal (amellyel nem mellesleg hatvan éves már az együttműködés). Több száz magyar hallgató jutott el így külföldre, számos diplomatervezés is kikerekedett ezekből az utakból. Az évek során közös konferenciákat, kutatásokat is folytattak a németekkel, szinte magától értetődően vetődött fel a kérdés, hogy közösen pályázzanak az EU-hoz támogatásért.

Miskolci Egyetem Logisztikai Intézet
Dr. Illés Béla tanszékvezető-koordinátor: „Projektünk sikere azon múlott, hogy milyen kapcsolati rendszere van az intézménynek”

– Projektünk sikere azon múlott, hogy milyen kapcsolati rendszere van az intézménynek. Meghatározóak a német partnereink, de görögökkel, balkáni országokkal és lengyelekkel is aktív kapcsolatot ápolunk. Ami lényeges, hogy az együttműködési megállapodás semmit sem ér önmagában – ha nincs meg az oda-vissza csatolás a két intézet között, akkor leül a kontakt. Fontos elmondani, hogy a kooperációk nem csak a pénztől függnek, sokkal inkább a kitartástól, szívósságtól, és nem utolsó sorban a baráti hangvételtől – avat be minket a sikeres projekttervezésbe a professzor.

<
>

UMI-TWINN nyári egyetem Grazban, 2016-ban

Az UMI-TWINN ötletét végül három szervezettel adták be, a már említett Fraunhofer Intézettel, a Grazi Egyetemmel és egy luxemburgi céggel közreműködve. A projekt elsősorban a Miskolci Egyetem oktatási tananyagának korszerűsítését célozza meg, ezen belül is három témát: a logisztikai rendszerek és hálózatok tervezését; az intelligens szállítórendszereket; és az anyagmozgató berendezések dinamikai vizsgálatát.

A fejlesztést rövidtávú oktató-kutató cserékkel, workshopokkal, konferenciákkal, nyári egyetemi képzésekkel, német szakmai nyelv oktatással és szaknyelvi szótár megírásával, illetve disszeminációs tevékenységekkel akarják véghezvinni. Brüsszel felé vállalt kötelezettségeiket máris túlteljesítették, hiszen rengeteg közös publikáció, rendezvény, és csereút jött létre a projekt támogatásából. Az intézetvezető szerint a program nagy lehetőséget teremt az új, külföldön már bevált, itthon még nem ismert módszerek megismertetésére, és a személyes kapcsolatok kialakítására. Minél több helyen megjelennek a magyar szakemberek, annál jobb, hiszen ez további ajtókat nyithat meg számukra Európában és a világban.

Miskolci Egyetem Logisztikai IntézetA tanszékvezető szerint a magyar kutatók élvonalba kerülhetnek ebben az ágazatban

Ugyanakkor dr. Illés Béla hozzáteszi, nemcsak a tudományos eredmények (impact faktoros cikkek) lényegesek, hanem maga a gyakorlati haszon is (azaz az ipari hasznosíthatóság, és a kézzelfogható eredmények) a valóban sikeres projekthez.

Hiszen az EU-nak is az éri meg, ha olyan projektet támogat, melynek kézzelfogható eredménye lesz az ipar és a gazdaság számára. Az UMI-TWINN-nel az új generációk nyerhetnek legtöbbet, szakmai útjaikat az unió fedezi, de az egésznek akkor van értelme, ha élnek a lehetőséggel, és építik a kapcsolati hálójukat. Ha ez sikerül – tekintve, hogy a jelenleg kevéssé ismert logisztika tudományág mekkora jövő előtt áll – a magyar kutatók élvonalba kerülhetnek ebben az ágazatban.

 

Horizon 2020
Időben a cukorbetegség ellen
Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Debrecen
Horizon 2020
Adattovábbítás felsőfokon
Nagyfelbontású képátvitel tömörítés és késleltetés nélkül
Lightware Kft.
Budapest
Horizon 2020
Szoftver a jövőnek
Magyar megoldás a hatékony munkavégzéshez
BaseWalk
Budapest
Horizon 2020
Parlag helyett bioüzemanyag
Új módszertan fejlesztése és alkalmazása a bioenergetikai szektorban
Geonardo Kft.
Budapest
Horizon 2020
Platform a betegekért
ICT4Life: Informatikai szolgáltatások az idősek életminőségének javításáért
Netis Zrt.
Horizon 2020
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Hungaro Lux: magyar cég fejleszti az automotív világítástechnika következő generációját
Hungaro Lux Light Kft
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat