NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika
Debrecen
A történet hangban
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Versenyfutás az idővel
A stroke nemzetközi, multicentrikus vizsgálata
Horizon 2020

257 600 euró közvetlen európai uniós forrást nyert a Debreceni Egyetem egy kilenc országot felölelő konzorcium tagjaként a Horizon 2020 Program PRECIOUS (PREvention of Complications to Improve Outcome in elderly patients with acute Stroke) projektjében, melyben a szélütés kimenetelének javítását tűzték ki célul a kutatók. A Nyerő Magyarok csapata ezúttal dr. Csiba Lászlót, az egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóját kérdezte a vizsgálatról.

Középkori forrásokból tudjuk, hogy már I. András királyunk is szélütés áldozata lett, és megbénult. Hátralévő életében hordágyon kellett szállítani a cselekvésképtelen uralkodót. Vajon mi okozhatta betegségét a XI. században, amikor elméletileg még sem a rohanó, stresszes életmód, sem a dohányzás nem ütötte fel fejét Európában? Sajnos a szélütést, más néven stroke-ot, mely az agy területeinek károsodásából jön létre, rengeteg tényező kiválthatja: mozgásszegény életvitel, egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, túlzott alkoholfogyasztás, cukorbetegség, stb.

A stroke mára népbetegséggé nőtte ki magát Magyarországon, körülbelül száznyolcvanezer beteget tartanak számon, ez a mennyiség évente negyvenöt-, ötvenezer új esettel gyarapodik. Nálunk nagy átlagban az idősebb, hatvan, hetven éves korosztály a legveszélyeztetettebb, férfiaknál hatvannyolc, nőknél hetvennégy év a kritikus életkor szélütés szempontjából. Ám a stroke azért is veszedelmes kór, mert a szociális következményei is súlyosak: a sokszor bénult, életképtelen betegek környezetüket is magukkal ránthatják, és rendkívüli próbának tehetik ki a hozzátartozókat.

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika
Holland kutatócsoport indította el a Horizon 2020 pályázatot, melybe meghívást nyert a Debreceni Egyetem, dr. Csiba László klinikaigazgató koordinálásával

Az Európai Parlament már egy évtizede foglalkozik hangsúlyosabban a stroke kérdésével, a politikusok nemzetközi szintű összefogást javasoltak, amely javíthatja a betegség kimenetelét. Holland kutatócsoport indította el a Horizon 2020 pályázatot, melybe meghívást nyert a Debreceni Egyetem, dr. Csiba László klinikaigazgató koordinálásával: - Magyarországon Debrecenben a legjobb és leggyorsabb a reakció szélütés esetében, az esetek húsz százalékában tudunk beavatkozni. Ez európai és világszinten is figyelemre méltó eredmény, hiszen az Egyesült Államokban is az érintettek kevesebb mint tíz százalékánál tudják végrehajtani a további szövődményeket kiváltó vérrögoldást – mondja a professzor.

A PRECIOUS projektben kilenc ország nyolcvan intézete vesz részt, hazánkból tizennégy kórházi osztály kapcsolódott be a munkába. Alapvetően azt vizsgálják a négy éves időtartam alatt, hogy a szélütés szövődményeinek kialakulása előtt vagy után jobb beavatkozni. Ehhez összesen háromezer-nyolcszáz, hatvanhat éves vagy idősebb pácienst tesztelnek aszerint, hogy a betegség korai stádiumában beadott lázcsillapítók vagy antibiotikumok hogyan hatnak a stroke kilencven napos kimenetelére.

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika
Dr. Csiba László professzor, klinikaigazgató: Akut közbelépés csak a szélütés utáni első órákban lehetséges

Természetesen a legjobb az azonnali beavatkozás. Dr. Csiba László kifejti, akut közbelépés csak a szélütés utáni első órákban lehetséges. Ha egy órán belül megnyitják a beteg vénáját, kettőből egy beteg tünetmentessé tehető, vérrögoldás pedig négy és fél órán belül lehetséges. A kutatóorvos hozzáteszi, a magyar betegek állapota átlag alatti: a sok dohányzás, a rossz táplálkozás és a mozgáshiány miatt súlyosabb a helyzet, mint Európa nyugati országaiban, de még mindig jobban vagyunk, mint például Oroszország lakossága.

Tehát van bőven tennivaló. A PRECIOUS projekt segítségével a kutatók bíznak benne, hogy rálátásuk nyílik a gyógyszerek helyes alkalmazására, és a stroke hat szintű skáláján a 0,1,2 szintű páciensek állapota javulásnak indul majd.

Horizon 2020
Jövőmentő szupernövények
Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég
Vegaalga
Makó
Horizon 2020
Parlag helyett bioüzemanyag
Új módszertan fejlesztése és alkalmazása a bioenergetikai szektorban
Geonardo Kft.
Budapest
Horizon 2020
Pillanatkép a félelemérzetről
Áldozattá válás, bűnözéstől való aggodalom, szociális sérülékenység Európa nagyvárosaiban
Országos Kriminológiai Intézet
Budapest
Horizon 2020
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Small Bodies Near and Far: ismeretanyagbővítés a Naprendszerben keringő kiségitestekről
MTA CSFK Csillagászati Intézet
Horizon 2020
Az integrált ellátásért
Cél a több krónikus betegségben szenvedők összehangolt gyógyítása és ápolása
Syreon Kutató Intézet
Budapest-Kaposvár-Pécs
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat