NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Syreon Kutató Intézet
Budapest-Kaposvár-Pécs
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Az integrált ellátásért
Cél a több krónikus betegségben szenvedők összehangolt gyógyítása és ápolása
Horizon 2020

Nyugat-Európában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a több krónikus betegségben szenvedők integrált ellátására, az egészségügyi és szociális tevékenységek összehangolására. A magyar ellátás egyik alapproblémája, hogy túlságosan szegmentált, ami különösen nehézkessé teszi a gyógykezelést. A SELFIE projekt ezen a problémán segítene két jó hazai példa bemutatásával, és a jó modell értékeléséhez szükséges eszközök kidolgozásával. Magyar részről a SYREON Kutató Intézet vesz részt a holland irányítású projektben. Dr. Pitter János György kutatóval beszélgettünk a SYREON-ban.

A hazai egészségügy erősen szegmentált: a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás egymástól szeparáltan működik, amely nehézkessé teszi a krónikus betegek összehangolt ellátását. Ha egy stroke-os betegnél például felmerül a daganatos betegség gyanúja, akkor a horizontálisan elkülönülő egészségügyi szereplők (a stroke-kal vagy a daganatos betegséggel foglalkozók) kezelik, és a járóbeteg-ellátástól a kórházig vertikálisan is szeparáltan folyik az adott beteg vizsgálata, ellátása. Tehát betegségek szerint, és az ellátórendszeren belül sem feltétlenül van meg a kapcsolat az adott beteget kezelő orvosok, intézmények között. Egy másik példa: a beteg szívműtéten esik át, majd hosszú ideig véralvadásgátló készítményt szed. Közben a székletében vért találnak, elvégeznek egy endoszkópos vizsgálatot, és találnak egy daganatot. Kialakul a dilemma: ha ki kell operálni a daganatot, akkor a véralvadásgátlós kezelést fel kell függeszteni, ami a szívprobléma szempontjából kockázatot jelent. Ha „békén hagyják” a daganatot – mert első a szív –, akkor viszont a daganat progressziójával kockáztatják a beteg állapotát. Ezekben az esetekben az orvosok természetesen optimális megoldást keresnek – a SELFIE alapvetése azonban az, hogy a szakorvosok ezt ne külön-külön tegyék, hanem a hasonló esetekben közös, összehangolt döntés születhessen, amelyben minden kockázatot megfelelő súllyal, együttesen figyelembe vettek.

– A SELFIE egyik előzménye az Icare4eu elnevezésű projekt volt, amelyben Európa-szerte integrált egészségügyi modelleket kerestek a több krónikus betegséggel küzdők ellátására. Száznál több modellt azonosítottak a földrajzi Európa területén, sajnos annak idején egyetlen példaértékű modellt sem találtak a Visegrádi-országokban – mondja Dr. Pitter János György kutató, a SYREON munkatársa, a SELFIE hazai projektfelelőse.

Syreon Kutató Intézet
Prof. Vokó Zoltán, a Syreon orvos-igazgatója, és Dr. Pitter János György kutató, a SELFIE projektfelelőse

A SELFIE egyébként a Horizon 2020 5 és fél millió eurós támogatásával valósul meg, a magyar tagnak ebből 429 000 euró jut. Amikor a SELFIE indult, azt a célt tűzték ki a projekttagok, hogy minden résztvevő országból két ígéretes integrált ellátási modellt részletesen kielemezzenek, és mint legjobb európai gyakorlatot bemutassanak – más tagállamok hasznára. – Keresnünk kellett Magyarországon jó modelleket – folytatja Dr. Pitter János György. – Az volt a szerencsénk, hogy már az Icare4eu indulása után, de még a SELFIE előtt elindult Kaposváron az Onkonetwork nevű modell, kórházi főigazgatói kezdeményezésre. A kaposváriak felismerték, hogy a daganatos betegek az első gyanú észlelésétől a terápia megkezdéséig megengedhetetlenül sok időt töltenek el az egészségügyi rendszerben, ami természetesen nagyon ineffektív. Hosszúak a várólisták, a beteg sokszor azt sem tudja, melyik orvoshoz forduljon a leletével. Az Onkonetwork modellben prioritást kaptak a betegek: 30 nap alatt minden kivizsgálásnak meg kell történnie, a 30 napot követő két hétben pedig meg kell kezdődnie a kezelésnek. Ez a modell elsősorban daganatos betegeket céloz, viszont esetükben sajnos gyakran előfordulnak többszörös krónikus betegségek – így az Onkonetwork példamutató modellje adta magát a SELFIE számára – mondja a Syreon munkatársa. Második példának egy palliatív ellátási modellt választottak ki Pécsről, amely szintén a betegek komplex igényeit helyezi reflektorfénybe. Az integráció lényegeként a pécsi minta jól szemlélteti, hogy az otthoni, a szociális és egészségügyi ellátást hogyan lehet jól összehangolni.

Azon túl, hogy a SELFIE a tagországokban ezeket a modelleket azonosítja, bemutatja és értékeli, mérföldköve lesz majd a projektnek maga az értékelési rendszer kidolgozása is. Vagyis az a metodika, amellyel a példaként bemutatott modelleket értékelni lehet.

Mint azt Dr. Pitter János György elmondja, a Syreon három hullámban végezte és végzi az értékelő munkát: először interjúkat készítettek 15-20 szereplővel az egyes modellekben, a hanganyagokat meghatározott módszertannal kielemezték, és kvalitatív módon publikálták. Második lépésként, egy kvantitatív vizsgálatban különféle mérőskálákon igyekeznek elemezni a modelleket, hogy azok tulajdonképpen mit nyújtanak, és a korábbi helyzethez képest milyen hozadékai lehetnek az integrált ellátásnak. A harmadik lépés a több szempontú döntéshozatali módszertan kialakítása. Egy többször használatos mérőeszközt fejlesztenek ki, amelyet a későbbiekben más modellek esetében is fel lehet majd használni. Nemzetközi összehasonlításban is működni fog majd ez az eszköz: képes lesz bemutatni, hogy az adott modell egy másik tagország másmilyen elvárásrendszere mellett hogyan teljesítene. 

– Ebben az értékelési rendszerben a különböző szereplők számára az egyes dimenziók eltérő mértékben fontosak– mondja Dr. Pitter János György. – Míg a beteg számára például az a legfontosabb, hogy kevésbé legyen stresszes az ellátás folyamata, a politikai döntéshozó számára az lehet a prioritás, hogy mennyivel lehet lecsökkenteni a várakozási időt, és ez mennyibe kerül majd neki. Természetesen a döntéshozói elvárás is tagországonként változik. A SELFIE projektben a Syreon közreműködésével fejlesztett technika éppen ezt a diverzitást lesz képes kezelni az adott tagállam elvárásainak megfelelően.

Horizon 2020
Együttműködésben a siker
Kutatás és tananyagfejlesztés a logisztika területén
Miskolci Egyetem Logisztikai Intézet
Miskolc
Horizon 2020
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Intersoft
Budapest
Horizon 2020
Fenntartható környezethasználat
A szennyvíziszap égetése és zöld energiaként való további hasznosítása
BioFive Zrt.
Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy
Horizon 2020
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Az alakor és tönke tájfajták gyakorlati kutatásával foglalkoznak a Diversifood projektben
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Budapest
Horizon 2020
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Lehetséges az űrhajósok csontpótlásos kezelése a világűrben?
Magyarok a csontritkulás ellen
Budapest
Horizon 2020
Az adat életet menthet
Az Egészségügyi Menedzserképző Központ is részt vett az egyik legnagyobb szabású egészségügyi big data projektben
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat