NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
VELOVE
Kémes
A történet hangban
Történetek
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
R-Fire Kft.
WWF Magyarország Natura 2000
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
NÉBIH
Az Ormánságra nyitják Európát
Projektek a fenntartható fejlődésért
a helyi közösség bevonásával

Erasmus+

Az ország egyik legelmaradottabb térségében példaértékű munkát végez egy civil szervezet: a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. évek óta uniós pályázatokon is sikeres, és eredményesen kapcsolja be a vidéket Európa vérkeringésébe. Legutóbbi nyertes projektjük, a VELOVE a biciklizés és az újrahasznosítás körül forgott. Kémesen jártunk megnézni, milyen eredménnyel.


Kémes, rekkenő hőség, augusztus. Az alig ötszáz fős ormánsági falu egykori malmának udvarán barkácsolt biciklicsodák sorakoznak, de van ott még gumibelsőből kialakított fotel, küllőkből eszkábált szobor és minden, amit az újrahasznosítás jegyében bicikli alkatrészekből el lehet képzelni. Érkezésünkkor fiatal srác kerekezik a műhely körül az egyik magasra épített bringán, nemrég azonban – július közepén – még hetven ormánsági és európai országokból érkező fiatal dolgozott itt lázasan, meséli aztán a bringáról leszállva Berkovics Tamás. Tamás nem először vett részt a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. nyári ifjúsági csereprogramján, amelyet ezúttal a bicajozás témájára fűztek fel. A VELOVE projekt 45.020 euróból az Erasmus + programban valósult meg.

VELOVE
Horváth Zoltán projektvezető és Berkovics Tamás aktív önkéntes. Projektjeiknek hála számos európai fiatal lett Kémes visszajáró vendége.

– Hatodszor szerveztünk ifjúsági cserét uniós támogatásból. Ezek mindegyikén más-más műhelyekben tanulnak, dolgoznak a lengyel, horvát, spanyol, portugál, görög, szlovén, stb. résztvevők, bekapcsolódnak a helyi közösség életébe, és nem mellesleg ránk nyitják Európát – mondja már a szervezet irodájában a projektvezető, Horváth Zoltán. Az iroda is bizonyítja, hogy az ormánságiak nem üres szlogennek használják a fenntarthatóságot: a szervezet székhelye egy mobilis, megújuló energiával működő konténer a kémesi malom udvarán, közel zéró energiaköltséggel. Néhány éve ők hozták létre az Ormánság Zöldutat is, amely mára behálózza, élményszerűen látogathatóvá teszi a térséget.

VELOVE
Fotó: Mariana Sabo

Az ország egyik legelmaradottabb régiójában egyedülálló munkát végez a kémesi szervezet azzal, hogy ifjúsági programokat kínál, ökoturizmussal és alternatív vidékfejlesztéssel foglalkozik és nemzetközi kapcsolatokat épít. – 2009-ben alakultunk meg azzal a céllal, hogy a térségben a fenntartható fejlődést elősegítő projekteket valósítsunk meg a helyi közösség bevonásával – meséli a kezdetekről a kémesi születésű alapító. Horváth Zoltánt egy korábbi helyi civil szervezet önkénteseként tett amerikai tanulmányi út inspirálta a bátor álmodozásra és állóvízben is cselekvésre.

Projektjeiknek hála számos európai fiatal lett Kémes visszajáró vendége. – Sokan egy korábbi műhelyünkben tanultakat továbbfejleszteni jönnek. Volt olyan német résztvevő is, aki az ifjúsági programok szervezéséhez kapott kedvet, és pályát módosított. Nem egy ormánsági résztvevőnk pedig mára a térség életének aktív alakítója, akad közöttük polgármester is – sorolja a cserék hozadékát Horváth Zoltán. Tamás a saját példáját is hozzáteszi: biztos abban, hogy ha a szervezet segítségével nem jut el két hónapra Lettországba önkéntesként, és nem vesz részt európai fiatalok között a kémesi programokon, ma egy szót sem tud angolul. De a többi ellesett készség, tudás sem jön rosszul.


VELOVE
A Velove projekt fókuszában a bicajozás volt, ahogy azt a projektvezetők is demonstrálták a nyárvégi hőségben.

Az idén tíz országból érkezett fiatalok tanulták meg a VELOVE projektben magyarokkal együtt, hogyan lehet rossz biciklikből újat építeni, vagy használhatatlan alkatrészekből valami hasznosat létrehozni. Mások analóg fotózással és videózással foglalkoztak, helyi hagyományokkal, mesterségekkel ismerkedtek. Egy biztos: Kémest mindannyian felhelyezték Európa térképére.

 

Creative Europe
Magyar zsonglőrök az élvonalban
200 000 eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt
Zsonglőrök az élvonalban
Budapest
LIFE
Célzott természetvédelem a lőtéren
Honvédségi használatban álló területrekonstrukció a Keleti-Bakonyban
HM Védelemgazdasági Hivatal – Veszprém
Budapest
Erasmus+
Új idők új szele a cirkuszban
Cél a tanári kar szemléletváltását segítő továbbképzés
Baross Imre Artistaképző
Budapest
Erasmus+
A hajléktalanság közös probléma
Uniós projektben keresik a kiutakat a közép-európai országok
BMSZKI - Kiutak a hajléktalanságból
Budapest
LIFE
Újjáéledt a balmazi szik
Sikeres a tavi élőhely rehabilitáció a Hortobágyon
Hortobágy Természetvédelmi Egyesület
Balmazújváros
Creative Europe
Teret nyer a rövidfilm
A daazo.com rövidfilmes portál fejlesztése
Daazo
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat