NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Jusson is, maradjon is

Mesék
A tündérmadár
Az Életőrzők
Egy kedves vipera
Jó anyag a műanyag?
Konrád és a járógép
Utcaszínház
Görbecsőr és Szépkarom
A szuperszemüveg
„Szeretnék egy gulipánt!”
Hortobágyi halvacsora
Csodaalga
Lóci színházba megy
A fészektolvajok
Hősök két és négy lábon
A Bátorító Csapat
Hazatérni szabad
Levelek, sünik, lábnyomok
Kincset érő magvacskák
Ragadozó, nem kártevő!
Dr. Rozmaring és Pimpiling
Barát vagy ellenség?
Valami bűzlik
A bogártudós
A puszta hősei
Hová visz a lefolyó?
Képek hangban
Ég és föld között
Kaszó kincsei
Meggymag és a zongora
Cukor nélkül édesebb?
Hasznos hulladék
Pettyek a lapon
Amit nem érdemes megszelídíteni
Kriszti és a városontúl
Pazar vagy pazarló?
Az élő holtág
Vadludak városa
Surrogás
Lőtér, béke, gyurgyalag
Túzokmenyegző
Bányaseb és gyógyulás
Sós, mint a tenger
Veszélyes pihenőhely
Hát a fákra ki vigyáz?
A sasok legjobb barátja
A troli visszatér
Búvárlabdacs bevetésen
Mert énekelni jó
Amit nem szabad elfelejteni
A remény színe
Névnapi mozi
Ősbúzából őspogácsa
Programozott gondolat
Csongor története
Menzai maradék mentés
Sportos iskola
Hulladékkal a vizek tisztaságáért
Család vagy óvoda?
A LEDjobb fényforrás
Adatbázis ─ a lehetőségek tárháza
Halmacskaty életre kel
Jusson is, maradjon is
Röplabda a homokon
Lilla digitális története
A szennyvíziszap második élete
Csodahabbal az erdőtüzek ellen
Lilla és az energiatudatosság
Regranulátum
Jusson is, maradjon is

Az idei nyár Lilla számára ennél bolondabb már nem is lehetett volna. Egy hét állandó esőzés, hideg és nyirkosság után tizennégy nap tikkasztó szárazság következett. Utána megint esők, hideg, megduzzadt patakok, kiömlő folyók.

─ Bolond ez az időjárás! ─ panaszkodott Lilla, mikor egy délután újfent bezárta őket a rossz idő a szoba unalmába, s bár július közepén jártak, mégis pulóverben és zokniban kellett ücsörögnie a nagy, zöld fotelben.

─ Az biztos ─ morogta Galagonya a szőnyegen heverészve, ─ s ami a legrosszabb, a bolondság ezúttal komoly károkat is okoz.

─ Például a nagyi ízületeiben! ─ helyeselt a kislány. ─ Mindig megérzi az időjárás-változást, most már napok óta fáj a térde, alig tud ráállni.

─ Meg a természetben! Bár a nagymamádat is nagyon sajnálom ─ tette hozzá a zöldbundás csodaeb őszinte, borús kutyaképpel. ─ A klímaváltozással járó zűrzavar nem csak az embereket, állatokat, növényeket gyötri meg, hanem teljesen felborítja a tájak vízháztartását is.

Lilla letette a kezében szorongatott képeskönyvet, és csodálkozva pislogott barátjára.

─ Vízháztartás?

─ Vízháztartásnak nevezzük egy adott terület vízforgalmát és annak változásait. Mennyi eső esik, mennyi víz párolog el, hogyan alakulnak folyók, tavak és patakok. Sőt, a szervezetünkkel kapcsolatban is beszélünk vízháztartásról, folyadékbevitelről és folyadékveszteségről. Ahogy az élő szervezetet megviseli például a kiszáradás, ugyanúgy a természetet is.

─ És a sok víz? A nagy esőzések, mint ez a mai?

Galagonya kipillantott az ablakon.

─ Ilyenkor sem sokkal jobb a helyzet. Biztosan hallottál arról, micsoda károkat tud okozni az áradás, vagy a magas belvizek tavasszal, mikor hirtelen elolvad a hó. Vagy ilyen időben, mikor pár nap alatt hatalmas mennyiségű eső esik. Termények, állatok, lakóházak vagy teljes falvak válnak az áradás áldozatává.

Lilla remélte, hogy Galagonya előbb-utóbb előrukkol egy nagyszerű megoldással is, vagy legalábbis nagyon bízott benne, hogy megteszi. Ismerve az Életőrzőket, nem hagyhatnak annyiban egy ilyen komoly környezeti problémát.

─ Tehetünk valamit ez ellen? ─ kérdezte végül.

─ Tehetünk bizony! Számtalan módja van a természetes vízmegtartás elősegítésének. A természetes vízfolyások rendjét megzavaró, emberalkotta műszaki gátak visszabontása, a folyófenék visszanövényesítése, vagy a folyómeder természetes anyagokkal való megfogása, a holtágak visszacsatolása épp ilyen módszerek. A víz felfogása és megtartása ugyancsak fontos. Ilyen a kisebb tavak és medencék létrehozása, a nagyobb tavak és a lápok, mocsarak, nádasok helyreállítása. Nagy szárazság idején ezek a víztározók lesznek felelősek a párologtatásért, ami így legalább kis részben pótolja majd a folyadékveszteséget, esőzések idején pedig lesz hová elvezetni a felesleges vizet. Arról nem is beszélve, hogy új élőhelyeket is teremtünk a vízimadaraknak és a nádasok, folyópartok lakóinak.

─ Ez egy remek rendszernek tűnik ─ mondta Lilla őszinte elismeréssel. ─ Egy baj van vele: biztosan nagyon nehéz létrehozni.

─ Nem könnyű, de nem is lehetetlen! Magyarország Belügyminisztériuma sok más természetvédelmi szervezettel együtt azon dolgozik, hogy ezeket a vízmegtartó megoldásokat öt folyómenti településen is megvalósítsák úgy, hogy ne csak a természet, de az ott élő lakosok és gazdálkodók is nyerjenek vele.

─ És szerinted, ha sikerül nekik, az más falvaknak és városoknak is jó példa lesz? Követni fogják a módszert, és tesznek a klímaváltozás ellen? ─ kérdezte gyanakodva a kislány.

Jusson is, maradjon is

Galagonya lelkes, sokatmondó farkcsóválásba kezdett.

─ Nem tudom biztosra, Lilla, de nagyon bizakodom! S akkor talán ez a bolond időjárás is kicsit megszelídül, és megpróbál a kedvünkre tenni…

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat