NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Jusson is, maradjon is

Mesék
A láthatatlan szöcskeegér
Stresszes növények
Egy nap a Dunánál
Kicsi testek az űrben
Nadrág a zokniban
Időutazás mindenkinek
Űrutazás papíron
Együtt a zenében
Szolga helyett barát
Regranulátum
Lilla és az energiatudatosság
Csodahabbal az erdőtüzek ellen
A szennyvíziszap második élete
Lilla digitális története
Röplabda a homokon
Jusson is, maradjon is
Halmacskaty életre kel
Adatbázis ─ a lehetőségek tárháza
A LEDjobb fényforrás
Család vagy óvoda?
Hulladékkal a vizek tisztaságáért
Sportos iskola
Menzai maradék mentés
Csongor története
Programozott gondolat
Ősbúzából őspogácsa
Névnapi mozi
A remény színe
Amit nem szabad elfelejteni
Mert énekelni jó
Búvárlabdacs bevetésen
A troli visszatér
A sasok legjobb barátja
Hát a fákra ki vigyáz?
Veszélyes pihenőhely
Sós, mint a tenger
Bányaseb és gyógyulás
Túzokmenyegző
Lőtér, béke, gyurgyalag
Surrogás
Vadludak városa
Az élő holtág
Pazar vagy pazarló?
Kriszti és a városontúl
Amit nem érdemes megszelídíteni
Pettyek a lapon
Hasznos hulladék
Cukor nélkül édesebb?
Meggymag és a zongora
Kaszó kincsei
Ég és föld között
Képek hangban
Hová visz a lefolyó?
A puszta hősei
A bogártudós
Valami bűzlik
Barát vagy ellenség?
Dr. Rozmaring és Pimpiling
Ragadozó, nem kártevő!
Kincset érő magvacskák
Levelek, sünik, lábnyomok
Hazatérni szabad
A Bátorító Csapat
Hősök két és négy lábon
A fészektolvajok
Lóci színházba megy
Csodaalga
Hortobágyi halvacsora
„Szeretnék egy gulipánt!”
A szuperszemüveg
Görbecsőr és Szépkarom
Utcaszínház
Konrád és a járógép
Jó anyag a műanyag?
Egy kedves vipera
Az Életőrzők
A tündérmadár
Jusson is, maradjon is

Az idei nyár Lilla számára ennél bolondabb már nem is lehetett volna. Egy hét állandó esőzés, hideg és nyirkosság után tizennégy nap tikkasztó szárazság következett. Utána megint esők, hideg, megduzzadt patakok, kiömlő folyók.

─ Bolond ez az időjárás! ─ panaszkodott Lilla, mikor egy délután újfent bezárta őket a rossz idő a szoba unalmába, s bár július közepén jártak, mégis pulóverben és zokniban kellett ücsörögnie a nagy, zöld fotelben.

─ Az biztos ─ morogta Galagonya a szőnyegen heverészve, ─ s ami a legrosszabb, a bolondság ezúttal komoly károkat is okoz.

─ Például a nagyi ízületeiben! ─ helyeselt a kislány. ─ Mindig megérzi az időjárás-változást, most már napok óta fáj a térde, alig tud ráállni.

─ Meg a természetben! Bár a nagymamádat is nagyon sajnálom ─ tette hozzá a zöldbundás csodaeb őszinte, borús kutyaképpel. ─ A klímaváltozással járó zűrzavar nem csak az embereket, állatokat, növényeket gyötri meg, hanem teljesen felborítja a tájak vízháztartását is.

Lilla letette a kezében szorongatott képeskönyvet, és csodálkozva pislogott barátjára.

─ Vízháztartás?

─ Vízháztartásnak nevezzük egy adott terület vízforgalmát és annak változásait. Mennyi eső esik, mennyi víz párolog el, hogyan alakulnak folyók, tavak és patakok. Sőt, a szervezetünkkel kapcsolatban is beszélünk vízháztartásról, folyadékbevitelről és folyadékveszteségről. Ahogy az élő szervezetet megviseli például a kiszáradás, ugyanúgy a természetet is.

─ És a sok víz? A nagy esőzések, mint ez a mai?

Galagonya kipillantott az ablakon.

─ Ilyenkor sem sokkal jobb a helyzet. Biztosan hallottál arról, micsoda károkat tud okozni az áradás, vagy a magas belvizek tavasszal, mikor hirtelen elolvad a hó. Vagy ilyen időben, mikor pár nap alatt hatalmas mennyiségű eső esik. Termények, állatok, lakóházak vagy teljes falvak válnak az áradás áldozatává.

Lilla remélte, hogy Galagonya előbb-utóbb előrukkol egy nagyszerű megoldással is, vagy legalábbis nagyon bízott benne, hogy megteszi. Ismerve az Életőrzőket, nem hagyhatnak annyiban egy ilyen komoly környezeti problémát.

─ Tehetünk valamit ez ellen? ─ kérdezte végül.

─ Tehetünk bizony! Számtalan módja van a természetes vízmegtartás elősegítésének. A természetes vízfolyások rendjét megzavaró, emberalkotta műszaki gátak visszabontása, a folyófenék visszanövényesítése, vagy a folyómeder természetes anyagokkal való megfogása, a holtágak visszacsatolása épp ilyen módszerek. A víz felfogása és megtartása ugyancsak fontos. Ilyen a kisebb tavak és medencék létrehozása, a nagyobb tavak és a lápok, mocsarak, nádasok helyreállítása. Nagy szárazság idején ezek a víztározók lesznek felelősek a párologtatásért, ami így legalább kis részben pótolja majd a folyadékveszteséget, esőzések idején pedig lesz hová elvezetni a felesleges vizet. Arról nem is beszélve, hogy új élőhelyeket is teremtünk a vízimadaraknak és a nádasok, folyópartok lakóinak.

─ Ez egy remek rendszernek tűnik ─ mondta Lilla őszinte elismeréssel. ─ Egy baj van vele: biztosan nagyon nehéz létrehozni.

─ Nem könnyű, de nem is lehetetlen! Magyarország Belügyminisztériuma sok más természetvédelmi szervezettel együtt azon dolgozik, hogy ezeket a vízmegtartó megoldásokat öt folyómenti településen is megvalósítsák úgy, hogy ne csak a természet, de az ott élő lakosok és gazdálkodók is nyerjenek vele.

─ És szerinted, ha sikerül nekik, az más falvaknak és városoknak is jó példa lesz? Követni fogják a módszert, és tesznek a klímaváltozás ellen? ─ kérdezte gyanakodva a kislány.

Jusson is, maradjon is

Galagonya lelkes, sokatmondó farkcsóválásba kezdett.

─ Nem tudom biztosra, Lilla, de nagyon bizakodom! S akkor talán ez a bolond időjárás is kicsit megszelídül, és megpróbál a kedvünkre tenni…

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat