Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Geonardo Kft.

Budapest

Parlag helyett bioüzemanyag

A történet mesében

A német-lengyel határ mentén, Brandenburg tartomány déli felén fekszik Luzácia. Egy régi szláv mondás szerint Isten két kezével teremtette ezt a régiót, de az ördög volt, aki a talajába oltotta a lignitet. Már a XIX. századtól bányászták itt a fűtésre alkalmas nyersanyagot, ami aztán napjainkra jelentősen károsította a táj természetes élővilágát. A bányák jó része már kimerült, környezetük ugarrá változott. Néhány évvel ezelőtt a terméketlen föld újjáélesztésén kezdett el fáradozni egy német kutatócsoport, amely a bioenergetikai növények termesztésének új technológiáját dolgozta ki a luzáciai lignitbányák esetében.

A németországi bányához hasonlóan számos szennyezett terület, csatornapart, elhagyatott szennyvíztározó áll kihasználatlanul az EU országaiban, holott ezek a területek alkalmasak is lehetnének többek között akár bioenergetikai növénytermesztésre, bioüzemanyag előállításra.  Az elárvult ipari telepek felderítését és újrahasznosításának kifejlesztését tűzte ki alapgondolatként a FORBIO projekt, amibe nyolc ország tizenkét partnerszervezete tömörült, köztük egy magyar KKV-vel.

Geonardo Kft.
Gyuris Péter: a Geonardo Kft. a projektben koordinációs és disszeminációs tevékenységeket vállalt magára

A Geonardo Kft. már másfél évtizede az Európai Uniós környezet, természetvédelmi, valamint energetikai projektek menedzsmentje és fejlesztése mellett kötelezte el magát. Számos Uniós projektben részt vettek már, jelenleg Horizon 2020 és LIFE futó programokban is tevékenykednek. A FORBIO társulás 2015-ben alakult, majd nyertek, és 2016 januárjában megkezdték a három évig tartó munkát.

Gyuris Péter projektmenedzser elmondja, a Geonardo Kft. a projektben koordinációs és disszeminációs tevékenységeket vállalt magára. Magyarországon megpróbálják lemásolni azt a metódust, amivel a FORBIO projektterületein, vagyis olasz, német és ukrán helyszíneken végzik az ipari területek bioenergetikai átalakítását. Tanulmányokat, ipari technológiákat elemeznek, és vizsgálják, mennyire alkalmazhatók ezek a módszerek hazánkban.

Geonardo Kft.
Elhanyagolt földterületek újjáélesztésén fáradoznak

– Ezután következik a szélesebb kutatás-tájékoztatási tevékenység – mondja Gyuris Péter. Ennek keretében cél, hogy a partnerországok közti párbeszédet elősegítsék, a hazai és külföldi érdekcsoportok számára pedig világossá tegyék a projekt eredményeit, és bebizonyítsák: a kidolgozott technológiák működőképesek. A disszemináció jegyében már képviseltették magukat a Budapesten évente megrendezett nemzetközi Bioenergia Héten; nem kis sikerrel, hisz a szektorban komoly színvonalú fórumon sikerült megtalálni a döntéshozókat, és bemutatni nekik a FORBIO-t.

Geonardo Kft.A projekt a „második” nemzedék felé orientálódik. Képünkön Gyuris Péter projektmenedzser

A Geonardo Kft. munkatársa hozzáteszi, a projekt nem az első generációs bioüzemanyag előállítási metódusokat alkalmazza, hanem előre tekint, a második „nemzedék” felé orientálódik. Ez nem azt jelenti, hogy a bioenergetikai prioritások változnának, hanem inkább azt, hogy a projekt a technológiai érettség felé szeretné vinni az ágazatot.