INNOSKART IKT Klaszter

Székesfehérvár

Segítség - kézenfogva

Magyar környezetvédelmi innovációk piacra segítése Európán túl

Elnyert összeg: 36 915 euró

COSME

A 2013-ban megalakult NATUREEF konzorcium az erőforrásokkal hatékonyan gazdálkodó, az éghajlatváltozás hatásait mérséklő gazdaság és társadalom kiépítésén munkálkodik. Nyertes COSME pályázatukban az Európán túli országok piacait akarják meghódítani klasztertagjaik termékeivel. Az Innoskart 36 915 euró közvetlen forrást kapott a programban való részvételre.

A klaszterek feladata összehangolni a kisebb-nagyobb piaci szereplőket azért, hogy egységesen fejlesszenek és megjelenjenek a piacon. Az Európai Unió felismerte a klaszterekben rejlő lehetőségeket, ezért kialakította saját Cluster Strategy-jét (klaszter-fejlesztési stratégiáját). 2013-ban tizenhárom partnerség jött létre különböző szektorokban. Így született meg a környezetkímélő technológiákkal foglalkozó vállalatok klaszterpartnersége, a NATUREEF konzorcium is.

A portugál, német, cseh, spanyol, lengyel, bolgár, dán társulás magyar tagja az Innoskart IKT Klaszter. Ők negyvenöt, elsősorban informatikai hazai KKV-t tömörítenek akik közül vannak, akik a mezőgazdaságot, élelmiszeripart, környezettudatosságot támogató fejlesztésekkel foglalkoznak. Már a kezdetek óta tagjai a NATUREEF-nek, és, mivel uniós ötletből született a partnerség, várható volt, hogy előbb-utóbb testreszabott pályázatot is kiír rájuk az Európai Bizottság.

INNOSKART IKT Klaszter
Szaplonczay Orsolya, az Innoskart kommunikációs menedzsere

Mindezt már Szaplonczay Orsolyától, az Innoskart kommunikációs menedzserétől tudjuk meg. – Az említett tender végül is 2015-ben jelent meg, előtte sokat beszélgettünk a megvalósításról, így könnyen ment a pályázati anyag összeállítása – mondja a szakértő. A program sajátossága és újdonsága, hogy az exportképes környezetvédelmet, - kímélést és fogyasztást támogató cégek most Európán kívüli piacokra is eljuthatnak.

A tengerentúli hatalmas, ezért ígéretes bizniszvilágot nehéz meghódítani, mások a szokások, más az üzleti protokoll. Épp ezért van szükség úgynevezett „NATUREEF követekre”, gazdasági diplomatákra, akik a célországban magas helyismerettel, kapcsolati tőkével rendelkező személyek. Ők segítik a klasztereket a külföldi partnerekkel való kapcsolatépítésben.

INNOSKART IKT Klaszter
A projektmenedzser szerint nem egyszerű bekerülni egy ilyen fajsúlyú partnerségbe

Az Innoskart a nyert összeget a klasztertagok utazására és információszerzésre fordítja. Mint klaszter, fő feladata az adatgyűjtés, a piac monitorozása, hogy aztán a megfelelő tudás birtokában mindezt átadhassa a technológiát képviselő klasztertagnak. Az Innoskart most a projekt felénél, a kapcsolatépítésnél tart.

Interjúnk készítése után közvetlenül Mexikóvárosba utaznak, az ország legnagyobb élelmiszeripari kiállítására, ahová – mivel a latin-amerikai piac a mezőgazdaság területén sok technológia felvételére képes még - magukkal viszik az agro-IT szektorban tevékenykedő klasztertagok tudását későbbi üzletkötések reményében. A projektmenedzser úgy gondolja, nem egyszerű bekerülni egy ilyen fajsúlyú partnerségbe, de akin látszik, hogy hajlandó és szeret is dolgozni, valamint jelen van a kulcsfontosságú kapcsolatépítő rendezvényeken, azok számára babér teremhet hosszú távon.

<
>

TRACE KEI Projekt

Egy másik nyertes pályázattal is büszkélkedhet az Innoskart IKt Klaszter a COSME Programban: ez a TRACE-KEI Projekt, ami az energetika, agrárgazdaság és IKT szektorokat célozza meg. A 2016 november 15-én startoló program során olyan klaszterek találkoznak majd, amelyek a fejlődés különböző szakaszában – kezdő, közép vagy haladó szinten – vannak. Az elv a közös tudásmegosztás és feladatmegvalósítás azért, hogy egy egységesebb és magasabb európai színvonal felé mozdulhassanak el a magyar klaszterek. Szaplonczay Orsolya bízik benne, hogy a tapasztaltabbak példával szolgálhatnak majd a kevésbé fejlett klasztereknek. A projektben konferenciákkal, workshopokkal szeretnének teret nyitni a tudásmegosztásnak.

 

˄