Mentőöv az adatoknak

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

Samarjai Zsolt, az iSave nevű informatikai cég tulajdonosa nagyon jó érzékkel tapintott rá egy olyan megoldatlan problémára, mely világszinten okoz aggodalmat a laptopot használók körében, ami nem más, mint az adatbiztonság problematikája. Céltudatosan és máig nem csillapodó elhivatottsággal indult el ebbe az irányba eleinte gondolatban, majd a tettek szintjén is. Az Európai Unió H2020 pályázatának elnyerésekor még csak tervek voltak a fejében, megkérdeztük, most hol tart a fejlesztés.

Miért jelent különösen nagy veszélyt az adatvesztés kockázata a laptopot használókra az asztali számítógépeket alkalmazókhoz képest?

Vállalati felhasználást feltételezve az asztali gépek esetében mindig rendelkezésre áll egy informatikai háttér infrastruktúra, amely valamilyen szintű adatvédelmi szolgáltatást is biztosít. Hordozható gépek esetében ez nem mondható el, abban az esetben, ha nem az irodában végezzük a munkánkat. Márpedig ezek egyik legfontosabb előnye, hogy munkánkat nem kell helyhez kötötten végeznünk, dolgozhatunk akár a Covid-19 járvány alatt egyre szélesebb körben alkalmazott „home office”-ban is. Ha megnézzük az elmúlt 1-2 évtizedben az eladott asztali és hordozható gépek arányát, azt láthatjuk, hogy ez 20 évvel ezelőtt egyértelműen az asztali gépek irányába dőlt el. Majd rohamléptekben teret hódított egy trend, melynek hatására fokozatosan egyre több laptopot adtak és adnak el ma is. Több nemzetközi multi nagyvállalat működésére van rálátásom és tudom, hogy számos ezek közül már egyáltalán nem vásárol asztali számítógépet. Még akkor sem, ha az adott munkakörök nem kívánják meg a mobilitás képességét.

iSave Informatika Kft.

Milyen megoldások léteznek számukra, melyek nem megfelelő volta elindította Önt a fejlesztés útján?

Egy notebook használó kevés és nem megfelelő lehetőség közül válogathat, ha az adatait folyamatosan biztonságban szeretné tudni. A kezdet kezdetén CD lemezre mentettünk, amely nem automatizálható ésszerű keretek között, ez a nyers adminisztráció nem végezhető folyamatosan munkavégzés közben, és az adatmentés ebben a formában korántsem professzionális. Ezt követően jelentek meg a különféle online, felhőalapú szolgáltatások. Sokan ezeket azért használják, mert úgy gondolják, teljes körű adatbiztonságot szolgáltatnak, ez azonban nincsen így. Ezek több eszköz közötti adatcserét és hozzáférést biztosítanak. Egy zsarolóvírus vagy a fiókunk feltörése esetén nem jelentenek megoldást, hiszen az adatainkat éppúgy elveszíthetjük. Professzionális felhasználók gyakran tesznek több meghajtót a gépükbe, majd egy backup softver telepítésével oldják meg az adatmentésüket. De ez esetben is van adatvesztési kockázat, hozzáférhet a kicsi gyermekünk a géphez, belefolyhat a kávé, meghibásodhat a hardver, vagy teljesen megsemmisül az eszközünk. Összességében tehát nincsen olyan komplett megoldás, mely maradéktalanul lefedné a backup fogalmát. (A backup nem azonos az adatmentéssel, míg az előző az élő adataimról készített másolatok képzését, illetve azok, egy offline tárolón történő megőrzését jelenti, addig az adatmentést egy szakember végzi, amikor hardver meghibásodás esetén lementi az adataimat.)

Ekkor jött Ön a képbe.

Igen, ez volt a gyújtópontja az ötletemnek, ami a pályázat alapját is adta. Szerettem volna egy olyan terméket létrehozni, ami önmagában megoldást jelent az összes felmerülő problémára. Egy fizikailag elkülönülő és kivehető backup drive-ot, melyre az eszköz önmaga és automatizáltan készít mentéseket, azokat offline üzemmódban tárolja, s mindezt rendkívül gyorsan. Az eszköz konfigurálása egy általános felhasználói tudással is elvégezhető. Egy zsaroló vírus esetén, a beépített menedzsment felületen instant módon, percek alatt visszaállítható egy vírus nélküli rendszerállapot, valamint visszatölthetők az adatok internet kapcsolat vagy külső eszköz használata nélkül. Akár egy repülőút kellős közepén 10 000 méter magasan. Erre az ötletre íródott a pályázat.

<
>

És milyen messzire sikerült azóta elrugaszkodni?

A pályázat beadásakor egy szabványos, 2,5 inch (10mm x 70 mm x 9 mm) méretű SSD (solid-state drive) megoldásban gondolkodtam. Időközben aztán a technológia elindult a kisebb, M.2-es méretű SSD-k irányába, kiszorítva a piacról az alapötletben lévő megoldást. Az SSD-k esetében az adatokat nem egy mágneses korongon tároljuk, hanem egy beültethető chipen. Bár ez egy sokkal fejlettebb technológia, s „csak” elektronikai tervezést igényel, nehéz volt olyan embert itthon találni, aki ilyen fejlesztésben tud gondolkodni. Sok energiát fektettem a csapat felépítésébe, nem sok sikerrel, így a fejlesztés megrekedt. Végül aztán egy szerencsés fordulat következtében elkezdtük fejleszteni a DupliDrive M.2-es verzióját, s nemrégen megszületett a prototípus is. Időközben beadtunk egy szabadalmi kérvényt is, amiből lett egy Magyarországon érvényes használati minta (ez a szabadalomhoz hasonlító, hasonló védelmet nyújtó módszer), valamint kérvényeztük az európai szabadalmat is, aminek még várjuk az eredményét.

Ez majdnem minden felmerülő problémára megoldást hozott. De mi van abban az esetben, ha ellopják a notebookomat a backupot szolgáltató SSD-vel együtt?

Ilyenkor jön képbe egy külső, az éles rendszerünktől fizikailag, szerencsés esetben földrajzilag is elkülönülő tároló, ahová a backupokat ki tudom helyezni. Ezen elgondolás mentén született meg a Duplidrive cloud, mely egy felhőalapú szolgáltatás. A felhasználók ezt a jövőben a DupliDrive (DDC) termékhez tudják kiegészítő szolgáltatásként igénybe venni, ha úgy ítélik meg, hogy számukra a lopás vagy a teljes megsemmisülés kockázata fennáll. A DDC ugyanis a backup állományokat tikosított formában tárolja a felhasználó saját felhő fiókjába. A titkosításhoz használt kulcsot csak ő maga ismeri, így garantálni tudjuk azt, hogy állományaihoz rajta kívül senki nem fér hozzá, még szándékosság esetén sem. Teljes visszaállítás esetén tehát mindösszesen annyit kell majd tennünk, hogy a gépünk megsemmisülését követően az új laptopunkba beletesszük az újonnan megvásárolt smart SSD-t, ami a cloudból gyorsan és egyszerűen visszatölti a backup állományunkat. Ezt követően minimális felhasználói tudással visszaállítható a munkára fogható, kész, működőképes környezet, valamint az összes előzőleg tárolt dokumentum, kép, videó stb. Sokan saját bőrükön tapasztalhatták, hogy egy teljes gép újratelepítése kb. egy hetet vesz igénybe, ellentétben ezzel a megoldással, melynek segítségével ez 10 perc alatt elvégezhető. E két fejlesztéssel, a backup drive-val és a felhő szolgáltatással együtt egy teljes körű adatbiztonságot tudunk mind a magánszemélyek, mind a vállalati szféra számára nyújtani, csekély anyagi ráfordítással és magas színvonalon, mely a felhasználó igényekhez igazodva skálázható is.

Mikor lélegezhetnek fel a laptop használók?

A cloud fejlesztésnek várhatóan idén tavasszal a végére érünk, majd önálló termékként szeretnék piacra lépni vele. A fejlesztés másik, hardveres ága sajnos csúszni fog. Komoly chiphiánnyal küzd ugyanis a szakma, felmentek az árak, nehezített az alkatrészek beszerzése, ami összességében elénk is komoly akadályokat gördít. Ha véglegesítődik a drive és a gyártása is biztosított lesz, összekötjük a cloud szolgáltatással. Így az eredeti elképzelésünk megvalósul csak fordított sorrendben.

Mit üzen az úton most elindulóknak?

Amikor a projekt kezdetekor zöldfülűként beültem egy-egy tárgyalásra, nem értettem, miért nem lehet meghozni egy befektetői döntést rövidebb idő alatt egy adott találmány esetében, miért vacillál bárki is hosszasan. A magam mögött hagyott időszak alatt azonban megtanultam, bizony nem elég a sikerhez pusztán egy jó ötlet. Számos mozaiknak kell komplett egységgé összeállnia ahhoz, hogy egy valóban piacképes termék legyen az ember kezében. A sok-sok idő, befektetett munka, kitartás mellett nagyon fontos még a megfelelő szakemberek, kollégák megtalálása. Nem szabad azt hinnünk, hogy miden egyes részfeladathoz értünk, csak mert az ötlet, a know-how tőlünk származik. A közvetlen uniós pályázatokat is nagyon jó lehetőségnek tartom innovációk megalkotása, továbbfejlesztése terén, csak ajánlani tudom mindenkinek.

˄