Hamisítatlan jelek

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

A hamisítás nem újkeletű, már a középkorban is létező probléma volt, mely mára külön iparággá nőtte ki magát. A termékek hamisítása komoly károkat okoz a gazdaságnak, a vállalatoknak és feladja a leckét a hatóságoknak. Folyamatos a harc a szellemi tulajdonjogok védelme érdekében, mégis gyakran kíséri tehetetlenség a világszintű jelenséget. A miskolci Smark Technology Zrt. fejlesztései nyomán azonban a világon elsőként és egyedülálló módon megszületett a fekete gazdaság egyik lehetséges ellenfele: a NanoSign. Miért és hogyan állhat nyerésre ez a nanotechnológiás jelölés, Szentléleki László, a cég jelenlegi vezérigazgatója mondta el nekünk.

Mekkora volumenű probléma a termékek hamisítása Magyarországon?

Az EUIPO (Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala) egyik korábbi jelentése szerint hazánkban évente kb. 230 milliárd forintnyi forgalom esik ki közvetlenül a hamisítások miatt, ami az értékesítés 12%-ának felel meg, emellett ennek tudható be több ezer hazai munkahely elvesztése is. Így az átlagot meghaladva az Európai Unió hetedik helyén állunk a hamis termékek okozta kár tekintetében. Az Európi Unióba 2016-ban mintegy 121 milliárd eurónyi (mintegy 44 ezer milliárd forint) hamis termék áramlott, a teljes import 6,8 százaléka. Az EUIPO és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint ez 83 milliárd euró veszteséget okozott az európai cégeknek, 15 milliárd eurónyit a tagállamoknak és 610 ezer munkahely megszűnését eredményezte. A népszerű hamisított termékek mellett (divatáru, járműalkatrész, számítástechnika, elektronika) egyre inkább terjed az élelmiszerek, gyógyszerek és növényvédő szerek hamisítása is, amely amellett, hogy veszélyezteti az emberek egészségét, természetkárosító hatása is van. A hamisított, főképp felsőkategóriás termékek, függetlenül attól, hogy a szürke vagy a fekete gazdaságba kerülnek – óriási károkat tudnak okozni. Egyrészt megrövidítik az állami költségvetést, másrészt az adott vállalat presztízsének és a márka értékének csökkenéséért tehetők felelőssé. A NanoSign mentőövet jelenthet számos szegmens számára, hiszen 100%-os biztonsággal tudja garantálja a termék eredetét. Ráadásul egyszerűen és gyorsan.

Smark Technology Zrt.

Mindezt hogyan éri el?

A NanoSign egy olyan biztonsági jelölés a terméken, amely alkalmas lehet az áru eredetének az igazolására, egyszerű, de biztonságos módon. A jelet senki, még a gyártó sem képes megismételni, tehát hamisítani, s az eredeti termékről is csak roncsolással távolítható el. Másolhatatlan, mert az előállítás pillanatában egy véletlenszerű kép-ponthalmaz keletkezik 0,8x0,8mm-en a nanométeres tartományba eső pontossággal. A folyamatos fejlesztésen átesett, mostanra elkészült terméken ez több mint 25 ezer „pontok” halmazából áll, melyeket különféle matematikai képletek alapján véletlenszerűen integrál a jelbe a számítógép. Ezek a pontok minden egyes jelölésnél másképp helyezkednek el, épp ezért szinte kimeríthetetlen variáció állhat rendelkezésre. Ezt egy speciális készülékkel leolvasva bárki megtudhatja, hogy a kezében tartott áru eredeti vagy hamisított.

Tudna mondani konkrét példákat, ahol ennek nagy hasznát veszik?

Egy nemzetközi, de hazánkban is jelenlévő, nagy értékű kerti gépeket forgalmazó cég a közelmúltban azzal szembesült, hogy ugrásszerűen megnőtt a garanciális javításaik száma. Kiderült, hogy ezt a nem eredeti, gyenge minőségű levegőszűrők okozták, melyek a gépek motorjának élettartamát is drasztikusan lecsökkentették. Nagy segítség volt számukra, hogy a jellel már garantálni tudták a tudatos vásárlók számára az eredeti alkatrészeket, és a forgalmazó importőr köthette egyidejűleg ehhez a garancia biztosítását. A magyar libamáj export ugyancsak tipikus példája a biztonsági jel alkalmazása fontosságának. Ebben az iparágban nagyon gyakoriak a hamisítások, a szállítási lánc során ugyanis kicserélik az árut nem hízott libamájra, vagy rosszabb esetben kacsamájra. A NanoSign alkalmazása nem csak az eredetet garantálja a felvevő piac számára, de a szállítmány útja is pontosan nyomon követhető.

A terméken a NanoSign mellett egy QR kód is található. Mi az oka ennek?

Az általunk kifejlesztett biztonsági jelölés egy QR és egy NanoSign jelölés kombinációjával tud hatékonyan működni. Mindkettő információt hordoz, melyet ki tudunk olvasni belőlük. A QR kód az átlag fogyasztó számára szól, s bármelyik okostelefonnal olvasható. Ebbe tetszőleges információt rakhatunk bele, pl. a gyártó/forgalmazó nevét, gyártás dátumát vagy élelmiszerek esetében akár a szavatossági időt. Ha azonban felmerül a kétely, hogy nem eredeti jelölésről/áruról van szó, úgy egy speciális leolvasó eszköz segítségével a NanoSign 100%-os biztonsággal szavatolja az áru eredetét. A beolvasott információk aztán bekerülnek egy zárt adatbázisba, amely igény szerint – jogosultsági szintek beállításával – felhasználható és elemezhető. A lehetőséget jelentleg még csak a márkatulajdonosok és a hatóságok felé nyitottuk meg, a kisfogyasztók irányába az elkövetkező időszakban szeretnénk elindulni.

Ezek szerint az eredetigazolás lehetősége mellé egy szolgáltatást is kap, aki használja a NanoSign-t?

Egyszerre több kockázatot szerettünk volna a termékünk létrehozásával kezelni, ezért ajánlunk a jelölés mellé adatbázist is. Mivel a beolvasás GPS alapon működik, ez real time-ban meg tudja mondja, mikor és hol lett az adott jel leolvasva. A NanoSign tehát 100%-os biztonsággal garantálja a termék eredetét, s emellett biztosítja a nyomonkövetést. Minden beolvasás eredménye egy felhő adatbázisba kerül be, mely adatok riportolhatók, elemezhetők, sőt, a rendszer akár a visszáru kezelésre is alkalmas. Az adatbázis a sajátunk, ahová különböző szintű jogosultságokat adunk felhasználóink számára, akik annak megfelelően tudják az ellenőrzést és a nyomonkövetést elvégezni.

<
>

Kezükben van egy forradalmi újdonság, mely a Horizon 2020-as közvetlen brüsszeli pályázaton is sikerrel szerepelt, merre tovább?

Nagyon sok tervünk és ötletünk van. Egyelőre a hazai piacon szeretnénk minél erőteljesebben érvényesülni, majd beindítani a termék sorozatgyártását. Folyamatosan fejlesztünk, célunk, hogy a biztonsági jelet minél többféle megjelenési formában megalkossuk, hogy meg tudjunk felelni a különböző felhasználási területek eltérő igényeinek. Folyamatban van a cég ISO minősítésének megszerzése, egy professzionális leolvasó elkészítése és különböző forgalmas helyeken a rendszer részeként működő okospontok létrehozása is.

˄