Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.

Zenét, fiatalokat a vidéki klubokba!

Elnyert összeg: 70 000 euró

Creative Europe

Egy főváros elszívó ereje nem csak a vidéki települések munkaerőpiacát, de kulturális életét is negatívan befolyásolja. A kisebb élőzenei klubok Európa-szerte küzdenek a fennmaradásukért, s helyzetüket a pandémia csak tovább rontotta. Ezt a problémát felismerve pályázott az Európai Unió Creative Europe programjának keretei között a Music Moves Europe pályázati kiírására a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft., s nyert el 70 000 eurot a VOLUCITIES című nemzetközi program megvalósítására. Süli András programigazgató, projektvezető, akinek közel két évtizedes tapasztalata van kulturális és közösségi programok szervezése terén, elmondta, a VOLUCITIES hogyan orvosolhatja ezeket a problémákat.

Ennyire komoly a helyzet a vidéki városok zenei klubjainak jövőjét illetően?

Sajnos nem csak hazánkban, de egész Európában megfigyelhető jelenség, hogy az ambiciózus és kreatív fiatalok idő előtt elköltöznek a kevésbé frekventált helyzetű, kisebb vagy közepes méretű városokból a fővárosba, s ott élik meg a 20-30-as éveiket, ott szórakoznak és vesznek részt kulturális programokon. Ezért a vidéki, élőzenei klubok - sokszínű és értékes zenei palettájuk ellenére - gyakran küzdenek erőforráshiánnyal, nehezen tudják kitölteni kapacitásaikat és hosszútávon megtartani közönségüket. Egy másik felmerülő probléma a közvetlen környezettel való viszony: a zajterheléssel kapcsolatos konfliktusok ugyancsak negatívan befolyásolják ezen klubok működését, valamint a zenei helyszínek és a lakosság közötti kapcsolatot.

Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.

Milyen hívószavai vannak egy kisméretű, élőzenei térnek?

Egy jó közösségi térnek, klubnak akár népességmegtartó ereje is lehet. Elvitathatatlan vonzerejük e tereknek a családias légkör, mely egy biztonságot és összetartozás-érzést nyújtó közösségre épül. Mindenképpen sokszínűek, hiszen egy vidéki kis klub nem engedheti meg magának, hogy zenei stílusok tekintetében egy műfajra korlátozódjon és csak egyfajta szubkulturális közeget szolgáljon ki. Teljesen bevett és működő szokás, akár nálunk itt Debrecenben, hogy csütörtökön jazz, pénteken rock koncert van, szombaton pedig techno partynak ad otthont a hely. Arról már nem is beszélve, hogy a zene közösségformáló ereje, valamint mentális egészségünkre kifejtett pozitív hatása ma már köztudott és elfogadott. E helyszínek túlélése tehát fontos, mondhatni az egész társadalmat érintő közérdek.

Milyen céljai vannak a VOLUCITIES-nek?

Meghatározó célként lebegett a szemünk előtt és fontos része a küldetésünknek, hogy megmutassuk, Budapesten kívül is létre tudunk hozni egy olyan életképes és fontos értéket, amely akár az országhatárokon is túlmutat. Minden olyan eszközt szeretnénk megragadni, mely segít nekünk kilépni a nemzetközi terepre, országok közötti kapcsolatokat hoz, általa jó gyakorlatokat ismerhetünk meg és magában rejti közép- és hosszútávon egy folyamatosan működő és bővülő hálózat működtetésének lehetőségét. A pályázat ezt kínálta nekünk, ezért indultunk el rajta.

Mik a program lényegi elemei?

A program olyan kérdéseket jár körül, hogy miként vonhatóak be önkéntesként a kis zenei klubok működésébe a 16-23 év közötti fiatalok, hogyan válhat belőlük a jövő közönsége, megerősítve ezzel a sokszor gazdasági nehézségekkel küzdő, élőzenés helyszíneket a kisebb vagy közepes méretű európai városokban. Szintén jelen lesz a témák között, hogy miként involválható jobban a közönség a klubok életével kapcsolatos döntésekbe, hogyan válhat egy könnyűzenei helyszín a városi és az egyetemi kulturális ökoszisztéma szervesebb részévé. A hálózatba szerveződő mindhárom klub önkénteseknek mutatja be a „színfalak mögötti” életet és a szervezés, működtetés műhelytitkait. Hisszük, hogy ki tudunk nevelni egy olyan új generációt, amely megismeri ezeknek a kluboknak a működését, belelát a háttérfolyamatokba, megtanulja azokat, melyen keresztül kedvet kap hozzá, népszerűsíteni fogja és bevonja a saját kortársait is. Az önkéntesek feladatokat is kapnak a koncerteken, a legügyesebbek pedig tanulmányutakon vehetnek részt, ahol valamelyik külföldi partnerklub működését is megismerhetik. Az eredeti terveinket sajnos felülírta az egész világra lesújtó járványhelyzet, ezért a programok jó része erre az évre csúszott, hiszen azok mindenképpen személyes találkozást igényelnek. Egy workshopunk már volt a tavalyi évben, s idén további hármat tervezünk. Ezen alkalmakkor nem csak a saját tapasztalatainkat, jó gyakorlatainkat osztjuk meg egymással, hanem külső előadókat is felkérünk e témakörben, akik fontos tudást osztanak meg velünk. Egy tanulmányt is készítünk majd, mely a bevonás és a részvételi döntéshozatal szerepét járja körül a zenei klubok jövője tekintetében. Terveink szerint egy olyan rendezvénysorozattal zárjuk le a projektet, melynek során nem csak az önkéntesek, hanem különféle zenekarok is meg tudják mutatni magukat a többi partnernek és azok közönségének is. Ez valóban a zenéről és a koncertekről szól majd. 

<
>

Milyen önkénteseket, fiatalokat keresnek majd? Vannak esetleg ismérvek, melyeknek meg kell felelniük?

Nincsenek kifejezett elvárások, az sem baj, ha valaki eddig akár közönségként sem járt ilyen klubokba, ha elég nyitott ahhoz, hogy megismerjen egy számára új világot és ezen keresztül tapasztalatokat és kapcsolatokat szerezzen.

Miért pont lett és olasz együttműködő partnereket választottak maguk mellé?

Olyan klubokat kerestünk nemzetközi kapcsolatrendszerünkön keresztül, melyek a pályázati feltételeknek megfelelően 400 főt meg nem haladó befogadóképességgel bírnak. Nem céltudatosan jelöltük ki a partnerországokat, hanem az olaszországi Torinoban működő Cap10100 klub, valamint a lettországi Liepajában zenei programok szervezésével foglalkozó SIA FP Izklaide jelentkezett nálunk együttműködési szándékával, megismerve a projekt ötletét. A mi részünkről az 1912-ben épült, de a 2005-ben kívül-belül megújult és kibővült, komplex turisztikai központként és közösségi térként üzemelő Nagyerdei Víztorony szerepel klubként a programban, azonban a pályázatnál pozitívumként vették a kiírók figyelembe, ha a klubok mellett közintézmény is résztvevő, épp ezért a konzorciumba a Debreceni Egyetemet is bevontuk. Így négy különböző szervezeti forma találkozik egymással a VOLUCITIES névre hallgató projektben. Ez hozzásegít bennünket ahhoz, hogy minél többféle, különböző tapasztalat, jó gyakorlat és tudásanyag cseréljen gazdát a projekt megvalósítása során a partnerek között, ezzel is elősegítve a kitűzött célok megvalósítását.

˄