Könyvkiadás egy misszió szárnyán


Elnyert összeg: 300 000 euró

Creative Europe

A történet
 forint*52 083 869 901 forint*
azaz  euró az oldalon szereplő projektek
közvetlen brüsszeli forrásból elnyert összege
azaz 145 893 193 euró az oldalon szereplő projektek
közvetlen brüsszeli forrásból elnyert összege
*a Magyar Nemzeti Bank napi középárfolyamát figyelembe véve.

Smark Technology Zrt.

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

Hamisítatlan jelek

A hamisítás nem újkeletű, már a középkorban is létező probléma volt, mely mára külön iparággá nőtte ki magát. A termékek hamisítása komoly károkat okoz a gazdaságnak, a vállalatoknak és feladja a leckét a hatóságoknak. Folyamatos a harc a szellemi tulajdonjogok védelme érdekében, mégis gyakran kíséri tehetetlenség a világszintű jelenséget. A miskolci Smark Technology Zrt. fejlesztései nyomán azonban a világon elsőként és egyedülálló módon megszületett a fekete gazdaság egyik lehetséges ellenfele: a NanoSign. Miért és hogyan állhat nyerésre ez a nanotechnológiás jelölés, Szentléleki László, a cég jelenlegi vezérigazgatója mondta el nekünk.

A történet

Lombiq Technologies Kft.

Elnyert összeg: 50 000 euró

EIC SME Instrument

Számítások hipersebességen

Gondolta volna, hogy az űrben keringő műholdak „agya” hasonló az okostelefonokéhoz, és egy magyar szoftverfejlesztő cég azon dolgozik, hogy programokat is éppoly könnyű legyen rájuk írni? Az erre hivatott Hastlayer nevű szoftver a budapesti Lombiq Technologies fejlesztő csapata munkájának gyümölcse, mely egy európai uniós pályázatnak is köszönheti létrejöttét. Lehóczky Zoltán, a cég egyik alapítója és tulajdonosa kalauzolt el bennünket az átlag informatikai tudással felvértezett felhasználó számára igencsak meredek, de izgalmas terepen.

A történet

Shopguard Kft.

Elnyert összeg: 50 000 euró

Közelgő vereség előtt a tolvajok

Amióta világ a világ, a tolvajok által alkalmazott technikák mindig egy lépéssel az áruvédelmi szakemberek gondolatai előtt járnak. Ha az egyébként dinamikusan fejlődő lopásvédelemnek bizonyos időre sikerül is előnyre szert tenni, a lopási trükkök és fortélyok igen hamar reagálnak az éppen aktuális, védelmi eszközökre. Ahogyan számos világszintű probléma esetében már, ezúttal is a magyar tálentum hozta el a megoldást. Egy budapesti cég fejlesztő csapata egy olyan, ruházati áruvédelmi terméket alkotott meg, mely várhatóan alaposan feladja a leckét az enyves kezű tolvajoknak. Ring Balázs, a Shopguard Kft. fejlesztési vezetője avat be a részletekbe, aki maga is részt vett az OMAC fejlesztésében.

A történet

Arteries Studio Kft.

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

Kettő az egyben, ami majdnem három

Beltéri navigációs és rádiófrekvenciás termékbeolvasó rendszer több is kínálkozik a piacon, de olyan kevés létezik, mely e kettőt egyesíti, ráadásul egyedülálló pontossággal és egy innovatív módszerrel megspékelve. Igaz, eddig csak pilot projekt szintjén, de az Arteries Studio Kft. fejlesztő csapata letette ezt a terméket az asztalra. Németh Gábor, a cég ügyvezető tulajdonosa már gyermekként szoftvert fejlesztett, s azóta számtalan innováció köthető a megszállott és elhivatott mérnök-informatikus és csapata nevéhez. Csoda, ha az Európai Unió is elismerte az ötletét?

A történet

Logoderm Kft.

Elnyert összeg: 50 000 euró

EIC SME Instrument

Árulkodó mikrobiom

Évente több mint 40 ezer nő veszíti életét emlődaganat miatt az Európai Unióban, mellyel a mai napig ez a betegség a vezető halálok a nők körében. A korai felismerés életet menthet, s minél korábban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ebben jelenthet komoly előrelépést és segítséget dr. Bay Péter biológus és biokémikus, a Debreceni Egyetem professzorának forradalmi felfedezése. Kutatásainak eddigi eredményei arra engednek következtetni, hogy a bél mikrobiom elváltozása jelzi a daganat jelenlétét. Ráadásul, úgy tűnik, már a betegség igen korai fázisában.

A történet