Akárcsak az anyaméhben


Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020-SMEInst

A történet
 forint*52 168 975 866 forint*
azaz  euró az oldalon szereplő projektek
közvetlen brüsszeli forrásból elnyert összege
azaz 144 113 193 euró az oldalon szereplő projektek
közvetlen brüsszeli forrásból elnyert összege
*a Magyar Nemzeti Bank napi középárfolyamát figyelembe véve.

Pentele Zrt.

Elnyert összeg: 549 000 euró

Horizon 2020

Reszkessetek, rovarok!

Az élő kártevők ellen időtlen idők óta küzdenek a gabonaipari szakemberek. Hiába a kiváló termény, a szakszerű tárolási körülmény, elkerülhetetlen, hogy védekezés nélkül ne jelenjenek meg a betárolt gabonában a parányi, de annál nagyobb kárt okozó élőlények. A gázzal történő rovarirtás alkalmazása sokszor akadályokba ütközik, vagy ismételt használat esetén a bogárpopulációban rezisztencia alakulhat ki. Most azonban úgy tűnik, fellélegezhet a szakma: közvetlen brüsszeli forrásnak köszönhetően megszületett egy természetes és igen hatékony megoldás a gabonák hosszútávú, biztonságos tárolására. A szálak egy magyar, családi vállalkozáshoz és egy elhivatott szakemberhez vezetnek. Dr. Berta László, a Pentele Zrt. tulajdonosa mesél a PestiSi-ről.

A történet

Polar Egyesület

Elnyert összeg: 60 000 euró

Creative Europe

Északi fényt Magyarországra!

Minden 2-3 évesen Andersennel kezdődött. A Hókirálynővel. Azóta van elválaszthatatlan kapocs Dériné Stark Zsófia, valamint a skandináv kultúra és irodalom között. Bár eddigi útja során tett kisebb nagyobb kitérőket, de az északi kultúra iránti szeretete szünet nélkül ott pulzál az életében, sőt, négy éve végleg letette mellette a voksát. Bátyjával, Stark Gergellyel közös könyvkiadója, a Polar Könyvek, az egyetlen Magyarországon, mely kizárólag skandináv regények és novellák fordításával és kiadásával foglalkozik. Nemrégen 10 szépirodalmi mű magyarországi megismertetéséhez kapta meg az Európai Unió támogatását. Aki megismeri őket, rájön, nem ok nélkül.

A történet

Készenléti Rendőrség

Elnyert összeg: 2 819 484 euró

Internal Security Fund (ISF)

Magyar tűzszerészek Európa élvonalában

2001. szeptember 11. után a terrorizmus elleni küzdelem elsődleges prioritássá vált az Európai Unió tagállamai számára is. A szélsőjobboldali és a dzsihádista ideológia online terjedése, az Iszlám Állam egykori harcosainak és követőinek további fenyegetése, valamint a magányos elkövetők jelentette veszély mind komolyabb kihívás elé állítja a bűnüldöző szerveket. A korábban már ismert elkövetési módok és eszközök mellett, jelenleg az egyik legsúlyosabb fenyegetést a robbantások és azokon belül is az úgynevezett piszkos bombák jelentik. Az ilyen támadásokról szóló hírek a világot minden alkalom sokkolják, de a döntéshozók nem nézik ezt tétlenül. 2008-ban Európa is összefogott és elkezdte a felkészülést a világszinten fenyegető, sötét oldallal szemben, mely nagyszabású és komplex folyamatok egyik életre hívója és motorja Magyarország volt. A rendkívül komoly témát a mindig mosolygós dr. Várnai Orsolya Júlia rendőr főhadnaggyal boncolgattuk.

A történet

Kinepict Health Kft.

Elnyert összeg: 1 500 000 euró

Horizon 2020

Mozgásból nyert információ

Új fejezet a röntgendiagnosztikában

Az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjának legrangosabb pályázatán eddig csupán egyetlen magyar, orvostechnikai eszközfejlesztő cég tudta a lécet megugrani: egy alig öt éves startup, a Kinepict Health Kft. Ez már önmagában is óriási érdem, de a támogatásra érdemesnek talált innovációjukra nem csak az unió, hanem a fél szakmai világ felkapta a fejét. Megreformálták a röntgensugarat felhasználó vizsgálatokat, s megalkották a mozgásalapú képfeldolgozást, mely kisebb röntgenterhelés és kontrasztanyaghasználat mellett a korábbinál szebb és részletgazdagabb képet ad. Dr. Szigeti Krisztián és dr. Osváth Szabolcs fizikusok több éves, közös munkáját dicséri mindez, így az interjúra is együtt érkeztek.

A történet

Genxsen Kft.

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

Lépten-nyomon

Egy magyar cég innovatív fejlesztéseinek, elhivatott szakembereinek és egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően ma már létezik az a nyomkövető szenzor, melyre számos iparág várt: óránként, egyetlen bébielemmel, 10 éven át szolgáltat információt a követett tárgyról vagy állatról. Teszi mindezt rendkívül alacsony áron. Ezen tulajdonságaival minden eddigi technológiát maga alá kényszerít. Mégis hogyan lehetséges ez? Illés-Kiss Gábor, a Genxsen Kft. ügyvezetője elárulta nekünk.

A történet