Kötélbiztos segítség

Elnyert összeg: 1 130 000 euró

Horizon 2020

Abba bizonyára mindenki belegondolt már, milyen akadályokkal küzd meg nap mint nap az az 50-60 millió ember a világon, akik kerekesszékben élik a mindennapjaikat. Azt azonban kevesen tudják, hogy pusztán a szék hajtása mennyi kényszerű nehézséget okoz számukra. A magyar tálentum azonban erre a problémára is talált gyógyírt: egy többszörös magyar és nemzetközi díjas, négy szabadalommal rendelkező startup mérnökei több mint 10 év kutatás és fejlesztés után megalkották a StringDrive-ot, a kötél alapú, kenésmentes hajtásrendszert. Ez nem csak a kerékpározásban nyitott új fejezetet, de a testi fogyatékkal élők számára is valódi segítséget nyújt. Kakas József, a Stringbike Kft. értékesítési vezetője avatott be bennünket a részletekbe.

A kerekesszék mozgatása biztosan nagy erőfeszítésbe kerül, de mi okozza a valódi problémát?

A kerekesszék manuális hajtása közben a benne ülő karjai természetellenes, kényelmetlen helyzetben vannak, az illetőnek a könyökeit hátrafelé, a váll mögé kell felemelnie, s ebben a pozícióban egy folyamatos, pulzáló, lökdöső mozgást végeznie. Ez a felsőtest izmainak szokatlan terhelését okozza, legtöbbször tartós fájdalommal jár, s mivel komolyan megterheli a vállízületet, annak kopását idézheti elő. A mi fejlesztéseink a 2000-es évek elején a kerékpárok irányába indultak el és haladtak jó ideig. Különleges és gyönyörű bicikliket alkottunk, az a cél mozgatott bennünket, hogy kiváltsuk a láncot, s egy tisztább, csendesebb és könnyebben hajtható rendszert hozzunk létre. Így született meg a világszinten is egyedülálló innovációnk, a kötél alapú hajtásrendszer, a StringDrive, melyet az első 5 évben csak kerékpárokon alkalmaztunk. Itt fémlánc helyett egy, a vitorlázásban is használt kötél adja a hajtási rendszer lelkét, így az ezzel felszerelt bicikli olajmentes, halk és lényegesen könnyebben mozgatható.

Stringbike Kft.

S ez került bele aztán az egészségügyi eszközökbe is?

Egy idő után elkezdett foglalkoztatni bennünket az, hogy mely területeken tudnánk ezt az addigra már sokat bizonyított hajtási rendszert még alkalmazni, s szinte evidens volt, hogy a kerekesszékeknél. Amikor a kerékpárok piacra kerültek, használat során derült ki, hogy ez a kötélhajtás jó lehetőség a kerekesszékben élők számára is, hiszen esetükben kifejezetten fontos, hogy a hajtás könnyű legyen és természetes testtartást igényeljen. Ezért ezt a toló-húzó mozgást forgó mozgássá alakító, magas hatásfokú erőátviteli rendszert beépítettük a handbike-okba, kerekesszékekbe, rehabilitációs eszközökbe és egyéb mobilitást és egészség megőrzést biztosító termékekbe.

A termékpalettájuk csúcsán a Stringchair és a Stringhandbike áll, ezek hogyan működnek?

Mindkét eszköz olyan testi fogyatékkal élők számára alkalmas, akiknek a felsőtestük, karjaik épek. A Stringchair valójában egy kerekesszék, melyre egy speciális, általunk kifejlesztett, karos hajtásrendszert szerelünk fel. Ez lehetővé teszi, hogy a karok normál, mindennapi mozgásnál megszokott pozícióban tudják hajtani a kerekesszéket. A pulzáló ritmusú mozgás helyett a Stringchair egy egyenletesebb erőátvitelt és ezáltal folyamatos, kevesebb erőkifejtéssel járó mozgást eredményez. Mindezeknek köszönhetően a kerekesszékben élők hosszabb távokat is meg tudnak tenni, több időt tölthetnek el a szabadban, nem szorulnak ki a családi, baráti eseményekből. Így közvetve segíti a fogyatékkal élők beilleszkedését, rehabilitációját és munkaképességének megőrzését. A Stringchairt olyanok is tudják használni, akik a hagyományos szék hajtókerekét nem tudják mozgásba hozni. A másik eszköz a Stringhandbike - egy plusz kerék és a hajtási rendszerünk segítségével - lehetővé teszi a mozgáskorlátozottaknak, hogy gyorsan, nagy távolságot tehessenek meg kerekesszékkel, segíti a rászorulók rehabilitációját és megadja számukra a sportolás örömét is.

Ez a megszokott, láncos hajtáshoz képest egy teljesen más átviteli rendszer?

Igen, a StringDrive hajtási rendszer a mi innovációnk, melyet több világszabadalom is véd és ezt használjuk az általunk gyártott összes eszközben. Nagyon leegyszerűsítve: a keréken van egy dob, amire felcsévélődik a kötél, ezt a kötelet húzzuk meg - meghajtva a kereket – a Stringchair esetében a karok előretolásával, majd engedjük újra felcsévélődni a karok hátrahúzásával. Összességében egy jojószerű mozgás zajlik, csak itt a kötelet – ellentétben a jojóval – egy rugós technikai megoldás húzza vissza. A karok a hajtott kerékhez egy erős, a vitorlázásban is használt kötélen kapcsolódnak, mely finom, rezgésmentes hajtásélményt nyújt. A kötél alapú összeköttetés teszi lehetővé, hogy a karok eltérő hosszúságú úton is tudják mozgatni a kerekesszéket, így különböző mozgásképességű vagy erőnlétű emberek is használhatják azt. Ez első hallásra egy viszonylag egyszerű megoldásnak tűnhet, ugyanakkor nagyon sok olyan bonyolult, műszaki megoldást rejt, ami ugyan felületes szemlélő számára nem látszik, de lényegi szerepet tölt be abban, hogy ez a fajta mozgás létrejöhessen. Tíz évnyi kutatási, fejlesztési energiát és tudást tettünk bele.

A Stringchair és a Stringhandbike sikeresen vizsgázott egy közvetlen európai uniós pályázaton is a közelmúltban. Nehéz volt a bírákat meggyőzni az eszközök egyedülállóságáról?  

Többször próbálkoztunk közvetlen brüsszeli forrás elnyerésével, mely az uniós pályázatok oszkárja, de csak ötödik nekifutásra sikerült. Ennek ellenére nagyon jó érzéssel gondolok vissza rá, sokat tanultunk és profitáltunk belőle, csak ajánlani tudom mindenkinek. A több mint ezer indulóra egy igen nehéz, több fordulós verseny vár, mely során a valódi kiválóságokat keresik. Az értékelés szigorú rendben, de objektíven és igazságosan zajlik. Az uniós pályázattal először megszereztük a Seal of Excellence védjegyet, mely azt jelenti, hogy valóban értékes a termékünk és támogatásra érdemes a cégünk, majd ötödik próbálkozásra ezt a magas támogatási összeget is sikerült elnyernünk. Ebben nagyon sok szakmai segítséget kaptunk tulajdonosainktól, leginkább a V3 Partners Vagyonkezelő Zrt.-től. A pályázat rákényszerített bennünket arra, hogy pontosan feltérképezzük a piacot, annak méretét, összetételét és igényeit, melyet most, az értékesítés során nagy haszonnal alkalmazunk. Az unió valóban a legkiválóbbként bánik minden egyes nyertessel, büszke rájuk és a támogatáson túl mindent megtesz annak érdekében, hogy a projektet a pályázó sikerre vigye. 

<
>

Hol tartanak a termékek az Önök által számukra megálmodott úton?

Túl vagyunk a fejlesztés fázisán, elkészültek az eszközök, vannak már elégedett felhasználók is. Az első megmérettetésen sikerrel vettük az akadályokat, az OGYÉI regisztrációt megszereztük, az orvostechnikai eszköz megnevezéshez szükséges feltételeknek megfelelt a Stringchair. A második lépés, hogy minél többeknek a lehető legalacsonyabb áron elérhetőek lehessenek az eszközök. A NEAK finanszírozási listára kerüléshez indított folyamat az utolsó szakaszban van, a karos hajtással felszerelt kerekesszék, a Stringchair esetében. A Stringhandbike tekintetében az elsődleges cél az orvostechnikai minősítés megszerzése. Most ezen dolgozunk, s bízunk benne, hogy mihamarabb már erről is múlt időben beszélhetünk. Magyarország után az európai terjeszkedés a cél, ehhez keresünk partnereket, forgalmazókat. A terméket ettől függetlenül mind többen használják itthon, s számos rehabilitációs intézményben tesztelik. Az eszköz és a hajtás működését mi is folyamatosan vizsgáljuk, de a lakossági visszajelzések éppúgy nagyon fontosak számunkra, hogy a felhasználók igényeinek figyelembevételével tudjuk tökéletesíteni az eszközeinket. Csak így érhetjük el a végső célunkat, hogy a fogyatékkal élőknek valódi segítséget nyújthassunk.

˄