Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Budapest

A zongora Európája

A történet mesében

Nagy magyar zongoristáink, Kocsis Zoltán, Cziffra György, Ránki Dezső és Kurtág György életútjának is fontos mérföldköve volt az 1980 óta szerveződő Piano aux Jacobins Fesztivál. A franciaországi Toulouse-ban (és néhány éve Ázsiában is) megrendezett esemény fontos küldetése, hogy évről évre fiatal zongoraművészeket mutasson be a világnak. 2015-ben bővítették tevékenységi körüket, és a közvetlen európai uniós Creative Europe Programban is pályáztak, ebbe a társulásba hívták meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet (LFZE).

Liszt Ferenc Zeneművészeti EgyetemFreytag Orsolya kulturális menedzser a Bartók teremben.

Stílusosan a Zeneakadémia Bartók termében készítjük interjúnkat a L’ Europe du piano projektről az LFZE nemzetközi és kulturális menedzserével, Freytag Orsolyával. Az egyetem már korábban is pályázott közvetlen brüsszeli forrásra a 2007-2013-as időszakban, melyet főleg az oktatás fejlesztésére fordított. 2014-től már nyitott más jellegű program felé, ekkor pont kapóra jött a francia fél meghívása. Freytag Orsolya kifejti, a pályázat beadását hat hónap kemény munka előzte meg, partnerként bevonták még az olasz Viterbo-i Fesztivált, és több külső partnert is, például a Yamaha hangszergyárat.

A L’ Europe du piano projekt által támogatott fiatal tehetségek

A projekt alapvetően a fiatal zongoristák karrierjét akarja előmozdítani nemzetközi koncertlehetőségek biztosításával. Résztvevőként fesztiválszervező cégek, művészek, pedagógusok dolgoznak együtt két éven keresztül, mely két pályázati ciklusra osztódik. A szakmai résztvevőkből verbuválódott bizottság jelentkezést ír ki olyan harmincöt évnél fiatalabb zongoristák számára, akiknek már jelentős versenyeredményeik vannak. Az az öt tehetség, akit a zsűri kiválaszt, egy éven keresztül koncertezhet Európa hét országában, valamint Kínában, Vietnámban, Azerbajdzsánban és Örményországban.

A fellépéseken kívül közönségtalálkozókat és mesterkurzusokat is szerveznek számukra a budapesti Zeneakadémia jeles oktatóival. Ezek a lehetőségek mind arra szolgálnak, hogy a félig-meddig felfedezetlen zenészekre az ügynökségek is felfigyeljenek, akik majd a projektidő eltelte után menedzselhetik a pályájukat. A 2016-2017-es évad nyertese egy német, egy belga, egy görög-venezuelai, egy francia, egy grúz és egy magyar zongorista, két utóbbi 2017. áprilisban ad közös koncertet a Zeneakadémián.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
„A visszajelzések alapján több zongoristának jelentett előrelépést a L’ Europe du piano program”
Fotó: Muray Gábor

Freytag Orsolya elmondja, a visszajelzések alapján több zongoristának jelentett előrelépést a L’ Europe du piano program, így a jövőre nézve a konzorcium a hálózatépítés fejlesztésében gondolkodik. Nemcsak a művészek közti kooperációt erősítenék, hanem, mint önálló partnerség, további közvetlen európai uniós forrásra is szert tehetnének.