Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Budapest

Szektorközi kapcsolatépítés

Értékteremtés a mezőgazdasági és erdészeti szektorban

Elnyert összeg: 132 500 euró

Horizon 2020

Az AGRIFORVALOR projekt az EU Horizon 2020 programjának támogatásával jött létre. Célja a kutatás-fejlesztési, innovációs szektor és a piaci cégek közti kapcsolat megerősítése erdészeti és mezőgazdasági szereplők bevonásával. A résztvevők olyan partnerhálózatot alakítanak ki, amely a mezőgazdaságban, az erdészetben és a faiparban melléktermékként képződő biomassza hasznosításán fáradozik. A magyar konzorciumi tag, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 132 500 eurót nyert a szektor szereplőinek összefogására. A BZN Kft. mellett még három magyar partnerintézmény vesz részt a projektben (a NAIK ERTI, a Lavina Alapítvány és a Pilze-Nagy Kft.).

A projekt a mezőgazdasági vagy az erdészeti és faipari tevékenység során keletkező biomassza melléktermékek hasznosítására fókuszál (mezőgazdasági biomassza például a szalma, a kukoricaszár, a csonthéjasok héja vagy a hígtrágya; erdészeti biomassza keletkezhet faaprítékból, fakéregből, fűrészporból). Ezek a biológiai úton lebomló szerves anyagok, ha nem gyűjtik össze őket, lebomlanak, és a talajt gazdagítják, vagy hulladékká válnak.

Régen a biomassza felhasználása nem volt központi kérdés, egyszerűen beszántották a szántóföldbe, vagy az erdőben hagyták, esetleg elégették (ezzel a módszerrel ugyanakkor rengeteg élőlény táplálékforrását és élőhelyét veszélyeztették). Mára a nagyipari termelési formák miatt a biomasszát kisebb arányban használják fel, jelentős része hulladékká válik, és ezért környezetszennyező lehet. Mivel az EU-ban a bioökonómia és a körkörös gazdaság célkitűzéseinek megvalósítására törekszünk a mezőgazdaságban és az erdészetben is, illetve a környezet minél kisebb mértékű terhelésére, a melléktermék biomassza hasznosítása kiemelt fontosságúvá vált. Magyarországon jelenleg leginkább a fosszilis energiahordozók felváltására, így a fenntartható energia-hasznosításra használják. Az energiacélú felhasználás mellett persze létezik más célú hasznosítás is.

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Biomassza Péteri közelében

Hogy milyen célokra lehet a biomassza melléktermékeket felhasználni? Ezt az angol nyelvű felsorolás alapján „5F” kategóriaként emlegetett célok foglalják össze. Biomasszából előállítható élelmiszer (Food), takarmány (Feed), üzemanyag (Fuel), finomvegyszer (Fine chemical) vagy termelésnövelő-anyag (Fertilizer) is. Magyarországon jelenleg az energiacélú hasznosítás (pl. bioethanol előállítása, vagy a biomassza elégetésével elállított hőenergia felhasználása) a leggyakoribb.

Az AGRIFORVALOR konzorcium egyik célja, hogy hazánkban megismertessen és meghonosítson olyan technológiákat, amelyekkel az elégetésen kívül más célra, környezetbarát módon, új üzleti lehetőségeket teremtve használjuk fel az erdészeti és mezőgazdasági melléktermék biomasszát. 

A konzorciumot a német Steinbeis-Europa-Zentrum hívta életre 2015-ben, amikor az EU Horizon 2020 Programjának bioökonómiai felhívására pályáztak közösen. A projekt 2016 márciusában indult el, és három évig koordinálja a szektorközi együttműködés kiépítését, a kutatóintézetek és a piaci szereplők közötti kapcsolatok erősítését, új értékláncok létrehozását, és a kutatási fázisban lévő technológiák piacra vitelét.

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Kurucz Katalin projektmenedzser: Olyan együttműködésre kaptunk támogatást, mely az innovatív technológiák létrehozását és piacra vitelét támogatja

Magyar résztvevőként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. csatlakozott a megvalósításhoz; Kurucz Katalin osztályvezető-projektmenedzser navigált minket a témában: – Nem kutatási pályázatot nyertünk, hanem egy olyan együttműködésre kaptunk támogatást, mely az innovatív technológiák létrehozását és piacra vitelét támogatja, és erősíti a piaci keresletet. Azon dolgozunk, hogy a kutatók, akik biomasszával foglalkoznak, olyan eredményeket tudjanak produkálni, melyekre a piacnak most szüksége van.

Ezt a perspektívát több eszközzel próbálják megközelíteni; egyrészt konferenciákat szerveznek, ahol a már meglévő kutatási sikereket és a hasznosító üzemekben már alkalmazott technológiák jó példáit mutatják be egymásnak az érdeklődők. Ennek okán például felszólalt egy borászat képviselője, cégük a melléktermékként keletkező szőlőmagot feldolgozza, és szőlőmagolajat, illetve - őrleményt készítenek belőle. Ez az élelmiszercélú hasznosítás egy jó példája, amely során új, a piacon jól eladható terméket hoztak létre biomasszából, mely a bor előállítása során hulladékként keletkezik.

A projekt első szakaszában felmérést is készítettek arról, hogy milyen biomassza-hasznosítási eljárások léteznek, ezeket adatbázisba rendezték, amit bárki megtekinthet az AGRIFORVALOR saját honlapján (www.agriforvalor.eu). Ehhez kapcsolódva biomassza innovációs hálózatot is létrehoztak a projektpartner országokban, vagyis Magyarországon, Spanyolországban és Írországban. Ehhez kutatók, bioipari cégek, mezőgazdasági és erdészeti szakemberek csatlakoznak (hazánkból eddig ötvenen), akik célcsoportokra kidolgozva regionális támogatást nyújtanak kapacitásépítésben, jó gyakorlatok terjesztésében, új üzleti modellek fejlesztésében.

A 2017. évre a magyarországi AGRIFORVALOR Biomassza Innovációs Hálózat tanulmányutakat szervez nemcsak a projektcsapat, hanem az innovációs partnertagok, például erdészek és gazdálkodók, vagy vállalkozók számára. A Hálózat távlati célja, hogy egyáltalán ne keletkezzen hulladék, tehát az összes melléktermék egy következő termelési folyamatban hasznosuljon.

˄