Sportos kapcsolatépítés

Egerben nemcsak csobban, pattog is a labda

Elnyert összeg: 47 228 euró

Erasmus+

Dobó István, bazilika, minaret, tanárképzés, bikavér, vízilabda. Sokaknak ezek jutnak eszébe elsőként  Eger nevének hallatán. A sportos rész azonban hamarosan bővülhet, mert a városban hatalmas léptekkel fejlődik a kézilabda-élet. Az NB I-be újra feljutó férficsapat nagyszerűen helytáll az erős mezőnyben, meccseire egyre többen járnak ki szurkolni a jellegzetes körcsarnokba, és nemcsak akkor, ha a veszprémi vagy szegedi világsztárok az ellenfelek. Talán ez a népszerűség sarkallta a Kreateam Egyesületet arra, hogy nemzetközi összefogás élén brüsszeli pályázati forrásból fejlessze a kézilabda utánpótlását.

– Az Erasmus+ sportprogramjának a kisegyüttműködési alprojektjére pályáztunk – mondja Dér Attila, a Kreateam Egyesület koordinátora, a projekt menedzsere. Ennek eredményeként 47 228 euró uniós pénz segíti a munkát.
Figyelmes pályázók az egriek, mert ez a lehetőség csak 2015-óta létezik. Lényege, hogy „kisebb” jelentkezők is közvetlen uniós támogatáshoz juthassanak elsősorban a sport és a nemzetközi együttműködés területén. A Kreateam pontosan megfelel a kiírásnak, mert ifjúsági szervezetekkel foglalkozik: csereprogramokat szervez, egyéni önkéntes pályázatokban segít a fiataloknak. Ez a friss lehetőség pont kapóra jött Dér Attiláéknak, mert szerettek volna egy nagyságrendet előrelépni, így korábbi sportos kapcsolataikat felhasználva elküldték pályázati anyagukat Brüsszelbe. Ez a kézilabdáról szól, pontosabban egy-egy felvidéki, osztrák és egri utánpótláscsapat közös munkájáról.

Kreateam Egyesület
A Kreateam Egyesület koordinátora, Dér Attila

– Megállapodásunk van az Egri Városi Sportiskolával, amely részünkről az együttműködés sportszakmai felelőse – vázolja Dér Attila, majd hozzáteszi: egyesületük a szervezéssel foglalkozik. A hevesi megyeszékhely felnőtt férficsapata, az Eger SBS Eszterházy feljutása az NB I-be megsokszorozta az önkormányzat és több iskola érdeklődését a sportág iránt, így felvetődött az utánpótlásbázis megerősítésének az igénye.

A 2017 januárjában induló másfél éves projektben elsősorban a felső tagozatos korosztályok vesznek részt, de nincsenek kizárva a nagyobbak, sőt a felnőtt családtagok sem, mert több napos kézilabda fesztiválokat rendeznek majd a partnerek. Ezek egyike az eperjesi Tatran klub, a másik a nemzetközi kézilabdaéletben szintén jól ismert osztrák Leoben. A három város mindegyike vendégül látja a másik kettő korosztályos csapatát, és tornát rendez a számukra.

Kreateam EgyesületDér Attila a Magyar Fejlesztési központ Nyerő Magyarok termében

A tervek szerint leány és fiú csapatok is szerepelnek majd ezeken a meccseken, amelyek mindenütt helyi toborzók is lesznek. Dér Attila elképzelése szerint – mint ahogy a többi városban is – az egri fordulóban megtelik majd érdeklődőkkel a sportcsarnok, és a még csak nézőként szurkoló gyerekek közül minél többen ott, helyben jelentkeznek kézilabdázni.

A 18 hónap szakmai tapasztalatait egy honlapon több nyelven teszik közzé a résztvevők, így a világon mindenki számára hasznos lehet a három város, Eperjes, Leoben és Eger kézilabdázóinak együttműködése.

˄