Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Budapest

Labor az online fogyasztói jogokért

Felveszik a harcot az internetes jogsértések ellen

Elnyert összeg: 11 558 euró

Consumer

Miközben az életünk jelentős része a virtuális térben zajlik, jellemzően óvatlanok és védtelenek vagyunk az interneten. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság uniós projektek tapasztalata alapján állította fel önálló internetes laboratóriumát, hogy felvehesse a harcot az online jogsértések ellen. A Consumer Program keretében több mint 11.000 euróval támogatott SECIR projekt kockázatmentesebb online jövőt vetít előre.

Ki ne foglalt volna már szállást valamelyik árösszehasonlító oldalon, vagy olvasgatott véleményeket vendéglátóhelyekről egy ünnepi vacsora tervezgetésekor? Ha itthon még nem is tömegesen, de egyre többen vásárolnak terméket, szolgáltatást a weben, a kuponos akcióktól pedig talán még egy visszafogottabb digitális fogyasztó is elgyengül. Olyan gyorsan váltak a hétköznapok részévé az újabb és újabb online megoldások, hogy nem csak a fogyasztók vannak lemaradva felkészültségben fényévekkel, a hatóságoknak is tetemes hátrányt kell behozniuk.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) évek óta brüsszeli forrásból is támogatott uniós szakértői cserékkel, tanulmányutakkal, projektmunkával dolgozik azon, hogy begyűjtse és mielőbb átültesse az online jogsértések kivédésére, megelőzésére és büntetésére vonatkozó legjobb uniós gyakorlatokat itthon is. – Eleinte megfigyelőként vettünk részt olyan projektekben, amelyekben a digitális kor kihívásaira keresték a választ a partnerek fogyasztóvédelmi hatóságai – mondja a NFH fősztályvezetője, dr. Aranyi Péter, hozzátéve: – Fokozatosan haladtunk előre. A következő projektben már részt vettünk egy közös internetes vizsgálati kézikönyv kidolgozásában. A cél ugyanis közös: minden tagállam érdeke, hogy fogyasztóvédelmi hatósága le tudjon ásni az internet sötét bugyraiba.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Dr. Aranyi Péter: Le kell ásnunk az internet sötét bugyraiba

Áttörést a 2014 januárjában spanyol kezdeményezésre indult SECIR projekt hozott, amely az Európai Bizottságtól 11.558 euró támogatást kapott, és amelyben az NFH már a többi tizenhárom tagországgal egyenrangú partnerként vett részt. – A projekt célja minden tagállam számára megvalósítható módon megfogalmazni, hogyan érdemes fellépni az online jogsértésekkel szemben. Ennek egyik kulcsa az ilyen jogsértéseket felderítő és kivizsgáló internetes laborok felállítása, de angol-spanyol nyelvű vizsgálati kézikönyv is született már az alkalmazható módszerekről – összegzi a SECIR projekt lényegét a főosztályvezető.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Áttörést a 2014 januárjában spanyol kezdeményezésre indult SECIR projekt hozott

Az internetes laborokban nem kémcsövekkel bíbelődnek a hatóság emberei, hanem profi gépparkkal, szoftverekkel, felkészült szakemberekkel jogsértésekre vadászva szűrik az internetet. Működtetésük módjáról madridi, szófiai és lisszaboni workshopokon egyeztettek a partnerek. Mivel az NFH-n belüli internetes labor komoly szervezeti- és technikai fejlesztést igényel, a hatóság a SECIR-rel párhuzamosan egy szervezetfejlesztési operatív programban tette le az internetes vizsgáló labor alapjait, soron következő Digitális Fogyasztóvédelem című KÖFOP projektjében pedig annak további fejlesztését is tervezi.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi HatóságA konferenciák célja az online fogyasztóvédelmi tapasztalatcsere a tagállamok között

Az már látszik, hogy az NFH jó időben reagált egy új kihívásra. Az Európai Bizottság 2015 májusában tette közzé a digitális belső piac fejlesztésére vonatkozó stratégiáját, és hamarosan elkészül Magyarország következő középtávú fogyasztóvédelmi politikája is, amely szintén a digitális kor fogyasztóvédelmi problémáira koncentrál. A jövő tehát az online kereskedelem bővüléséről, ezzel együtt a fogyasztói jogvédelem megerősítéséről szól uniós szinten, és itthon is.

˄